- Dobbel gull til Eiktyrne – norsk whisky hevder seg internasjonalt.
Det Norske Brenneri har nok en gang markert seg på den internasjonale brennevins-arena. Under den prestisjetunge World Whisky Masters 2025 i London ble to utgivelser fra Eiktyrne whisky tildelt gullmedaljer, i konkurranse med noen av verdens fremste whiskyprodusenter.
– Vi er stolte og ydmyke over at Eiktyrne får slik anerkjennelse blant verdenseliten. Det viser at norsk whisky virkelig har modnet, og at vår satsing på smaksmangfold og kvalitet bærer frukter, sier grunder og styreleder ved Det Norske Brenneri, Odd J. Nelvik
VinArena`s anmeldelser av de to:
Eiktyrne Triple French Oak Single Malt: Lett kompleks og fruktig nese, godt fatpreg, karamell, vanilje, aprikos, honning, hint av sjokolade. Den er konsentrert og smakfull, krydret, lang utgang med gul steinfrukt, karamell og fat, hint av pepper. En rik og fyldig whisky, godt balansert og rik. Meget bra! 91p
Eiktyrne Quadruple Batch IV Single Malt Whisky: Kompleks og fatpreget på nesen, karamellisert eple, tørket frukt, moden sitrus. På smak er den kompleks og rik, følger nesen, deilig krydder og fatpreg i en lang og varm ettersmak. Meget god whisky med mange lag. 90p
– - Innhøsting i California:
Druedyrkingen i California er nå i full gang etter en lang og jevn vekstsesong. En kjølig vår og en mild sommer har gitt druene tid til å modnes sakte, noe som skaper optimisme rundt årgangen blant vinbønder i hele delstaten.
– Så langt har 2025 vært en rolig og fin sesong, sier John Olney, sjefsvinmaker hos Ridge Vineyards, som dyrker druer i Sonoma County, Santa Cruz Mountains og Paso Robles. – Holder været seg slik, har vi alle forutsetninger for en virkelig sterk årgang.
Sesongen startet med vinterregn som fuktet jorden godt, etterfulgt av gode forhold fra knoppbrudd til blomstring og fruktsetting. Selv om det finnes noen lokale forskjeller i modning, klasestørrelse og bærs størrelse, har utviklingen generelt vært jevn.
De milde temperaturene har holdt seg gjennom innhøstingen uten større hetebølger. Selv om Pickett-brannen i Napa County, like utenfor Calistoga, fikk oppmerksomhet i august, ble brannen begrenset til et område i nordøst. Lokale myndigheter anslår at rundt 3 % av landbruksarealet i regionen ble berørt.
På grunn av det kjølige været startet innhøstingen noe senere enn normalt i mange områder, men den pågår nå i stabilt tempo. Innhøstingsvolumene forventes å bli gjennomsnittlige eller litt under snittet, avhengig av region.
Alt i alt forventer Californias vinmakere en årgang preget av konsentrasjon og balanse – med røde viner som viser dybde og struktur, og hvite viner med friskhet og presisjon.
– - Star Wine List har presentert årets vinnere 2025, med Norge på topp!
Grand Prix, presentert av Premium Estates of Austria
Den beste listen totalt sett
Gullstjerne: Park Hotel Vossevangen, Voss, NorgeBeste lange liste, presentert av Château Galoupet
For vinlister med mer enn 600 referanser
Gullstjerne: Park Hotel Vossevangen, Voss, NorgeBeste mellomstore liste, presentert av Dreissigacker
200–600 referanser
Gullstjerne: Inddee, Bangkok, ThailandBeste korte liste, presentert av Oddbird
Færre enn 200 referanser
Gullstjerne: Grimal, København, DanmarkBeste glassliste, presentert av Château d’Yquem
Gullstjerne: Park Hotel Vossevangen, Voss, NorgeBeste musserende vinliste, presentert av Nyetimber
Gullstjerne: Coqodaq, New York City, USABeste nykommerliste, presentert av Ceretto
Gullstjerne: Vinland, Oslo, NorgeBærekraftig vinliste, presentert av Lingua Franca
Gir anerkjennelse til en vinliste som har lagt ekstra vekt på vinprogrammets samlede innvirkning, inkludert vindyrking, vinproduksjon, emballering og transport.
Gullstjerne: Chambers, New York City, USABeste østerrikske vinliste, presentert av Austrian Wine
Gullstjerne: Chi-Fu, Osaka, JapanBeste kaliforniske vinliste, presentert av Pahlmeyer
Gullstjerne: Dovetale, London, Storbritannia