Produsentfokus: OMA

Ukens produsentfokus er OMA, Ole Martin Alfsen!

Ole Martin er kokk og vinkelner av yrke, og har de siste årene utmerket seg mer og mer med sine viner. Han utdannet seg til vinkelner i år 2000 og har etter det kombinert vin med mat mer og mer i jobbsammenheng, blant annet via kurs, mat og vinbøker og ikke minst blendet sine egne viner og anbefalt passende mat til på sine nettsider.
Hans første vin kom i 2013; OMA Barbera d`Alba, et samarbeid med den kjente produsenten Giovanni Rosso, en vin undertegnede har smakt mange årganger av i ettertid (og aldri blitt skuffet).
På de 10 årene som har gått har det også kommet og gått flere viner, og det er alltid spennende når en ny dukker opp. Det er nemlig en rød tråd: kvalitet.
OMA er nøye med  finne gode produsenter å samarbeide med, som oppfyller hans krav til kvalitet. Da tar han gjerne kontakt med produsenten for et mulig prosjekt sammen, for å skape en vin som ikke er ulik stilen til produsenten, men som likevel er unik fra deres portefølje og som matcher det Ole Martin ser for seg. Han ser til at fermenteringen og lagringen er i henhold til hans ønsker, samt blender vinen selv.

Det er i dag 15 ulike produkter på Vinmonopolet under OMA`s navn, alt fra Sider, via Pet Nat, til Barbera og Grüner Veltliner. Det er også noe som imponerer undertegnede, den vide bredden av ulike viner, men samme røde tråd av kvalitet!

OMA

Jeg tok en liten prat med Ole Martin ifb. med smaking av vinene, og lurte på om han hadde noen spennende planer han kunne dele med oss. Han forteller at han er veldig travel, noe som er fullt forståelig. Det er ikke bare bare å få på plass nettsider, bygge og vedlikeholde portefølje samt jobbe mot flere listeføringer alene. Han kan dog dele nyheten om at OMA Branco som ble lansert i mai, blir overført fra BU til basis og blir basislisteført fra 02.11.23, samt at salget av vinene hans er over all forventning. For meg ikke særlig overraskende, da de er utrolig flotte!
Ole Martin forteller også at det kommer to viner til fra California (jippi!), samt en Colheita – som en slags markering av OMA vins 10 års jubileum. Det er bare å glede seg!
-Oppdatering februar 2024: Nyhetene er ute!

Redaktøren har smakt disse:

OMA Pet Nat 2021: Epler, sitrus, urter, bunnfall, lett utviklet. Fruktig med god syre, tørr og godt balansert, sitter godt. Fruktig og syrefrisk! 87p

OMA Pet Nat 2022: Grønne epler, sitrus, fruktig nese, florale toner, hint av mineraler. Den er smakfull med tørr og fin struktur, sitter godt. Fin mineralsk struktur med godt skum, god Pet Nat. 88p

OMA Gravenstein Sider: Den er frisk og fruktig på aroma, med et fint preg av eple og epleskrott, sitrus og florale hint. Den er godt balansert på smak med et fint preg av eple, god syre, fin mousse. En god og smakfull, tørr sider. 89p

OMA Branco 2022: Frisk og fruktig aroma, eple, fersken, hvit steinfrukt, sitrus, mineraler, sjøsprøyt. Konsentrert og meget smakfull, fruktig med god syre, fin fylde, lang utgang som sitter godt. En meget god Vinho Verde! 91
91

OMA Pfalz Riesling 2022: Innbydende aroma, eple, sitrus, mineraler, florale hint. Den er klassisk og fin på smak, rent eplepreg, god syre, tørr og lang utgang. Vellykket Riesling til en god pris! 88p

OMA Grüner 2020: Grønne epler, sitrus, urter, hvit pepper, hint av gress, petro, mineraler og røyk. Den er fruktig på smak, rund og typeriktig, fint utviklet, sitter godt. 88p

OMA Grüner 2021: Mineraler og gule frukter på nesen, sitrus, røyk. På smak er den smakfull, fruktig, god syre og konsentrasjon, mineraler ut i en ganske lang utgang som sitter godt. Tørr og fin. 88p

OMA Grüner 2022: Gule epler og unge frukter, eple, honningmelon, sitron, mineraler og urter. Den er fruktig og rund på smak, god konsentrasjon og fin syre, rik og smakfull, lang utgang. Flott årgang, smakfull. 89p

OMA Alvarinho: Frisk og mineralsk aroma, eple, pære, sitrus, våte steiner. Den er fruktig og konsentrert, rik, god syre, lang og god ettersmak. En meget smakfull og god vin, imponerende Alvarinho! 90p

90

XIN OMA Rosé 2022: Røde og mørke bær, røde frukter, jordbær, urter og krydder. På smak er den konsentrert, fruktig, god syre, lette tanniner i en lang utgang. Meget smakfull og god vin, godt kjøp! 90p
90

 

OMA Blaufränkisch 2020: Mørke bær, blåbær, skogsbær, saftig aroma, florale hint, amfora. Den er saftig på smak, følger nesen med god syre, sitter godt. Fin Blau. 87p

OMA Blaufränkisch 2020
Ute i ny blend! Det er samme år men andre amforaer, og den har gått fra 12.5% til 13%. Naturvin.
Skogsbær, blåbær, urter, busker, jordsmonn, krydder, pepper, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre og fylde, flotte tanniner i en lang og saftig utgang. En meget flott og elegant Blau, godt balansert og god. 89p

«Kjølig frukt på nesen, skogsbær, bjørnebær, krekling, florale toner, urter og mineraler, litt innestengt. Den er frisk og slank på smak med god syre, tørr og lang utgang med mer tanniner og struktur enn tidligere utgave. Den gir dessverre litt lite frukt og mye urter. Svak flaske? 87p» (Dette skulle vise seg å være en dårlig flaske, mikrooksidert)

OMA Pinot Noir 2021: Røde og mørke bær, kirsebær, jordbær, bringebær, typeriktig, urter, krydder, hint av fat. Den er fruktig og rund på smak, slank men lett kompleks og krydret, god syre, lang og tørr ettersmak. En velbalansert og meget god vin, fatene er subtile og gir mange lag, frisk og lett kompleksitet som tåler 8-10 år i kjelleren minst. 90p
OMA Fox Hill Red 2022
Produsert på en helitaliensk blend: Barbera 32%, Dolcetto 32%, Nebbiolo 22%, Negroamaro 6% og Sangiovese 8%, 12.5%. Druene spontanfermenteres i stål, sement og nøytral eik. Tilsettes kun sulfitt v tapping, intet annet.
Tydelig italiensk preg på nesen, Røde frukter og mørke bær, jordbær, skogsbær, bringebær, et lett krydderpreg, florale toner og teblader. På smak er den fruktig og rund, god syre, flotte tanniner i en lang og strukturert utgang. En spennende og vellykket blend av italienske druer og amerikansk jordsmonn, ikke minst norsk gane. 90p

OMA Trebbiano d’Abruzzo 2022: Epler, gule frukter, florale toner, hint av urter, mineraler og noe krydder. Gul frukt også på smak, syrefrisk med en sjarmerende fedme, lang utgang som sitter tørt og godt med et lett bitt. Godt balansert og god Trebbiano, + for bra pris! 88p

XIN OMA Pουμπίνι 2021: Mørke bær, bringebær, urter, florale toner, busker, jordsmonn. Den er frisk på smak med slank frukt, deilig krydderpreg ut i en tørr og lang utgang med fin struktur og lette bittertoner. Matvennlig og frisk Xin, gi den litt luft og gjerne ett litt fetere kjøtt som lam – da synger den. 88p

Oma Barbera d’Alba 2021: Mørke bær, skogsbær, urter, krydder og jordsmonn. Den er frisk og fruktig på smak, god syre, tørr med en utgang som sitter godt. Frisk og tørr Barbera til en god pris. 87p

Oma Barbera d’Alba 2022: Innbydende mørke bær og frukter, kirsebær, jordbær, urter, florale toner, krydder. Den er saftig, fint krydret, god syre, fyldig, lette tanniner i en ettersmak som sitter godt. Enda bedre enn sist, smakfull, flott struktur og godt balansert. 88p

OMA Piemonte Rosso 2021: Mørke bær, kirsebær, overraskende tydelig preg av Dolcetto i miksen, busker, lett krydder. Den er syrefrisk med en fin, lett frukt på smak, tørr utgang med en lett og matvennlig struktur. Godt BiB-kjøp! 86p

OMA Piemonte Rosso 2022: Litt tørket frukt, mørke bær, svisker, krydder, urter. Den følger nesen med litt tørket frukt, fine tanniner og god syre, lang og lett strukturert utgang. Mulig en svak boks, da den fremstår noe oksidert. 82p

OMA O10MA Colheita 2013
Dette er en sterkvin for å feire 10-årsjubileumet til OMA. Den er som en Tawnyportvin – fatlagret, men her er alle druene fra en årgang. 20% alkohol og 108 gram sukker per liter. Fint utviklet på nesen med tørket frukt, rosiner, moden sitrus, fiken, hint av fat og sjokolade. Den er fruktig og følger nesen med en flott fylde og balansert sødme, runde toner av karamell og tørket frukt, lang og deilig smak som duver lenge i munnen. Flott balansert og rik colheita, godt kjøp! 91p
91

2 kommentarer om “Produsentfokus: OMA

  1. Tilbaketråkk: Tre fra OMA – Vinhøna

Legg igjen en kommentar