Vinhuset Creation er ett av de som ga redaktøren et sterkest inntrykk på turen til Sør-Afrika i mars i 2023. Man vet aldri hva som møter en når en besøker en vingård, vinmakere og eiere er like forskjellige som andre folk. Creation Wines skulle vise seg og være en institusjon, som undertegnede var så heldig å få tilbringe en hel formiddag på sammen med ekteparet Carolyn og Jean-Claude Martin, i den vakre Hemel-en-Aarde («himmel og jord») dalen 7.5 km fra havet. Jeg ble ikke overrasket over at Creation kom høyt på lista over Worlds Best Vineyards 2023 lista!
Dette besøket ble gjort ifb. med et annet prosjekt, som er grunnen til manglende poeng. Turer gjort etter juni 2023 vil ha poengscore på vinene.
Turen er gjort i samarbeid med organisasjonen Old Vine Project, les gjerne mer om Sør-Afrikansk vin på nettsidene til Wines of South-Afrika.
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsenten

Pioner med sjel
Creation var den første vingården som etablerte virusfri vinmarker post-1994, og navnet henspeiler faktorer som dette – den optimale kondisjonen for druedyrking og ikke minst fornyelse. Vinhuset ble bygd fra scratch, da ekteparet kom var det ingenting på de 40 hektarene bortsett fra en liten gård med noen få sauer. For de som ikke er kjent med området er dette et område med en enorm biodiversitet, vinhuset ligger ved foten av det dramatiske Babylonstorefjellet, opp mot 290 meter over havet, med kvarsitt, skifer og leire i jordsmonnet, vind fra Atlanterhavet som bidrar til stor variasjon på temperaturen og holder druene sunne samt et gjennomsnittlig regnfall på mellom 580-720 mm i året.

De plantet de første virusfri vinplantene sine i 2002, som nå gir sunne og friske stiklinger til resten av landet. De høstet sine første druer i 2006, samme år som vinkjelleren var ferdig bygd. I 2008 sto smakerommet ferdig. I forhold til bærekraft er vinhuset ett av ni i hele landet som har fått EnviroWines sertifisering, og i fjor fikk de status som WWF Conservation Champion. De jobber under IPW (Integrated Production of Wine) og alle vinene er sertifisert innen dette. De er i tillegg involvert i flere forskningsprosjekt når det kommer til klima og klimaforandringer. Creation jobber med andre ord hånd i hånd med moder jord.
Lunsj og inspirasjon
Jeg ankommer vinhuset litt før kl. 11.00 en morgen, etter en lang og støvete biltur fra Stellenbosch til Hermanus. En hyggelig Carolyn møter meg med et bredt smil og et glass av den deilige Brut Nature musserende vinen deres, før vi setter oss i den lyse og flotte restauranten deres, som allerede er ganske travel med gjester. Hun begynner med å fortelle meg om folkene deres, og hvordan de jobber for at alle de over 75 menneskene som jobber for dem skal ha det bra, både psykisk, fysisk og økonomisk. Det er imponerende å høre hvilket engasjement de har for alle ledd i rollen som arbeidsgiver.

Noe vi har til felles er dette med sunn mat, både på et personlig nivå, til arbeiderne og i restauranten. Ren, lokal og sunn mat, som ikke påvirker blodsukkeret for mye og tilfører kroppen sunn næring. Det er imponerende på hvor mange nivå denne kvinnen er engasjert i både lokalt miljø og i landet, per nå jobber de med solpaneler forteller hun (S-A har «pauser» i bruken av elektrisitet ila dagen per nå. Red.anm.), noe som gjør det vanskelig for mange. Hun er også involvert i Pebbles, en organisasjon for mødre og barn redaktøren faktisk har besøkt og blitt kjent med noen dager før. Ett av fokusene hun har er å hjelpe fargede kvinner frem i vinbransjen. Vi smaker mange av rettene til restauranten, og det er helt klart en rød tråd med deilig og naturlig mat. Maten er lokal, og minst 80% kommer fra naboene i Overbergregionen. Ikke minst smaker vinen også godt til… Det som gror sammen smaker også godt sammen.

Vin og samarbeid
Etter hvert kommer også ektemannen Jean-Claude til bordet, etter å ha hilst seg frem mellom kjente og ukjente, inkludert på foreldrene som sitter på nabobordet. J-C sier at forholdene her er optimale for å dyrke Chardonnay og Pinot Noir, og det er nettopp det han har gjort. Det relativt kalde klimaet er perfekt for å skape viner av disse druene i toppklasse. De bruker Dijonklone på sin Chardonnay og har noen av de eldste vinmarkene med dette, de bruker også franske fat.

De eksperimenterer også litt med brennevin. Eieren og vinmakeren er født i Sveits, mens kona Carolyn er Sør-Afrikansk, begge med familier med bakgrunn innen vin, så man får både litt europeisk inspirasjon godt blandet med det lokale. Det fungerer godt! Det virker som om de to har et utmerket samarbeid med hardt arbeid og humor, de har i tillegg to barn med interesse for vinproduksjon – så undertegnede håper at vi får se dette huset i samme ånd i mange år som kommer! Etter mye mat og vin er plutselig klokken over 15.00, tiden har flydd sammen med disse hyggelige menneskene, og jeg håper at jeg kan ta turen tilbake snart! Prisene er ganske rimelige, dette selvfølgelig med norske øyne, men også lokalt. Ekteparet har prøvd å holde prisene så lave som mulig, innenfor rimelighetens grenser når det kommer til lokale råvarer, lønn og kostnader.
«Everyone deserve to taste good food and wine» -Carolyn.
——-Et hyggelig møte med ekteparet bak Creation Wines.
VEL verdt en kjøretur. Hvis en ikke vil kjøre sin egen bil (ift. Alkohol) organiserer vinhuset transport til nærliggende byer.
Viner smakt:
Elation CC Brut Nature 2017: Eple, sitrus, lett utviklet, mineral, brioche. Den er rik og smakfull, god syre, fruktig, lang og god ettersmak. En meget god vin, flott balansert.
Viognier 2022: Kompleks og innbydende nese, hvit steinfrukt, florale toner, mineraler. Fruktig, god syre, følger nesen, lang og tørr utgang. En meget god vin, saftig!
Sauvignon Blanc 2022: Fruktig, sitrus, pasjonsfrukt, gress, mineralske hint, innbydende. Den er tørr og saftig, lang og mineralsk utgang. En frisk og fruktig, velbalansert.
Sauvignon-Semillon 2022 (Barrel): Lett frukt, sitrus, mineraler, saltaktig. Den er fruktig, saltaktig på smak, syre, god og lang ettersmak.
Chardonnay Reserve 2022: Fruktig, frisk, eple, sitrus, Fruktig på smak, god syre, mange lag, sitter godt og lenge. Lett kompleks og fin vin.
The art of Chardonnay 2021: Fruktig og frisk nesen, epler, sitrus, Fruktig på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. Kompleks og god vin.
Viognier-Roussanne 2021: Gule epler og frukter, sitrus, lees, konsentrert. Fruktig og krydret, god syre, konsentrert, lang og tørr utgang.
Chenin Blanc 2022: Aromatisk, epler, floral, fruktig, hint av mineraler. Fruktig med en fin fedme, god syre, tørr og lang ettersmak. En lett krydret og fin vin!
Rosè 2022: Veldig aromatisk, røde bær og frukter, florale toner, urter, lett krydder. Den er fruktig og saftig på smak, fin karakter, tørr og lang utgang.
Pinot Noir Reserve 2021: Kompleks, mørke bær og frukter, jordsmonn og krydder, hint av fat. Fruktig og saftig med god syre, godt balansert lang og tørr utgang.
The art of Pinot Noir 2021: Kompleks nese med mørke bær og frukter, krydder, lakris, hint av fat. Den er kompleks og konsentert på smak, meget godt balansert, lang og tørr utgang.
Emma`s Pinot Noir 2019: Meget fin nese, mørke bær, fruktig, tørr, jordsmonn. Den er fruktig og kompleks på smak, tørr og lang utgang. Kompleks.
Syrah-Grenache 2021: Mørke bær, krydder og urter, busker, jordsmonn. Den er fruktig, rund, god syre, lett rustikk, sitter godt med fine tanniner. En fint strukturert og god vin!
Syrah Reserve 2020: Lett kompleks, mørke bær, hint av eucaluptus, urter, buskas og krydder. Smakfull og god, fint balansert, lang og strukturert ettersmak. En lett kompleks og vellykket vin.
Fine Cape Vintage 2020: Kompleks, mørke bær, tørket frukt, fat. Veldig sødmefull og fruktig, fine toner som følger nesen, lang og søt ettersmak. Godt balansert og fin vin som skiller seg ut fra annen dessertvin.
Gin (gul): Rosmarin, sitrus, einebær, krydder, appelsinskall, vinøs! Kompleks smak, konsentrert, druepreg, følger nese, lang og tørr ettersmak. En kompleks og god gin!
Gin (rød): Einebær, fruktig, røde bær, bringebær, utrolig interessant, fruktig! Den er konsentrert og god på smak, fruktig, lang og smakfull. En vinøs og artig gin!
Marc de Pinot: Druer, vinøs, sitrus, interessant, fat, innbydende. Den er interessant på smak, rund og fruktig, god syre, lang og sødmefull ettersmak. En god Marc.
Viner tilgjengelig på Vinmonopolet:
