Weingut Korell har en vin kalt «Slice of Paradise», har vulkanske vinmarker og har nå blitt økologisk sertifisert. Vi ser på dette flotte vinhuset i Nahe, Tyskland i denne ukens Produsentfokus!

Weingut Korrell drives av Martin Korrell, som overtok vingården etter sin far i 1999, og hans kone Britta.
Martin er sjette generasjons vinbonde og vinstokkene hans far plantet for mange år siden produserer i dag viner i toppklassen. Til sammen eier familien 26 hektar med vinmarker fordelt på utvalgte parseller spredt rundt i Nahe-regionen.
VinArena tok en liten prat med Weingut Korrell:
Hvorfor valgte dere å legge om til økologisk vinproduksjon?
Når vi valgte å legge om til økologisk vindyrking, skyldes det særlig én ting: et ønske om å bevare forbindelsen til naturen, stole på den og verdsette dens behov fullt ut. Vin vokser tross alt ikke av seg selv. Vinstokker er følsomme planter som påvirkes sterkt av klimaet og de årlige værforholdene. De må pleies og dyrkes, og når det gjelder økologisk vindyrking, er det bare ett verktøy som trengs: hendene våre…
Merket dere noen forskjell i vingården etter omleggingen?
Økologisk vindyrking innebærer at vi er veldig tett på vinmarkene. Vinmarkene ser ut til å være i bedre balanse, og druene er mer robuste og sunne. Hele vinmarken hviler i seg selv. Vinene fremstår som mer strålende og enkle.
Hvordan var 2021-årgangen?
Knoppskytingen i 2021 var innenfor det såkalte tiårsgjennomsnittet. Det var kjølige temperaturer og rikelig med fuktighet fra slutten av mai og ut juni. Mye hånd- og traktorarbeid var en stor utfordring i det første økologiske omleggingsåret. Heldigvis stabiliserte været seg i august. Druene klarte å utvikle seg veldig bra. Innhøstingen startet litt senere, men totalt sett var den på linje med langtidsgjennomsnittet. Det ble produsert kjølige og delikate rieslinger med en vakker syrestruktur. Årets høydepunkt var innhøstingen av isvin rett før jul.
Hvordan ser det ut i år?
Med solrikt sensommervær starter vi innhøstingen i neste uke.
Vi starter med Pinot-sortene, mens Riesling-høstingen trolig vil ta ytterligere to til tre uker.
Vi er veldig glade for det solfylte og fremfor alt tørre været som er meldt, for etter vårens gode vinblomstring er druene svært kompakte, og vanntilførselen i vinmarkene er usedvanlig god etter de siste ukenes store nedbørsmengder. Med ytterligere nedbør kan bærene komme til å klemme hverandre og sprekke, noe som vil gjøre en rask innhøsting nødvendig.
Hvis det holder seg tørt de neste ukene, vil vi nok kunne høste toppkvalitet igjen.
Dere har vulkansk jordsmonn i Schlossböckelheimer Felsenberg, ikke sant?
Ja, vi har melafyr og vulkansk porfyr der. Felsenberg ligger i en av de smaleste delene av Nahe-regionen, som er omkranset av stein, noe som har gitt denne spektakulære beliggenheten sitt navn. På grunn av den mørke fargen og den høye andelen steinblokker kan jorden lett varmes opp. Vårt område er på 0,35 hektar. Felsenberg-vinene er saftige og ofte med en fantastisk nese av tropiske urter. Den konsentrerte, steinete mineraliteten og syren får dem ofte til å virke mykere enn de faktisk er. De sprudler av energi og vitalitet og ender i en svært lang, krystallklar ettersmak.

Er det den eneste vingården dere har med vulkansk jordsmonn?
Nei, våre enkeltvinmarker Niederhauser Klamm, Norheimer Dellchen og Norheimer Kischheck dyrkes også på vulkansk jord.
Hva synes du om hele temaet «vulkansk vin», er det noe du tenker på?
Terroir og opprinnelse henger tett sammen. Det er disse faktorene som gjør ikke bare druene, men også vinen umiskjennelig, fordi de gir tydelige smaksforskjeller selv innenfor en og samme druesort. I samspill med vinmakerens avgjørelser og det aktuelle mikroklimaet bidrar terroir og opprinnelse derfor i stor grad til å skape en vin med et helt spesielt, individuelt preg. Terroiret i vinregionen Nahe er preget av tidligere vulkansk aktivitet. I løpet av millioner av år har disse gjentatte ganger rystet undergrunnen og brakt opp til overflaten ulike typer jordsmonn som porfyr, rød sandstein, skifer, mergel, kvartsitt, leire, løss og forvitret leire. Og det er disse som former vinen.
Hva gjør det vulkanske jordsmonnet med vinen, sammenlignet med andre terroirer?
Jordsmonnet på vingården er ekstremt variert. Spesielt den vulkanske jordsmonnet er som skapt for riesling og Bourgogne (Burgunddruer Red. anm.). De gjenspeiler rett og slett jordsmonnet perfekt og passer til klimaet. Rieslingene blir fantastisk mineralske, animerende og fruktige her, mens burgunderne på Schlossgut Diel utvikler en fantastisk kraftig og saftig aroma. Caroline Diel har derfor satt seg som mål å få frem den spesielle karakteren til hver årgang og lage autentiske viner på Schlossgut Diel som forteller om sin opprinnelse.
![]()

Slice of Paradise er, som navnet sier, en del av vinmarken Paradies i Nahe. Vinmarken er på 9 Ha i sin helhet, men dette er da druer man har selektert til å bli lillesøster til Weingut Korrell sin toppvin, Riesling Paradies.
Her er vinrankene opp mot 40 år gamle.


Bag in Boxen ble lansert i juli, og til denne hadde VP noen spesielle krav:
-Innovativ emballasje
-Hvit eller gjennomsiktig kran
-Ingen bruk av «carbon black» plast
-Innvendig pose: ingen aluminium som ytre lag og maks. 5 mikrometer tykt aluminiumlag hvis aluminium brukes som mellomlag.
-5 mikrometer tykt aluminiumsjikt hvis aluminium brukes som mellomlag.
-Oksygengjennomtrengelighet i emballasjen: ≤ 2 cm3/m2/24timer/1atm Ytre kartong uten bruk av metall- eller plastlag
Weingut Korrell Riesling 2022: Fruktig aroma med eple, sitrus, hint av mineraler og blomster. Den er fruktig med en fin syre, ganske tørr, godt balansert og behagelig utgang. 85p
![]()
Korrell Riesling Brut: Den har en fruktig og fin aroma, eple, sitrus, gule frukter og mineraler på nesen. Fruktig på smak, god syre, lett sødmefull, fin og smakfull utgang. En sekt på den søtere siden, men fint balansert og rik. 87p
Korrell Riesling Trocken 2021: Konsentrert aroma, lett krydret, eple, sitrus og mineraler. Den er fruktig på smak med en fin fylde, god syre, godt balansert, sitter godt. En smakfull og fin Riesling. 87p
Korrell Riesling von den Ersten Lagen 2021: Eple, sitrus, sitron, mineraler og steiner på nesen, hint av gummi. Den er fruktig med en fin syre, god fylde, tørr og god utgang. Godt balansert og god vin, klassisk og rik. En smakfull og typeriktig vin, syrefrisk! 89p

Korrell Spätburgunder 2019: Mørke bær, krydder, bringebær og kirsebær på nesen, ganske delikat. Den er fruktig og syrefrisk på smak, fine tanniner og en tørr og lang utgang. En saftig, tørr og matvennlig vin. 87p
Alle vinene til Korrell er matvennlige og flotte, spesielt nå med julemat på tallerkenen! Både musserende vin, Riesling og Pinot Noir er ekstremt versatile når det kommer til mat; Ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, vegetar…