The Bitter Truth bitterene har blitt ledende både for barer og bartendere over hele verden, men også for «hjemmebartendere» og cocktailelskere på hjemmebane. VinArena har sett nærmere på den tyske produsenten og de tilgjengelige bitterene på Vinmonopolet, i tillegg får du cocktailoppskrifter som passer til hver enkelt bitter (og likør)!

I den amerikanske cocktailens gullalder var bitter en viktig ingrediens, og det fantes et stort utvalg av smaker å velge mellom. Bitters utfyller og utfyller smaken av en vellaget cocktail, og de ble nøye laget med dette i tankene.
Da forbudstiden inntraff (1920-1933) ble det mangel på ingredienser, og folk måtte drikke smuglersprit og gjøre hva de kunne for å skjule smaken av den ulovlige spriten.
Den amerikanske alkoholproduksjonen ble stanset, og bitteren gikk dessverre i glemmeboken. Bare noen få merker overlevde denne tørre perioden, og ikke alle klarte å komme tilbake etter opphevelsen, da de ble rammet av økonomisk depresjon og krig.
Noen merker forsøkte å imitere suksessen til cocktailbittere fra før forbudstiden, men med begrenset suksess, inntil nylig.
Les mer inngående om bitterens historie her.

Siden 2006 har The Bitter Truth banet vei for bitterkategoriens gjenoppstående i vår moderne tid. Ved hjelp av grundig forskning, kvalitetsprodukter og stram produksjon har selskapet gjenopplivet tradisjonen med å lage cocktailbitter av høy kvalitet.
The Bitter Truth ble grunnlagt av de lidenskapelige bartenderne Stephan Berg og Alexander Hauck i idylliske Bayern med det formål å forsyne barentusiaster med cocktailbittere som ikke har blitt laget på hundre år. Begge mennene fikk erfaring med å lage cocktailbittere i små partier for barene de representerte. Stephan har i årevis samlet på gamle cocktailbøker og autentiske bittere fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og disse var inspirasjonen til deres første valg av cocktailbittersmaker.
Alexander, som også er grafisk designer, skapte det karakteristiske utseendet på emballasjen. Bitterne er spesielt utviklet for å gjenskape klassiske drinker laget etter originaloppskriften eller for å eksperimentere med moderne cocktailkreasjoner.
The Bitter Truth utvidet kolleksjonen til å omfatte produkter som likører og smaksatt brennevin, også her produsert av naturlige ingredienser av beste kvalitet og har mottatt flere priser for sine produkter og fortsetter å innovere i sin elskede barverden.
Redaktøren tok en liten prat med Stephan Berg fra The Bitter Truth:

Hvordan ble bitteren deres mottatt i Tyskland da den kom?
Da vi begynte å lage cocktailbitter i 2006, fantes det bare to eller tre bittere i Tyskland (og en håndfull på verdensbasis). Bitterflaskene var støvfangere på barhyllen. Dette begynte å endre seg da cocktailrenessansen og de klassiske drinkene kom tilbake i Tyskland rundt 2007/2008. Bartendernes interesse for bitter og andre for lengst glemte cocktailingredienser økte jevnt og trutt, og i dag finnes det nesten ikke den bar som ikke har en drink med bitter på menyen. Og siden vi var blant de første til å tilby førsteklasses kvalitetsalternativer til de få eksisterende merkene, og nye eksotiske smaker som selleri, agurk og oliven, er The Bitters Truth å finne i mange tyske barer i dag.
Har dere opplevd noe overraskende etter at dere begynte å lage disse produktene?
Vår reise fra den gang til nå har vært og er fortsatt full av overraskelser. Den største var nok den plutselige interessen for bitter og suksessen til merket, noe som var uventet. Det som startet som en hobby for to tidligere bartendere, utviklet seg raskt til en bedrift med mer enn 20 ulike produkter og et verdensomspennende distribusjonsnettverk. På våre reiser blir vi ofte overrasket over kreativiteten til bartendere som bruker produktene våre til merkelige, men utrolig gode drinker.
Hva er viktig for en vanlig mann eller kvinne å ha hjemme for å lage gode cocktails?
Det kommer selvsagt an på den enkeltes smak. Hvis du liker tørre og alkoholholdige drinker som Martini eller Manhattan Cocktail, er det ganske enkelt … en valgfri basissprit (gin, whisky, rom, tequila osv.), en tørr eller søt vermut og noen bittere å leke med (kanskje The Bitters Truths Traveler’s Set eller Bar Pack – hver inneholder 5 forskjellige miniatyrbittere). Hvis du liker friskere drinker som Gin eller Whiskey Sour, holder det med en basislikør, sitron- eller limesaft og sukker. Disse drinkene har heller ikke noe imot en dæsj bitter! Det skal tross alt ikke så mye til for å lage gode cocktails.

Den viktigste cocktailen for deg?
Det kan man skrive bøker om! Som bartender ville jeg ha sagt «alle cocktails».
Som bitterprodusent er Martini og Manhattan de viktigste. De viser begge på en imponerende måte hvilken effekt to eller tre drypp bitter har på dem; bare ved å endre bittersmaken (f.eks. aromatisk, appelsin, sjokolade, selleri, oliven osv.) får du en helt annen drink.
Hvordan ser du på fremtiden for cocktails med bitter?
Kvaliteten på cocktails generelt har økt jevnt og trutt de siste to tiårene. Selv om bitter først og fremst ble brukt i klassiske cocktails, har de funnet veien inn i mange moderne drinker etter hvert som bartenderne har innsett at bitter er barens krydderstativ, og at de tilfører ekstra smak, kompleksitet og balanse til alle cocktails. Og derfor vil de beholde sin rettmessige plass i barhyllene og hjemmebarskapene.
De siste nyhetene fra The Bitter Truth er at de nylig har lansert en ny bitter, Black Cherry, og at de fortsetter å utvide distribusjonen globalt. Staphan forteller i en epost at Drinks International Magazine Brand Report 2024 har listet dem blant de tre mest solgte bitterne internasjonalt og at de fortsetter å utvikle nye produkter.
I august 2006 ble de første produktene fra The Bitter Truth lansert: Først ut var appelsinbitters og Old Time Aromatic Bitters, og kort tid etter fulgte sitronbitters. Siden den gang har flere smaker blitt lagt til i sortimentet: Jerry Thomas Bitters, Creole Bitters, Celery Bitters, Grapefrukt Bitters, Chocolate Bitters, Tonic Bitters, Peach Bitters, Cucumber Bitters og Olive Bitters. Det populære Bitters Traveler`s Set inneholder 5 ulike smaker i en praktisk størrelse på 100 ml som passer i håndbagasjen, og har senere fått en lillebror i form av Bitters Bar Pack med 5 moderne smaker. The Bitter Truth har også lansert en rekke fine likører og smaksatt brennevin som aprikoslikør, fiolettlikør, hylleblomstlikør, Golden Falernum, Pimento Dram og Pink Gin.
Disse er tilgjengelig på Vinmonopolet:
Denne støtter karakteren til den tradisjonelle Dry Martini Cocktail og passer godt sammen med alle andre typer brennevin eller likør. Veldig versatil og en must-have i barskapet.
Dry Martini Cocktail:60 ml (2 oz) tørr gin
10 ml (1/3 oz) tørr vermut
2 skvett The Bitter Truth appelsinbitter
Oliven- eller sitronskall
Rør med is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Tilsett en vasket oliven eller press en sitronskall over overflaten og legg den i glasset.
–
The Bitter Truth Grapefruit Bitters: Tydelig preg av appelsin og grapefrukt, urter, krydder og annen sitrus på aroma, hint av humle. Den er bitter og konsentrert, flott sitruspreg, sitter godt med et flott urtepreg.
Passer godt til gin, vodka, Blanco tequila og lys rom, og er en fantastisk ingrediens i drinker som ellers kan smake for søtt. Gi en klassisk Gin & Tonic en moderne vri, tilsett noen dash i en Daiquiri eller Margarita, eller tilfør et nytt lag av kompleksitet til cocktails som tradisjonelt ikke inneholder bitter.
Margarita:
60 ml (2 oz) 100 % agave tequila
25 ml (3/4 oz) The Bitter Truth gyllen falernum
25 ml fersk limejuice (3/4 oz)
2 skvett The Bitter Truth grapefruktbitter
Shake ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktailglass.
–
The Bitter Truth Chocolate Bitters: Kompleks nese med bitter sjokolade, kakaobønner, urter, krydder, kanel, vanilje og karamell. Den er bitter på smak, følger nesen, rik og sjokoladepreget utgang.
Egner seg eksepsjonelt godt sammen med søt vermut og alle typer lagret brennevin som whisky, rom, tequila og konjakk. Tilsett en dæsj i en Manhattan eller Negroni for å utforske den komplekse smaken, eller bruk den i en Tequila Old Fashioned for å fremheve brennevinets vegetabilske egenskaper. Tips: prøv i dessert!
Right Hand Cocktail:
45 ml (1 1/2 oz) Tiki Lovers mørk rom
30 ml (1 oz) søt rød vermut
30 ml (1 oz) italiensk rød bitterlikør
2 skvett The Bitter Truth sjokoladebitter
Appelsinskall
Ha alle ingrediensene i et glass med is og rør rundt. Klem appelsinskall over drinken.
–
The Bitter Truth Celery Bitters: Urter, selleri, gress, kompleks, sitrus. Flott urtebitterhet på smak, selleri, krydder og andre urter.
Ideell til tradisjonelle cocktails som «gjenoppliver liket» (dagen derpå), som Bloody Mary, Red Snapper, Bullshot, Prairie Oyster og klassikere som Dry Martini Cocktail og Gin & Tonic. De er også uunnværlige sammen med gressaktig brennevin!
Bloody Mary:
45 ml (1 1/2 oz) vodka eller gin
10 ml (1/3 oz) fersk sitronsaft
3-4 skvett The Bitter Truth selleribitters
90 ml (3 oz) tomatjuice
Tabasco, Worcestershiresaus, salt og pepper
Shake med is og sil over i et highball-glass. Pynt med en selleristilk.
–

Dette er den nyeste bitteren fra produsenten på Vinmonopolet, en Redaktøren var spent på – både som bitter- og martinifan!
Den tilfører middelhavsaromaer til drinkene dine med sin delikate smak av grønne oliven, myke hint av salt, saltlake, sennep, salvie og timian. Den passer perfekt til alt hvitt brennevin som vodka, gin og blanco tequila. Prøv også til Sherry og Vermouth. En meget spennende bitter!
Aviation:60 ml tørr gin
20 ml fersk sitronsaft
5 ml maraschinolikør
5 ml The Bitter Truth fiolettlikør
–
Hage og tonic:(av Naren Young & Wayne Collins i 2009)
50 ml The Bitter Truth Pink Gin
2-3 skvett The Bitter Truth selleribitter
3 skvett The Bitter Truth hylleblomstlikør
4-5 mynteblader
1 skive agurk
1 limeskive
Tonicvann
–
Royal Bermuda Yacht Club Cocktail:50 ml Barbados rom
15 ml fersk limejuice
8 ml appelsinlikør
8 ml The Bitter Truth Golden Falernum
En kommentar om “Produsentfokus: The Bitter Truth”