Bokanbefalinger til sommeren

Annonselenker

Her er VinArenas beste boktips til sommeren! Flere av disse er faktisk også på salg, selv om de er nye.

Hvilken vin til hva – vinhåndbok for nybegynnere. Og bare for å si det med en gang – denne anbefales selv om du ikke er nybegynner!

Hva drikker jeg til dette, da? er en gjenganger i innboksen til Thea Engvik fra venner og bekjente.
I denne boken lærer hun deg å finne viner du liker, som passer perfekt til maten du spiser. Her får du en enkel innføring i ulike vinstiler, med konkrete tips til matretter som passer til. Målet er å gi deg en forståelse av hvordan mat og vin kan løfte hverandre opp, slik at du selv kan lære å sette vin til det du skal spise.
Du får også Theas beste oppskrifter på digge retter som er en perfekt match til vinene du lærer om.
Thea Engvik er utdannet kokk og sommelier. Hun har jobbet som kokk på Noma i København og Maaemo i Oslo. Når brenner hun for å dele sin kunnskap om mat og vin i kombinasjon.

VinArena mener:
Det finnes flere bøker om hvilken mat og drikke som passer sammen, jeg har lest mange. Denne skiller seg likevel ut med sin grundighet og mest imponerende: lettlest men inngående kunnskap!
Man begynner som man ofte gjør i vinbøker med «hvordan smaker man vin», supert hvis man faktisk er nybegynner, det samme med forklaring på syre, tanniner og andre ting som er litt mystisk når man er i startfasen!
Det er flotte og informative illustrasjoner som aromahjul,
Man finner også tips til å finne vin man liker, hvordan snakke med sommelieren, før man går inn på dette med vinparing.
Gjennom hele boken får man fine tips og huskeregler.
Boken er delt opp i ulike vinstiler for enklere å kunne pare vin med mat, men også litt om appellasjoner og kvalitet og ikke minst produksjonen av vin.
Jeg syns at vinstilene er helt supre for å forklare typen vin, man lærer typiske aromaer og smaker, druer, alternative druer og ikke minst hva slags mat som passer til!
Dette er et flott oppslagsverk å ha liggende på kjøkkenbenken, uansett hvilken vinstil og/eller mat du har tenkt å begi deg ut på. Til og med Grandiosa.
Så til de konkrete rettene Thea anbefaler, noe av det som skiller seg mest ut fra andre bøker i samme kategori! Her får man nemlig hele oppskrifter og selvfølgelig vintips til.
Og det er ikke bare fancy-smancy retter du aldri gidder å lage;  rekesmørbrød, pepperbiff og cheeseburger er blant rettene som står på menyen.

Dette er en bok jeg både har kost meg med samt latt meg inspirere av, jeg har testet noen – og flere skal testes. Denne boken anbefales på det sterkeste.

Andre nye bøker som er fine i sommer:

Drinker – klassiske cocktails du lett kan lage hjemme, Anne Maurseth:

image-product

En drink i hånden er en perfekt start på festen. Bartender Anne Maurseth lærer deg å briljere med egne drinker.
Med over 60 gode oppskrifter er dette den eneste boken du trenger for å bli dreven i å lage cocktails, enten du har lyst på en velkjent favoritt eller vil teste en moderne klassiker. Boken har et stort kapittel med helt alkoholfrie drinker, og et kapittel med utvalgte drinker med forskjellige styrkegrader: Original, No eller Lo.
Få oversikt over ingrediensene og utstyret du trenger, og lær å lage eget garnityr.
«På et svært fristende vis viser hun oss alle mulige drinker – både med og uten alkohol – og i de fleste styrkegrader – for de med alkohol da. Om preferansen er whisky, gin, rom, tequila eller vodka, så står forslagene i kø. Alt er enkelt og greit fremstilt, bildene er fine og jeg har blitt tørst.» Tor Hammerø, Nettavisen (Terningkast 5)
image-product
Vinverdenen har de to siste tiårene endret seg dramatisk. Klimaendringer og nye produksjonsmåter, aktører og vindistrikter har kastet rundt på tidligere sannheter. Hvilke regioner er blitt for varme til å produsere god kvalitet? Og hvor finner du i dag og i årene som kommer vin med høy kvalitet?
Per Mæleng guider deg gjennom de største endringene og gir deg sine beste anbefalinger. Her kommer du på innsiden av vinverdenen og følger mannen som de siste 15 årene har vært sentral i å bygge opp spesialutvalget til Vinmonopolet.
En bok for vinelskere som ønsker innsikt og forståelse – og for deg som vil gjøre de beste kjøpene.

Verdt å vite om vin, Jørgen Mønster, Arne Ronold. Klassikeren (som også er pensum når du trener som sommelier) ute i nytt utgave:

image-product

Den beste norske boken om vin, mer enn 20 000 solgte! Verdt å vite om vin er en praktisk håndbok både for nykommeren i vinens verden og den mer erfarne vinkjenner.
Det er lettere å gjenkjenne god kvalitet enn å beskrive den. Verdt å vite om vin hjelper deg et stykke på vei med begge deler. Boken forteller ikke bare hvordan vinene er, men også hvorfor de er som de er.
Bokens første del gir en generell innføring i blant annet smak og kvalitet, vinens historie og kunsten å kombinere mat og vin. I andre del tar forfatterne for seg hele verdens vinproduksjon.
Verdt å vite om vin inneholder et vell av faktaopplysninger som kombineres med forfatternes rikholdige og personlige erfaringer på en lettlest måte.
Denne fjerde utgaven er oppdatert og utvidet på produsenter og vinmarker, og har fått nye kapitler om vin i England, Bolivia, Mexico og Peru.

Leser du også på engelsk? Flere tips her!

Legg igjen en kommentar