Vinreise: Sør-Øst Etna 2023

I forbindelse med SEP 2023 besøkte Redaktøren Sør-Østsiden av Etna noen dager før i samarbeid med Assovini, er er noen av vinhusene som ble besøkt!
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsenten. Dette besøket ble gjort ifb. med et annet prosjekt, som er grunnen til manglende poeng. Turer gjort etter juni 2023 vil ha poengscore på vinene.

Jordsmonnet på sør-siden av Etna

Serafica
Dette er det eneste vinhuset i byen Nicolosi per i dag, i motsetning til tidligere da de var over 100, inkludert palmentoer (gamle vinpresser, Red. anm.). Nicolosi er en kommune under storbyen Catania,og ligger på sørsiden av Etna.
Den 4. generasjonen har satset på en ny vår etter å ha ligget brakk med bulkvinproduksjon lenge, oldefaren til Maria Ausilia Borzi, som møter oss denne dagen, Nino Serafica, kom nemlig tilbake fra USA på 50-tallet og satset på nytt i hjemlandet, både vinplanter og olivenoljeproduksjon ble prioritert.

Seraficafamilien

De har noen utrolig vakre (og bratte) vinmarker med en flott utsikt (se bilde til høyre), vinplantene er noe unge enda, men har godt potensiale. Det ble nemlig replantet mye igjen rundt år 2000, da Andrea tok over (han er fortsatt i ledelsen), han styrket også den tekniske delen hos vinhuset og i olivenoljeproduksjonen.
Maria jobber i dag sammen med Giuseppe Borzi og Nino Serafica (den yngre) som et ungt og dynamisk team som stadig bedrer kvaliteten på produksjonen deres samt moderniserer der de kan. Nicola Colombo ble med i 2022, og har også en del ære for dagens kvalitet da han har tatt egne grep. De har rundt 15 ha vinmark per i dag.

De produserer de musserende vinene sine med Charmatmetoden, noe som gir en litt skuffende kvalitet. De andre vinene fremstår også litt ubalansert selv om de har en fin struktur, oransjevinen er fint balansert og den beste av vinene de produserer, samt en frisk og fruktig Mirantur Bianco.

Vinhuset har absolutt gode forutsetninger hvis de fortsetter å jobbe med kvaliteten, for dedikasjon er det ingenting å si noe på.

Redaktøren mener: Vinhuset har absolutt gode forutsetninger hvis de fortsetter å jobbe med kvaliteten, for dedikasjon er det ingenting å si noe på.

Mirantur Spumante Brut: Gule epler, fruktig nese, pære, florale toner, urter. Den er fruktig og sødmefull på smak, fin syre, litt kort utgang.

Mirantur Spumante Rosè Brut: Mørke bær på nesen, jordbær, sitrus, florale toner, krydder, lakris. Den er fruktig, god syre, et krydret preg, litt kort utgang.

Versante Sud Macerato 2021, Redaktørens favoritt.

Mirantur Bianco Catarratto 2021: Gule frukter, eple, sitrus, krydder, urter og mineraler. Den er smakfull, rund, fruktig, følger nesen med et lett røykpreg og mineraler i ettersmaken. En fruktig og godt balansert vin, frisk og fin.

Grotta della Neve 2019: Meget spesiell og mineralsk nese, steiner, gule frukter, epler. Den er lett kompleks på smak, fin frukt, god syre, rund og mineralsk utgang.

Versante Sud Macerato 2021: Appelsinskall, sitrus, epler, krydder, urter, busker, lett kompleks. Den er syrefrisk og strukturert på smak, rund, godt balansert, sitter godt i en ganske lang utgang. Deilig oransjevin, lett krydret og fin.

Grotta dei Lamponi Rosato 2019: Røde og mørke bær, jordbær, fruktig med et hint av smør, urter. Den er fruktig også på smak, rund og fruktig, lang og tørr utgang. Strukturert og fin.

Mirantur Rosso 2020: Krydret litt brent aroma, kaffe, mørke bær, krydder. Den er fruktig på smak, god syre, fine tanniner i en lang ettersmak.

Grotta del Gelo Rosso 2017: Kompleks og dyp aroma, mørke bær, kirsebær, krydder, hint av fat. Den er fruktig på smak, tørr, fint utviklet. Mangler litt på smak.

Grotta del Gelo 2019: Litt brent aroma, mørke bær, krydder, ikke innbydende. Den er lett fruktig, god syre, tørr, sitter godt. Noe ubalansert.

Mørkt og rødlig jordsmonn tyder på en del jerninnhold

Nicosia

Dette vinhuset drives i dag av femte generasjon, Carmelo Nicosia og sønnene Francesco og Graziano. For ikke å nevne ønologen Maria Carella, som også er et viktig element for produksjonen her i Trecastagni. Vinhuset ble etablert i 1888 og regnes som ett av de originale vinhusene på Etna. De har vinmarker rundt hele Sicilia, men satser i dag hardt på Etna, 360 grader.
Fokuset er også på miljøvennlig vin og har som mål å lage nullimpaktsvin, totalt har de hele 10 forskjellige sertifiseringer når det kommer til miljøvennlig vinproduksjon, inkludert økologisk, vegansk og karbonnøytralt. De har totalt 10 forskjellige druer fordelt på øya, 14 viner, fordelt på ca. 250 hektar vinmark.

Francesco og Graziano

Inntrykket av vinene er godt, de lager godt balanserte og gode viner.

Sosta Tre Santi 2019: Eple, sitrus, florale hint, kalk, mineraler, stein. Den er fruktig med en fin struktur, god syre, lang og god ettersmak. En meget god zero dosage, godt balansert.

Sosta Tre Santi Sessantamesi 2016: Epler, gule epler, sitrus, mineraler. Veldig strukturert og saltaktig på smak, mineralsk, tørr og lang. God.

Vulka 2022: Gule frukter, epler, florale toner, sitrus, urter, busker, mineraler og røyk. Den er fruktig og lett krydret på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. En mineralsk og krydret vin, frisk.

Monte San Nicolo 2021: Gul frukt, eple, pære, florale toner, honning, grønn te, sitrus. Den er fruktig på smak, god syre, følger nesen, sitter godt og lenge med mineralske toner. En spesiell og karakterrik.

Monte Gorno 2021: Mineralsk og aromatisk, eple, sitrus, florale toner, steiner. Den er syrefrisk og strukturert på smak, tørr og lang ettersmak.

Vulka Rosso 2020: Røde og mørke bær, kirsebær, plommer, florale toner, roser, krydder, lakris, hint av fat. Den er syrefrisk og strukturert, lett kjølig frukt, tørr og lang ettersmak. En fin og godt balansert vin.

Monte San Nicolo 2019: En del urter og røde frukter på nesen, urter, litt avdempet, krydder, lakris. Den er tørr og strukturert på smak, god syre, godt balansert og lagringsdyktig. Strukturert.

Monte Gorna 2019: Urtete nese, mørke bær, balsamiske hint, florale toner, krydder. Den er strukturert på smak, god syre, krydret, tørr og lang utgang. Fin frukt og god struktur.

Salvino Benanti i palmentoen til vinhuset

Benanti

«I dag er vi glade for at det var en gal mann ved navn Giuseppe som bare begynte å lage den beste Etna vinen han kunne, uten tanke på økonomi – kun kvalitet» forteller Salvino, sønnen i huset som nå sammen med broren driver dette vinhuset på sør-østsiden av Etna. Faren begynte å lage vin på 80-tallet som hobby, da han var irritert over at det ikke fantes en god Etna DOC, det fantes da så mange andre gode appellasjoner i Italia!
Dette var på gården bestefaren tidligere hadde dyrket druer. Han kalte inn ekspertise fra Piemonte til å hjelpe han sette opp vinhuset. Det var dog ikke før de to sønnene, tvillingene Salvino og Antonio, tok over og strukturerte vinhuset i 2012 de begynte å vokse seg store å tjene penger.
De siste 13 årene har vinene deres utviklet seg i meget elegant retning i følge Salvino. De har 28ha vinmark per nå og leier 12 til, på alle fire sider av Etna. De produserer økologisk vin men er ikke sertifisert.

De musserende vinene vi smaker i palmentoen deres er rene og elegante, meget flotte og imponerer.

Bianco Superiore Pietra Marina 2018: Kompleks og lett utviklet nese, petro, mineraler, hint av røyk, epler og sitrus. Den er rik på smak, fruktig, god syre, lang utgang. Fortsatt litt ung, men en smakfull og flott vin.

Pietra Marina 2016: Kompleks og lett utviklet, petro, mineralske toner, hint av røyk, florale toner. Den er fruktig og rund på smak, fin fylde, lang ettersmak. En tørr og smakfull vin, meget god!

Calderara Sottana 2021: Mineralske røyktoner på aroma, mørke bær, kirsebær, jordbær, aromatiske blomster, hint av fat. Den er syrefrisk og elegant på smak, ung og frisk, noe fat, sitter godt med en rund og god utgang. Trenger litt tid, men meget lovende.

Serra Della Contessa 2015: Kompleks, mørke bær og frukter, utviklet, jordsmonn, teblader, krydder, hint av fat. Den er lett utviklet også på smak, godt balansert, tørr og lang ettersmak.

Rovitello 2015: Utviklet og innbydende nese, teblader, mørke bær, kirsebær, røde frukter, jordsmonn og fat. Den er godt balansert på smak, fin og kjølig frukt, tørr, god syre, lang utgang. Deilig nå!

Serra Della Contessa 2016: Mørke bær, kirsebær, kompleks, urter, mynte, teblader, jordlige toner, krydder og fat. Den har en elegant fruktighet, god syre, tørr med fine tanniner i ettersmaken. En deilig og fint utviklet vin, flott!

Rovitello 2016: Fruktig nese, røde og mørke bær, kirsebær, bringebær, urter, hint av mynte og middelhavskrydder samt fat. Den er fint utviklet med en god frukt på smak, fin syre, gode tanniner i en lang og rik ettersmak. En veldig god vin.

Serra Della Contessa 2017: Fin frukt på nesen, kirsebær, krydret, hint av busker og fat. Den er fruktig også på smak, den er krydret, lang og tørr ettersmak. Ung og lovende.

Rovitello 2017: Mørke bær, kirsebær, krydder, florale toner, fat. Den er fruktig og ung på smak, god fylde, fin syre, lang og tørr ettersmak med et godt krydderpreg. Strukturert og rik.

Terra Costantino

Dette vinhuset var det første som ble sertifisert økologisk i DOC Etna i år 2000, de begynte tilbake på 70-tallet og har i dag 10 hektar vinmark i Contrada Blandano i Viagrande samt 2 nyinnkjøpte hekta. Noe av det som er spesielt med dette vinhuset er at de kun har blandede vinmarker, selvfølgelig kun med lokale druer.

Vi møter den eldre herremannen Dino og sønnen Fabio, som har bygd opp denne suksesshistorien på sør-øst Etna på ca. 450-550 meter over havet med en flott utsikt mot østkysten.

Vingården vår er den første i Sør-Italia som er bygget etter reglene for bioarkitektur. Vi har designet det slik at vinmarkenes naturlige linjer kan skjule det. Innvendig har vi latt det være igjen en del der vi kan se bakken: Det at vi også fysisk er omgitt av det gamle minnet vårt, gjør at vi jobber hardt.

Ønolog og et viktig element hos vinhuset er Luca d`Attoma. Han forteller at siden 2020 har de blitt beriket med en ny vingård i Contrada Praino, Milo: 2 fantastiske hektar med terrasser, i et område som er naturlig egnet for fin Etna-hvitvin.

Superiore 2022: Den er lett kompleks og fruktig, gule frukter, melon, epler, sitrus, urter. Den er ung og nyflasket, fruktig, god syre, lang og strukturert utgang. Lovende, trenger selvfølgelig mer tid.

Blandano 2018: Fruktig og syrefrisk på nesen, sitrus, grønne epler, urter, steiner, mineralsk og røykpreget hint. Den er fruktig også på smak, meget god syre og en balanserende fylde, tørr og lang utgang. En meget god hvitvin.

Salvatore Spampinato gir vinskribentene en fin innføring i vinene

Blandano Rosso Riserva 2018: Røde og mørke bær, kirsebær, urter og krydder, litt dempet aroma. Den er syrefrisk og tørr på smak, god struktur, lang ettersmak. Frisk og strukturert vin, noe ung men lovende.

Blandano Rosso Riserva 2016: Lett utviklede aromaer, jordsmonn, teblader, fruktig, jordbær, røde og mørke bær og frukter, lett krydret. Den er fruktig og saftig på smak, god syre og fylde, lang og tørr utgang. En flott utviklet vin, meget god.

Rosato 2022: Den er veldig krydret og konsentrert på aroma, røde frukter og mørke bær, krydder og urter. Den er konsentrert også på smak, god frukt og syre, lang og lett strukturert utgang. En veldig smakfull rosè med fin karakter.

De Aetna 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter, mineraler, krydder. Den er konsentrert, syrefrisk, tørr og god ettersmak. Smakfull og god.

Rasola 2022: Kompleks nese, røde bær og frukter, jordbær, noe naturvinspreg, urter, krydder. Tørr og syrefrisk, følger nesen, lang utgang. En artig gammel stil.

Barone di Villagrande

Dette vinhuset drives i dag av 10. generasjon, det ble etablert så tidlig som i 1727 og er det første vinhuset på Etna. De har hatt en stor rolle når det kommer til å lage reglene til DOC Etna og det var faren til den nåværende eieren og ønologen Marco som virkelig pushet på med dette.
Vinhuset ligger fint til med utsikt over Taormina og sjøen med ca. 700 meter over havet, og området er så spesielt at de faktisk har ti ganger så mye regn som resten av Sicilia, i tillegg til en generelt stor forskjell på temperatur gjennom året. De har vært økologisk sertifisert siden 1989, de har også vinmarker på øyene nord for Sicilia.

Har man lyst til å besøke har dette vinhuset et nydelig B&B, med flotte rom og ikke minst et badebasseng med uslåelig utsikt.

Bianco Superiore 2021: Gule frukter og epler, honningmelon, moden sitrus, urter, mineraler. Den er fruktig og rund på smak, fin syre, lang og tørr ettersmak. En fruktig og godt balansert vin.

Bianco Superiore 2013: Kompleks og utviklet nese, petro, modne epler, florale hint, mineraler og stein. Den er fruktig og rund på smak, meget konsentrert og velutviklet, lang utgang, fortsatt frisk og høyst levende. Meget god!

Bianco Superiore Villagrande 2019: Kompleks og innbydende med et fint mineralpreg, florale hint, gule frukter, lett krydder. Den er rik på smak, fruktig, god syre, mineralsk og lang utgang. Godt balansert og god vin.

Rosato 2022: Fruktig og intens nese med jordbær, bringebær, appelsin, sitrus, florale toner. Den er fruktig og rik på smak, god syre, karakterrik, lang og smakfull ettersmak. Smakfull og god.

Rosso 2020: Røde og mørke bær og frukter, kirsebær, florale toner, lett krydder, urter, hint av fat. Den er fruktig med god syre, fin fylde, rund og god ettersmak.

Rosso Villagrande 2018: Litt ubalansert nese, hint av brent tre, florale toner, mørke bær, urter og fat. Den er fruktig og tørr på smak, god syre, lang ettersmak med et trepreg.

Salina Bianco 2022: Gule frukter, eple, sitrus, aromatiske og florale toner, urter, melon, Den er veldig fruktig og konsentrert på smak, lang og tørr utgang med fin struktur. En deilig og saftig vin, konsentrert.

Malvasia delle Lipari Passito 2021: Kompleks, epler, florale, moden sitrus, honning, tørket gul frukt. Fruktig på smak, sødmefull, rund, litt kort utgang. Fin.

Vivera

Redaktøren foran vinhuset, oppå bunkeren fra andre verdenskrig, midt i Martinella-vinmarken

Dette vinhuset ble født i 2002, og vi møter eieren Loredana Vivera en solfylt men vindfull dag i mai. «Det er alltid vind her, eller bris, vi ligger rett i en strøm fra havet» forteller hun.
Moren Armida kommer fra Corleone, faren fra Chiaramonte Gulfi og de møttes i Catania, og det var den spede starten på datterens vinhus her i Linguaglossa på nord-østkysten av Etna.
De produserer økologisk vin på 14ha på rundt 550-600 meter over havet i Contrada Martinella, i tillegg til de 20ha vinmarkene de også har i Corleone arvet fra moren. Det er utrolig hyggelig å komme til dette sjarmerende stedet, møte kvinnene bak, smake vinene deres og hygge oss over en lunsj!

Altrove Bianco 2022: Innbydende og konsentret nese med gule frukter, eple, pære, sitrus, urter, melon, florale hint. Den er fruktig og smakfull, god syre, lett bitterhet i en rund utgang som sitter godt. En frisk og fin vin.

C`era Una Volta Rosè 2022: Røde frukter, jordbær, vegetale hint, urter, krydder. Den er syrefrisk, følger nesen med et fint jordbærpreg, sitter godt og tørt med en fin struktur. Mangler litt karakter.

Terra dei Sogno 2019: Innbydende og fruktig nese med røde frukter og bær, jordbær, kirsebær, solbær, krydder, busker, urter, tomatstilk, pepper. Den er fruktig og strukturert på smak med god syre, lang og tørr ettersmak som følger nesen.

Vivera Bianco 2022: Epler, moden sitrus, gule frukter, mineraler, stilker og busker, urter og krydder. Konsentrert og fruktig på smak, god syre, tørr utgang med et lett bitterpreg. En saftig og strukturert hvitvin, godt potensiale.

Salsire Martinella Bianco 2018: Lett kompleks og utviklet nese, epler, sitrus, mineraler, urter, flint. Fruktig med god syre, mangler litt karakter, tørr utgang med fin struktur. Litt skuffende ift. Alder.

Rosato di Martinella 2022: Jordbær, røde frukter, florale toner, noe smør. Den er fruktig på smak, fint bærpreg, grei syre, rund og behagelig utgang. En behagelig og god rosè.

Vivera Rosso 2020: Mineraler, røde og mørke bær, kirsebær, jordbær, krydder, mineraler. Den er fruktig og strukturert på smak, lang og tørr ettersmak. Strukturert og tørr vin, fin balanse.

Martinella Rosso 2016: Lett utviklet aroma, kompleks, mørke bær, jordsmonn, krydder, urter, teblader, fat. Den er smakfull, god syre og struktur, ungdommelig til å ha såpass alder, tørr ettersmak. Mangler litt karakter.

A`Mami 2020: Gule epler, honningmelon, sitrus, urter, mineraler. Kompleks, og rik på smak, god syre, strukturert og lang utgang. En godt balansert og meget god vin.

Legg igjen en kommentar