Kanadisk whisky (og annet brennevin)

I boken Whisky Bible 2024 skriver whiskyeksperten Jim Murray at man har gått glipp av noe om en ikke har sittet på et destilleri med utsikt Manitobasjøen, antageligvis mener han da med en god kanadisk whisky i glasset.
Da jeg fikk tilsendt en smaksprøve fra det nye og eksklusive kanadiske destilleriet Glen Neamh leste jeg meg litt opp på kanadisk whisky, og undres over at det ikke finnes flere enn 6 ulike varianter av den typen på Vinmonopolet (og dessverre er ikke alle autentiske).
Jeg tar også en titt på noen andre brennevin fra Canada vi har tilgjengelig i Norge.

Main Banner

Det er ikke bare i Norge jeg vil påstå at vi henger litt etter med whisky, også Canada har ligget litt i bakevja de siste årene. Men de – i likhet med Norge, seiler per i dag opp på whiskyscenen, men i motsetning til oss har de også tidligere hatt en storhetstid når det kommer til dette brennevinet.
På andre halvdel av 1800-tallet dalte nemlig den kanadiske whiskyproduksjonen med 90%(!) etter at skotsk-irske immigranter hadde poppet opp som paddehatter på slutten av 1700-tallet med sin brennevinstradisjon. Joda, etter forbudstiden og ut på 1970- og 80-tallet ble det drukket mye brunt brennevin i Canada, som de fleste vestlige land, men problemet av kvaliteten. De fikk blant annet lov til å bruke billig amerikansk whisky i blendene sine, faktisk fikk de skattelette av dette. Da sier det seg selv at «Kanadisk whisky» aldri blir et populært brand (eller et kvalitetsstempel for den del) for andre enn de som kun ser på alkoholprosent og pris.
Det skal også sies at Kanadisk whisky var veldig populært i USA på denne tiden.
I 2010-utgaven av boken Whisky Bible av tidligere nevnte Murray skriver han at Canada uten tvil kan kalles «det glemte whisky imperiumet», mens Dave Broom i boken The World Atlas of Whisky fra 2014 kaller Canada «whiskyverdenens sovende gigant».
Dagens whiskydrikkere er mer nøye på hva de vil ha i glasset, mer interessert og kan mer. Ikke minst – har smakt mer.
Det er fortsatt whiskybrands i Canada som satser på at folk kjøper det de alltid har kjøpt, ref. For eksempel Crown Royal, være seg innhold eller kvalitet, men som vi ser i hele den vestlige verden så satser mange nå på kvantitet over kvalitet. Man vil se personlighet, spennende fatvalg, råvareetnisitet, single malt, single barrels og mer kompleksitet.
Tiden er stort sett over for 9.09% regelen i Canada, slik den burde være, hvorfor skal man kunne ta en Sam Bronfman? Altså tilsette 9.09% annen væske i whiskyen sin?

flag of Canada

En historisk digresjon
Samuel Bronfman - WikipediaSam Bronfman var et forretningsgeni med feil og mangler, og han tjente en formue under forbudstiden og brukte resten av livet på å jakte på respektabilitet. I 1924 grunnla han Distillers Corporation i Montreal, som spesialiserte seg på billig whisky og samtidig utnyttet det amerikanske forbudet mot alkoholholdige drikkevarer (de så at det lå mer penger i dette enn hotell og prostitusjon som de tidligere hadde drevet med).
Bronfmanfamilien solgte brennevin til de nordlige byene i USA, som Boston, New York City og Chicago, under forbudstiden, der alkoholproduksjon og -distribusjon var ulovlig, mens de opererte fra Montreal i Quebec, der alkoholproduksjon var lovlig.
Historikeren Peter C. Newman hevder at «de reduserte den 65 % overproofede hvite alkoholen til ønsket tappestyrke ved å blande den med vann og deretter tilsette litt ekte skotsk whisky og en smule brent sukker (karamell) for å fargelegge den». Deretter ble den tappet på flasker med en rekke skotsklignende etiketter under navn som Glenlevitt og Johnny Walker. I 1926 bygde de imidlertid sitt første destilleri i La Salle i nærheten av Montreal, og begynte å produsere produkter av «høyere» kvalitet.
Forbudstiden i USA – WikipediaFor å møte den store etterspørselen kjøpte Bronfman opp jordbruksland langs grensen og bygget en underjordisk rørledning for å pumpe «Seagram Chickencock», en blanding av ren alkohol, svovelsyre, karamell, vann og lagret rugwhisky, inn i USA.Det var en rekke velkjente sammenstøt med kanadiske politimyndigheter og skattemyndigheter. Og Daniel Okrent forteller i sin definitive historie om forbudstiden at den amerikanske generalkonsulen i Montreal i 1934 presset de amerikanske myndighetene til å reise smuglertiltale mot Bronfman: Tjenestemannen mente at en domfellelse «ville utgjøre en moralsk og psykologisk triumf på linje med pågripelsen av [den beryktede gangsteren Al] Capone …», og at det ville «fjerne den fruktbare hjernen og det onde geniet til Sam og [broren] Alan Bronfman fra aktive fiendtligheter».
Selv om de aldri ble dømt for ugjerninger, skulle Bronfmanbrødrene for alltid bli forbundet med datidens kriminalitet og utblandet whisky og ikke for at han kjøpte Seagram Company, som ble verdens største brennevinsselskap.

Infographic showing six Canadian whiskey types.

Kanadisk whisky byr på et mangfold av stilarter, hver og en preget av sine unike ingredienser, destillasjonsmetoder og smaksnyanser.

  • Single Malts er mindre vanlige og er et relativt nytt tilskudd til landets whiskyutvalg, noe som gjør dem ettertraktet blant samlere og entusiaster på grunn av deres unike karakter og særegenhet.
  • Blended Whisky er en blanding av flere whiskyer til en kompleks og harmonisk profil.
  • Flavored Whisky tilfører et unikt kanadisk preg med infusjoner som lønn, og utvider whiskyens appell med nye smaksnoter.
  • Hvetewhisky, er verdsatt for sin myke og delikate smak, og tilbyr en mer skånsom introduksjon til whiskyens verden.
  • Corn Whisky har en søtere og mer mild smak, og den er verdsatt for sin myke finish.
  • Rye Whisky skiller seg ut med sine krydrede og fruktige egenskaper, og byr på en dristig smak selv når rug ikke er den dominerende kornsorten.

Hver kategori fungerer som en portal inn i det ekspansive og intrikate universet av kanadisk whisky, og dekker et bredt spekter av ganer og anledninger med sin rike variasjon. Kanadisk whisky er kjent for sin lette og myke tekstur, noe som skiller den fra andre globale whiskysorter. Den lette konsistensen gjør whiskyen lett tilgjengelig og allsidig, og den henvender seg til et bredt publikum med varierende smakspreferanser.

Kanadisk whisky er underlagt strenge reguleringer som sikrer kvalitet og autentisitet. For at et brennevin skal kunne kalles kanadisk whisky, må det være destillert og lagret i Canada i minst tre år på trefat, der eik er det vanligste valget. Disse reglene sikrer at whiskyen har den aromaen, smaken og karakteren som tradisjonelt forbindes med kanadisk whisky.
I tillegg må det endelige produktet ha et alkoholinnhold som er justert til minst 40 volumprosent gjennom tilsetning av rent vann. Disse strenge standardene opprettholder integriteten til kanadisk whisky, og garanterer at hver flaske gir en autentisk opplevelse som gjenspeiler Canadas rike whiskyarv.

For å sitere Jim Murray: Mange kjenner ikke til de fantastiske Kanadiske whiskyene, simpelthen fordi de ikke har smakt dem!

VinArena spør: er tiden nå inne? Selv om Kanadierne er kjent for å være milde og runde i kanten er det en stor sjanse for at de kan produsere store, muskuløse og spennende whiskyer som kan kjempe i toppen internasjonalt.

Glen Neamh 5 Year Single Malt Canadian Whisky - Allocation Reserve – Valley of Heaven Supply Co.

Glen Neamh
Glen Neamh Whisky Co. (uttale Nee-Ave), Glen Neamh, har lånt navnet sitt fra regionen der det ble grunnlagt, det vidunderlig mystiske South Okanagan i British Columbia. Regionens postnummer er V0H, som for både lokalbefolkningen og tilreisende betyr Valley of Heaven – hjemstedet til Canadas eneste ørken.
En eksklusiv Wine Cask Series er planlagt for å fremheve regionens strålende vinregion og den første kom i sommer i form av en ørkenlagret Epiphany, Syrah Cask Finish. Den eneste kjente Single Malt Whisky som er utsatt for Canadas brutale værdikotomi.
«Et eliteprosjekt, å lagre Single Malt kanadisk whisky i 5 år i Canadas eneste Desert Distillery og avslutte på prisbelønte Syrah-fat fra Valley of Heaven, var bare for mye å si nei til», sier grunnlegger av Glen Neamh Whisky Co, Jamie Crain. Glen Neamh kjøpte et begrenset antall fat for å skape dette prosjektet som ble lagt ned i 2019, laget av 1 korn, 1 destillasjonsapparat og 3 batcher.
Head Distiller, Lokesh Khismatrao fra Tumbleweed Distilling tilbød en rekke fat, men til slutt ble det fat nr. 20, 100 % Summer Harvest, 2 Row Barley i en Hybrid run pot still + 4 column still lagret 60 måneder i 4 char, ristede hoder ble avsluttet i det vakre Hester Creek Estate Winery Syrah/Viognier Wine Cask i 4 måneder.
I likhet med skotsk whisky kan kanadiske whiskydestillatører bruke fat som tidligere har vært brukt i produksjonen av andre typer brennevin, som sherry og rom, samtidig som de også bruker ulike typer korn under destillasjonen for å skape unike og differensierte smaker, akkurat som amerikansk whisky gjør.
Glen Neamh Single Malt Whisky

Glen Neamh Whisky Syrah Cask Finish Single Malt: Kompleks og vinøs nese, fruktig, korn, malt, brente fat, urter, gress, karamell, vanilje. Den er kompleks også på smak, fyldig, varme krydder, rund, fint fatpreg, sitter godt og lenge med et lett pepperkick. En spennende og vellagd whisky, rik men likevel rund. 90p
90
Spennende å se hva som kommer i fremtiden fra denne produsenten!

I Norge finner vi disse:

J.P. Wiser`s Triple Barrel 10YO: Malt, fat, karamell, vanilje, moden sitrus, cornflakes, honning. Den er fruktig i stil, godt preg av malt, lett krydder, fin fylde og fatpreg ut i en rund ettersmak med pepper, melkesjokolade og honning. Ikke så mange lag, en mild og sødmefull whisky. 85p

Lot No.40 Canadian 100% Rye Single Pot Whisky: Mild nese med rug, malt, sitrus, fat, karamell, vanilje, hint av krydder. Den er smakfull, lett krydret, rund, fin fylde, god fatsødme, sitter godt med et lett pepperkick. En klassisk og krydret rugwhisky. 87p

Signal Hill Whisky: Malt, cornflakes, karamell,  honning, fat og lett krydder. Den er smakfull, krydret, følger nesen, tørket frukt, lett kick i en lett sødmefull utgang. En smakfull og fin whisky, klassisk amerikansk, uten så mange lag men en varmende dram. 88p


Hva så med annet brennevin fra Canada?

-Sheringham Distillery
Jason og Alayne MacIsaac startet helt fra bunnen av og bygde gradvis opp sitt første destilleri i garasjen hjemme i Shirley i British Columbia, en beskjeden by sør på Vancouver Island som opprinnelig het Sheringham.
Glassflaskene de bruker i dag, er også inspirert av den lokale historien, og minner om hjemmebrentflaskene fra forbudstiden som Jason snublet over for mange år siden i nærheten av et lokalt historisk brenneri. På hver flaske er det preget inn deres signaturseilbåt, som minner om «Favorite», en skonnert som en gang seilte på det ville Salishhavet. Samtidig som Sheringham vokser, er de tro mot sine røtter på vestkysten og sin kulinariske historiefortelling, og deler en bit av sitt paradis med resten av verden.

Crafting world-class spirits at Sheringham Distillery - Greater Victoria News
Ekteparet bak destilleriet

Sheringham Dist. Kazuki Gin: Fruktig og floral nese, eksotisk, einebær, sitrus og urter, hint av teblader. Den er fruktig også på smak, tørr, krydret, lang og smakfull ettersmak. En eksotisk og rik gin, mye smak for pengene. 90p
90

Sheringham Dist. Seaside Gin: Aromatisk, fruktig og floral nese, tropisk frukt, einebær, urter, mineraler og sjø. Den er fruktig, smakfull, fruktig og floral, rund, fin utgang med et lett krydderkick. En smakfull og floral gin, også dette et meget godt kjøp! 90p
90

Sheringham Dist. Akvavit: Distinkt nese av karve og dill, sitrus, urter, sjø og tare. Den er rund og fruktig på smak, fin syre og krydder, lang utgang med anis og lakris. En artig og annerledes akevitt, tydelig sjøsprøyt! 88p

la distillerie-Hos Lore & Legends er er misjonen å designe edle produkter som skiller seg ut ved sin renhet og autentisiteten til produktene er av største betydning.
Brennevinene de produserer i Lévis, Québec produseres med den største respekt for britiske tradisjoner, ved hjelp av spesiallagde kobberbrennere, blant annet en håndlaget brenner fra Portugal lagd i 1837 som de bruker til ginproduksjon. Det var visstnok skjebnen som førte dem til å åpne Lore & Legends. Martin, eieren av Corsaire Brewery, hadde alltid hatt en stor interesse for destillering, mens Virgil hadde drevet med hjemmebrygging i mange år. Så bestemte de seg for å prøve seg på brennevin…

«Her følger vi tradisjonelle destillasjonsmetoder. Alle aromastoffene tilsettes alkoholen, og så koker vi det hele, slik at vi kan trekke ut alle de smakene og oljene vi trenger for å lage en balansert gin med en eksepsjonell rundhet.» – Virgil Demers, medgrunnlegger av Lore & Legends Distillery

Ginen vi har tilgjengelig i Norge vet vi ikke så mye om, annet enn det produsenten skriver: Resultatet av et møte mellom destilleriet Lore and Legends og mikrobryggeriet Le Corsaire, inneholder denne rå, pirataktige ginen en eliksir som er forbudstiden verdig. Legenden forteller at denne hemmelige ginoppskriften har gått i arv fra generasjon til generasjon og blitt perfeksjonert over tid, noe som har resultert i en kompleks og raffinert drikk. Dermed er det helt sikkert DEN perfekte ginen å bruke i dine klassiske cocktails. Smak på legenden, tradisjonen og kvaliteten som finnes i denne mystiske ginen.

Le Gros Gin du Pirate de l’Est: Aromatisk og floral nese, einebær, fint krydderpreg, sitrus. Den er klassisk på smak med et fint preg av sjø, krydder, god fylde, sitter godt. En klassisk gin med flere lag, spennende. 89p

Legg igjen en kommentar