Jeg møtte Andrej for første gang i Demeter avdelingen på den Østeriske vinmessen VieVinum en fin maidag i 2022, de vakre fargene i de gjennomsiktige vinflaskene hans tiltrakk meg som en bie til en blomstereng. Det skulle vise seg å bli et fruktbart og smakfullt møte med en engasjert argentinsk vinprodusent.

Alpamanta
Det er tre engasjerte menn bak det argentinske vinhuset Alpamanta; Andrej Razumovsky, Andrè Hoffmann og Jèrèmie Delecourt, alle med europeisk bakgrunn. Med seg på laget har de Christophe Chartier som manager, Victoria Brond som vinmaker og Ricardo Garcia som agronom. De begynte helt fra scratch, og plantet nye vinplanter på urørt jord i Ugarteche i Lujàn de Cuyo i Medoza i 2005. Da var det ingen som snakket om hverken økologisk eller biodynamisk vinproduksjon i området, så man kan trygt si at Alpamanta og Andrej var en pioner på dette planet. Noe av det vanskeligste med å starte biodynamisk var det pedagogiske aspektet, å overbevise og få de ansatte til å tro på at dette er den beste måten å drive jordbruk og vinproduksjon på, og dette går langt utover biodynamikk. forteller Andrej meg. «Det vanskeligste er definitivt å sørge for at de ansatte bruker vann og elektrisitet på en rasjonell og ansvarlig måte, uten å sløse med disse begrensede ressursene, og å sortere og resirkulere avfallet vi alle genererer.»
De produserte de første vinene sine i 2008, og startet med en ganske tradisjonell vinstil. I 2015 fikk de besøk fra Europa, og med det en liten åpenbaring. De besøkende likte veldig godt de eksperimentelle vinene de «lekte» seg med i kjelleren… Nok en gang gjør de det få har gjort før dem; satser på naturvin og Pet Nat i Argentina.
I dag har de 35 hektar vinmark, biodynamisk sådan, på 950 meter over havet. Druene består av Malbec, Cabernet Sauvignon, Criolla, Syrah, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot på den røde siden. Hvite inkluderer Chardonnay, Grüner Veltliner og Sauvignon Blanc. De får rent vann fra Andesfjellene for å balansere det tørre landskapet med 340 (!) soldager i året. Årlig nedbørsmengde er på ca. 220 mm og jordsmonnet består av en blanding av sand, leire og kalk.

Andrej Razumovsky
Det er ikke alltid lett å få en connection med personen bak bordet på store vinmesser, det er mange folk, mye bråk og mange viner å komme seg gjennom. Halvt danske, halvt østerriske Andrej var en av få undertegnede ble stående lenge å snakke med på VieVinum i fjor. Han fortalte den interessante historien fra å jobbe innen økonomi og å ende opp med å lage vin. Som mange andre historier hadde den en kvinne (og kjærlighet) involvert. Han møtte nemlig sin fremtidige kone på et jobboppdrag i Buenos Aires. Han ble selvfølgelig værende, og sammen bega de seg ut på nye eventyr i 2001.
Ideen om et vinhus var også ganske klassisk, de drakk vin med en besøkende venn fra Frankrike, tidligere nevnte Jèrèmie, og undret på hvorfor i alle dager de ikke bare lagde vinen selv…
Som sagt så gjort, Andrej`s fetter Andrè fra Sveits ble også med på boutique-eventyret.

«Jeg kommer aldri til å glemme den første gangen vi utførte biodynamiske behandlinger, og den eldste vingårdsarbeideren vår så på meg med avsky da han måtte fylle kohornene med gjødsel og overhodet ikke forsto hvorfor han gjorde denne arbeidsoppgaven.» -Andrej
Økologi og biodynamikk
Vinhuset følger Rudolf Steiners filosofi, basert på at «alt henger sammen»; flora, fauna, jorden, dyr, insekter, mennesker og kosmos.
Av dyr holder de både høner, gjess, kyr og sauer på gården
Å drive bidynamisk betyr selvfølgelig at de ikke bruker noen kjemiske midler, de bruker kompost som gjødsel, det klassiske biodynamiske hornet med 8 ulike ingredienser med planter, dyreavføring og mineraler i vinmarken samt følger månekalenderen for å vite når de skal utføre de ulike oppgavene i vinmarkene. Sementlagringen deres foregår i eggformede beholdere, de bruker kun lokal og naturlig gjær, så lite sulfat som mulig og kun naturlig filtrering.
De bruker økologisk innpakking for å redusere karbonavtrykket både på emballasje (resirkulert papir) og flasker (lettvektsflasker).
Vinhuset er DEMETER (biodynamisk) og ARGENCERT (økologisk) sertifisert.
Det må nevnes at det er dyrt å være sertifisert i Argentina, staten krever en viss prosent av inntjeningen for å opprettholde statutes.

- Uglen i logoen er et symbol på visdom og den naturlige beskytteren i vinmarken.
Vinene
De har delt opp vinproduksjonen sin i seks kategorier: Natal, Breva, Alpamanta, Estate, Campal og Terroir.
Natal er linjen med viner som har fokus på druen og druetypisitet. Det betyr null fatbruk og rene, ferske og fruktige viner som er klare til å drikkes nå. «Friendly, fresh and easy to drink wines»
Breva betyr «frukten av den første innhøstingen» og består av viner med håndplukkede druer som er spontanfermentert med skall med naturlig gjær på amfora, for så å bli flasket ufiltrert. Ekte naturvin. De har både stilleviner og Pet Nat i denne linjen (produsert på mèthode ancestrale).
Alpamanta er en linje med viner som har gått gjennom spontanfermentering med naturlig gjær, fermentert på sement for så videre lagring på ulike fat.
Estate består av komplekse og elegante viner med utvalgte druer, som de andre er de produsert med naturlig gjær, og har fått 12 måneder med lagring på fat.
Campal er en enkelt vin som skal representere diversiteten av blomster, planter urter og insekter på gården, en livlig vin som skal smake av stedet den kommer fra i følge produsenten.
Terroir er toppvinen til Alpamanta, den kommer i et begrenset antall av 3500 flasker. Den originale var en Malbec, som nå har fått selskap av en hvitvin produsert på Sauvignon Blanc. Disse er produsert på de aller beste druene vinhuset har tilgang på, samt opphold de beste fatene de har.
Du finner smaksnotatene nederst.
- Alpamanta – «Kjærlighet til jorden» på det lokale språket.

Å skille seg ut
Alpamanta skiller seg ut både i Mendoza og Argentina. Når det kommer til den lokale druen Malbec høster de for eksempel inn seks uker tidligere enn det som er vanlig, dette til den interessante vinen Campal Malbec.
Det er heller ikke så mange som dyrker Grüner Veltliner i Argentina, men ingen overraskelse når man kombinerer østerriksk tradisjon og dansk innovasjon.
Som tidligere nevnt har de også skilt seg ut med naturvin og Pet Nat produksjon, og en må bare applaudere initiativet og motet til å satse på en vei få har gått så langt i Mendoza og Argentina. Det er ikke uten grunn at de nå eksporterer til 30 land, alle vil ha en smak av de fargerike vinene til Alpamanta!
Vinene til vinhuset er som en variert bukett av blomster, noen er komplekse og dype, andre konsentrerte og friske, noen er easy-going og digge i sola.
«I dag, 17 år etter at vinrankene ble plantet på en øde og død jordflekk, er gården full av biologisk mangfold og liv. Alle fugler, planter og insekter føler seg hjemme her og gjør det til et bedre sted å bo, og arbeiderne våre elsker arbeidet de gjør og føler seg som en integrert del av prosjektet vårt.» -Andrej
Mange av vinene til Alpamanta er å finne på Vinmonopolet, Estate Malbec 2013 vant nylig en tender på «gammel årgang» og blir å finne i hyllene fra september i år.
Kommentar om årgangene fra Andrej
2021 var veldig våt i forhold til normale år (dobbelt så mye som gjennomsnittet i januar/februar), så det var et flott år for hvite sorter (som i 2016), vi hadde ingen problemer med sopp eller botrytis, veldig langsom modningsprosess (2-3 ukers forsinkelse).
2022 var svært varierende, fem sene vårfroster i oktober til midten av november, mindre nedbør enn gjennomsnittet, kraftig hagl i slutten av februar (som skadet vår Grüner Veltliner), kjølige måneder i februar, mars og sen frost i slutten av mars – en skikkelig berg-og-dal-bane, men svært interessant årgang, da fruktuttrykket var svært godt.

Alpamanta Breva Pet Nat White Petit Verdot 2022: Innbydende aroma av gule og grønne frukter, epler, sitrus, gjær og hvit steinfrukt. På smak er den fruktig med en fin syrlighet, tørr med den fin struktur, lang ettersmak med mineraler og en fin rundhet. En behagelig og fruktig Pet Nat, godt balansert. 88p
Alpamanta Breva Pet Nat Rosé Criolla 2022: Fruktig aroma med mørke bær, litt avdempet, skogsbær, urter og noe skallpreg. Den er frukt- og bærdrevet også på smak, fin syre, tørr og strukturert med en lang utgang med noen mineraltoner. En syrefrisk og strukturert vin som sist, men mangler litt frukt i år. 87p
Alpamanta Breva Pet Nat Rosé Criolla 2021: Fersk og fruktig aroma med mørke bær, bringebær, kirsebær, skogsbær, urter og litt skallpreg. Den er preget av fersk frukt og bær også på smak, syrefrisk, tørr og strukturert med en lang utgang med noen mineraltoner. En syrefrisk og strukturert vin, matvennlig. 88p

Alpamanta Breva Sauvignon Blanc 2021: Lett kompleks aroma med gule frukter, sitrus, appelsinskall, urter, hint av gress og blomster, lett krydder og skallpreg. På smak er den fruktig med en fin fylde, den er syrefrisk, konsentrert og lang utgang med et grønt preg. En frisk og strukturert vin med et balansert skallpreg. 88p
Alpamanta Breva Rosé Syrah 2021: Artig aroma med en del blomster, urter, røde bær og frukter, hint av bunnfall og skallpreg. På smak er den lett kompleks, fersk frukt, god syre og fylde, lang ettersmak. En Pet Nat med mange lag, naturvinspreg, fin konsentrasjon og kompleksitet. 89p

Alpamanta Breva Grüner Veltliner 2022: Lett naturvinspreg, gule frukter, appelsinskall, epler, sitrus, urter og skallpreg. Den er syrefrisk og slank, tørr med en strukturert ettersmak, fint skallpreg. 88p

Alpamanta Estate Chardonnay 2022: Mild aroma med epler, sitrus, urter, lett naturvinspreg. Den er fruktig og rund med god syre, lang og frisk utgang med lett struktur. Fin Chard, syrefrisk og god. 89p

Alpamanta Estate Malbec 2013: Kompleks og konsentrert aroma, innbydende med solbær,skogsbær, krydder, lakris, mokka, fat, vanilje og mokka. Den er meget kompleks og deilig på smak, fin fylde, god syre, silkemyke frukter ut i en lang utgang med fine tanniner. Aldeles nydelig Malbec, godt balansert og flott utviklet. 96p


Alpamanta Campal 2022: Unge og friske toner av skogsbær, mørke bær, urter og lett skallpreg. Den er ung og fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang. En saftig vin med fine tanniner. 87p

2 kommentarer om “Produsentfokus: Alpamanta”