Fakta på fredag: Rosèvin

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Rosèvin!

10 Fascinating Rosé Facts Every Wine Drinker Should Know « Food Hacks ::  WonderHowTo

  • Det var den første vinen som ble skapt, ca. 7000 f.Kr. Rødvin og hvitvin kom noen tusen år senere.
  • Rosévinen får sin rosa farge ved at skallet får ligge i kontakt med den knuste druen en stund. Jo lenger det sitter, jo mørkere blir den rosa fargen. Skallet fjernes etter noen timer eller opptil 3 dager.
  • Rosévin er ikke ment å «lagres». Den drikkes best 2-3 år etter at den er lansert. (Det finnes noen unntak)
  • Provence-regionen i Frankrike regnes for å være den regionen i Frankrike som er best egnet til å lage rosévin av høy kvalitet uansett prisnivå. Er du i tvil, velg en vin fra denne regionen.
  • Den klassiske provençalske roséflasken er klar og buet, litt som en bowlingkegle – eller et korsett (lokalbefolkningen kaller den av og til en flûte à corset). Den blir imidlertid stadig vanskeligere å få tak i i Provence.
  • I Frankrike heter det Rosé, i Italia Rosato og i Spania Rosado.
  • På fransk er alle viner oppkalt etter sine respektive farger, men bare rosé har en aksent. Den eneste forklaringen man kan komme på, er at det er for å skille seg fra blomsten, som uttales på samme måte som fargen.
  • Ikke forveksle Rosé med Blush. Blush-viner er halvsøte, mens rosé er tørr.
  • Rosévin er laget av røde druesorter, men gjæres som hvitvin, og den serveres best avkjølt, som annen hvitvin {50-60 grader}.
  • Rosé er ikke bare noe man drikker om sommeren! Den er en fantastisk aperitiff- eller middagsvin året rundt, og passer godt til grillmat, krydret mat, kylling og svinekjøtt, sushi, sjømat, charcuteri og ost, tapas, salater, pizza og mye mer!
  • Rosé trenger ikke bare å drikkes fra et glass alene. Nå er det mange mixologer som ser på rosévin som en ingrediens når de skal lage den perfekte sommercocktailen. Ta for eksempel Matt Duckor fra Epicurious, som kombinerer sin forkjærlighet for både margaritas og rosévin i The Mosé, en drink som er mer kreativ enn navnet.
  • Den finnes også med bobler! Hva er bedre enn champagne, spør du? Jo, den alltid muntre og sensasjonelt laksefargede, musserende brut rosé.

Legg igjen en kommentar