Bourdy-familien har dyrket vin i Arlay i hjertet av Jura siden før år 1500, noe som gjør dem til en av verdens eldste vinmakerfamilier og ett av Frankrikes ti eldste vinhus. I dag, 15 generasjoner senere trylles det ut en rekke ulike karakteristiske Jura-skatter, til nå av brødrene Jean-Phillipe og Jean-François, som fortsatt bor i samme hus som familien har gjort siden 1475, men i det aller siste: Laura!

Historie og utvikling
Vinhuset har ikke kommet dit de er helt upåaktet, som den franske revolusjonen rundt 1789, vinlusen i 1890 som ødela planter og viner, etterfulgt av to verdenskriger. Og selv om familien hadde det alt annet enn lett, vokste Jean Bourdy jevnt og trutt. Som nevnt har de blitt drevet av de to brødrene i 15. generasjon, som tok over etter bestefaren og faren i 1990 og blant annet utvidet fra 4 til 10 hektar, men Laura har også entret scenen som 16. generasjon (og syvende kvinne)!
De 10 hektarene med vinmarker (inkludert en halv hektar i Chateau Chalon AOC) ble biodynamisk sertifisert (Demeter) i 2010 etter omlegging i 2006, og de lager vin på samme måte som det ble gjort for 100 til 150 år siden (Chateau Chalon blir faktisk produsert på samme måte som 400 år siden), inkludert bruk av gamle fat opp mot 80 år gamle.
Faren til de to brødrene var misfornøyd med omleggingen til bio, men bokstavelig talt den dagen han døde, fortalte han de at han virkelig kunne se forbedringer og var stolt over at de hadde tatt sjansen på å drive denne typen jordbruk, kan den amerikanske importøren Taylor Wilcox i Veritas Imports fortelle.
Bourdy dyrker områdets tradisjonelle druer som chardonnay, savagnin, pinot noir, trousseau og poulsard under appellasjonene Côtes du Jura Rouge, Côtes du Jura Blanc, Cremant du Jura, Vin Jaune, Vin Jaune de Chateau-Chalon, Vin de Pailles og Galant de Abbesses, og er kjent for sitt omfattende bibliotek av gamle viner, med rødviner fra 1926 og hvitviner fra 1911 (1865 for Chateau Chalon).
Vinene til Bourdy er nemlig viden kjent for sin lagringsdyktighet, i et intervju til DN sier Jean François at vinene deres trenger alder på grunn av regnet de har i Jura, og herav mye syre.
Vinmarkene ligger fra 230 til 350 meter over havet med eksponeringer som går fra sørøst til vest. Jordsmonnet er kalkholdig og består av rød leire og hvit og blå mergel fra lias- og triasperioden.
90% av vinene eksporteres, og Norge er et godt marked for Bourdy.

VinArena tok en prat med den nye sjefen Laura Bourdy, for å høre litt om hvordan statusen er i 2023!
«Jeg er vinmakeren og også eieren av vinhuset. Jeg kom tilbake i 2018 for å kunne jobbe i 1-2 år sammen med onkel Jean-Philippe og far Jean-François, slik at de kunne gi meg det samme som deres far hadde gitt dem… Jeg studerte ønologi i Dijon og fulgte i fotsporene til bestefaren min, som spilte en svært viktig rolle da jeg valgte å vende tilbake til vingården for å bli den 16. generasjonen av familiens vinbønder.

Siden jeg kom tilbake, har jeg lagt stor vekt på å omorganisere arbeidsmiljøet, som ikke var ergonomisk. Jeg har også tatt med meg mitt feminine preg… Teamet er nytt, og jeg er veldig stolt over å kunne si at det er tre kvinner som driver vingården under det velvillige blikket til faren min, som fortsatt er der og som hjelper og støtter oss mye. Béatrice, som har vært der i 27 år, tar seg av den administrative delen samt ledelsen av alle ekspedisjonene. Claire har vært der i tre år, og hun har ansvaret for at vinrankene forvaltes på riktig måte. Selv tilbringer jeg mye tid i kjelleren, der jeg jobber og passer på vinene, i tillegg til mitt ansvar som forretningsfører. I august begynner Iliana hos oss for å lære seg vinhåndverket.
Da jeg kom hit i 2018, ønsket jeg å starte med noen nye tester for å kunne tilby noe nytt til alle kundene våre. Så jeg benyttet meg av at jeg hadde fått en liten jente, Chloé, til å lage en «cuvée» til henne. I 2019 fikk søsteren min en liten Jeanne, så jeg startet en «cuvée» med oransjevin. I 2020 var jeg veldig glad for å føde min andre datter Lola midt i innhøstingen, et minne som for alltid vil forbli i minnet mitt og derfor nok en gang… En ny «cuvée». Og til slutt, i 2022, dukket det opp en Suzanne som gjorde det mulig for meg å utvide dette utvalget av viner uten tilsatte sulfitter til 4 produkter.
For å oppsummere tilbyr jeg 2 serier med viner:
Den første er den av mine forfedre som gjorde omdømmet til vinhuset. Det er viner som er svært preget av Juras terroir. Klassiske vinifikasjoner og mye lagring i tre. Vi finner en rødvin, fire hvitviner, inkludert en 100 % Chardonnay, en 100 % Savagnin, en Côtes du Jura Vin Jaune og en Château-Chalon Vin Jaune. Vi har også den tradisjonelle Macvin du Jura og et siste produkt som er like spesielt som Galant des Abbesses-familien, som er en slags stamfar til Macvin. Vi har hatt Abbesses de Château-Chalon-oppskriften siden 1579, og den har gått i arv fra generasjon til generasjon.
Den andre serien er den jeg har laget. Dette er viner uten tilsatte sulfitter, og jeg prøver så langt det er mulig å unngå å tilby samme type vin som i den andre serien. Når det er sagt, setter jeg en ære i å få godkjent appellasjonen «Côtes du Jura», og jeg er svært nøye med at disse vinene er feilfrie.
Chloé er 100 % Trousseau, avstilket, maserasjon i 10-12 dager, alkoholisk og malolaktisk gjæring, filtrering og tapping på flaske. Ingen lagring i tre.
Jeanne er en Chardonnay, vinifisert i oransjevin. Det vil si en maserasjon på 8-10 dager før pressing. Deretter alkoholisk og malolaktisk gjæring, lagring på tre i 12 måneder, filtrering og tapping.
Lola er en blanding av Trousseau, Poulsard og Chardonnay, samme vinifikasjon som for Chloé. Heller ingen lagring i tre.
Suzanne er en 100 % pinot rosé. Jeg valgte å lage en «blødning» for bedre å kunne kontrollere fargen. Dette var noe helt nytt, jeg hadde aldri jobbet med rosévin før. Alkoholisk og malolaktisk gjæring, filtrering og tapping.
Til denne nye serien har jeg valgt helt andre etiketter enn de vanlige. Jeg ble veldig inspirert av jentenes personlighet da jeg skapte etikettene.
I juli 2022 tok jeg offisielt over domenet ved å kjøpe det fra onkelen og faren min. Siden da har jeg blant annet jobbet med nye etiketter der jeg ønsket å sette forfedrene mine i fokus, som på et slektstre. I år har jeg nye ideer… Og det skal jeg prøve, kanskje med Savagnin denne gangen!
2022-årgangen er veldig fin. Druene var veldig gode, mengden var der og jeg hadde ingen problemer under vinifikasjonen. Det ser ut til å bli en stor årgang. Vinene er rette og firkantede.»







2 kommentarer om “Produsentfokus: Jean Bourdy”