Produsentfokus: Glencadam

Glencadam åpnet først i 1825, i den gamle byen Brechin.
Det var litt mer enn ett år etter at avgiftsloven av 1823 legaliserte destillasjon. Glencadam er nå det eneste destilleriet i fylket Angus, et område i Highlands-regionen i Skottland. Den første eieren var en «Mr Cooper», som solgte destilleriet i 1827.

Navnet «Glencadam» kommer fra området kjent som «The Tenements of Caldhame».
Dette var tomter gitt til innbyggerne i Brechin for matproduksjon. De befant seg nord og sør øst for «Den Burn» der destilleriet står. Glencadam Single Malt har alltid vært premium whisky for blending, og som sådan var det svært ettertraktet for noen av verdens mest prestisjefylte blandinger. Glencadam ble endelig kjøpt av Angus Dundee Distillers 1. juni 2003, et uavhengig skotsk selskap.
Angus Dundee startet produksjonen med en gang, og de ga ut sitt første noensinne single malt produkt, Glencadam Single Malt Scotch Whisky Aged 15 Years, i desember 2005. Dette ble deretter lansert i november 2009 med ny emballasje, sammen med utgivelsen av en 10 år gammel versjon.

Master Distiller Robert Fleming, valgte nøye ut de aller beste sherrybuttene fra de eldgamle dunagelagrene på Glencadam for å lage Reserva Andalucia. En gang lagret på bourbonfat, så ble den ferdiglagret i Oloroso sherry butts fra Andalucia.

Kompleks og lett oljete nese med gule modne frukter, sitrus, vanilje, nougat, sjokolade og fat.  Den er rund og godt balansert på smak, modne epler, fin fedme og en lett fedme, friskner til i ettersmaken med moden aprikos, krydder og fat. 87p

«Glencadam Distillery åpnet i 1825, og siden har lite endret seg. Mutlivinnende Glencadam Highland Single Scotch Malt Whisky Aged 10 Years, er et godt eksempel på århundrer med håndverk og tradisjon.»

Den er lagret kun på amerikanske Bourbonfat.
Frisk nese med fat, urter, høy, frukttoner, sitrus, vanilje og fat. Den er smakfull, rund med en fin fedme, godt frukt- og fatpreg ut i en lang og varm utgang. Konsentrert men mangler litt på kompleksitet, en del alkohol og krydderstikk. 85p
Det er flere teorier om hvor navnet på den lokale byen ”Brechin” kom fra. Det som er enighet om er at i eldgamle tider var Brechin et sted av betydelig religiøs og kulturell betydning. Tradisjonelt har Brechin blitt betraktet som en by på grunn av katedralen og statusen som bispesete for den skotske bispekirken, selv om burghen (byen) mangler en bystatus.
Brechin var av stor betydning for Piktene, en gruppe mennesker som bodde i Skottland, og som ble kalt Piktene av romerne for tatoveringene som dekorerte kroppene deres. Opprinnelig, rundt det 3. århundre e.Kr., var Piktene en samling stammer, som senere dannet seg til en kulturell gruppe som smeltet sammen med skottene på 900-tallet.

Høsten 2000 ble destilleriet Glencadam lagt ned i noen år. Denne stillheten ble en dyp søvn i tre år til den gledelige «Re-Awakening» høsten 2003. Denne sjeldne, 13 år gamle begrensede utgaven fra re-start av destillasjon representerer og feirer virkelig «The Re-Awakening» av Glencadam. Den er lagret kun på spesielt utvalgte amerikanske Bourbonfat.

Lett kompleks aroma med fat, vanilje, moden hvit steinfrukt og sitrus, nøtter, krydder, karamell. Den er lett kompleks og fatpreget på smak, rund og god med fin fylde, lang og krydret ettersmak. En litt artig men god whisky, smakfull og fin å nippe til. 89p

Legg igjen en kommentar