Søndager er ofte rolige dager hvor man har litt ekstra tid på å oppdatere seg på den siste ukens hendelser. Her får du noen fra vinen og brennevinens verden.
- Lær mer om østerrikske viner på austrianvineyards.com: Dette nettbaserte verktøyet – det eneste i sitt slag i verden – viser hvor vinen kommer fra og hvilke faktorer som påvirker smaken. Siden Steiermark (Steiermark) har definert sine Rieds (enkeltvinmarker) ved lov, har antallet Rieds som er representert på nettstedet økt til nesten 5000.
© Austrian Wine / Carmen Richter - Frankrikes vinhøst i 2023 kan komme til å ende opp på omtrent samme nivå som i fjor, med en produksjon over gjennomsnittet i Champagne og Burgund som kompenserer for sykdom i Bordeaux-området, opplyser landets landbruksdepartement i en første offisiell prognose.

- Noen produsenter i Toscana forventer en mindre avling i 2023, selv om det er tidlig i prosessen og estimatene varierer betydelig, ifølge en rapport fra winenews.it denne uken.
Ifølge rapporten forventer Consorzio Chianti Classico et tap på 10-15 %, Consorzio Brunello di Montalcino et tap på 5 % og Consorzio Bolgheri e Bolgheri Sassicaia et hypotetisk tap på kanskje så mye som 20 %. - Denne måneden har begynt med de største enkeltstående avgiftsøkningene på alkohol i Storbritannia på nesten 50 år, ifølge landets Wine & Spirit Trade Association (WSTA), som har kjempet for å få fjernet de «ødeleggende» avgiftsøkningene. Det er en del av et nytt avgiftssystem i Storbritannia som er basert på alkoholstyrke (abv), og som først ble kunngjort av statsminister Rishi Sunak i hans tid som kansler. Steve Moody, styreformann i distributøren Fells, uttalte i forrige måned: «Regjeringens avgiftsøkninger vil ha størst innvirkning på sterkvin, inkludert sherry og portvin, som vil få en avgiftsøkning på 44 % (+ mva.), noe som vil øke prisen på en flaske med rundt 1,50 pund.
- Den italienske vingiganten Marchesi Frescobaldi har ekspandert til USA ved å kjøpe Domaine Roy & fils i hjertet av Willamette Valley i Oregon.

- Forskere ved Massachusetts General Hospital har funnet ut at drikking av alkohol reduserer stressignalene i hjernen – særlig i amygdala – som er en viktig årsak til hjerte- og karsykdommer. Studien viste at lett eller moderat alkoholinntak var forbundet med 21,4 prosent redusert risiko for alvorlige kardiovaskulære hendelser sammenlignet med ingen eller minimal alkoholinntak.
Selv om tidligere forskning har beskrevet hvordan alkohol reduserer amygdala-aktiviteten på kort sikt, er dette den første studien som påviser alkoholens langvarige gunstige effekt på hjernestress – og som knytter denne effekten til hjerte- og karsykdommer.
- Endelig kan du skjenke vin uten å være redd for å få flekker på duken: Den Marche-baserte oppstartsbedriften Techno For Future har patentert verdens første flaske med innebygd dråpesparer. Flasken heter Dring, og i tillegg til å sikre bedre hygiene vil den bidra til å redusere vannsvinn og forbruk av vaskemiddel.

- Single Malt walisisk whisky har fått status som beskyttet geografisk betegnelse (GI), og er dermed den første whiskyen som har fått den nye britiske godkjenningen som ble lansert etter Brexit.
- En stor nyhet for bærekraften i skotsk whisky er at bransjeorganisasjonen The Scotch Whisky Association har utarbeidet et rammeverk for å redusere vannforbruket i whiskyproduksjonen.

- Lokale myndigheter i Kentucky i USA protesterer mot fjerningen av en betydelig avgift på fatlagring som whiskyprodusenter har betalt i flere tiår.
Personer som har investert millioner av kroner i å forbedre infrastrukturen i byene sine for å støtte den ekspanderende Bourbon-industrien, frykter nå at pengene ikke vil komme tilbake til lokalsamfunnene som er avhengige av den årlige pengeinnsprøytningen, etter at delstatens lovgivende forsamling i april vedtok å avvikle tønneavgiften.
«Vi har vært deres største talsmenn, og nå har de kastet oss under bussen», sier Jerry Summers, tidligere Jim Beam-direktør og nå dommer i Bullitt County i Kentucky.