Stauning anses som en pioner å regne når det kommer til whiskydestilleri i Danmark, noe som er naturlig når det er landets eldste. Det ble startet helt tilbake til 2005 av ni venner, en blandet gjeng av ingeniører, en lærer, en kokk, en slakter, en lege og pilot. Alle interesserte i whisky, og tente på ideen om å lage god dansk whisky fra scratch!

Det har vært eksperimentering, da ingen av de ni vennene kunne noe om destillering, på både nye og gamle metoder å produsere whisky på, en lekenhet og modighet som har fortsatt helt til i dag. For når man smaker de kjenner man at de virkelig har lært faget i årene som har gått!
De første dråpene kom i august i 2006 og ambisjonen var å produsere 200-400 liter i året.
Helt til den kjente Jim Murray (Whisky Bible Red. Anm.) smakte whiskyen deres og lovpriste den… Da skjønte de at de hadde potensiale til å faktisk produsere eksepsjonell whisky.
De samlet sammen penger (banken syns de burde starte bakeri i stedet) og gjorde om gården til destilleri.
I 2011 kom den første kommersielle whiskyen, og kritikerne var henrykt! Snart solgte de Stauning whisky på alle de beste restaurantene og barene, og selv om produksjonen var oppe i 80.000 så var det nå vanskelig å få tak i en eneste flaske.

I 2018 åpner de et helt nytt og moderne destilleri, med enormt mye mer kapasitet og toppmoderne utstyr.
(Destilleriet ligger plassert på den vestlige delen av Jylland rett sør for en bygd ved navn Stauning ved Skjern.)
De bruker fortsatt kun lokalt korn fra jordene rundt destilleriet, som de malter på gulvet i tradisjonell stil slik som i starten.

Stauning er det eneste destilleriet i verden som hvert år produserer et parti som er røkt i lyng, noe som tilfører en delikat parfymert aroma til brennevinet.
Torven og lyngen de bruker i de røkte whiskyene er selvfølgelig også fra regionen.
De skiller seg også ut når det kommer til mashing. (mashing er når kornet (som nå er malt til et grovt mel som kalles grist) tilsettes varmt vann, Red. anm.) I stedet for å bruke en standardmaskin fant de en unik nederlandsk vaskemaskin-lignende maskin, som skal gjøre mashen deres unik, og gir en nøtteaktig, kornlignende tone til den endelige brennevinet.
De dobbeltdestillerer brennevinet i sine 24 2000 liter kopperpanner med direkte flamme, noe de mener gir whiskyen et distinkt og lokalt preg. Det er et ganske uvanlig valg å velge flere små panner, enn å velge større, men dette er noe av det som gjør at produktene til Stauning skiller seg ut, i tillegg til å bruke direkte flamme i motsetning til damp. De vanligste fatene de bruker er amerikanske bourbonfat og ny amerikansk virgin eik, men de leker seg også med fat som har inneholdt mezcal, cognac, calvados eller vermut…
Flaskene flaskes for hånd, som en sosial og sammenbindende event for familie, venner og samfunnet!
Dette er de tre whiskyene i basislinjen:

Rye: Malt, korn, sitrus og karamell på nesen, fint preg av fat, brød, hint av rød frukt, aprikos, krydder. Den er smakfull, rund med meget god konsentrasjon, moden sitrus, appelsinskall, vanilje, lang og krydret ettersmak med en del fat. En meget rik og krydret whisky, kompleks med flott karakter. 92p
Kaos (en miks av tre whiskyer; No-smoke, Rye og Smoked): Lett kompleks, malt, fint hint av frukt, eple, hint av røyk, krydder, treverk, fat, karamell. Den er rik på smak, krydret, kompleks, pepret og lang ettersmak. Delikat preg av røyk, tørket frukt, flott konsentrasjon! 93p
Smoked: Kompleks og innbydende aroma av torv, urter, røyk, krydder, malt, moden sitrus, karamell, fat, pepper. Den er konsentrert og kompleks også på smak, rike fattoner, balansert røyk, moden hvit steinfrukt, lang og krydret utgang. En spesiell og konsentrert whisky, komplekst fatpreg og det samme karakteristiske pepper og krydderpreget som i de andre. 94p
2 kommentarer om “Produsentfokus: Stauning”