I januar var Redaktøren i Champagne, for å lære om Champagne de Vignerons, smake Champagne og besøke vinhus. Dette skal dere få lese mer om. I dag deler jeg vinhusene jeg besøkte, de er selvfølgelig medlemmer av Champagne de Vignerons, som du kan lese mer om her. For å lese om vinene jeg smakte på den store smakingen, finner du det her.


Pierre Legras
Jeg blir hentet av en engasjert mann utenfor Hotell Champagne i Epernay den ettermiddagen jeg ankommer med tog, han tar meg med inn i nabolandsbyen Chouilly hvor vinhuset hans er!
Vincent forteller at i begynnelsen var det Pierre Legras, født i 1662, samtidig som blant annet Ludvig XIV og Dom Pérignon: Siden da har 11 generasjoner avløst hverandre (Elleve generasjoner har fulgt hverandre i nesten fire hundre år: Pierre, Pierre den andre, Jean-Baptiste den tredje, Honoré den fjerde, Jean-Baptiste den femte, Simon-Auguste den sjette, Théodore-André den syvende, Elie-Edmond den åttende, Lucien den niende, Philippe den tiende og Vincent den ellevte.).
Foreldrene hans, Laurent og Agathe, fikk ham i 1662 i Chouilly, som i dag er en Grand Cru-landsby i Côte des Blancs. og dette er da byen hvor vi er og hvor vinhuset fortsatt består.
«Dette er et terroir med porøs kalk» sier Vincent, før han fortsetter om vinhuset og produksjonen deres.

Før var fokuset på å dyrke druer, som mange andre gårder opp gjennom tiden, det var ikke før på 60-tallet de begynte å selge vin.
Det var Vincent som skapte navnet Pierre Legras i 2002 (dog hans første årgang var 1990), en hyllest til sin fjerne forfader. Med hjelp av sin far utviklet han virksomheten gjennom årene.
Vinhuset vokste fra 5 til mer enn 10 hektar. Han investerte litt etter litt: i en presse, i kar, i vinstokker osv. Disse grepene var en nødvendighet for å kunne tilby viner som levde opp til ambisjonene hans. I dag har han veldig mange plotter, fra 1ha og nedover, og er åpen for å skaffe seg flere.
I 2011 sluttet kona Marcelline seg til ham og sammen utviklet de navnet internasjonalt.
De bruker malolaktisk gjæring på alle Champagnene sine og bruker fat fra Burgund. De selger ca. 60.-70.000 viner i året og satser på tørre viner generelt.
I 30 år har Vincent Legras drevet vingården sin med sikte på å bevare miljøet. Behandlinger, organisk materiale, gress… Hvert trinn i vinmarken er gjennomtenkt og planlagt på en bærekraftig måte. De håndplukker blant annet alle druer.
For å ha bevis på og forstå påvirkningen på naturen, fører Vincent en skriftlig oversikt sesong etter sesong. Det kreves streng overvåking gjennom hele året, forsterket av regelmessige analyser.
Vincent har lagt en stor del av vinmarkene sine under gress for å bekjempe erosjon og beskytte vannressursene.
Bedriften har vært sertifisert som Environmental High Value – HVE – siden 2020.
«Vi er et lite vinhus, man kan si hva man vil om store, men man trenger begge deler» -Vincent
Smaking:
Pierre Legras Blanc de Blancs Brut Coste Beert: Mineralsk nese, kalk, lett frukt, eple, sitrus, florale hint. Den er rik, smakfull, god, syre, flere lag, tørr og lang utgang med en fin struktur. Fruktig og god på smak, typeriktig Chouilly. 90p

Pierre Legras Orior Brut: Lett kompleks nese, røde frukter, eple, sitrus, bunnfall, et fint krydderpreg. Den er fruktig, god syre, godt skum, følger nesen med et spennende krydderpreg, lang og tørr ettersmak. Frisk og god vin! 89p
Monographie er en Champagne tilgjengelig i ulike sødmegrader.
Pierre Legras Monographie Brut: Lett kompleks aroma, fruktig, eple, sitrus, krydder, jordsmonn. Den er fruktig, kompleks, rik, god syre, godt skum, smakfull, tørr og lang utgang. En strukturert og god vin. 91p

Pierre Legras Blanc de Blancs Brut Idèe de Voyage 2013: Kompleks og innbydende, fint utviklet, modne epler, sitrus, jordsmonn, lett krydder, florale hint. Den er fruktig, god syre, godt skum tørr, lang, mange lag. Fortsatt syrefrisk og levende vin, lett utviklet. 90p

Pierre Legras Blanc de Blancs Brut Idèe de Voyage 2014 (test-degorgert): Lett utviklet, eple, sitrus, lett krydder, bunnfall. Den er fruktig, kompleks, fint utviklet, god syre, tørr og lang. En utrolig flott vin! Lovende. 91p

Pierre Legras Monographie Brut Nature: Eple, sitrus, mineraler, bunnfall, hint av fat, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, tørr, strukturert, lang utgang. En tørr og god vin med flott struktur. 89p
Pierre Legras Rosè Brut Dea Matra: Fruktig nese, røde og mørke bær, florale toner, krydder, urter, mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr, lang, sitter godt og lenge. Flott struktur. 88p

En vin som øyeblikkelig trekker blikket er Black Jackets. «Black Jackets er en enestående og utradisjonell vin for alle store motorsykkelentusiaster. Denne Blanc de Noirs er et resultat av møtet mellom Pinot Noir og Meunier fra Épernay og Moussy, og gir en fyldig vin med hint av sprø frukt. Flørtete, en skøyer, denne Champagne-vinen med dufter av solbær og fiolett er for alle asfaltelskere.»
Vincent og kona er nemlig motorsykkelfantaster, og har kjørt verden over på syklene sine på ferie!
Pierre Legras Brut Blanc de Noirs Black Jackets: Kompleks og krydret mørke bær, røde frukter, urter. Den er fruktig, spennende, god syre, tørr og lang, sitter godt! En utrolig artig og god vin. 90p

Etter besøket hos Pierre Legras drar vi på middag i Epernay, sammen med Ophèlie fra Champagne Lamiable, Jean-Christophe fra Champagne Delavenne og Champagne Barbier Pére et Fils. Disse ble smakt:
Champagne Barbier Pére et Fils Brut: Frisk og fruktig aroma med eple, sitrus, florale hint, bunnfall. Frisk og fruktig smak, god syre, tørr og sitter godt. Klassisk og fin Brut! 88p
Champagne Barbier Pére et Fils Rosè a Pevy: Innbydende nese med røde frukter, jordbær, fint krydderpreg, urter. Den er fruktig på smak med god syre, godt skum og utgangen sitter godt. God og matvennlig vin! 89p
Champagne Barbier Pére et Fils Cuvee special 2011: Flott utviklet aroma, kompleks, fruktig, moden gul steinfrukt, lett skogbunn, bakst. Den er rik, godt utviklet, god syre, rund, pen sødme, godt skum, lang og deilig ettersmak. Utrolig flott vin! 92p

Lamiable Cuvée Les Meslaines Grand Cru Blanc de Noirs Millésime 2015: Kompleks aroma med mørke bær og frukter, florale toner, lett utviklede aromaer og bunnfall. Den er fint utviklet på smak, god syre, lett kompleks, lang og tørr utgang. En flott utviklet, strukturert og god vin! 90p

Delavenne Pere & Fils Coteaux Champenois Bouzy Rouge 2019: lett kompleks og fruktig aroma, innbydende, florale toner, røde frukter, lett krydderpreg, hint av fat. Saftig på smak med godt kirsebærpreg, god syre, lang og tørr ettersmak. En vellagd Pinot Noir. 90p

Champagne Boever A&S
Anne-Sophie & Sébastien Boever dyrker et 4,9 hektar stort område i naturparken Montagne de Reims. Anne-Sophie forlot legemiddelindustrien for å slutte seg til sin mann, og det er denne hyggelige dama som møter meg på vinhuset denne januardagen. Hun forteller at datteren begynte i familiebedriften i fjor.
Boever-familiens vinproduksjon begynte i Louvois, dypt inne i naturparken Montagne de Reims, noen måneder etter at andre verdenskrig var over. Paulette og Gaston Boever bestemte seg for å legge karrierene som regnskapsfører og vingårdsarbeider bak seg og gå inn i vinbransjen sammen.
Paulette var visjonæren med nese for markedsføring som fant på merkevaren Les Dames de France, en hyllest til kong Ludvig XVs døtre som eide det fantastiske Château de Louvois, bygget av Michel Le Tellier, Ludvig XIVs minister på den tiden.
Hun etterlot merket til sine tre sønner.
Da de gikk av med pensjon, ga de den «eldste» stafettpinnen videre til sine tre sønner, André, Jacques og Pierre, som bestemte seg for å starte for seg selv med hver sin kone i Rue Michel Le Tellier.
Sébastien kastet seg ut i en karriere som vinekspert i 1992, og laget sin første vin sammen med faren Pierre.
Da foreldrene tok sin velfortjente pensjon i 2007, gikk de to Boever-brødrene, Sébastien og Thomas, hver sin vei med sine koner, samtidig som de fortsatte å jobbe sammen for å lage Champagnene sine.
Vinhuset har tidligere vært representert i Norge, men trenger nå ny importør.
«Landet er en kilde til liv, det er der vi kommer fra.
Den fortjener den største respekt. Det den gir oss tilbake gjennom druene våre, er all den kjærligheten og den faglige omsorgen vi legger i den hver dag!»

Champagne Boever Les Dames de France Grand Cru Brut: Eple, sitrus, mineraler, florale toner, toast. Den er fruktig, god syre, tørr og lang, syrefrisk, sitter godt og lenge. Fin vin! 88p
Champagne Boever Grand Vintage Grand Cru 2018: Lett kompleks aroma, sitrus, eple, sitrus, mineraler, kalk. Fruktig og god på smak, god syre, tørr, lett kompleks også på smak, lang utgang. Smakfull og elegant. 89p
Champagne Boever Trois Filles de Caractere Grand Cru: Kompleks og innbydende, flere lag, røde bær, epler, sitrus, bunnfall. Den er fruktig, god syre, tørr, flere lag, sitter godt med en fin struktur. En god vin med mange lag. 90p

Champagne Boever A & S 1865 Grand Cru Blanc de Noirs (15): Litt lukket aroma, eple, sitrus, bunnfall. Den er fruktig, lett utviklet, kompleks, sitter godt og lenge. Strukturert og god. 90p

Champagne Boever Blanc de Noirs 1865 (16): Kompleks nese, røde epler, sitrus, bunnfall, lett utviklet, fat. Den er fruktig, godt skum, lett utviklet, lang og tørr utgang med flott struktur. Meget flott vin. 91p

Ratafia: Frisk nese med tørket frukt, rosiner, vanilje, fat. Den er fruktig, god syre, krydret, smakfull og god. 88p
J. Charpentier


I 1974 gifter Jacky Charpentier og Claudine seg, de velger å bosette seg i Villers sous Chatillon noen år senere for å utvikle vingården. De kommer begge fra vinmakerfamilier som kan skilte med kjente navn som Moutardier.
Med hardt arbeid, presisjon, tålmodighet og lidenskap har ekteparet spredt eiendommen, utviklet infrastrukturen og etablert merkevaren J.CHARPENTIER. De får to barn som nå jobber i familiebedriften.
Jean-Marc, den eldste av søsknene, er født i 1979, og Marie-Pierre, den yngste, er født i 1988. Vi møter først Jean-Marc som tar oss med på en omvisning i kjelleren, før søster Marie Pierre tar over smakingen.
Det er tydelig at de har mye å gjøre, med besøkende og forberedelser til Wine Paris! Foreldrene er fortsatt involvert, vi møter faktisk på far i kjelleren, men det er søskenparet som styrer skuta i dag.
Når de blender vinene og bestemmer seg for vinene er det det høy temperatur mellom søsknene og faren, men de bli alltid enige forteller søskenparet.

J. Charpentier Origine Brut Nature: Frisk og fruktig nese, eple, jordbær, floral, sukkertøy, urter, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr, strukturert, lang og sitter godt. Frisk og fin. 89p
J. Charpentier Réserve: Fruktig og innbydende, eple, sitrus, grapefrukt, røde frukter, jordbær, lett krydder. Fruktig på smak, god syre, fin struktur, sitter godt, lang utgang. En fruktig og god vin. 89p
J. Charpentier Blanc de Blancs: Eple, sitrus, florale toner, bunnfall, kalk. Den er fruktig, god syre, tørr, fin struktur, elegant og lang utgang. 89p
J. Charpentier Premier Cru: Lett kompleks og innbydende, røde frukter, mineraler, gule frukter, lett utviklet. Den er fruktig på smak, god syre, rund, stofflig, tørr, lang utgang med fin struktur. Meget flott. 90p

J. Charpentier Prestige: Lett utviklet nese, noe kompleks, modne epler, florale hint, sitrus, bunnfall, hint av fat. Den er fruktig, god syre, strukturert, lang og frisk utgang. Lett kompleks men mangler litt på utførelsen. 88p
J. Charpentier Millesime 2019: Innbydende og lett kompleks aroma, eple, sitrus, bunnfall. Fruktig og god på smak, tørr, godt skum, god syre, sitter godt. Lett kompleks og god smak. 90p

J. Charpentier Paradis Blanc Premier Cru: Kompleks nese, lett krydret, eple, florale toner, mineraler, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, sitter godt og lenge. En smakfull og god vin. 90p

J. Charpentier Comte de Chenigot (08, 09, 10): Kompleks aroma, innbydende eple, lett utviklet aroma, sitrus, bunnfall, fat. Den er fruktig, god syre, mange lag, godt skum, lett kompleks, lang utgang med mye smak og struktur. Meget flott vin, kompleks og god! 91p

J. Charpentier Pierre-Henri: Kompleks, innbydende, lett utviklet, modne epler, sitrus, aprikos, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, kompleks også her, lang ettersmak. Godt balansert og god vin, vellykket fatprosjekt. 91p

J. Charpentier Prestige Rosè: Røde og og mørke bær, jordbær, urter, teblader, lett krydder. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt i en utgang med fin struktur. God Rosè! 89p