Fakta på fredag: Fat

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Fat!

1. Det finnes 400 forskjellige eikearter som kan brukes til å lage vinfat.

2. Vintønnene er formet slik at de kan rulles som et hjul, stå oppreist og forbli stasjonære.

3. Det første fatet, slik vi kjenner det, ble designet så langt tilbake som 350 f.Kr.

4. Før tre var leire nesten det vanligste materialet for oppbevaring av vin og brennevin.

5. Eiketreet gir mulighet for langsom tilførsel av oksygen og overfører noe av eiketreets karakter til selve vinen.

6. Eikefatene forkulles/ristes på innsiden for å maksimere effekten treet har på innholdet i fatet.

7. Mindre fat har større overflate i forhold til volum, noe som gjør at innholdet modnes og får smak raskere enn på større fat.

8. Eikefat kan gjenbrukes i over 100 år for å lage ulike årganger.

9. Det interessante med eikefatet er at det ikke har noe lokk. I stedet er det et lite hull på den ene siden. Hullet er kjent som et bunghole. En propp, en såkalt bung, er for det meste laget av silikon.

10. Eik dyrket i USA trenger 80 års vekst før den er klar til å høstes. Hvis man trenger europeisk eik, trenger trærne hele 120 år på å vokse.

11. Hvis du trenger et eikefat, må du kjøpe det fra en tønnemaker. Den som lager disse fatene, kalles en bøkker på norsk, cooper på engelsk. Noen av tønnemakerne bruker til og med «cooper» som etternavn.

Legg igjen en kommentar