Produsentfokus: Ægir

I dag ser  vi på en av redaktørens favorittprodusenter, nemlig Ægir!
Tekst: Mona Haugen-Kind, bilder: Evan Lewis og Thor Brødreskift

De to gründerne bak er Evan Lewis og kona Aud Melås!
Evan er opprinnelig amerikaner, og som i følge produsenten selv en pasjonert ølbrygger og nå naturalisert sogning, etter å ha flyttet til konas hjemland i 2004. Han har vært interessert i øl lenge, og ble tatt av den amerikanske craft beer bølgen allerede på 90-tallet, lenge før den hadde kommet til Norge.
Han har tatt bryggerutdannelse hos Skandinavisk Bryggerihøgskole i København og har siden Ægirs dannelse vært sjef for dette spennende bryggeriet og nå destilleriet i Flåm. Man får nemlig også lyst til å starte brenneri når man først har et bryggeri, destilleriet ble opprettet i 2011.
Evans favorittuttrykk: «What can possibly go wrong?»…

Tidligere finanskvinne og banksjef, Aud, er Norges aller første kvinnelige ølgründer.

Hun ga Evan nesten fri tøyler da det ble snakk om å starte et eget bryggeri, og med henne i kulissene og erfaringen hennes innen business og økonomi har det gått riktig så godt med dette håndtverksbryggeriet. Som en fortjent og tydelig kjærlighetserklæring fra Evan, fikk Aud (også kjent som Gullhår) sitt eige øl i porteføljen, noe hun syns er akkurat passe. Favorittuttrykk: «Kvifor ikkje!»

Bryggeriet ble etablert i 2007 og har navn etter jotunen Ægir fra norrøn mytologi – i følge allfader Odin den beste ølbryggeren i verden.

Med seg på laget har de en rekke dyktige folk, inkludert sjefsbrygger, biolog og destillatør Elizabeth, bryggere Ivan og Thomas, øl-guru Jannicke, tapperiansvarlig Claus og logistikksjef Reidar.

Bryggeripub`en

I dag har de ikke bare produksjonen sin, men også Flåmsbrygga, en destinasjon som trekker både massevis av turister og lokale  folk hvert år. Her har de overnatting og restaurant, og mulighet for ølsmaking, selskaper og det som hører med for å nyte den flotte bygda.

Alt er selvfølgelig i gjennomført vikingstil, akkurat som produktene deres! Det er alltid en fryd å lese på både ølboksene og brennevinsproduktene, med fargerike beskrivelser på hvorfor de har de ulike vikingnavnene.

 Ja takk til en vikingplanke og ølsmaking i flotte omgivelser!

Her finner du alle produktene til Ægir

Redaktøren har smakt seg gjennom disse:

Ægir Heidrun Vikingmjød
Heidrun Vikingmjød er laget av 100 prosent norsk lynghonning, vann og gjær. Lynghonning og vann varmes opp til maks 70 grader for å beholde honningens komplekse aroma. Honningvannet blir tilsatt bryggeriets ølgjærstamme og står til gjæring i seks måneder med jevn tilsetning av gjær underveis. 13.2%.
Den har en klar og tydelig aroma av honning, urter, sitrus, lyng og blomster. På smaken følger den nesen med et godt preg av honning og blomster, sødmefull og rund, noe kort. En artig mjød, typeriktig! 85p

Ægir Blot Fruktmjød kom på Vinmonopolet i November 2023. Den er produsert på vann, lynghonning, moreller og rips, 15% alkohol. Fin nese med honning, mørke bær og frukter, urter, hint av fat. Den er fyldig og rund på smak, følger nesen, balanserende syre, smakfull og lang utgang. En artig og god fruktmjød. 88p

Ægir Berserker Urtebitter
Produsert på 32 forskjellige urter og den har 40% alkohol. Pluss for at de har holdt sukkerinnholdet nede.
Urter, røtter, krydder, lakris, anis, kamfer, sitrus. Sødmefull og konsentrert på smak, krydret med et godt kick, sitter godt med et fin anis og lakrispreg i en lang utgang. Meget godt balansert og god bitter. 91p
91
Ægir Ilmur Dill Akevitt
Ilm var en norrøn gudinne, navnet kunne tydes som «vennlig lukt», perfekt til denne rene og milde akevitten.
Deilig preg av dill og urter på nesen, innbydende, sitrus og et lett urtepreg. Den er krydret, fyldig og rund, urtete, sitter godt men mildt. En godt balansert og god dillakevitt! 89p

Ægir Gjallarhorn Akevitt
Dette er en nyhet på Vinmonopolet i september, oppkalt etter hornet til Heimdall, samme navn som drikkehornet til Mime, det han bruker til å drikke fra kunnskapsbrønnen med. Og akevitt er jo livets vann! Ikke tilsatt sukker. 40%. Kompleks og innbydende med et unikt og deilig krydderpreg, dill, sitrus, karve, urter, vanilje, tørket frukt, fat, krydder. Den er mild og følger nesen, også her et flott preg av tørket frukt, vanilje, karamell og fat, sitter godt. En vellykket og god akevitt. 90p
90
Dette er en økologisk gin, oppkalt etter de lokale vekstene de har brukt i produksjonen, inkludert einebærgreiner. 46%.
Konsentrert og innbydende nese med urter, busker, skog, einebær, kjørr, koriander, florale hint, sitrus, krydder og pepper. Den er konsentrert og smakfull, deilig urte- og krydderpreg som følger nesen, lang og varm utgang. Meget smakfull og god gin. 90p
90
Ægir Happycat Old Tom Gin
Dette er Ægir sin tredje gin, og den beste hittil. På grunn av logistikkutfordringer klarte den å vinne dobbelt gull i World Spirits Competition i San Francisco, noe som resulterte i omtale i Forbs – før den ble tappet på flaske. Den er produsert på fjorten ulike botaniske urter og krydder, blant annet skall av rosa grapefrukt, ingefærrot, kvann, vanilje, sitrongress og skogsbær. 46% alkohol.
Einebær, lyng, urter, sitrus, appelsin, koriander. Den er fruktig og kompleks med en lett sødme, fyldig, godt preg av smaker som følger aromaen, tørr og lang utgang med et lite sting av pepper. En smakfull og meget god gin. 93p
Ægir Svartkrut Navy Strength Gin
Kompleks aroma med milde einebærtoner, sitrus, koriander, urter, busker, krydder, pepper. Den er kompleks og smakfull, konsentrerte smaker av einebær og pepper, god fylde, lang og varm utgang. En godt balansert og god gin som holder sine 60% godt. 89p
(Les gjerne den store Navy Strenght Gin testen her)
Ægirs Anjeo Agave Spirit ble lansert i november 2023. Dette er da en norsk «tequila», produsert på agave, gjær og vann, 53% alkohol.
Fat, agave, sitrus, krydder, pepper. På smak er den syrefrisk, krydret, følger nesen med et konsentrert fatpreg ut i en lett sødmefull utgang med pepper og vanilje. Et vellykket prosjekt, artig og smakfull! 90p
90
Ægir Smoky Rye
Dette er en nyhet på vinmonopolet i september og er et røkt rugøl, 5.5%.
Den er innbydende med en lett kompleks aroma med røkt malt, korn, lett krydder og fat. Den er konsentrert og god på smak, fyldig, rik, godt skum, godt røykpreg, lang ettersmak. Et nydelig tradisjonspreget norsk øl, super til norsk fingermat!
6
Ægir Surskog Skogsbær sour
Produsert på skogsbær, 6%.
Den har en fruktig og fin nese med skogsbær, hvete, sitrus og et hint av humle. På smak er den fyldig med god syre, rund og smakfull, godt balansert. Et deilig og fyldig surøl!
5

Ægir Juicy Fruktig (session) IPA
Butikkstyrke øl med tropiske humletyper, 4.7%.
Klassisk aroma med humle, tropisk frukt, florale toner, urter. Den er fruktig og god på smak, syrefrisk, mye smak ift. alkohol, godt balansert. Meget godt butikkjøp, en trygg IPA.
4

Ægir Springbock Helles Lager: Frisk og fruktig nese med et deilig humlepreg, malt urter og krydder. Den er smakfull, lett bitter, godt balansert og god. En veldig god lager, vellagd!
5

Ægir Bøyla Blonde:
Butikkstyrke Blonde, 4.7%.
Klassisk aroma, malt, urter, florale hint, krydder. Den er smakfull med mye korn, malt og krydder, fin bitterhet sitter godt. Smakfullt butikkøl! 4
4

2 kommentarer om “Produsentfokus: Ægir

  1. Tilbaketråkk: Vinhøna

Legg igjen en kommentar