Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Hard Seltzer!

De viktigste faktaene oppsummert for deg:
Oversatt uten særlig ettertanke betyr «hard» alkoholholdig, og «seltzer» betyr ganske enkelt kullsyreholdig vann. Men Hard Seltzer er selvfølgelig mye mer enn oversettelsen skulle tilsi. Den kalorifattige, forfriskende drikken regnes nå som en ny, selvstendig drikkevarekategori ved siden av øl og vin, er dessuten stort sett glutenfri og vegansk, og med bare ca. fem prosent alkohol appellerer den til nytelsesdrikkere.
-Hard seltzer er kullsyreholdig vann som inneholder alkohol med et alkoholinnhold på mellom 4 og 6 % vol.
-Det ble opprinnelig utviklet i USA
-Original Hard Seltzer er fermentert.
-Hard Seltzer er ekstremt kalorifattig, vegansk og glutenfri.
Som allerede nevnt er hard seltzer tradisjonelt «brygget». Ikke ulikt ølbrygging, blir sukker oppløst i vann gjæret av spesielle gjærsopper. Hva denne sukkerløsningen er laget av er relativt uviktig, den skal bare være så smakløs som mulig.
Gjærkulturene omdanner karbohydratene til alkohol på den ene siden og karbondioksid på den andre. Den harde seltzeren som brygges på denne måten, blir deretter raffinert med fruktaroma.
Hard seltzers hvis flasker eller bokser er merket «Alkohol fra druer» er forskjellige fra denne klassiske produksjonen. I disse tilfellene er det en slags vinspritzer der en frukt- eller hvitvin blandes med smaksatt musserende vann.
Og til slutt er det en tredje versjon av å lage hard seltzer – også som en blanding av to hovedingredienser. Vann og destillert alkohol kombineres i et nøyaktig definert forhold, kullsyreholdig og smaksatt med ønsket fruktsmak.
Det sier seg selv at ekte Hard Seltzer-fans foretrekker den glitrende forfriskningen fra den naturlige bryggeprosessen, fordi det er den eneste måten å garantere den umiskjennelige, unike smaken på.