Millésime BIO 2025 – verdens største økologiske vinmesse

Millésime BIO er verdens ledende markedsplass for fagfolk innen økologisk vin, cider, øl og brennevin. 2025-utgaven fant sted fra 27. til 29. januar 2025 på messesenteret i Montpellier. Organisatoren Sudvin la vekt på mangfold og overkommelige priser for produsentene, da den globale utordringen er stor for drikkeprodusenter, unge bedrifter (nyetablerte eller bedrifter som nylig har arvet en bedrift) fikk 30 % rabatt for å motivere dem til å delta.
Tilstede var selvfølgelig VinArena, sammen med 9500 andre bransjefolk, hvorav 80% var franske og 20% internasjonale!

Det var 1 500 utstillere fra alle de franske vinregionene sammen med et utvalg internasjonale produsenter fra 20 forskjellige land som styrket denne utgaven av messen.
3 100 % økologiske dedikerte områder fantes på området: Øl&Bio – Cider&Bio – Sprit&Bio.
I tillegg var det Mesterklasser og konferanser for å forstå, stille spørsmål, diskutere og reflektere over økologiske kanaler (vin, øl, cider og brennevin).
Som vanlig var det også en sal dedikert til gratis smaksprøver for å oppdage mer enn 1000 referanser: Enoteket var organisert etter land, appellasjon og farge.

Millésime BIO er en messe som er et must for den økologiske vinindustrien, og den er en viktig løftestang for å øke bevisstheten om og profilen til våre økologiske viner, særlig på den globale arenaen.» Carole Delga, leder av Occitania Pyrenees-Mediterranean Regional Council

De sterke sidene til Millésime BIO:
-Et 100 % økologisk tilbud
-En effektiv messe med god valuta for pengene
-«Nøkkelferdige» stands, alle like. Bare vinen utgjør forskjellen!
-Kun for fagbesøkende (Vinhandlere, sommelierer, restaurantsjefer, handelsselskaper, grossister, importører, journalister, super/hypermarked og spesialiserte innkjøpere i økologiske butikker.)
-Selvbetjente smaksavdelinger (Enoteca og Bar Challenge Millésime BIO med prisvinnerne i konkurransen for økologiske viner og øl)
-Digitale verktøy for å legge til rette for nettverksbygging og kommersiell utveksling
-Tekniske konferanser og markedskonferanser
-Mesterklasser

Alle utstillerne har nøyaktig de samme utstillingsverktøyene: en disk, to stoler, en spyttebakke, smaksglass, is og en utstillingsskjerm. Det handler om å bedømme og sammenligne viner, ikke om utstillingsteknikk!
Alle utstillere har like muligheter til å presentere sine produkter. Standene er ikke samlet etter region eller appellasjon, men blandet. Dette er et bevisst valg fra arrangørenes side for å oppmuntre til møter og nysgjerrighet.
Dette kan virke forvirrende til å begynne med, men skiltingssystemet og messepersonalet er der for å veilede deg gjennom smaksopplevelsen. De fleste av utstillerne kan presentere nyheter fra årets årgang.
I forkant av messen gjennomfører arrangørene en streng kontroll av at de utstilte produktene er i samsvar med lovgivningen. Alle produktene er sertifisert som økologiske. Hver utstiller må fremlegge kopier av sertifikatene for samsvar med den økologiske produksjonsmetoden utstedt av et godkjent sertifiseringsorgan.

Den økologiske vinsektoren navigerer i et komplekst globalt landskap, preget av synkende vinkonsum og et usikkert økonomisk og geopolitisk miljø, sa Nicolas Richarme, president i arrangørforeningen SudVinBio, ved messens start. Men, understreket han, «paradoksalt nok er ikke etterspørselen etter økologisk vin synkende – verken i Frankrike eller på eksportmarkedene.» Jacques Frelin, en av grunnleggerne av messen og en pioner innen økologisk vin gjennom 42 år, sa seg enig: «Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon akkurat nå, men økologiske viner klarer seg bedre enn konvensjonelle.»
At Frankrike er stedet for en så stor messe for økologisk vin, er opplagt, ettersom landet ligger helt i front på det økologiske området. I dag er mer enn 170 000 hektar med franske vinmarker sertifisert økologisk eller i ferd med å bli det. Og i 2023 omsatte fransk økologisk vin for 1,5 milliarder euro (ca. 11 milliarder danske kroner).

Undertegnede hadde lunsj med Jeanne Fabre, styreleder for Millésime BIO (og leder for vinturisme på familievingården Famille Fabre i Sør-Frankrike), hun fortalte at de mange landene som deltar, samt bredden av kategorier, er en del av planen. Selv om messen har et spesifikt fokus, kan den likevel inkludere et bredt segment av drikkevarehandelen. «Vi ønsker et så stort mangfold som mulig», forklarer Jeanne og fortsetter: »Det gir mening å ha et globalt bilde.» Målet er også å ha 20% nye produsenter hvert år, altså produsenter som ikke har vært med før- for å skape variasjon.
Jeanne forteller om hvordan hun kom inn i arbeidet med denne vinmessen: «Jeg har alltid vært interessert i kollektive bevegelser. Jeg er også en del av administrasjonen av Denomination of Origin lokalt. Og med Millésime Bio var det samme prosess.
Jeg gikk på møtene og var hyperentusiastisk og glad for å engasjere meg, og til slutt fikk jeg tittelen president for vinmessen.»

Konkurranse
Premielisten for den andre «La biodiversité, c’est mon domaine»-konkurransen ble presentert på Millésime BIO. Den nye konkurransen ble lansert i fjor, og er et initiativ fra Millésime BIO, i samarbeid med magasinet Vitisbio, landbrukskammeret i Hérault og fuglebeskyttelsesbyrået (LPO). Målet er å vise frem de økologiske vinbøndenes innsats for å styrke økosystemenes motstandskraft. I 2025 var arrangørene opptatt av å fremheve de mange fordelene med trær i vindyrking – å skape et miljø som bidrar til å huse gunstig fauna, tilføre organisk materiale til jordsmonnet, utvikle mikroklimaer for enkeltvinmarker osv.
Gullmedaljer
-Famille Fabre (Languedoc)
-Domaine Paul Meunier (Roussillon)
-Terres Vivantes (Beaujolais)

Sølvmedaljer
-Carrière Pradal – Domaine de la Massole (Languedoc)
-Domaine de Roquenégade (Languedoc)
-Domaine Esprit (Rhônedalen)

Bronsemedaljer
-Château Anthonic (Bordeaux)
-Château La Dournie (Languedoc)
-Domaine les 3 Mazets (Languedoc)

Dette ble smakt av VinArena på messen:

Brennevin:

Walcher (https://www.walcher.eu/en/estate-distillery)
«Inspirert av den fantastiske naturen i landet vårt og inspirert av destillasjonskunsten, har vi viet oss til det som beveger oss innerst inne: å berike livet med utsøkte utsøkte destillater. En god følelse, fordi nytelse bringer mennesker sammen.» -Produsenten
Alfons Walchers lidenskap begynte i 1966, da de første flaskene med grappa ble produsert på Turmbachhof i Eppan, som har vært i familiens eie i 9 generasjoner. I dag har produksjonen vokst til mer enn 1 million flasker per år – utsøkte destillater med en unik smak.
«Destilleriet vårt har et utmerket rykte over hele verden. Dette skyldes vårt engasjement for å bevare fruktens rene sjel, med de fineste nyansene i smak og aroma. Egenutviklede prosesser og presisjonshåndverk sikrer eksepsjonell kvalitet. Vår spesialitet er innovative oppskrifter – en lykkelig kombinasjon av kreativitet og mange års erfaring.»
Også omtalt på Vinhøna.

Aurora Spritz: Fruktig og god på smak, røde frukter, jordbær, rabarbra, sukkertøy. Den er søt og god på smak, sukkertøy, balanserende syre. Med Prosecco til blir den en søt og fin cocktail, rosa! 86p

Bio Rondo: Bitre krydder på nesen, urter, appelsin. Den er sødmefull og rund med god syre, mild og fin. 87p

Mountain Gin: Einebær, klassisk gin, urter og sitrus. Den er fruktig på smak med god syre, mye smak, fin fylde, krydret, sitter godt. 87p

Tangerine Gin: Innbydende aroma med sitrus, klementin, urter, jul, einebær. Den smaker ekte klementinskall, god bitterhet, smakfull! 90p
90

Lemon Gin: Ekte og god sitronsmak, sitronskall, urter, busker, middelhav. Den er fruktig og fyldig på smak, bitter, lett syre, fin struktur. 89p

Whisky Oloroso Cask: Innbydende aroma med malt, sherry, karamell, fat. På smak er den fruktig og fyldig, følger nesen, tørr og krydret utgang som sitter godt. En litt enkel og grei whisky. 86p

Tyrolevsis Amaro: Sødmefulle kryddertoner på nesen, anis, urter, lakris. Den er krydret og sødmefull på smak, rund og behagelig, mangler litt kick. Nybegynner bitter. 86p

Distilleri Nitos (https://www.distillerienitos.com/)
Nitos er et tradisjonsrikt destilleri i Sør-Frankrike i nærheten av Perpignan.

Amangin: Mandler, einebær, sitrus, urter, koriander. Elegant på smak, godt balansert, følger nesen, smakfull og krydret. Vellagd. 89p

Honning: Honning, fat, hint av einebær, urter. Fruktig på smak med god syre, tørr, lang og sitter godt. Meget vellagd honning gin. 89p

Can Cat rom: Rik og innbydende aroma, sitrus, sukkerrør, tropiske toner, vanilje. Fruktig på smak, litt rå, lang og lett krydret utgang. En vellagd og god rom. 90p
90

Misco: Drueskall, salt, mineraler, sitrus, urter og florale noter på nesen. Den er smakfull og god, tørr, syrefrisk, lang ettersmak. 90p
90

Vin:

Piemonte:

Cantamessa (https://www.cantamessavini.it/)
Selskapet, som har vært eid av Cantamessa-familien siden 1870, ledes fortsatt personlig av Cantamessa Aldo, som sammen med sønnen Luca og kona Giuliana har som hovedmål å produsere druer og vinifisere dem ved hjelp av metoder og dyrkingsteknikker som tar sikte på å produsere viner laget med kjærlighet, kompetanse og autentisitet. Hovedmålet til Cantamessa vingård er å tilfredsstille kunden ved å uttrykke sitt arbeid med absolutt åpenhet.
Stolthet over jorda, tradisjonene og fruktene er en uuttømmelig kilde til energi for familien til å utvikle og forbedre seg over tid.
De har 23ha vinmark og har ikke norsk importør.

Alta Langa Methodo Classico Persèidi 2020: Innbydende aroma, eple, sitrus, urter og bunnfall. Den er fruktig På smak, god syre og godt skum, lang og tørr utgang. En vellagd og god vin. 90p
90

Chardonnay 2024: Eple, pære, sitrus og urter på nesen. På smaken er den fruktig med god syre, rund og fyldig, lang ettersmak. En godt balansert Chardonnay. 89p

Chardonnay Sperico 2023: Kompleks og innbydende aroma, eple, sitrus, hint av fat. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, lang ettersmak med fin struktur. Flott vin! 90p
90

Rosato Per Lei 2024: Røde bær og frukter, urter, vegetable hint. Den er fruktig på smak med god syre, lang og tørr utgang som sitter godt. En grei rosèvin. 82p

Pinot Nero 2023: Røde frukter og bær, urter og krydder, busker, røkt hint. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, fin struktur, rund. 87p

Nebbiolo Monferrato 2022: Innbydende aroma, mørke bær og frukter, teblader, florale toner, krydder. Den er fruktig, god syre, tørr, fin struktur, lang og god ettersmak. Flott og strukturert Nebbe! 90p
90

Barbera d`Asti 2023: Mørke bær og frukter, urter, krydder, typeriktig. Den er fruktig og god på syre, tørr, sitter godt, rund. Klassisk. 88p

Barbera d`Asti La Vocata 2023: Lett kompleks aroma, mørke bær og frukter, urter, vegetable hint, krydder og jordsmonn. På smak er den fruktig og syrefrisk, rund, lett krydret, sitter godt med fin struktur. 89p

Barbera d`Asti Superiore Ciòt 2020: Innbydende aroma med mørke bær, skogsbær, krydder, vanilje og fat. Den er fruktig, god syre, tørr og lang utgang som sitter godt. En seriøs og meget flott Barbera! 90p
90

Moscato d`Asti: Eple, pære, sitrus, florale toner. Den er fruktig og søt på smak, rund, lett skum, smakfull. Balansert Asti. 88p

Cascina Rüral (https://www.cascinarural.com/en/)
Cascina Rüral-gården er moderne både i utseende og drift. Landbruk, miljøvennlig. Den hyggelige rammen er designet for å ha det bra sammen.
Sunn og velsmakende mat, slik bare naturen kan tilby.
RÜRAL er et polykulturelt og bærekraftig prosjekt i et lukket kretsløp: gjestfrihet, velkomst, gastronomi, arrangementer og landbruk. En horisont som kombinerer det gode og det vakre.
Cascina Rüral ligger mellom Torino og Asti, i hjertet av Piemontes mest autentiske åser, 4ha vinmark og vinmakeren er Federico Longo.
Vinhuset produserer et kuratert utvalg av viner som gjenspeiler den autentiske ånden i Piemontes åser.

Sitola 2023: Røde og mørke bær, urter, jordsmonn, krydder og busker på nesen. Den er riktig og frisk på sak, tørr og strukturert, lang med fine tanniner. 87p

Anfor 2018: Spennende aroma, mørker bær og frukter, urter, krydder, flere lag. Fruktig på smak med god syre, tørr, strukturert og lang utgang. En smakfull, tørr og strukturert vin. 88p

Rabare 2018: Innbydende aroma, mørke bær og frukter, krydder og fat. Konsentrert på smak, god syre og struktur, lang og tørr. En saftig vin med spennende preg. 89p

Risonia 2017: Kompleks, innbydende nese med skogsbær, krydder, fat og vanilje. Den er saftig på smak, god syre, fin fruktighet, stofflig og lang ettersmak. Spennende og strukturert vin. 88p

Ferja 2016: Kompleks aroma, innbydende, mørke bær og frukter, krydder, urter, busker og fat. Den er fruktig, saftig på smak, sitter godt og lenge. Fin piemontevin med god struktur. 88p

Cascina Alberta (https://www.calberta.it/index.php?l=en)
Cascina Alberta kommer til syne etter å ha kjørt nedover de svingete veiene i Treiso, passert gjennom MGA Giacone med sine omhyggelig pleide vinmarker, gått langs de typiske hvite mergelmarkene i dette området og krysset skogene.
19 hektar sammenhengende jord, hvorav 9 hektar er beplantet med vinranker, omkranser gården: vinmarker med Nebbiolo, Barbera og riesling omkranser bygningen, som ligger i en fantastisk utsikt over åsene.
De gamle bygningene er restaurert for å skape en liten perle av gjestfrihet og avslapning.

Langhe Bianco 2023: Eple, sitrus, mineraler og urter på nesen. Den er frisk på smak, god fylde, tørr med fin struktur, syrefrisk og god i en velbalansert utgang. 88p

Barbera d`Alba 2023: Innbydende nese, mørke bær og frukter, skogsbær, urter og busker på nesen. Fruktig på smak, god syre, tørr, strukturert, sitter godt og mineralsk i en lang ettersmak. Meget god Barbera. 89p

Barbera d`Alba Superiore Tres 2021: Kompleks aroma med røde og mørke bær og frukter, skogsbær, florale toner, krydder og fat. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, tørr, lang og balansert ettersmak. God! 90p
90

Langhe Nebbiolo 2023: Røde og mørke bær, florale toner, lett krydret, urter, hint av fat. Den er strukturert På smak med god syre, tørr og lang ettersmak. Elegant og vellagd Langhe. 89p

Barbaresco Giacone 2022: Mineralsk og innbydende aroma, mørke bær og frukter, skogsbær, urter. Den er strukturert på smak med god syre, tørr og lang ettersmak. Ung men lovende, tåler mange år i kjelleren. 90p
90

Barbaresco Giacone 2021: Mørke bær og frukter, mineraler, krydder, jordsmonn, hint av fat. Den er saftig på smak, fruktig, strukturert, lang og stofflig utgang. Ung og meget lovende, flott årgang. 90p
90

Barbaresco Giacone 2020: Kompleks aroma, innbydende, mørke bær, røde frukter, skogsbær, jordbær, teblader, jordsmonn. Den er konsentrert og fruktig på smak, smakfull, tørr, godt balansert, lang og god ettersmak. En meget god vin og årgang. 91p
91

Cascina Faletta (https://www.faletta.it/en/)
Historien om vingården Falleta begynte i 1881 av Marchesa Virginia. I dag er det Elena Novarino og Giovanni Rosso, de nåværende eierne, som skriver den nye historien om vinproduksjon samtidig som de tar vare på sporene fra fortiden.
I 1957 ble vingården tildelt 500 000 lire (ca. 67770 dollar) for å være en fremragende vingård. Nå har Elena renovert alt, fra gulv til tak og møbler, og har tatt vare på det gamle preget.
I tillegg har vingården utvidet funksjonaliteten til å kunne arrangere bryllup og møter på en stor terrasse med utsikt over det frodige landskapet.
Elena og de ansatte praktiserer bærekraftig vindyrking i vinmarkene. De dyrker Barbera, Monferrato Rosso, Grignolino og Pinot Nero av ypperste kvalitet, sammen med unik Chardonnay og Spumante, noe som har gitt opphav til noen av de utsøkte perlene på Cascina Faletta.

Primo Grigio: Eple, gule frukter, sitrus, urter, mineraler og krydder på nesen. Den er fruktig på smak med god syre, stofflig, lang og strukturert ettersmak. En god Pinot Grigio. 88p

Chardonnay 2023: Eple, sitrus, gule frukter, bunnfall og fat. På smak er den fruktig, god syre, tørr og velbalansert med flott syrestruktur. Seriøs Chardonnay. 89p

Grignolino Baudolino 2023: Fruktig aroma, røde og mørke bær, jordbær, florale toner og krydder. På smak er den fruktig med god syre, tørr, lette tanniner i en lang og krydret utgang. 87p

Braja Barbera del Monferrato 2023: Lett kompleks aroma med mørke bær og frukter, kirsebær, skogsbær, urter, vanilje og fat på nesen. Den er fruktig og typeriktig på smak, god syre, lang og tørr utgang. God Barbera, vellagd og strukturert. 89p

Dacapo (https://dacapovini.com/en/)
Dacapo produserer piemontesiske viner som er sertifisert økologiske og dyrket på 7ha egne vinmarker i Langhe og Monferrato. Vinhuset ble grunnlagt i 1997 og fusjonerte med Cà ed Balos i 2017.
Målet er å skape autentiske, elegante viner som gjenspeiler lidenskapen for henholdsvis Monferrato og Langhe, kjærligheten for å dyrke druer og omsorg for vinfremstillingsprosessen.

Monferrato Bianco Ca`ed Balos 2023: Eple, melon, sitrus, mineraler og flor på nesen. Den er fruktig på smak med god syre, fin fedme, rund, tørr og lang ettersmak. Godt balansert og god vin. 89p

Grignolino d`Asti 2023: Aromatisk og floral nese, mørke bær og frukter, jordbær, krydder og mineraler. Den er fruktig på smak, saftig, lang og tørr utgang som sitter godt. 87p

Barbera d`Asti Sanbastian 2022: Mørke bær og frukter, urter, vegetale hint, krydder. Den er fruktig på smak, god syre, krydret, integrert alkohol, lang og tørr ettersmak. En syrefrisk og god vin. 88p

Barbera da`Asti Superiore Valriond 2021: Mørke bær og frukter, florale toner tørket frukt, urter, krydder, hint av fat. Fruktig god syre, tørr og lang med fin struktur i ettersmaken. 87p

Barbera da`Asti Superiore Valriond 2022: Ung og fruktig på nesen, mørke bær og krydder, skogsbær, urter. På smak er den saftig med god frukt, god syre, lang og tørr utgang. En lovende vin. 90p
90

Nizza 2022: Innbydende aroma, aromatisk, kirsebær, florale toner, krydder, fat. Den er konsentrert på smak, fruktig, krydret, god syre, tørr, lang, sitter godt. En meget god vin som bare kommer til å bli bedre, strukturert og godt balansert, flott! 90p
90

Nizza Riserva 2020: Kompleks og innbydende aroma, mørke bær, krydder og fat på nesen. Den er fruktig på smak, god syre, kompleks, tørr, lang og strukturert. Godt balansert, int. Alko. Flott Nizza. 90p
90

Nebbiolo Monferrato Robur 2022: Mørke bær og frukter på nesen, teblader, jordsmonn, mineraler, krydder. Frisk og fruktig smak, konsentrert og rund, lang utgang. Meget godt balansert og god. 90p
90

Ruchè Majoli 2022: Aromatisk nese, floral, røde frukter, urter, krydret og innbydende. På smak er den fruktig med fin fylde, god syre, lang og tørr utgang. En deilig Ruchè. 89p

Moscato d`Asti 2023: Fruktig og aromatisk aroma, eple, pære, hvit steinfrukt, sitrus, fersken, florale toner. Sødmefull på smak, god syre, lett perlende, rund, deilig, sitter godt. Flott avkjølt. 88p

Adriano Grasso (https://adrianograsso.it/)
Adriano Grasso er en liten vingård på rundt seks hektar som ligger i Calosso, den første byen i Monferrato som grenser til Santo Stefano Belbo og Castiglione Tinella.
Det var hyggelig å møte Adriano igjen (6. generasjon som driver vingården) og moro å smake den helt nye vinen Calosso Gambo di Pernice 2023. Han valgte fra 2014 å vie seg til familiebedriften etter å ha fullført studiene ved ønologiskolen i Alba og tatt diplom i vindyrking og ønologi ved universitetet i Torino.
Les mer om mitt besøk på gården her. 

Calosso Gambo di Pernice 2023: Unge frukter, mørke bær, skogsbær, røde frukter, jordbær og urter på nesen. Den er fruktig, god syre, rund, tørr og lang ettersmak. Vellykket! 88p

Adele Rosè: Kompleks nese med innnbydende frukt, røde frukter, jordbær, florale toner og bunnfall. På smak er den fruktig med god syre, tørr og fin utgang som sitter godt. 87p

Barbera d`Asti 2021: Røde og mørke bær og frukter, krydder, urter, hint av fat. Den er smakfull og godt balansert på smak, fruktig med god syre, tørr, fine tanniner i en rund utgang som sitter godt. Klassisk. 88p

Barbera d`Asti Superiore 2021: Lett kompleks nese, mørke bær og frukter, krydder, florale toner, urter og fat. Fruktig på smak, rund, tørr med fine tanniner, lang og strukturert utgang. God vin og årgang. 89p

Moscato Methodo Classico 2023: Fruktig og floral nese, eple, pære og urter. Den er sødmefull på smak, god syre og flott skum, sitter godt og balansert. Artig! 88p

Marchesio (https://marchisiofamily.it/en/)
«Vårt selskap er først og fremst en familie, og familien er hjertets hjemland. Det er hjemmet der vi lever og utvikler oss, i harmoni med det universet vi er en del av. Unge og gamle, barnebarn og besteforeldre: Siden slutten av 1800-tallet, her i Roero, har vår livsglede hver dag strømmet ned i jorden, i den grønne formuen som vokser under føttene våre. Kjærlighet og takknemlighet: I generasjoner har et bånd like sterkt som et løfte forent oss. En renere verden, for våre barn og for dem som kommer etter dem. Vi vet det: «Hvis du tror på det, kan du gjøre det». Det er derfor vi alltid har vært her. Vi bor under himmelen. Vi elsker den så høyt at vi aldri kommer til å gi oss.»
25ha stort vinhus, ser etter norsk importør.

Faiv Methodo Classico Brut Nature 2014: Innbydende nese med eple, gule frukter, lett utviklet. Fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt med en lang struktur. Balansert og fortsatt levende. 89p

Faiv Brut Rosè Methodo Classico 2014: Røde og mørke bær, florale toner, urter, bunnfall. Den er tørr på smak med godt skum, lett utviklet, fruktig, lang og strukturert utgang. Har holdt seg godt! 88p

Roero Arneis Costa della R. 2023: Fruktig aroma, eple, sitrus, florale toner, mineraler og jordsmonn. På smak er den fruktig med god syre, tørr, lang, sitter godt. En klassisk og god vin. 88p

Roero Arneis Anfora 2022: Mineralsk nese, gule frukter, eple, bunnfall. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, fin fylde, lang ettersmak. God! 88p

Riesling Anfora 2022: Spennende aroma med eple, sitrus, urter, hint av petro. Den er fruktig på smak med god syre, stofflig og strukturert utgang. Interessant vin! 87p

Barbera d`Alba Belbeive 2023: Innbydende nese med mørke bær og frukter, urter, florale toner, krydder, animalske hint, jordsmonn. Den er fruktig på smak, rik, rund, god syre, tørr og lang ettersmak med fine tanniner. Integrert alkohol. 88p

Lange Nebbiolo Munsalat 2023: Mørke bær og frukter, florale toner, teblader, urter, krydder og jordsmonn. På smak er den fruktig, god syre, tørr med fin struktur ut i en godt balansert og god utgang. 88p

Pinot Nero Anfora 2022: Spennende nese, røde bær og frukter, floral, hint av sukkertøy, keramikk, mineraler og kalk. På smak er den fruktig med god syre, saftig, stofflig, sitter godt. Artig og unik Pinot Nero. 88p

Nebbiolo Alba Vigna Valmaggiore Anfora 2020: Mørke bær og frukter, kirsebær, teblader, krydder og tobakk på nesen, innbydende. Den er smakfull, tørr med god syre, lang og strukturert, godt balansert og god vin. 89p

Castellinadio Barbera d`Alba 2022: Innbydende aroma, mørke bær og frukter, florale hint, urter og fat. Den er fruktig på smak med god syre, lang, tørr og balansert, fin struktur i utgangen. Flott Barbera! 90p
90

Roero Riserva Francesca 2021: Innbydende aroma, mørke bær, skogsbær, teblader, urter og krydder på nesen. Den er fruktig på smak, god syre, strukturert, lang utgang som sitter godt. Ung og lovende! 88p

Barolo Vigna R 2016: Kompleks nese, mørke bær og frukter, teblader, fint utviklet, animalske hint, urter, noe mineraler og fat. Den er fruktig på smak, fint utviklet også her, god syre, fint strukturert i en lang og god ettersmak. En stofflig og god Barolo, friske tanniner og lang levetid. 90p
90

Alsace Grand Cru:

Domaine Zind-Humbrecht (https://www.zindhumbrecht.fr/en/)
Det var i 1959 at de to familiene Zind og Humbrecht slo seg sammen, da hadde vinproduksjonen gått i arv fra far til sønn siden 1620 hos Humbrecht.
Zind-Humbrecht har ca. 40 hektar vinmark fordelt på mange forskjellige plotter i området. I tillegg til Riesling produserer de også blant annet Muscat, Pinot Gris, Chardonnay og Gewurstraminer. Dette gjør at vinhuset har et bredt utvalg viner fra forskjellig jordsmonn.
Vinmarkene deres har vært økologiske og biodynamiske siden 1997 og dessverre så slet de litt med kvaliteten de første årene. I 2010 løsnet det derimot og de begynte å produsere fremragende årganger og hevet seg raskt til å bli en av de beste produsentene i Alsace.
Oliver som står på sand er veldig fornøyd med 2023 årgangen, det er en lett årgang, ingen klimaproblemer, alt klaffet! Balansert årgang forteller han fornøyd.

Zind 2023: Mineralsk nese, eple, sitrus, urter, innbydende. Den er fruktig, god syre, fyldig, sitter godt. En typeriktig og klassisk vin. 88p

Riesling Grand Cru Hengst 2023: Kompleks og innbydende nese med eple, sitrus, hint av gummi, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lang og nydelig utgang med en flott struktur. Ung og meget lovende vin! 90p
90

Riesling Roche Calcaire 2023: Lett kompleks, eple, sitrus, mineraler. Den er fruktig med god syre, rund, frisk og godt balansert. 88p

Riesling Clos Häuserer 2023: Kompleks og innbydende nese, sitrus, mineralsk. Den er fruktig og rund på smak, god syre, lang og tørr utgang, stofflig. En godt balansert og god vin! 90p
90

Riesling Grand Cru Wineck Schlossberg 2023: Lett kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, kompleks, lett struktur i en lang ettersmak. En meget flott ny vin! 91p
91

Muscat Grand Cru Goldert 2023: Innbydende og floral nese, tropiske toner, krydder og mineraler. Den er fruktig på smak med god syre, tørr og lang utgang. En knusktørr og deilig vin. 90p
90

Pinot Gris Roche Calcaire 2023: Innbydende gule frukter på nesen, sitrus, mineraler, steiner og jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, sitter godt og lenge. 89p

Pinot Gris Roche Volcanique 2023: Mineralsk, fruktig og innbydende aroma, eple, krydder og sjø. Den er fruktig med fin fylde på smak, lang, god syre, tørr og flott utgang. Godt balansert frukt og syre. 90p
90

Pinot Gris Clos Windsbuhl 2023: Kompleks og innbydende aroma, eple, moden frukt, sitrus og mineraler. Den er fruktig på smak med god syre, balansert, lang og god ettersmak. 89p

Gewurztraminer Hengst Grand Cru 2023: Fruktig, floral og innbydende nese, tropiske toner, mineralsk. Fruktig på smak, god syre, tørr og lang på smak, sitter godt, smakfull og god. Flott! 90p
90

Jura:

Benoit Badoz (https://www.domaine-badoz.fr/fr/index.php)
Domaine Badoz, som har vært vinprodusent fra far til sønn i 10 generasjoner, ligger i Poligny i hjertet av Juras vinmarker.
Denne vakre regionen, kjent som «Le Revermont», byr på bølgende åser, viner med en sterk personlighet og gourmetmat, ved foten av Jurafjellene.
Etter å ha tilbrakt barndommen på sine forfedres jord, var det naturlig for Benoît Badoz å vende seg mot dette feltet. Etter å ha fullført vinutdanning i Beaune, fortsatte han å utdanne seg i feltet på noen av de største vingårdene, blant annet Carillon i Puligny-Montrachet og Petrus i Pomerol. Kunnskapen hans førte til at han begynte å jobbe på andre vingårder i utlandet.
Da han kom tilbake, overtok Benoit Badoz ledelsen av familieeiendommen i 2003. I dag har hans kjærlighet til jorden gjort det mulig for ham å diversifisere produksjonen ved å tilby to vinstiler: en «tradisjonell» kategori, som avslører de kraftige aromaene i Jura-terroiret, og en «ny generasjon» kategori, som byr på overraskende aromaer.
Cuvèe Eduardo er lagret på fat fra Jura, noe som ikke er så vanlig da ikke alle druer responderer så godt på den.

Côtes du Jura Grains de Poulsard 2023: Lett oksidert på nesen, mørke bær og frukter og jordsmonn på nesen, spesiell karakter. Den er syrefrisk, saftig og tørr på smak, lang med fin struktur, også her litt oksidert. 88p

Côtes du Jura Trosseau Marnes Rouges 2023: Mørke bær og frukter på nesen, jordbær, oksidert, teblader. Den er syrefrisk og tørr på smak, saftig, fine tanniner i en lang og lett strukturert utgang. En god vin. 89p

Dedicaea a Pierre Pinot Noir 2023: Mørke bær og frukter, urter, busker, jordsmonn. Den er fruktig og frisk på smak, krydret, fine tanniner i utgangen. 88p

Côtes du Jura Chardonnay 2023: Eple, sitrus, bunnfall, urter, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig på smak med god syre, sitter godt og typeriktig. 88p

Arroganse 2023: Innbydende aroma med fint fatpreg, modne epler, sitrus. Den er fruktig, rund, fin fylde, godt balansert fatpreg og en lang ettersmak. 90p
90

Cuvèe Eduardo 2023: Spennende aroma eple, sitrus, krydder og fat. Den er litt uren, spesiell, fruktig med god syre, sitter godt og lett krydret med balansert fatpreg. 88p

Tradition 2022: Kompleks aroma med innbydende preg av nøtter, epler, flor, hvit steinfrukt, krydder. Den er rik på smak, frisk, følger nesen med en lang og tørr utgang. 90p
90

Vin Janne 2019: Kompleks aroma, fint oksidert preg, fruktig, nøtter, flor og hint av støv. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, lang utgang, Litt vel oksidert, selv om det er en meget god vin. 90p
90

Vin de Paille 2020: Innbydende aroma med modent preg, honning, florale toner, krydder, hvit steinfrukt. Den er sødmefull, rik, rund, lett krydret, frisk utgang. Godt balansert og god vin. 90p
90

Burgund:

Saint-Bris AOC
Hvitviner utelukkende – Sauvignon og Sauvignon Gris.
Saint-Bris-le-Vineux er det eneste distriktet i Bourgogne hvor Sauvignon-druen dyrkes. Det er en kraftig variant som produserer kompakte hauger av små ovale bær med en vakker gullfarge når den er moden, med tykt skall og mykt kjøtt.
Ca. 160 hektar.

Domaine Berthelemot (https://www.domaineberthelemot.com/en/domaine)
Vinhuset feirer sin 18-årsdag i 2025.
En suksesshistorie drevet frem av Brigitte Berthelemots ukuelige entusiasme og erfaringen til Marc Cugney, vingårdens manager og eminente vinmaker.
Thomas Berthelemot, Brigittes sønn, kom til eiendommen i 2017 og ga en ny impuls til eiendommen som nå er 15 hektar.

Beaune Langbois 2023: Innbydende aroma, eple, sitrus, bunnfall, bunnfall, mineraler og et fint fatpreg. Den er fruktig på smak, god syre, sjarmerende fedme ut i en lang ettersmak med hint av fat. Flott vin! 90p
90

Pernand-Vergelesses 1cru sous frétille 2023: Fatpreget og innbydende nese, eple, sitrus, kompleks frukt, hint av krydder. Den er fruktig og rik på smak, godt balansert, fyldig og lang ettersmak. En lett krydret og meget god vin! 91p
91

Puligny-Montrachet Les Levrons 2023: Kompleks og innbydende aroma, eple, sitrus, mineraler. Fruktig på smak med fin fylde, mineralsk og lang ettersmak.og og deilig vin, meget lovende. 90p
90

Puligny-Montrachet 1cru Les Folatieres 2023: Innbydende, fruktig og kompleks aroma, modne epler, sitrus, mineraler, fat. Den er kompleks også på smak, rik, fyldig, god syre, lang og deilig utgang. God t balansert vin. 91p
91

Volnay Le Village 2023: Mørke bær og frukter, røde bær, jordsmonn. Den er syrefrisk på smak, tørr, lang og elegant utgang. Typeriktig og fin. 88p

Monthelie 2023: Innbydende aroma med mørke bær og frukter, busker og urter. Den er fersk og fruktig på smak, tørr, fin syre, strukturert og lang. Ung og lovende. 88p

Pommard 2023: Mineralsk aroma, mørke bær og frukter, urter, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lang og strukturert vin. Bestemt og god vin. 89p

Pommard 1cru Les Arvelets 2023: Kompleks og god aroma, mørke bær og frukter, jordbær, skogsbær, fat og jordsmonn. Den er fruktig på smak, kompleks med god syre, stofflig, tørr og lang ettersmak. En syrefrisk og god vin. 90p
90

Beaune Les Bressande 2022: Lett vegetal nese med mørke bær og frukter, urter og busker. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, lang og strukturert. Litt ung, trenger tid. 88p

Meursault AOC
Hvitvin: 381 hektar, Rødvin: 10 hektar.

Domaine Chardigny (https://www.domaine-chardigny.com/)
Vinhuset ligger i kommunen Leynes, på grensen mellom Mâconnais og Beaujolais.
Vingården drives av de tre brødrene Chardigny, Pierre-Maxime, Jean-Baptiste og Victor-Emmanuel.
Det er altså en familiebedrift med vingårder som de har arvet etter foreldrene Catherine og Jean-Michel. Eiendommen dekker 7,5 hektar og omfatter 5,5 hektar av Saint-Véran og 2 hektar av Beaujolais-landsbyer.
Den økonomiske situasjonen førte til at Beaujolais-vinmarkene ble revet opp med roten i 2005.

Bourgogne Chardonnay 2023: Eple på nesen, fruktig, sitrus, bunnfall, lett kompleks, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, sitter godt. En fin inngangsvin. 89p

Saint-Véran 2023: Innbydende nese, lett kompleks, eple, sitrus, bunnfall, fat, hint av krydder. Fruktig på smak, rund og fyldig, fin syre, god balanse ut i en lang ettersmak. En rik og god vin. 91p
91

Saint-Véran Vielles Vignes 2023: Kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, bunnfall og jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, fint strukturert og lang utgang. Godt balansert og god vin. 90p
90

Saint-Véran Les Cornillaux 2022: Frisk nese med eple, sitrus, florale toner, urter og mineraler. Den er fruktig på smak, fin syre, lang og lett strukturert utgang. Syrefrisk og god vin. 89p

Saint-Véran Au boisde Feé 2022: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, aprikos, urter og hint av fat. Fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang. 88p

Saint-Véran Maceration 2022: Spennende nese, eple, sitrus, lett krydderpreg, jordsmonn. Den er fruktig og rund på smak, god syre, lett fedme, strukturert og lang utgang. Artig oransje vin! 89p

Pet Nat: Eplekart, sitrus, urter, bunnfall. Den er fruktig på smak, tørr, lett skum, sitter godt. Vellagd Pet Nat med fin struktur. 88p

Viré-Clessé AOC
437 hektar.

Dormy
Dormy er en familieeiendom som har gjort Chardonnay-druen til sin spesialitet. De er en sterk forkjemper for skreddersydd vindyrking, og søker løsninger tilpasset hvert terroir for å forbedre dem samtidig som økosystemet bevares.
Når det gjelder vinifisering, har vinmakeren, Olivier Paviot, en svært tradisjonell tilnærming med tre hovedprinsipper: • Vinifisering av parseller • Minimal innblanding • Reduserte doser svovel og begrenset filtrering for konservering og aromatisk presisjon.
Dormy produserer fine, velbalanserte og elegante viner som uttrykker all kompleksiteten til Chardonnay fra Burgund.
Ute etter norsk importør.

Mâcon Village 2023: Eple, sitrus, melon, bunnfall og mineraler på nesen. Fruktig og fin på nesen, god syre, rund, sitter godt. Fin entry level vin. 89p

Bourgogne Authentic 2023: Innbydende aroma av eple, sitrus, bunnfall. Fruktig og god på smak, fin syre, rund, sitter godt. En frisk og god vin. 88p

Saint-Vèran Monceau 2023: Eple, sitrus, bunnfall. Fruktig på smak med god syre, tørr, smakfull, godt balansert og lang ettersmak. 89p

Pouilly Vinzelles Les Crilles 2023: Frisk og fruktig aroma, eple, sitrus, bunnfall, hint av fat. Fruktig, rund med god syre, fin fedme, godt balansert, lang. Fin syrestruktur, flott vin! 91p
91

Pouilly Locke `Origin 2023: Eple, sitrus, lett krydret, fat. Den er smakfull og fruktig med god syre, tørr fyldig, stofflig, lang utgang. Meget god vin, sitter godt. 90p
90

Pouilly Fuissè 2023: Innbydende nese, eple, sitrus, lett krydder, fat. Den er fruktig på smak med god fylde, fin syre, tørr og lang utgang. Godt balansert og god vin. 90p
90

Pouilly-Vinzelles AOC
Kun hvitvin, Chardonnay
52 hektar

Smaking av samtlige Saint-Emilion GC AOC på årets Millésime BIO:
Saint-Emilion Grand Cru er en Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) for rødvin produsert i Bordeaux-regionen i Frankrike.
AOC-en ligger i Saint-Emilion-området, og vinene er laget av en blanding av druesorter, med Merlot som den dominerende sorten, og inkluderer også Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon.
Vinene er kjent for sin rike, fyldige og komplekse karakter, med godt lagringspotensial. Det dyrkede arealet er rundt 1500 hektar, og det er en av de mest berømte AOC-ene i Bordeaux-regionen.

Chateau Molin la Grangere Le Grangère 2021: Vegetal nese, mørke bær, urter, busker og krydder. Den er fruktig med god syre, tørr, slank utgang. Litt tynn. 87p

Tour Peyronneau 2020: Mørke bær og frukter, jordbær, røde frukter, urter, jordsmonn. Den er fruktig med god syre, saftig, tørr, lang utgang med fin struktur. 88p

Chateau Grand Pey Lescours 2018: Røde og mørke bær, lett utviklet, urter, busker, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig med fin fylde, god syre og en lang og god ettersmak med fine tanniner. Godt balansert med int. alkohol. 89p

Chateau La Grace Fonrazade 2021: Kompleks og intens nese med mørke frukter og bær, jordbær, urter, krydder, jordsmonn og fat. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, sitter godt og lenge med en fin balanse. God! 89p

Chateau Trapaud 2020: Lett utviklet, kompleks nese, mørke bær og frukter, urter og fat. Den er rik på smak, stor, godt balansert, syrefrisk, lang og strukturert utgang. Flott vin! 91p
91

Chateau Trapaud 2022: Mørke bær og frukter, urter, busker, ung. Den er fruktig og rik på smak, rund, god syre, lang og strukturert ettersmak. En lovende vin, godt balansert og god. 90p
90

Chateau Leydet-Valentin 2022: Uren/feil.

Chateau Bellisle Mondotte 2019: Mørke bær og frukter, skogsbær, lett utviklet, krydret, fat. Den er fruktig på smak med god syre, stofflig, tørr og lang ettersmak. Strukturert og god vin. 89p

Saint-Véran AOC
Kun hvitvin, Chardonnay.
742 hektar.

Oppdagelser i Enoteca

Torredemer-Mangin Orage 2023: Innbydende aroma, appelsin, skallpreg, florale toner, urter, fruktig og konsentrert. Fruktig og floral på smak, god syre, godt krydret, lang og strukturert utgang. Seriøs oransjevin! 90p
90

Domaine MANN | Vignoble des 3 Terres Crémant Brut Nature 2021: Spennende nese, fruktig, eple, sitrus, florale toner, tropiske hint, melon, mineraler, hvit steinfrukt. Den er fruktig og konsentrert på smak, tørr, god syre, lang. En artig og god vin! 89p

La Louvière L’Empereur 2022: Kompleks og innbydende, mørke bær og frukter, vanilje, hint av fat, jordsmonn. Den er fruktig og smakfull, god syre, rund, tørr og lang ettersmak. En fruktig, god og strukturert vin. 90p
90

Domaine de Cazaban Naissance D’Un Grand Blanc 2023: Fatpreget og ung nese, innbydende, modne gule frukter. Den er fruktig, rund, god syre, tørr og lang utgang. Smakfull, ung og lovende vin. 89p

Domaine de Bois Moze Blanc Brut Tradition 2020: Fruktig og innbydende, eple, sitrus, florale toner, hint av sukkertøy. På smak er den fruktig med god syre, sitter godt. En fruktig og deilig vin! 89p

Tenuta Santa Lucia Famoso 2021: Spennende aroma med gule frukter, krydder og mineraler. På smak er den fruktig, smaker gule frukter og melon, god syre, lang ettersmak. En artig vin, smakfull og strukturert. 89p

Château Bas d’Aumelas’ «L’Égérie» Blanc 2022: Gule frukter, eple, sitrus, hint av fat. Den er fruktig på smak, rund, fin syre, fyldig og lang ettersmak. Deilig hvitvin! 89p

-Fakta:
Millésime BIO ble etablert i 1993 og er en messe som arrangeres av foreningen SudVinBio, som samler 45 markedsføringsselskaper og 1100 vinbønder og kooperative medlemmer fra hele Occitania.
Det er verdens største arrangement for den økologiske vinindustrien, med Frankrike i spissen, der 171 265 hektar vinmarker dyrkes økologisk eller er i omleggingsfasen.
Omsetningen av fransk økologisk vin utgjorde 1,569 milliarder euro i 2023, en tredobling på ti år.
www.millesime-bio.com
www.linkedin.com/company/sudvinbio
https://www.levinbio.fr/

Legg igjen en kommentar