I 2021 besøkte Redaktøren Musella i Veneto og smakte vin med den engasjerte vinmakeren og fetter til Maddalena, Enrico Raber. Etter en utrolig spennende runde i vinmarkene hvor jeg både fikk møte sau, geiter og høre den samme klassiske musikken som vinplantene nøt, samt se det beryktede biodynamiske hornet som lå å godgjorde seg i vinkjelleren før det skulle plantes i jorden ute – ble jeg kjent med vinhuset via vinene deres. Nå har jeg smakt meg gjennom årgangene du finner på Vinmonopolet!
Vi ser på enda ett av vinhusene i foreningen Famiglie Storiche, De Historiske Familiene: Musella.

Maddalena Pasqua Di Bisceglie, som ble en del av familiebedriften i 1995, har jobbet biodynamisk siden 2009, de ble Demeter sertifisert i 2014 og i dag er Musella merket med BD Farmers of Italy. Hun ble født i Verona i 1973 og det lå ikke alltid i kortene at hun skulle jobbe i vinbransjen, hun studerte nemlig samtidshistorie ved universitetet i Bologna da faren Emilio ba henne om å bli med på Musella-prosjektet. Maddalena fulgte ham likevel med en stor og uventet entusiasme og har jobbet tett sammen med Alexander Podolinsky’s for å lære mer om hvordan jorden fungerer og samspillet i naturen.

Podolinsky regnes i dag som den største eksperten innen biodynamisk landbruk. Podolinsky tok utfordringen med å gjøre den biodynamiske metoden og Steiners teorier tilgjengelig for alle bønder. Ved å anvende og videreutvikle metoden på gården sin, og ved å arbeide tett sammen med mange andre bønder, klarte han å bringe Steiners lære til et mer praktisk nivå og underbygge de detaljerte kommentarene med en klar, bevisst og metodisk forklaring og forståelse.

Vingården eier tre vinmarker på tre forskjellige åser, alle rike på skog og naturlige oaser. Den varierte jordsmonnsammensetningen og den gunstige eksponeringen, hovedsakelig mot vest, garanterer en interessant kombinasjon. De tre er som følger:
-Monte del Drago
Anleggsdato: Garganega 2007; Pinot Bianco 2012; Corvine 1996, 1997, 1998; Merlot 1999
Utstrekning: 8 ha. (Garganega 2,5 ha, Pinot Bianco 0,5 ha, Corvine 4,5 ha, Merlot 0,5 ha)
Eksponering: Sørvest
Jordsmonn: Tufaceo med leire
Tetthet per hektar: 6 500
Oppbinding: Guyot og Pergola
Druer: Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta, Merlot, Pinot Blanc, Garganega
-Perlar
Anleggsdato: Spalier fra 1996 til 2006
Utstrekning: 7 ha.
Eksponering: Sørvest
Jordsmonn: Hovedsakelig rød leire
Tetthet per hektar: 6 500
Oppbinding: Guyot
Druer: Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Barbera og Croatina
-Palazzina
Anleggsdato: Spalier fra 1996 til 2006
Utstrekning: 9 ha.
Eksponering: Vest
Jordsmonn: Tuface o med rød leire
Tetthet per hektar: 6 500
Oppbinding: Guyot
Druer: Corvina, Corvinone, Rondinella, Barbera og Oseleta
Musella Drago Rosé 2023: Litt vegetal nese, eple, sitrus, bringebær, urter, jordlige toner. På smak er den fruktig og syrefrisk, følger nesen, tørr og lett strukturert utgang. Fruktig og jordlig stil. 86p
Musella Bianco del Drago Garganega 2021: Spennende nese med modent eple, epleskrott, sitrus, appelsinskall, sitrus og gjær. Den er fruktig på smak, tørr, lett naturvinspreg, fin syre, sitter godt. Frisk og god naturvin, strukturert. 88p
Musella Valpolicella Superiore 2022: Mørke bær og frukter, kirsebær, tørket frukt, floral, jordlige toner, blomster. Den er saftig og innbydende på smak, lett naturvinpreget, tørr, fine tanniner i en lang og lett strukturert utgang. En god vin som trenger litt luft! 89p
Musella Drago Valpolicella Superiore 2019: Fruktig og frisk nese, skogsbær, kirsebær, urter, tørket frukt. Den er frisk og fruktig på smak, tørr, fin syre og strukturert utgang. Saftig stil. 86p
Dragen.
Vi lever i dragens munn. Stedet der vi er, kalles dragens munn. Og det er fordi det bor en ekte drage her. Han er ganske sjenert. Han kommer ikke ut så ofte, men jeg kjenner ham veldig godt. Og han har faktisk en utfordring med den flygende fisken. For dragen representerer for oss en del av navnet på dette stedet og forbindelsen vi har med dragen, som er dette magiske og utrolige dyret som beskytter oss på en eller annen måte. Og han representerer ild og jord, i motsetning til den flygende fisken som representerer luft og vann. Så de fire elementene spiller sammen, og det er noe vi prøver å respektere.
Grunnen til at vi har satt dragen på etiketten er fordi det ligger mye kraft og energi i den. Og det første stedet faren min satte foten sin var her, i dragens munn. Så det er veldig viktig for ham, for oss, for å forklare at han bestemte seg for å endre livet sitt for 30 år siden da han kom til dette stedet.Så du får kraften fra dette stedet, du får energien fra dette stedet. Og den var så sterk at han virkelig klarte å gjøre en revolusjon i livet sitt. Og involvere hele familien sin, inkludert meg, selv om jeg var litt ung og ikke helt sikker på hvilken retning vinmakerkarrieren skulle ta. Men han klarte å involvere meg. Dette stedet var i stand til å involvere meg. Og dragen gjorde selvfølgelig sitt for å ta oss alle med på dette eventyret som nå er livet vårt. Og det er et intenst liv. Et så intenst liv. -Maddalena om dragelogoen
Musella Valpolicella Ripasso Superiore 2020: Mørke bær, tørket frukt, kirsebær, lett syltetøypreg, urter, jordsmonn og krydder. På smak er den fruktig med god syre, rund, lett struktur i ettersmaken. En god Ripasso med lett naturvinspreg, syrebalansert. 89p



Eiendommen er som en privateid nasjonalpark, og var tidligere eiendommen til en nobel familie, grevene av Muselli.
Hvis du er ute etter en spesiell opplevelse på en vingård i Italia, er dette nettopp det du finner her. De har også svømmebasseng!

Dette er de 13 historiske vinkjellerne som i generasjoner har produsert viner som er verdsatt over hele verden, Amarone in primis. Samtidig er Famiglie Storiche også ambassadører for Valpolicella, et av de mest verdsatte vinproduksjonsområdene i Italia og internasjonalt.
I 2010 ble foreningen eier av Antica Bottega del Vino, et etablissement i hjertet av Verona som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet. Selv i dag er Antica Bottega del Vino et av de mest berømte og prestisjefylte stedene i Verona-området.
Historien om de historiske familiene springer ut av en minste fellesnevner – produksjonen av Amarone – og av en identitetsvisjon for området. Ideen om å samle noen av de beste vinprodusentene i Valpolicella i en forening kom fra Sandro Boscaini (nå president i Masi), en Cavaliere del Lavoro (ridder av arbeid).
Amarone representerte den perfekte syntese av alle disse verdiene. I tråd med den historiske læresetningen om at «forening er styrke», sluttet ikke mindre enn ti vinprodusenter seg umiddelbart til ideen om en sammenslutning, hvis opprinnelige navn «Le Famiglie Storiche dell’Amarone» skulle understreke det dype båndet til tradisjonen og til den symbolske vinen fra Valpolicella.
Noen år senere, etter en rettstvist, endret foreningen navn til «Famiglie Storiche», men beholdt sine grunnleggende prinsipper og verdier intakte.
I løpet av årene har Famiglie Storiche vokst til 13, og i 2021 ønsket de å gjennomføre en dyptgripende restyling når det gjelder kommunikasjon, og produserte blant annet en institusjonell video som sublimerer alle de felles egenskapene til vingårdene.
En kommentar om “De Historiske Familiene: del 2, Musella”