Assovini har kåret sin første kvinnelige president! VinArena har snakket med Mariangela Cambria.
I juli kåret organisasjonen Assovini på Sicilia sin første kvinnelige president, Mariangela Cambria, VinArena var på ballen og tok en prat med den stolte førstekvinnen.
Mariangela Cambria, deleier i vinhuset Cottanera og nyvalgt president
«Først og fremst vil jeg gratulere deg med din nye rolle som president i Assovini. Det er flott å se en kvinne på toppen av enhver organisasjon, inkludert vinbransjen (inkludert din visepresident).Jeg hadde æren av å spise middag og ha en lang samtale med den tidligere presidenten, Laurent Bernard, for bare to måneder siden, og jeg håper jeg får sjansen til å møte deg under de samme omstendighetene.»
Hva synes du om å bli valgt til president? Jeg er veldig glad og spent. Det er en viktig oppgave, en prestisjefylt rolle. Jeg håper jeg kan leve opp til mine tidligere presidentkollegaer, som jeg har lært mye av. De har alle vært og er fortsatt en ubegrenset kilde til informasjon og erfaring. Ikke bare er det første gang jeg leder en forening som Assovini Siclia, men det er også første gang Assovini Sicilia velger en kvinne til president. –
Hva tror du flere kvinner på toppen av organisasjonen vil bety for utviklingen av vinbransjen på Sicilia? I toppledelsen i vinbransjen har det alltid vært et flertall av menn, sannsynligvis på grunn av tradisjon, utdanning, kultur og muligheter. Vi må imidlertid ikke glemme at Champagnens suksess er knyttet til viktige kvinnelige skikkelser som Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot, Apolline Henriot, Louise Pommery, Mathilde Emilie Laurent-Perrier og Elizabeth «Lily» Bollinger.
Dette betyr at kvinners kompetanse alltid har vært historisk gyldig, men at de sosiale, økonomiske og kulturelle forholdene har endret seg, og at tiden er inne for at kvinner kan innta topproller uten forbehold eller hindringer.
Hvis det før var et unntak, bør det i dag være normalt og ikke skape overskrifter. Men utviklingen går i riktig retning, og tallene fra Assovini viser dette. Ifølge foreningens siste undersøkelse har 97 % av medlemmene minst én kvinne i strategiske posisjoner, fordelt på prosent og sektorer: 59 % av kvinnene representerer eierskapet, 46 % har lederstillinger innen markedsføring eller promotering, mens 25 % av kvinnene har roller innen teknisk ledelse eller kvalitetskontroll.
«Assovini Sicilia er en sammenslutning av sicilianske vinprodusenter som samler over 91 vinprodusenter for å fremme kvaliteten på siciliansk vin over hele verden. Det som binder medlemmene våre sammen, er kjærligheten og lidenskapen for Sicilia, og en bevissthet om at de sicilianske vinområdene representerer en unik verdi på det italienske, europeiske og internasjonale vinmarkedet.»
Ifølge foreningens siste undersøkelse har 97 % av medlemmene minst én kvinne i strategiske posisjoner, fordelt på prosent og sektorer: 59 % av kvinnene representerer eierskapet, 46 % har lederstillinger innen markedsføring eller promotering, mens 25 % av kvinnene har roller innen teknisk ledelse eller kvalitetskontroll.
Det snakkes ofte om å tilføre en «feminin touch» når en kvinne tar over, kommer du til å gjøre det? Mer enn et feminint preg, liker jeg å tenke på mitt eget personlige preg, som et resultat av det unike som alle bringer med seg fra sin egen erfaring, ferdigheter og elementer i min personlighet som har ført meg hit: utholdenhet, besluttsomhet og lidenskap. –
Har du noen konkrete planer for Assovini i din periode? Dette nye eventyret har nettopp begynt, og jeg har stor tro på ansvaret som ligger i denne rollen. Akkurat nå er vi i en fase der vi planlegger og definerer strategiene. Ett av målene er helt klart å jobbe for alle de sicilianske områdene, siden Assovini Sicilia representerer 100 vingårder på hele øya, fra nord til helt vest. Jeg vil at alle områder skal styrkes, ikke bare de områdene som i dag får mye oppmerksomhet i media. Generelt har jeg stor tro på bedriftenes rolle, og blant disse har vinbedriftene en bemerkelsesverdig evne til å drive utviklingen av områdene og påvirke lokalsamfunnene og befolkningen. Derfor vil jeg gjerne begynne å samarbeide med Assovini om en bredere planlegging og prosjektering. I dag representerer vinindustrien ikke bare fremragende kvalitet og produksjon, men også et instrument for å fortelle historien om et område, dets historie og økonomi.
Vi vil fortsette å jobbe og investere i vinturisme som et referansepunkt for vinsektoren og for hele øya, i å vise frem vinens Sicilia i verden gjennom en rekke salgsfremmende tiltak og markedsførings- og kommunikasjonsaktiviteter, og i å utvikle en synergi med ulike aktører innen gastronomi, turisme og restaurantbransjen på Eno for å planlegge og jobbe som et «system».
Assovini Sicilia er også «neste generasjon» som gjør seg klar til å representere de sicilianske vinprodusentene. Vi vil åpne en dialog med de unge medlemmene gjennom en løpende utveksling av ideer. Styrken til Assovini Sicilia har alltid vært å dele ideer, visjoner og prinsipper. Jeg ønsker å styrke denne ånden og jobbe videre med foreningens styrke.
«Diego Planeta, Giacomo Rallo og Lucio Tasca d’Almerita opprettet Assovini i 1998. Et team av vinprodusenter, fra store til små, begynner å dele det samme målet: å introdusere seg på markedet og øke bevisstheten om viktigheten av sicilianske viner blant viktige institusjoner« Til høyre ser du 2023 teamet:
Skal du ta deg tid til litt ferie i sommer, og i så fall – hva er planen din? Jeg skal tilbringe sommeren sammen med familien og følge de mange pågående prosjektene på vingården min uten å glemme at jeg nå har et viktig ansvar overfor de assosierte medlemmene. –
Hvilke viner bør mine lesere se etter fra Sicilia i år? Vinens Sicilia er alltid mer verdsatt for sitt ekstraordinære utvalg av viner og territorier. Det er sommeren for fruktige, elegante og velduftende hvitviner. De sicilianske rosévinene vokser i kvalitet og kvantitet, og de går sin egen vei med sin egen sicilianske identitet og er knyttet til duoens vinområde.
På veien mot suksess og vekst er det også sicilianske bobler, og mange av våre samarbeidspartnere investerer i denne typologien og definerer også en karakter og en kvalitet som er sterkt knyttet til territoriet. Men vi må heller ikke glemme de røde sommervinene, som for eksempel Frappato. I dette tilfellet snakker vi om det unike ved en vintype som er knyttet til et bestemt område.
Sicilia Primeur2023 kommer her på VinArena i høst, og 2022-årgangen er virkelig noe du bør få med deg, så følg med! Ellers kan dere lese mer om Etna og vulkansk vin på Vulkansk Vin!