Helt på tampen av 2024 kom Redaktøren seg endelig til Mosel igjen, ett favoritt-vinområde siden mitt første besøk der i 2018. Her kan dere lese om vinhusene undertegnede besøkte!
Hvis du er interessert i å lese om VDP Mosel smakingen og Der Ring 1899 smakingen finner du den her.

Weingut Geierslay
Unge Max Kilburg, 20. generasjons vinmaker, kom hjem etter å ha studert vin i utlandet og andre regioner i Tyskland (hos Julian Haart blant annet) for å ta over familiebedriften (da hans far heller ville sitte på traktor på flate vinmarker og ha en komfortabel alderdom som vinbonde – og ville legge de historiske og bratte vinmarkene ut for salg – fant Max at det nå var best å ta over driften), oppsto det han kaller en «generasjonskonflikt». Han ville ha mer moderne og lettere viner enn det faren hadde produsert, samt å promotere vinene mer enn å bare åpne kjellerdørene å håpe at folk kom for å kjøpe… Løsningen ble å lage sin egen vinlinje. Den bare 35 år gamle vinmakeren beviser med sine viner at han allerede har rukket å skaffe seg erfaring i utlandet – ellers ville det vært vanskelig å forklare en merlot (!) som er så solid. Samtidig presenterer Kilburg også de lokale klassikerne på en behagelig frisk og gjennomtenkt måte, frigjort fra støvet fra en misforstått tradisjon – og likevel typisk.
Den moderne og friske stilen får han til med hardt arbeid i vinmarkene, nøye utvelging av druer, lite intervensjon, spontanfermentering og mindre sukker.

«Han liker vinene nå fordi han ser at de blir solgt», svarer Max når jeg spør om faren liker vinene hans.
For Max fikk viljen sin til slutt, og det er han som nå styrer det 16 hektar store vinhuset som ligger mellom landsbyene Piesport og Wintrich.
Mange av vinplantene deres er plantet i 1972, da de har replantet mye druemateriale. Hele området ble utviklet for bedre vinproduksjon, med anleggelse av veier til traktor etc. for å gjøre det mer praktisk.
Vingården har en rekke eikefat i tre, som står på rekke og rad i vinkjelleren der de lagrer vinene sine for aktiv lagring og foredling.
Max og faren Stefan Kilburg har tatt med seg mange innovative teknikker inn i vingården, samtidig som de tradisjonelle metodene holdes i live, vinene presses for eksempel i tradisjonelle, gamle kurvpresser.
Utenfor vinhuset som ligger nede ved elven kan man skue opp på de beste vinmarkene deres, beplantet med Riesling og Pinot Noir. Men Max forteller at de også har mange andre druer, alt fra ulike Pinot varianter til Sauvignon Blanc og Gewürztraminer.
Faren begynte å plante PN når det ble lov igjen i Mosel, og da i litt forskjellige kloner, «ærlig talt vet han ikke hva han har plantet, så vi aner ikke hvilke kloner det er» forteller han.
Fremover skal de satse mer på hvitvin og Piwi-kloner, det er det som er i vinden!

Geierslay Riesling Trocken 2023: Eple, sitrus, fruktig, mineraler, florale toner. Den er fruktig på smak, god syre, lett sødme, sitter godt med lette bittertoner i utgangen. Fin hverdagsvin! 87p
Geierslay Wintricher Riesling Alte Reben 2023: Mineralsk og innbydende nese, eple, gule frukter, jordsmonn. Den er fruktig og mineralsk på nesen, spenstig syre, rund, sitter godt. 88p
Kilburg Madmax 1 Riesling 2023 (kun 800 flasker for det norske markedet): Lett kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, mineraler, krydderhint. Fruktig smak, god syre, rund, lett krydret og fin utgang. En meget god vin, fruktig, syrefrisk og smakfull! 90p

Kilburg Ohligsberg Riesling Trocken 2023: Lett kompleks og innbydende, eple, mineraler, hint av jordsmonn og florale toner. Den er fruktig, syrefrisk, mange lag, stofflig, sitter godt og lenge. Godt balansert og god vin. 90p

Kilburg Piesporter-Goldtröpfchen Riesling Trocken 2023: Kompleks aroma, eple, sitrus, lett krydret, mineraler, steiner. Den er konsentrert, rik, god syre, rund, lang og tørr utgang. Smakfull og god vin, lovende. 91p

Kilburg Ohligsberg Riesling Kabinett 2023: Fruktig, lett reduktiv, mineraler, flint, eple, sitrus. Den er fruktig, konsentrert, god syre, lang og rik ettersmak. En ung og flott Kabinett, godt balansert. 89p
Geierslay Spätburgunder 2021: Lett kompleks og innbydende nese, røde og mørke bær, bringebær, kirsebær, busker, urter, hint av fat og støv. Den er fruktig, god syre, tørr, lett strukturert utgang. God inngangsvin. 88p
Kilburg Ohligsberg Pinot Noir 2021: Lett kompleks nese med mye god bærfrukt, kirsebær, urter, krydder, hint av fat, jordsmonn. Den er saftig og fruktig på smak, god syre, flere lag, fine tanniner i en lang utgang. En konsentrert og god Pinot Noir, strukturert. 90p

Geierslay Sax Spätburgunder 2018: Lett utviklet, fatpreget og konsentrert på nesen, mørke bær, urter, busker, vanilje, jordlige toner. Den er konsentrert og smakfull, god syre, tørr og lang utgang med et rustikk preg. 88p
Geierslay BDX 2022: Krydret og kraftig nese, mørke frukter, krydder, vegetale hint, jordsmonn, tomatstilk. Den er fruktig, saftig, tørr og lang utgang. En smakfull og god vin, flott struktur. 88p
Geierslay BDX Merlot 2019: Klassisk Merlot, røde og mørke bær, jordbær, florale toner, urter, jordsmonn, lett krydderpreg. Den er konsentrert, tørr, fin frukt, god syre, sitter godt og lenge. En smakfull og god vin, spennende og vellagd. 90p

Marcus Molitor
Markus Molitor (1954-) er i dag en av Tysklands mest berømte produsent. Ingen vinmaker i hele verden har oppnådd så mange 100-poengere for sine viner. Det var derfor hyggelig å få besøke dette vinhuset for tredje gang, og at Marcus selv kom å hilste på, dog i arbeidsklær og med lite søvn – dette er nemlig en mann som ikke overlater arbeidet til andre, men virkelig får jord på hendene!
Han tok over vingården etter sin far i 1984, bare 20 år gammel. Den var da på knapt tre hektar. I dag disponerer han mer enn 120 hektar og er en av Tysklands største private produsenter.
De steile vinmarkene til denne produsenten strekker seg fra den flotte slottsbyen Bernkastel til lille Zeltingen, fra Ürzig til Kinheim, langs verdens største sammenhengende Riesling Grand Cru-vinberg. Markus kjøpte opp parsell etter parsell da stadig flere på 1980-tallet ga opp arbeidet i de vanskelige bratthengene.
Fra 2001 har han også etablert seg i Saar, med Weinbaudomäne Serrig som siste juvel i kronen – 22 sammenhengende hektar som en gang tilhørte kongen av Preussen.
Marcus arbeider kompromissløst i vinmarkene. De pleies etter moderne biodynamiske prinsipper, under kontroll av EUs økologiske program for «Steillagen».
Molitor lager toppviner i alle kategorier – fra tørre og halvtørre til søte og edelsøte – noe som er unikt for Mosel. Uoffisiell verdensrekord satte han i 2003 da han lagde en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle – den høyeste mostvekten som noen gang er målt. En av hemmelighetene er nøye seleksjon: Hvert bær blir håndplukket ett og ett fra klasene og selektert på stedet. Når de blir bragt til hus, foregår en ny seleksjon. Hver vinmark blir høstet minst tre ganger – toppvinmarkene opptil åtte ganger.
De var også en av de første som begynte å gro Pinot Noir når det var lov igjen, så at de nå har begynt å snuse litt på Chardonnay er ingen overraskelse.
Stjernesystemet du ser på flasker og navn er deres interne system for kvalitet, og brukes ikke hvert år, mens vinene også har en egen fargekode. Hvit kapsel betyr tørr vin, grønn kapsel er halvtørr (feinherb), gyllen kapsel er søt eller edelsøt.
Molitor Schiefersteil Riesling 2023: Klassisk aroma, eple, sitrus, mineraler, florale toner. Den er fruktig på smak, god syre, lang og lett strukturert utgang. Frisk og fruktig vin, lett sødmefull. 87p
Molitor Zeltinger Sonnenuhr Kabinett Fuder 6 2023: Lett kompleks og fruktig nese, sitron, mineraler, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, rund, sitter godt. Tørr stil. 88p
Molitor Erdener Treppchen Kabinett 2023: Frisk nese, fruktig, eple, gule frukter, sitrus, mineraler. Den er fruktig på smak, rund, lett sødme, godt balansert, lang ettersmak. Fruktigere stil. 88p
Molitor Ürziger Würzgarten Kabinett 2023 brun: Lett kompleks på smak, eple, sitrus, mineraler. Fruktig og deilig, stil, rund, god syre, lett krydret og rik utgang. Sødmefull og god stil. 89p
Molitor Ürziger Würzgarten Kabinett 2023 grønn: Den er lett kompleks, eple, sitrus, hint av florale toner, ung og konsentrert. På smak er den fruktig, sødmefull, god syre, rund, sitter godt. Lang og stofflig. 89p
Molitor Ürziger Würzgarten Spätlese 2023: Lett kompleks og mineralsk nese, eple, sitrus, jordsmonn. Fruktig, god syre, tørr, fin struktur i en lang ettersmak. Konsentrert og fin vin. 88p
Molitor Ürziger Würzgarten Auslese ** 2023: Fruktig, lett sødmefull, tørket frukt, moden sitron, eple, mineraler. Den er syrefrisk og god på smak, fin frukt, lang og lett strukturert utgang. 89p
Zeltinger Sonnenuhr Auslese ** 2023: Eple, sitrus, konsentrert nese, sitron, urter, tørket frukt, Sødmefull og god frukt, fyldig, rund, lang utgang med deilig ettersmak. Sødmefull og deilig vin. 89p
Molitor Wehlener Klosterberg Auslese ** 2003: Kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, tørket frukt, gule frukter, lett utviklet. Den er fruktig, rund, lett sødmefull, fyldig og rik, utviklet, lang og deilig utgang. En meget flott Auslese. 91p

Molitor Ockfener Bockstein Auslese *** 2023: Fruktig og konsentrert nese, eple, sitrus, mineraler, florale toner. Den er lett sødmefull og fruktig på smak, god syre, lang ettersmak med mange lag, sitter godt. Konsentrert og god vin. 89p
Molitor Zeltinger Sonnenuhr Auslese *** 2023: Kompleks og fruktig nese, eple, gule frukter, sitrus, mineraler, urter, skifer. Den er fruktig på smak, god syre, sitter godt og konsentrert i en lang ettersmak. En tørr, god konsentrert vin. 88p
Molitor Wehlener Kloster Chardonnay 2020: Eple, melne, sitrus, mineralske toner, hint av fat. Den er fruktig, rund, god syre, tørr, mineralsk og lang utgang. En meget god vin, syrefrisk, godt balansert og vellagd. 90p

Molitor Brauneberger Mandelgraben Pinot Noir * 2021: Mørke bær og frukter, urter, jordsmonn, mandler, hint av fat, litt avdempet. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, saftig, strukturert og lang utgang. Mangler litt frukt og lag, men flott struktur. 89p
Molitor Brauneberger Klostergarten Pinot Noir ** 2021: Røde og mørke bær, kirsebær, bringebær, lett kompleks nese, florale toner, hint av fat og skog. Den er fruktig, saftig, god syre, tørr, lang utgang med gode tanniner. Godt balansert og god vin. 90p

Molitor Brauneberger Klostergarten Pinot Noir *** 2021: Mørke bær og frukter, urter, urter, hint av fat, innbydende, jordlige toner. Den er fruktig, god syre, fyldig, stofflig, meget godt balansert og lang utgang. Ung og lovende. 91p

Molitor Brauneberger Klostergarten Pinot Noir *** 2015: Lett utviklet nese, mørke bær og frukter, konsentrert, urter, urter, mynte, jordsmonn. Den er lett utviklet også på smak, god syre, fyldig, rik, lang og deilig utgang. 92p

Molitor Graacher Himmelreich Pinot Noir *** 2021: Kompleks nese, mørke bær, røde frukter, jordbær, urter, lett krydder, jordsmonn. Den er fruktig på smak, konsentrert, fyldig, rund, tørr og lang ettersmak. Konsentrert og god vin. Meget flott. 91p

Molitor Graacher Himmelreich Pinot Noir *** 2018: Kompleks og innbydende nese, frisk og fruktig, mørke bær og frukter, jordsmonn, urter, lakris, mynte. Den er fruktig på smak, lett utviklet, sitter godt og tørt. Rik på smak, rund, saftig. 91p

Bischöfliche Weinguter
Dette historiske vinhuset ligger i hjertet av Trier og har en vinproduksjonstradisjon som går helt tilbake til år 800 e.Kr. Bischöfliche Weingüter Trier har sitt utspring i sammenslåingen av tre legendariske vingårder (Bischöfliches Konvikt, Bischöfliches Priesterseminar og Hohe Domkirche (katedralen i Trier), og dette faktum gjenspeiles også i utseendet. Siden 2011-årgangen kombinerer logoen våpenskjoldene til alle de tre vingårdene og understreker visuelt triaden til Bischöfliche Weingüter Trier.
De historiske romerske kjellerne huser 240 tradisjonelle Mosel-fat (Fuder), der vinene vinifiseres ved hjelp av gjær og kjølig gjæringsteknikk. Vingården spesialiserer seg på riesling, og kombinerer århundregamle metoder med moderne teknikker for å skape viner som fremhever det unike terroiret i Mosel-, Saar- og Ruwer-regionene.
De dyrker 130 hektar fordelt på 145 parseller, inkludert 35 enkeltstående vinmarker med kjente navn.
Vinhuset produserer et bredt spekter av rieslingviner, fra Kabinett til Auslese, i tillegg til Weissburgunder og røde varianter. De produserer også musserende vin, det har de gjort siden 50-tallet, selv om det ikke var lov å produsere det før i 1969 i Mosel.
Crèmanten deres «Crèmant» er oppkalt etter den gamle franske Crémanten som hadde mindre trykk enn Champagne, navnet forflyttet seg også til Luxemburg, Belgia og Tyskland. Samt at den er produsert på franske druer.
De lager også tradisjonell Sekt, den trenger man ikke å lage på tradisjonell Champagnemetode, men Bischöfliche gjør det likevel.
Vinene deres gjærer på store eikefat (Fuder) eller i rustfritt stål, slik at druenes friske, fruktige egenskaper bevares. Vingårdens «Riesling-pyramide» gir en strukturert oversikt over ulike sødmenivåer, landsbyer og vinmarker, og viser kompleksiteten og rikdommen i Mosel-regionens fineste viner.
De er også i utvikling med nye ideer og prosjekter, de har for eksempel nå for første gang produsert et eplebrennevin på Rieslinggjær, lagd sammen med en kjent brennevinsprodusent kalt Hefebrand Riesling.

Det er utrolig spennende å gå gjennom de historiske romerske kjellerne, med elementer fra da, og årene etter. Inkludert «edderkoppdøren» fra 2. verdenskrig. Dette kan man oppleve som turist også for de som skulle ønske det, da man kan bestille vinsmaking med kjellertur. Hvorfor ikke ta en Weinwandelprobe på neste Tysklandstur?

Crèmant Brut Nature: Eple, sitrus, litt modent preg, vegetale hint, florale toner. Den er fruktig, god syre, tørr, lett strukturert i utgangen. Litt enkel. 86p
Scharzhofberger Sekt 2019: Fruktig nese, eple, sitrus, floral, mineraler, gjærbakst. Den er fruktig på smak, god syre, godt preg av nøttebakst, lang utgang. En spennende og god vin fra en varm årgang. 89p
Dhroner Hofberger RIesling Spätlese Trocken 2015: Lett kompleks nese, modne frukter, eple, sitrus, mineraler, honningblomst. Den er rik på smak, god syre, lang og frisk utgang som sitter godt. Denne kan fortsatt lagres i mange år. 90p
Erdener Treppchen Spätlese Trocken 2015: Kompleks og innbydende nese, eple, modne frukter, sitrus, mineraler, honningblomster. Den er fruktig på smak, god syre, fyldig og rund, lang og frisk utgang. 90p

Trittenheimer Apotheke Riesling Reserve Trocken 2019: Kompleks og god aroma, fint utviklet, eple, sitrus, urter og mineraler. Den er fruktig, lett utviklet, rund, fin syre, sitter godt. En god Reserve. 89p
Trittenheimer Apotheke Riesling GG Trocken 2021: Kompleks nese, eple, gule frukter, aromatisk, fruktig, aprikos, sitrus, jordsmonn. Den er fruktig, konsentrert, god syre, fyldig, rund, land ettersmak. En meget flott vin. 91p

Sharzhofberger Riesling Grosse Lage Feinherb 2023: Fruktig nese, eple, moden frukt, sitrus, ung. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, smakfull, sitter friskt. Ungdommelig og trenger litt tid. 88p
Kaseler Nies`Chen Riesling Spätlese Feinherb 2023: Kompleks og innbydende, mineralsk, eple, sitrus, flint. Den er fruktig, tørr, kompleks, sitter godt og tørt. 89p
Kanzemer Altenberg riesling Kabinett 2022: Fruktig og kompleks nese, eple, moden frukt. Den er fruktig på smak, god syre, rund og god. Frisk stil. 87p
Sharzhofberger Riesling Auslese 2022: Fruktig nese, eple, mineraler, florale hint, aprikos. Den er sødmefull og fruktig, god syre, lang. Flott Auslese, frisk og åpen. 88p
St. Laurent 2022: Mørke bær og frukter, solbær, skogsbær, krydder, urter, busker. Den er fruktig, saftig, god syre, tørr og litt kort utgang. 85p
Früburgunder 2022: Krydret og mørke nese, fruktig, jordbær, støv, jordsmonn. Den er ung, fruktig og saftig på smak, tørr, fine tanniner i utgangen. 86p
Kanzemer Altenberg Wolfberg 2015: Lett utviklet nese, mørke bær og frukter, jordbær, krydder, urter, skog og sopp. Den er utviklet på smak også, tørr og lang utgang med fine tanniner. 88p
Kanzemer Altenberg Wolfberg GG Pinot Noir 2020: Kompleks nese, mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, urter, busker og fat. Den er fruktig på smak, rund, god syre, tørr og lang utgang. Godt balansert og god vin. 90p

Hefebrand Riesling 2023: Fruktig nese, eple, sitrus, florale toner, urter. Fruktig, fyldig, rund, sitter godt og tørt. Fruktig stil. 87p

*Fakta: Bernkastel Badstube, den minste «Großlage» ved Mosel
Navnet stammer sannsynligvis fra middelalderen, da de varme kildene i Bernkastel innbød til bading og avslapning: Med sine knappe 50 hektar er Badstube Mosels minste storlage. Den ligger i sør-sørvestlig retning og overbeviser først og fremst med sine konsistente kvaliteter – et robust sted for robuste viner. Vinene fra Bernkasteler Badstube kommer fra mørk leirskiferjord med mye finkornet jord og jordsmonn som består av nedbrutte planter, også kalt humus. Den oljete skiferen gjør vinene saftige og voluminøse. Jordsmonnet kan lagre vann godt, og dette gir både eleganse og friskhet..*
Dr. Hermann
Vingården Dr. Hermann med over 17 hektar vinmarker ledes av Christian Hermann og vindyrking har vært en tradisjon i Hermann-familien i flere århundrer.
Jeg har smakt noen av vinene tidligere og gledet meg til å besøke dette vinhuset, dessverre med infoen om at de ikke lenger har importør i Norge.
Dagens vingård ble etablert i 1967 gjennom arven etter den anerkjente Joh. Jos. Christoffel Erben i Ürzig, i løpet av årene vokste vingårdseiendommen jevnt og trutt.
Produksjonsanlegget ble på et tidspunkt flyttet fra Ürzig til Erden, og det ble bygget en romslig og moderne vinkjeller. I dag har de en fin utsikt over både Moselelven og de bratte vinmarkene på andre siden!

Fokuset ligger på Riesling i bratte skråninger og de lager kun vin av sine egne vinmarker. Nesten alle vinmarkene ligger i de berømte områdene Erdener Prälat, Ürziger Würzgarten og Erdener Treppchen, og er utelukkende beplantet med ekte Riesling-stokker som produserer de fineste vinene. Men de lager også en del Pinot Noir.
Kvalitet begynner i vinmarken forteller Christian når jeg er der på smaking: forsiktig beskjæring og tilhørende avlingsbegrensning samt naturvennlig pleie av vinmarkens jordsmonn og selektiv druehøsting for hånd er garantien for at det skapes flotte viner som kjennetegnes av en unik overflod av aromaer. De praktiserer i tillegg biodynamisk, men er ikke sertifisert.
Han sier at faren replantet vinmarker med stor suksess, og spesielt Rotchiefer (2ha) er de fornøyd med, selv om de får lite utbytte – er vinene tilsvarende gode.
De startet med produksjon av GG vin i 2009, men det tok lang tid før han klarte å få de «riktig» etter sin egen bok, løsningen var å lage vinen som for 100 år siden.
Dr. Hermann bruker ingen botrytiserte druer i GG`ene sine, og Alte Reben hos vinhuset betyr 100+ år.
For tre år siden kjøpte de vinmarker i Wehlener, nå har de to hektar der, en drøm oppfylt for Christian!
Vinhuset er i vokst (ref. nye oppkjøp), men litt ufrivillig sier Christian med glimt i øyet, de har ikke tid til annet enn vinmaking lenger. En annen faktor er kostnadene, det koster 30% mer å lage vin nå en 3 år siden, men de kan ikke sette opp prisene 30%…
Heldigvis har vinhuset opparbeidet seg såpass godt rykte at salg ikke er noe problem.
Det er fullt mulig å komme på vinsmaking hos de, de tar en liten sum for det, men mener selv at de gir tilbake mye vin for pengene.
Dr. Hermann ser etter ny importør, da den tidligere norske importøren har lagt opp. (Det finnes kun et par flasker igjen) Og som dere ser på mine scorer så er dette et vinhus absolutt verdt å satse på!
Snuser vi på et nytt VDP medlem her?

Riesling Trocken 2023: Eple, sitrus, florale hint, mineraler, jordsmonn. Fruktig og god, fin syre, godt eplepreg, sitter godt og tørt. Flott nerve og frisk stil, flott entry level vin! 88p
Riesling Rotschiefer Trocken 2023: Lett kompleks nese, eple, mineraler, skifer. Den er fruktig, god syre, lang og tørr utgang. 89p
Erdener Treppchen Riesling Trocken GG 2023: Kompleks og innbydende nese, eple, ung og fruktig, mineraler. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, stofflig og lang ettersmak. Syrefrisk og god vin. 90p

Erdener Treppchen Riesling Trocken GG 2021: Kompleks, melne epler, sitrus, hint av fat, ørlite reduktiv, mineraler, honningmelon. Den er fruktig, litt reduktiv også på smak, saftig, sitter godt og lenge. 90p

Ürziger Würzgarten Riesling Trocken Alte Reben 2023: Kompleks nese, mineralsk, eple, sitrus, Kompleks og god på smak, god syre, lang og syrefrisk utgang. Smakfull og god! 91p

Lösnicher Försterlay Riesling GG Trocken 2023: Kompleks og god nese, eple, sitrus, mineraler, ørlite hint av vanilje. Den er fruktig og lett kompleks på nesen, god syre, lang og lett strukturert utgang. Litt annerledes men god GG. 90p

Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett 2023: Lett kompleks nese, fruktig, eple, sitrus, florale hint. Den er fruktig, god syre, rund, fyldig, lang og sødmefull utgang. Godt balansert og god Kabinett. Godt kjøp. 88p
Erdener Treppchen Riesling Kabinett -6- 2023: Kompleks nese, fruktig, modne epler, sitrus, hvit steinfrukt, mineralsk. Syrefrisk og god vin, fyldig, godt balansert, rund og lang ettersmak. Flott og levedyktig vin! 89p
Erdener Treppchen Riesling Kabinett Alte Reben 2023: Kompleks og konsentrert nese, modne epler, sitrus, jordsmonn, mange lag. Konsentrert nese, fin frukt, god syre, lang ettersmak. Meget godt balansert. 90p

Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett Alte Reben 2023: Kompleks nese, eple, mineraler, modne gule frukter. Den er fruktig, rund, fyldig, pen sødme, lang ettersmak. 90p

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2023: Fruktig nese, god syre, eple, sitrus, mineraler. Fruktig på smak, god syre, rik, rund, sitter godt og lenge. 89p
Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2023: Eple, jordlige toner, sitrus, mineraler, lett kompleks, honningmelon. Den er er fruktig, sødmefull, god syre, lang ettersmak. Godt balansert og god Spät. Veldig frisk og deilig. 89p
Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2023: Eple, sitrus, mineraler, moden gul frukt, hvit steinfrukt. Den er fruktig, godt balansert, lang og fyldig utgang. En sødmefull og god vin. 90p

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2023: Kompleks nese, eple, sitrus, honningmelon, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, rund, lang ettersmak. Fruktig og fin Spät. 89p
Erdener Herzelei Riesling Spätlese GK Alte Reben 2023: Fruktig og lett kompleks nese, eple, sitrus, mineraler, urter. Den er konsentrert, rik, fyldig, smakfull, god syre, meget flott balanse ut i en lang ettersmak. 90p

Erdener Prälat Riesling Auslese Alte Reben 2023: Kompleks nese, sødmefull nese, moden frukt, sitrus. Den er fruktig, sødmefull, rik, rund, god syre, duver lenge i munnen. 89p
Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2023: Kompleks og rik nese, modne epler, sitrus, mineraler, jordsmonn, hvit steinfrukt, hint av honning. Den er fruktig, fyldig, rik, god syre, lang og deilig ettersmak. En frisk og meget flott vin! 90p

Erdener Prälat Riesling Auslese Alte Reben GK 2023: Kompleks aroma, modne epler, honning, mineraler. Den er fruktig på smak, rik, kompleks, lang og sødmefull utgang. Meget flott. 90p

Erdener Treppchen Riesling LGK 2023: Honning, modne gule frukter, sitrus, rik og innbydende, Den er fruktig, rik, rund, smaker flytende honning, men syrebalansert, lang utgang. En rik og deilig vin, meget flott. 91p

Riesling Eiswein 2021: Rik og innbydende nese, honning, bakte epler, karamell, vanilje. Den er rik på smak, rund, god syre, lang og deilig ettersmak med sitronkaramell. 89p
Erdener Prälat Riesling Trockenbeerenauslese Alte Reben 2023: Meget kompleks og deilig nese, honning, vanilje, sultana, karamell, moden hvit steinfrukt. Fyldig som få, rund, tonnevis med karamelliserte gule rosiner, lett krydder, vanilje og honning ut i en lang ettersmak. Dette er tilnærmet perfekt når det kommer til dessertvin, sødme og syre sitter akkurat der den skal! 96p
Kun noen hundre flasker laget.

Pinot Noir Trocken 2022: Lett kompleks og innbydende nese, ung og fruktig, bringebær, kirsebær, vanilje og fat. Den er fruktig, ung, syrefrisk, lett krydret, lang og tørr ettersmak. 88p
Kinheimer Rosenberg Pinot Noir -R- Trocken 2021: Mørke bær og frukter, urter, busker, jordsmonn, hint av fat. Den er fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Strukturert og fin PN, urtepreget. 89p
En kommentar om “Vinreise: Mosel”