Det var byen Modica og dens barokke kulisser – fra Castello dei Conti di Modica, hvor smakingene ble holdt, til Garibaldi-teatret – som var vertskap for denne vandreutstillingen for siciliansk vin i år.
SEP er et event dedikert til forhåndsvisning av den nyeste årgangen, som har vært utviklet og organisert av Assovini Sicilia siden 2004.
«Sicilia en Primeur» er et årlig internasjonalt arrangement organisert av Assovini Sicilia for å vise frem de nyeste årgangene av siciliansk vin for nasjonal og internasjonal presse.
Arrangementet kombinerer vinpresentasjoner og masterclasses med vinreiser (enotours) som utforsker øyas vinkultur, historie og unike landskap.
Dette gir journalister en mulighet til å møte vinprodusenter og lære om Sicilias viner og tradisjoner.
Nederst finner du vinene du kan finne på Vinmonopolet i skrivende stund.
Konferanse: Vinkultur på Sicilia: en tusenårig historie som ser mot fremtiden
Her setter Assovini søkelyset på vinens betydning i den økonomisk-politiske og sosiale konteksten, og tilbyr nye innsikter og refleksjoner.
I sin åpningstale understreket Mariangela Cambria, president i Assovini Sicilia, at «i dag, i møte med globale utfordringer hvor vin er i sentrum for en heftig debatt, er det viktig å gå tilbake til våre røtter for å reflektere og svare på fremtidige utfordringer.
Den neste utfordringen for Assovini Sicilia er ikke bare å opprettholde en vinproduksjon av høy kvalitet og investere i bærekraft, men også å beskytte kulturelle verdier mot restriktive internasjonale dynamikker, mot en tankegang som kriminaliserer et produkt av sivilisasjon, kunnskap, skjønnhet og tradisjon».

Master of Wine Andrea Lonardi la grunnlaget for et programmatisk manifest med tittelen S-faktoren: det unike ved det sicilianske vinkontinentet, og utforsket fremtiden for siciliansk vin gjennom tolv nøkkelord som begynner med «S» – fra scenario til drøm – og ga en dyp refleksjon over identitet, bærekraft og strategisk visjon.
«Det er nødvendig å beholde unge mennesker, å styrke identitetssteder utenfor Etna, å skape moderne viner og fortellinger, og å utdanne en ny generasjon vinprodusenter for å møte utfordringene. Siciliansk vin kan fortsatt være et kulturelt symbol og en felles drøm hvis den styres av visjon og ansvar, men med forberedelse, metode og disiplin», kommenterte Andrea Lonardi.
«Vinturismetilbudet i Sør-Italia, og spesielt på Sicilia, som fremgår av CESEO-undersøkelsen, tegner et dynamisk bilde, forankret i tradisjon, men med evne til å kombinere innovasjon og opplevelser. Direkte salg og eksport via e-handel blir i økende grad karakterisert som strategiske kanaler for økonomisk vekst, og online-salg blir stadig mer fremtredende i omsetningen», sa Dario Stefàno, president for Centro Studi Enoturismo e Oleoturismo ved LUMSA-universitetet, da det var hans tur.
Diskusjonen ble beriket med temaet «Vinkunnskap og -kultur: for informert og bevisst forbruk», eller forholdet mellom vin og helse, diskutert av Sara Farnetti, spesialist i indremedisin og patofysiologi av metabolisme og ernæring.
«Vin er en unik, ekte kulturarv og bør som sådan bevares. Det gir ingen mening å innføre et forbud mot alkoholforbruk, det ville være logisk og effektivt å gjøre folk bevisste på forbruket, og få dem til å vurdere sine vaner på egen hånd. På denne måten oppnår vi en kulturell endring, vi lærer respekt og omsorg for individet», la Sara Farnetti til.
(Som i mange andre land har helsemyndighetene i Italia begynt å advare mer mot alkoholbruk, og å sette grensen for «trygt inntak» til 0. I tillegg har myndighetene slått ned på bilkjøring med promille, noe som er et problem for for eksempel restauranter hvor man trenger bil for å nå osv. Red.anm.)

SOStain Sicilia Foundation har som alltid nye prosjekter og innspill
Til slutt kan ikke vinkulturen på Sicilia i dag ignorere betydningen av bærekraft og SOStain Sicilia Foundation, «som viser seg», kommenterte Alessio Planeta, «å være et stadig viktigere verktøy for siciliansk vins nåtid og fremtid.»
På scenen på Sicilia en Primeur presenterte Alessio Planeta, rådgiver for SOStain Sicilia Foundation, nye prosjekter som «Honeybees and vineyard» om repopulering av bier og biomonitorering av bier, og «Light Bottle – One Hundred Percent Sicily», som har som mål å redusere karbonavtrykket. Alessio er også eier av det kjente vinhuset Planeta.
SOStain Sicilia Foundation, som ble til gjennom viljen og synergien mellom Assovini Sicilia og Consortium for the Protection of Sicily Doc Wines, har nå 44 medlemsbedrifter og 23 600 SOStain Sicilia-sertifiserte flasker.
Rapport fra SEP:

Musserende viner
I år valgte undertegnede å smake seg igjennom alle de musserende vinene på lista, da dette ikke er så mye skrevet om tidligere. Kunne det finnes noen gode bobler på den italienske øya?
Terrace Dell`Etna Blanc Brut 2020: Lett nese med eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Lett frukt også på smak, kremet, god syre, tørr, syrefrisk, sitter godt. 89p
Feudo Disisa Rene` DOC 2017: Lett utviklet og mineralsk nese, sitrus, stein. Den er syrefrisk, sitter godt, tørr og lang utgang. Flott vin som sitter godt, elegant og fint utviklet. 90p

Casa Vinicola Fazio Blanc de Blancs DOC: Fruktig, gule frukter, eple, sitrus, mineraler. Den er fruktig, god syre, fint skum, ganske tørr, fin og mineralsk utgang. Enkel men fin vin. 88p
Cantine Fina Pas Dosè 2019: Eple, sitrus, urter, mineraler. Den er tørr, god syre, mineralsk. Enkel. 86p
Cristo di Campobello Methodo Classico Extra Brut 2020 DOC: Fruktig nese med gule frukter, eple, sitrus, urter, mineraler, hint av røyk. På smak har den lett frukt, god syre, lett mineralsk utgang. Syrefrisk men ikke så mye karakter. 88p
Ramaddini Perla Marina IGT: Spennende vin på nesen, mineraler, urter, kjeks. Den er syrefrisk, fint strukturert, sitter godt. Frisk men leverer ikke like mye i munnen som på smak. 87p
Tenute Navarra Rosemosse IGT 2024: Fruktig nese med røde frukter, eple, sitrus, urter. Den er lett sødmefull og fruktig på smak, brusaktig, sitter godt og tørt. Enkel og sødmefull. 85p
Casa Grazia Euphorya IGT 2024: Mineralsk nese, eple, røde frukter, sitrus. Den er fruktig, en del eplepreg, lett sødmefull, reddes av en god syre, noe mineralsk utgang. 87p
Dimore di Giurfo Tarakè DOC 2024: Røde frukter og bær, eple, sitrus, urter, mineralsk. Den er fruktig, god syre, smakfull og elegant, sitter godt. Elegant og god rosè! 89p
Maggio Vini Luna Nascente IGP: Røde og mørke bær og frukter, urter, sitrus, mineraler. Den er urtete, lett vegetal, ok syre. Litt enkel og grei vin. 86p
Firriato Guadensius Blanc de Noir DOC: Innbydende nese, eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er lett fruktig og elegant på smak med god syre, tørr og lang utgang. 89p
Firriato Guadensius Pas Dosè: Fruktig og mineralsk nese, eple, sitrus, jordsmonn. Den er fruktig også på smak, god syre, tørr, lang. Sitter godt og mineralsk. Syrefrisk og god vin. 89p
Tenute Ferrara Spumante DOC 2021: Lett vegetal nese urter, melne epler, sitrus, urter, hint av fat. Den er smakfull, fruktig, også her noe fatpreg, god syre, tørr, lang utgang. Smakfull og god vin, trenger noe tid på å sette seg. 89p
Tenute Nicosia Sosta Tre Santi Etna Brut Sessantamesi Methodo Classico DOP 2018: Urtete nese, eple, sitrus. På smak er den lett, god syre, ikke så mye karakter, sitter godt. 87p
Tenute Nicosia Sosta Tre Santi Etna Brut Rosato Methodo Classico DOP 2021: Elegant bærpreg på nesen, florale toner, urter. Den har en lett frukt på smak, fin syre, sitter godt. 88p
Giasira SIC! Methodo Classico Brut Rosè IGT 2021: Røde bær og frukter på nesen, urter, mineraler. Fruktig på smak, god syre, tørr og mineralsk utgang. 88p
Principe di Butera Methodo Classico Pas Dosè DOC 2019: Elegant nese med epler, sitrus, mineraler, hint av fat. På smak er den syrefrisk, tørr, sitter godt og mineralsk. En god Pas Dosè, strukturert. 89-90p

Principe di Butera Methodo Classico Extra Brut DOC 2019: Innbydende aroma, røde bær og frukter, hint av urter, mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Godt balansert og god vin. 90p

Tenuta Gorghi Tondi Methodo Classico Brut Nature DOC Sicilia 2020: Innbydende nese med flott konsentrasjon, lett frukt, jordbær, kirs, urter, mineraler, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, sitter godt med en flott struktur. Smakfull. 89p
Terrazzo dell`Etna Rosè Brut 2020: Mineralsk nese, røde bær og frukter, urter, jordbær, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, mineralsk, sitter godt. Godt balansert og syrefrisk vin, smakfull. 90p

Vinhus smakt:

Etna Bianco Contrada Cavaliere DOC 2023: Eple, sitrus mineraler, urter, steiner og jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, noe vegetal og ung, strukturert utgang. Frisk og strukturert vin. 88p
Etna Bianco Contrado Rinazzo DOC 2023: Eple, gule frukter, hvit steinfrukt, sitrus, mineraler. Den er mineralsk på smak, god fylde, tørr, fin og strukturert ettersmak. 89p
Etna Bianco Monte Serra DOC 2023: Fruktig aroma, eple, sitrus, hvit steinfrukt, mineralske toner, jordsmonn. Den har en fin slank frukt, fin syre, tørr, lang og mineralsk. 89p
Etna Rosso Contrada Monte Serra 2023: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med fin struktur, lang. Konsentrert. 88p
Etna Rosso Contrada Cavaliere 2023: Konsentrert og fruktig nese, mørke bær og frukter, florale toner, konsentrert, urter, hint av fat. Smakfull, god syre, tørr, lang og god ettersmak som sitter godt. 90p

Donnafugata:
Sul Vulcano Bianco 2022: Lett nese med epler, sitrus, mineraler, vegetabilske hint. Den er fruktig, rund, god syre, tørr. Mulig flaskefeil. 82p

Passiperduti 2024: Klassisk aroma, eple, gule frukter, eple, urter, sitrus. På smak er den fruktig, rund, fyldig, konsentrert, fin syre, tørr, sitter godt. Fruktig og meget lovende vin. 90p
Cuordilava Dolce &Gabbana 2020: Fint utviklet nese med tørket frukt og bær, urter og krydder, florale toner, fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lett struktur i en lang ettersmak. Allerede litt ferdig. 87p
Fragore Contrada Montelaguardia 2021: Ung og fruktig vin, skogsbær, urter, vanilje, fint krydderpreg. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. Fint fatpreget vin, ung og lovende. 90p

Mille e Una Notte 2021: Kompleks og innbydende nese, mørke bær og frukter, skogsbær, urter, krydder, fat. Den er fruktig, god syre, tørr, lang ettersmak med flotte tanniner. Strukturert og interessant vin. 90p

Arianna Occhpinti:

SM 2023: Konsentrert og innbydende aroma, eple, aprikos, sitrus, urter, krydder. Den er konsentrert på smak, god syre, fin lett frukt, sitter godt og lenge. En smakfull og frisk vin. 89p
BB 2022: Fint naturpreg, mørke bær og frukter, kirsebær, lakris, urter, krydder. Den er syrefrisk, fine tanniner, tørr, lang utgang. 88p
FL 2022: Jordsmonn, mørke bær og frukter, skogsbær, urter, litt volatilt, ungt, noe krydder. Den er fruktig, saftig, syrefrisk, sitter godt og tørt. 87p
PT 2022: Krydret naturnese, mørke bær og frukter, jordbær, urter, krydder. Fruktig smak, slank, syrefrisk, sitter godt og tørt. Lett strukturert og god vin. 87p
Frappato 2023: Krydret og lett pepret nese, mørke bær og frukter, jordsmonn. Den er lett fruktig på smak, tørr, sitter godt. Saftig og fin Frappato. 88p
Grotte Alte 2020: Fint fatpreg, mørke bær og frukter, skogsbær, urter, lett krydderpreg, fat. Den er fruktig på smak med en lett syre og fine tanniner, lett strukturert og god vin. 89p
COS:
Rami 2023: Gule frukter på nesen, aprikos, eple, urter og mineraler. Den er fruktig og fyldig, god syre, tørr, sitter godt. Fyldig og rund vin. 88p
Zibibbio 2023: Aromatisk og floral nese, eple, sitrus, lett krydret, innbydende! Den er fruktig på smak med god syre, krydret, sitter godt! Vellagd Zibb! 89p
Planeta:
Dette er et vinhus jeg har blitt godt kjent med etter flere besøk og sammenkomster med både Alessio Planeta og vinmakeren Patricia Tóth (les mer om vinhuset og intervju med henne her).

Av nyheter kan hun fortelle at de har ny blend på Rosèen, de har tilsatt litt Sauvignon. Det er nemlig kommet en ny lov som tilsier at de fårlov å putte hvitvin i rosè.
Ikke lenge etter smakingen vår, i det historiske Palazzo Panitteri i Sambuca di Sicilia, fikk Patricia prisen Donne&Vino i det historiske Palazzo Panitteri i Sambuca di Sicilia. Prisen, som nå er i sin 13. utgave, feirer kvinnelig dyktighet i vinindustrien og anerkjenner kvinnens rolle i å uttrykke landets identitet gjennom høykvalitetsvin og en kulturell visjon om vinproduksjon. Vi gratulerer!
Methodo Classico Carricante 2022: Eple, sitrus, mineraler, steiner. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt! Strukturert og god vin. 89p
Etna Bianca Contrada Taccione 2023: Eple, sitrus, mineraler, steiner. Den er fruktig, rund, syrefrisk, sitter godt med fin struktur. Veldig god vin, flott struktur og konsentrasjon. 90p

Eruzione 1614 Carricante 2022: Innbydende aroma, eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er syrfrisk, strukturert, lang ettersmak. En frisk og mineralsk vin. 88p
Allemanda Noto 2024: Eple, florale toner, tropiske toner, sitrus, lett krydret. Den er tørr, frisk, sitter godt. Kul vin! 88p
La Segreta 2024: Eple, sitrus, florale hint, aprikos, urter. Den er fruktig, god syre, tørr, rund, sitter godt, fint strukturert ettersmak. En syrefrisk og strukturert vin! 88p
Alastro 2024: Tropiske toner, gule frukter, urter, sitrus, gress. Den er fruktig, god syre, tørr, lang og frisk utgang. Vibrant. 88p
Terebinto Grillo 2024: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, florale toner, urter. Den er fruktig, god syre, fin struktur, lang ettersmak. Syrefrisk og god vin, flere lag! 89p
Chardonnay 2023: Gule frukter, moden sitrus, godt preg av fat, eple. Den er fruktig, fin syre, rund, fint mineralpreg i en lang ettersmak. Ung men meget lovende Chardonnay, samme fatbruk men friskere. 91p

Didacus 2022: Innbydende, gule frukter, sitrus, aprikos, fat, vanilje. Fruktig, god syre, tørr, lang, kompleks, sitter godt og lenge! Fantastisk vin. 94p



Rosè 2024: Røde bær og frukter, jordbær, florale toner, urter, hint av gress. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med en fin struktur. En syrefrisk og god vin. 89p
Plumbago 2022: Mørke bær og frukter, plommer, vanilje, krydder, sjokolade, fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lang ettersmak som sitter godt. Fint strukturert og god vin. 88p
Nocera 2023: Fruktig og innbydende aroma, mørke bær og frukter, urter, busker, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig også på smak, fin syre, tørr, sitter godt med lette tanniner. Ung men lovende. 89p
Frappato 2023: Frisk, fruktig og floral nese, skogsbær, lett krydderpreg, busker og jordsmonn. Den er fruktig og saftig på smak, god syre, fine tanniner i en lett utgang med et godt krydderpreg. 88p
Maroccoli 2021: Mørke bær og frukter, urter, busker, florale hint. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt, lang og tanninrik ettersmak. Veldig strukturert og god vin, matvennlig 89p
Sitt Dell`Ulmo 2020: Fruktig, jordbær, kirsebær, urter, busker. Den er fruktig på smak, god syre, rund, urtete, sitter godt. Smakfull og god Merlot. 89p
Burdese 2020: Kompleks og innbydende nese, fruktig, mørke bær og frukter, tomatstilk, urter, hint av fat og jordsmonn. Den er fruktig, rund, god syre, lang og strukturert utgang, sitter godt. 90p

Etna Rosso 2023: Frisk og fruktig nese, mørke bær og frukter, urter, vanilje og fat, jordsmonn. Den er frisk og fruktig på smak, god syre, tørr og lang, en strukturert og god vin. 89p
Etna Rosso Contrada Feudo di Mezza 2023: Mørke bær og frukter, urter, mineraler, kirsebær, florale toner, hint av krydder. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt og lenge med gode tanniner. Elegant og god, strukturert. 89p
Eruzione 1614 2021: Mineralsk og røykpreget nese, mørke bær og frukter, vegetale hint. Den er fruktig, mineralsk, sitter godt og tørt, lang utgang. 88p
Santa Cecilia 2022: Fatpreget og fin nese, mørke bær og frukter, urter, krydder, vanilje, fat og vegetale hint. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt. Lovende, trenger tid. 88p
Didacus 2020: Kompleks og innbydende, mørke bær og frukter, urter, florale toner, krydder, busker. Den er rik, smakfull, god syre, tørr, lang, mange lag i en ettersmak som sitter godt. En virkelig kompleks og god vin! 92p

Cerasuolo di Vittoria 2023: Mørke bær og frukter, kirsebær, fint krydderpreg, florale toner, saftig, urter, hint av lakris. Den er fruktig, god syre, tørr, krydret, lang og god ettersmak med lakris og urter. 88p
Dorilli Cerasuolo di Vittoria 2022: Kompleks og innbydende nese, mørke bær og frukter, kirsebær, skogsbær, busker, urter, krydder, den har noe vegetale hint, fat. Den er fruktig, god syre, fine tanniner i en lang ettersmak. Strukturert og lang vin. Sitter godt. 89p
Mamertino 2020: Mørke bær, bær og urter, vegetale toner, spennende, animalske hint, mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt og lenge. Spennende og god vin, unik. 88p
Passito di Noto 2024: Tørket gul frukt og honning, aprikos, tropiske toner, sultana. Den er fruktig, god syre, sødmefull, rund, fyldig, lang og deilig ettersmak. Fyldig og deilig vin! 89p
Duca:
Dette Marsala vinhuset smaker jeg alltid, deilige viner med alder!
Vino Florio 2023: Lett kompleks og innbydende, flor, sitrus, gule frukter, lett oksidert eple. Den er fruktig, rund, fin fylde og syre, tørr og lett krydret utgang. Smakfull og artig vin. 89p
Marsala Vergine Riserva 2011: Den er fruktig, tørket frukt, honning, modne gule frukter, aprikos, et lett krydderpreg, flott utviklet. Den er tørr, fint krydret også på smak, fin syre, rund, lang og tørr utgang med mange lag. En utrolig spennende og tørr Marsala. Meget flott, et kupp til 43 euro i Italia! 93p

Marsala Vergine Riserva VR2505 2006: Innbydende nese med tørket frukt, urter, honning, aprikos, sitrus, modne gule frukter, krydder og fat. Fruktig, godt balansert, perfekt oksidert, fyldig, rund, lang og deilig ettersmak som følger nesen. Også en flott tørr Marsala, godt balansert. 92p

Terra Constantino
Ett hyggelig nytt Etna bekjentskap: Fabio V. Costantino tok godt i mot meg og fortalte meg om dette vinhuset jeg gjerne besøker på min neste runde på Sicilia!
De er sertifisert økologisk og SoS, og begynte med såkalt moderne vin for 15 år siden, kan Fabio fortelle.
De har også en kul vin kalt Rasola, en terrasseblend av røde og grønne druer de lager kun få flasker av i året.
deAetna Etna Bianco 2023: Eple, sitrus, hvit steinfrukt, mineraler, kalk. Den er fruktig, god syre, tørr, fint strukturert ettersmak. En flott hvitvin, god konsentrasjon, godt kjøp! 90p

Contrada Praino Etna Bianco Superiore 2023: Innbydende aroma, frisk, mineraler, stein. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt og mineralsk. Typeriktig og god. 90p

Contrada Blandano Etna Bianca 2021: Innbydende nese, gule frukter, hint av fat. Den er fruktig på smak, fin syre, tørr, lang og god ettersmak. En flott balansert og god vin! 91p

DeAetna Etna Rosato 2024: Røde og mørke bær, jordbær, kirsebær, urter, krydder, florale toner. Den er fruktig og fin på smak, god syre, tørr, sitter godt og strukturert. Meget flott matvin. 89p
DeAetna Etna Rosso 2022: Mørke bær og frukter, lett kompleks, urter, krydder, hint av fat. Rik på smak, god syre, tørr, fine tanniner i en lang ettersmak. 88p
Contrada Blandano Etna Rosso Riserva 2019: Røde, mørke bær og frukter, hint av fat, tørket frukt, urter, krydder. Den er smakfull, god syre, fine tanniner, sitter godt. 90p

Rasola 2024: Artig nese, friske frukter, eple, røde frukter, urter og et lett krydderpreg. Den er fruktig på smak, god, syre, tørr, sitter godt. Fin vin, skikkelig juice! 89p
Andre anbefalte viner smakt på SEP 2025:
Girolamo Russo Feudo 2024: Eple, sitrus, hvit steinfrukt, fat. Den er fruktig, god syre, pent fatpreg, lang og mineralsk utgang. Frisk og godt balansert fatpreget Carricante. 90p

Graci Etna Bianco Muganazzi 2023: Lett kompleks og innbydende nese, urter, fint krydderpreg, hint av fat. Fruktig og god på smak, fin syre, tørr og lang ettersmak. En smakfull og god vin, godt balansert. 90p

Graci Etna Bianco Arcuria 2023: Lett kompleks nese med epler, sitrus, urter, mineraler. Den er fruktig, fin fylde, rund, sitter godt. Strukturert. 88p

Tilgjengelige i Norge:
Firriato Guadensius Blanc de Noir DOC: Innbydende nese, eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er lett fruktig og elegant på smak med god syre, tørr og lang utgang. 89p
Donnafugata Sul Vulcano Bianco 2022: Lett nese med epler, sitrus, mineraler, vegetabilske hint. Den er fruktig, rund, god syre, tørr. Mulig flaskefeil. 82p
Arianna Occhpinti SM 2023: Konsentrert og innbydende aroma, eple, aprikos, sitrus, urter, krydder. Den er konsentrert på smak, god syre, fin lett frukt, sitter godt og lenge. En smakfull og frisk vin. 89p
Arianna Occhpinti BB 2022: Fint naturpreg, mørke bær og frukter, kirsebær, lakris, urter, krydder. Den er syrefrisk, fine tanniner, tørr, lang utgang. 88p
Arianna Occhpinti FL 2022: Jordsmonn, mørke bær og frukter, skogsbær, urter, litt volatilt, ungt, noe krydder. Den er fruktig, saftig, syrefrisk, sitter godt og tørt. 87p
Arianna Occhpinti PT 2022: Krydret naturnese, mørke bær og frukter, jordbær, urter, krydder. Fruktig smak, slank, syrefrisk, sitter godt og tørt. Lett strukturert og god vin. 87p
Arianna Occhpinti Frappato 2023: Krydret og lett pepret nese, mørke bær og frukter, jordsmonn. Den er lett fruktig på smak, tørr, sitter godt. Saftig og fin Frappato. 88p
Arianna Occhpinti Grotte Alte 2020: Fint fatpreg, mørke bær og frukter, skogsbær, urter, lett krydderpreg, fat. Den er fruktig på smak med en lett syre og fine tanniner, lett strukturert og god vin. 89p
COS Rami 2023: Gule frukter på nesen, aprikos, eple, urter og mineraler. Den er fruktig og fyldig, god syre, tørr, sitter godt. Fyldig og rund vin. 88p
Planeta Etna Bianca Contrada Taccione 2023: Eple, sitrus, mineraler, steiner. Den er fruktig, rund, syrefrisk, sitter godt med fin struktur. Veldig god vin, flott struktur og konsentrasjon. 90p

Planeta La Segreta 2024: Eple, sitrus, florale hint, aprikos, urter. Den er fruktig, god syre, tørr, rund, sitter godt, fint strukturert ettersmak. En syrefrisk og strukturert vin! 88p
Planeta Alastro 2024: Tropiske toner, gule frukter, urter, sitrus, gress. Den er fruktig, god syre, tørr, lang og frisk utgang. Vibrant. 88p
Planeta Chardonnay 2023: Gule frukter, moden sitrus, godt preg av fat, eple. Den er fruktig, fin syre, rund, fint mineralpreg i en lang ettersmak. Ung men meget lovende Chardonnay, samme fatbruk men friskere. 91p

Planeta Rosè 2024: Røde bær og frukter, jordbær, florale toner, urter, hint av gress. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt med en fin struktur. En syrefrisk og god vin. 89p
Planeta Etna Rosso Contrada Feudo di Mezza 2023: Mørke bær og frukter, urter, mineraler, kirsebær, florale toner, hint av krydder. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt og lenge med gode tanniner. Elegant og god, strukturert. 89p
Planeta Cerasuolo di Vittoria 2023: Mørke bær og frukter, kirsebær, fint krydderpreg, florale toner, saftig, urter, hint av lakris. Den er fruktig, god syre, tørr, krydret, lang og god ettersmak med lakris og urter. 88p
Planeta Passito di Noto 2024: Tørket gul frukt og honning, aprikos, tropiske toner, sultana. Den er fruktig, god syre, sødmefull, rund, fyldig, lang og deilig ettersmak. Fyldig og deilig vin! 89p
Terra Constantino deAetna Etna Bianco 2023: Eple, sitrus, hvit steinfrukt, mineraler, kalk. Den er fruktig, god syre, tørr, fint strukturert ettersmak. En flott hvitvin, god konsentrasjon, godt kjøp! 90p

Fakta:
«Assovini Sicilia» er en sammenslutning av sicilianske vinprodusenter som består av 100 vingårder med mål om å markedsføre siciliansk vin av høy kvalitet over hele verden.
Det som forener medlemmene er en dyp kjærlighet til Sicilia og bevisstheten om at siciliansk jord og vin representerer en unik verdi i det italienske og globale vinlandskapet.
I «Assovini Sicilia» sameksisterer og opererer små, mellomstore og store vingårder – uavhengig av størrelse. Hver av dem, med sin egen profil og entreprenørhistorie, bidrar til å oppnå spesifikke felles mål og styrke merkevaren «Assovini Sicilia», forstått som det fulle uttrykket og foreningen av historie, regioner, druesorter og terroir.
Assovini har per i dag 101 medlemmer.
3 kommentarer om “SEP 2025”