Istvàn Szepsy, er i dag regnet som en av Tokajs fremste vinmakere og det var derfor en stor ære å få besøke vinhuset hans, Szepsy, i Mád juli, 2023.
Vi møter Istvàn Szepsy junior en knallvarm ettermiddag på vinhuset i august, han har sin siste dag på jobb før ferie men er glad for å møte en canadier og nordmann på jakt etter vulkansk vin. Etter å ha sett på samlingen av alle de fantastiske steinene de har utenfor vinhuset, med farger som går bra den sorteste basalt, via jernholdige røde steiner til hvite steiner med skjell (disse finner man over små avstander i området), setter vi oss inne i et royalt rom hvor vi får hele historien. Han forteller at faren har blitt en eldre mann med sine plager, og at det nå er naturlig for han å ta over som 13. generasjons vinmaker, nr. 2 på den nåværende vingården.

I dag produserer de vin på en eiendom med historie tilbake til 1100-tallet, et gammelt kloster som både har vært eid av munker, de kongelige – og selvfølgelig staten.
Her – midt i hjertet av Tokaj bygget István Szepsy bygget opp igjen et vinhus som er blitt ledestjernen for alle som nå ønsker å produsere kvalitetsvin i Tokaj, det begynte han med i 1997 når han samtidig jobbet for vinhuset Kiralyudvar. I over 40 år var det kun fokus på å produsere mest mulig vin for det russiske markedet, kvaliteten var det ikke så farlig med, bare vinen var søt og billig nok. Resultatet var at det meste forfalt og vinmarker grodde igjen.
Når Istvàn senior tok opp tråden igjen på 90-tallet satset han hardt på image, og kultstatusen kom rimelig fort… I 1999 ble han tildelt den ungarske republikks æresmedalje, i 2000 ble han «årets druedyrker» og i 2001 ble han utnevnt til «winemaker of the year» i Ungarn.

Per idag har vinhuset 107ha eid område, 54ha er plantet med vinmark, og de produserer både tørr og søt vin. Dette med at de nå kan produsere tørr vin er en av de få positive tingene med klimaforandringene sier Istvàn, han er opptatt av å følge med på forandringene som skjer i dagens miljø. Faren lagde forøvrig sin første tørre vin i år 2000 (dette for vinhuset Kiralyudvar, tidligere hadde han jobbet i et kooperativ siden 60-tallet)), og har alltid vært interessert i det.
Vinmarkene deres ligger bokstavelig talt på steingrunn, 5-700 meter over havet, på høyder og åser skapt av rundt 400 aktive vulkaner for ti millioner år siden. Dette vulkanske jordsmonnet med 400 forskjellige steintyper, i kombinasjon med høy luftfuktighet og et spesielt lokalt mikroklima, er grunnen til at de lokale druene Furmint og Harslevelu utvikler botrytis (edelråtesopp) som er grunnlaget for all søt tokajivin. Vinhuset har kjente vinmarker som Királyhegy, Úrágya og Szent Tamas, og bare så det er sagt – dette er vinmarker som ble klassifisert som eksepsjonelle allerede på 1700-tallet.

«Vulkanene kan eksplodere mange ganger, det vil si at man får mange lag med stein og mykt materiale i mellom.» -Istvàn Szepsy junior
Szepsy Furmint & Hun 2021: Gule frukter, eple, sitrus, gjær, bunnfall, mineraler, lett krydder, jordsmonn. Den er syrefrisk, godt eplepreg på smak, konsentrert og lang ettersmak. 88p
Betsek 2020: Gule epler, sitrus, hint av fat, florale hint, kompleks. Den er meget konsentrert, gule frukter, eple, god syre, smakfull, godt balansert, lang og mineralsk utgang. Smakfull og god vin. 90p
Hasznos 2020: Lett kompleks og utviklet aroma, eple, sitrus, bunnfall og gjær. Konsentrert og smakfull, mineralsk, lang og bitter utgang. 89p
Urbàn 73 2020: Fruktig og mineralsk nese, sitrus, våte steiner, gule frukter, eple, urter, busker, lett krydderpreg, melon. Den er konsentrert og smakfull, veldig mineralsk, tørr og bitter utgang. 88p
Visste du at vin fra Tokaj før ble kalt «Kongenes Vin, Vinens Konge» av Ludvig 14., solkongen?
Ùràgya 63 2020: Lett kompleks aroma, eple, sitrus, mineraler, melon, stein. Den er mineralsk og syrefrisk på smak, tørr og lang utgang. En syrefrisk og strukturert vin. 88p
Ùràgya 63 2003 (smakt over to dager): Modne gule frukter, honningmelon, florale toner, sitrus, tørket gul frukt, mineraler, våt stein. Fruktig, rund, god syre, lang og bitter utgang. Fint utviklet. (Første dag litt lukket, men på dag to friskere og mer åpen.) 88p
Szamorodoni 2017: Kompleks og innbydende nese, honning, sultana, tørket frukt, florale toner. Den er rik på smak, fyldig smak, god syre, lang ettersmak. Godt balansert og rik vin. 90p
Aszù 2017: Den er kompleks, rik, deilig botrytis, honning, florale toner, sultana, krydder. En rik, smakfull, og søt vin, meget god syre, krydret, deilig smak. Fantastisk vin. 95p
Szent Tamàs 2017: Meget kompleks og krydret aroma, honning, tørket frukt, sultana. Den er fyldig, rund, silkemyk på tungen, lang og kremet ettersmak som duver lenge i munnen. Nær perfeksjon. 96p
–
