Søndagsnyheter

Himkok, den 11. beste baren i verden
Himkok er fortsatt blant de aller beste barene i verden, skal vi tro «The World’s 50 Best Bars 2024». Oslo-baren er kåret til den 11. beste baren i verden i 2024.

Vinhøsten 2024 i Tyskland
Sen frost, kraftig nedbør og skiftende værforhold under innhøstingen krevde stort engasjement og fleksibilitet fra vinbøndenes side. Som følge av de ekstreme værforholdene var innhøstingsvolumene betydelig lavere enn gjennomsnittet i hele Tyskland.

Brennevinsgrova, et håndverksdestilleri som produserer gin, akevitt og whisky, har fått tildelt Innovasjon Noregs bedriftutviklingspris for Møre og Romsdal for 2024. Les mer om denne flotte produsenten og produktene deres her. 

To gull til Det Norske Brenneri
Det Norske Brenneri stakk av med to gullmedaljer da det internasjonale magasinet The Spirits Business kåret verdens beste brennevinsprodukter.

Burgundy Mâconnais vineyards near Solutré

Fra og med 2024-årgangen har fire Chardonnay-vinmarker i appellasjonene Pouilly-Vinzelles og Pouilly-Loché i Mâconnais-området i det sørlige Burgund fått status som Premier Cru.
Tre «climats» i Pouilly-Vinzelles og ett i Pouilly-Loché har fått Premier Cru-status. Disse er

Les Longeays | 7,5 hektar (ha) | Pouilly-Vinzelles
Le Pétaux | 2,76 ha | Pouilly-Vinzelles
Les Quarts | 12,45 ha | Pouilly-Vinzelles
Les Mûres | 7,09 ha | Pouilly-Loché

En studie med fokus på kvinner som drikker vin, har vist at deltakerne var mer tilbøyelige til å kjøpe flasker med «feminine» kjønnsmarkører, ifølge forskerne. Denne effekten ble forsterket jo sterkere deltakerne identifiserte seg med andre kvinner – noe som kalles «gruppeidentifikasjon», sier forskerne fra Washington State University (WSU), som skriver i International Journal of Hospitality Management.

Feminine signaler ble identifisert som blant annet søte dyr, kvinneportretter og blomster, sier forskerne, som erkjenner at både maskuline og feminine kjønnssignaler har en tendens til å basere seg på stereotypier.

Sampling red wine from a barrel

Nye tall fra Den internasjonale vinorganisasjonen (OIV) tyder på at den globale vinproduksjonen bare vil nå 231 millioner hl i år.
Giorgio Delgrosso, statistikksjef i OIV, sier: «Dette vil utgjøre en nedgang på 2 % fra det allerede historisk lave året 2023, og en nedgang på 13 % sammenlignet med gjennomsnittet for de siste 10 årene.

«For å finne en mindre årgang enn 2024 må vi tilbake til 1961. Årsakene virker ganske klare: Klimavariasjoner, med frost, kraftig regn og tørke, har påvirket produksjonen i stor grad.

Men på den andre siden: Den franske regjeringen vil på samme tid betale druedyrkere 109,8 millioner euro for å kompensere dem for å ha fjernet 27 500 hektar med vinmarker som følge av en overproduksjonskrise.

Regjeringen tilbød druedyrkere å betale 4000 euro for hver hektar (ha) de rykker opp med roten, og satte av 120 millioner euro til ordningen.
Søknadsfristen har nå gått ut, og departementet opplyser at 5 418 vinbønder har sagt ja til å rykke opp vinrankene sine.
De vil få utbetalt 109,8 millioner euro i kompensasjon, på betingelse av at de ikke kan plante vinranker på nytt før tidligst i 2029.

Departementet avslørte også at 1 300 av vinbøndene planlegger å «legge ned virksomheten helt» og i stedet satse på nye prosjekter. Til sammen gjelder disse nedleggingsanmodningene nesten 8 700 hektar.

Over 50 vinslott er nå til salgs i Bordeaux, for «en slikk og ingenting», dette fordi kinesere, som tidligere har kjøpt opp slott i stor stil, sliter.
Mange slott er til salgs for småpenger, forklarer Li Lijuan, eiendomsmegler og spesialist på det asiatiske markedet hos Vineyards-Bordeaux.
Hun sier at Beijings beslutning om å innføre streng kapitalkontroll har vært et hardt slag mot et marked som allerede er undergravd av en overproduksjon av Bordeaux-vin.
«Kineserne kan ikke investere i utlandet lenger fordi pengene deres sitter fast i Kina», sier Li.

En ny skotsk whisky fra Johnson Reserve har sikret seg Guinness World Records’ tittel for «The Greatest Variety of Flavours in a Whisky». Johnson Reserve Ascension er en single malt whisky som har vært gjennom en sekvens av 33 fat i løpet av den møysommelige modningsprosessen. Fatene inneholdt mezcal-, portvin-, madeira-, marsala-, armagnac- og Pedro Ximénez-fat, som hver for seg bidro til den mangfoldige smaksprofilen.
En dommer fra Guinness World Records har bekreftet at Johnson Reserve Ascension inneholder den største variasjonen av smaker som noensinne er funnet i en whisky.
Den markerer kulminasjonen på et 12 år langt prosjekt fra Johnson-familien, som driver et spesialisert produksjons- og modningsanlegg i Glenfarg i Skottland.

Evelyne de Pontbriand, den visjonære vinbonden som satte et uutslettelig preg på vinmiljøet i Loiredalen, er død i en alder av 73 år. Ordføreren i Savennières sier at «den lokale bransjen er lamslått» over bortgangen til Evelyne de Pontbriand, som døde i søvne den 5. november i Angers. Evelyne de Pontbriand ble født inn i en fornem familie av kvinnelige vinbønder i etterdønningene av andre verdenskrig.
Selv om hun først satset på en karriere innen utdanning, vendte hun i 2001 tilbake til sine forfedres hjem for å overta familiebedriften Domaine du Closel – Château des Vaults.
Undertegnede møtte henne i Loire i 2023, og hun fremstod da vital og engasjert. Et stort tap for Loires vinmiljø!

Burgess Estate's Sorenson Vineyard.

Crystal Springs of Napa Valley AVA blir den 18. offisielle appellasjonen for den prestisjefylte vinregionen. Den nye AVA-en ligger i et kupert område i den nordvestlige delen av Napa Valley, mellom St Helena, Calistoga og Howell Mountain AVA-er.

Chivas Brothers legger frem planer for Islay-destilleri
Pernod Ricards skotske whiskydivisjon, Chivas Brothers, har offisielt sendt inn planene for sitt første Islay-destilleri til Argyll and Bute Council. Etter at selskapet kunngjorde at det vil bygge sitt første destilleri på Islay i oktober 2023, har Chivas Brothers nå sendt inn sitt forslag til prosjektet til kommunestyret. Det planlagte destilleriet markerer første gang Chivas Brothers vil introdusere en Islay-whisky i sin skotske portefølje, som omfatter destillerier som The Glenlivet og blended whisky-merkene Royal Salute, Chivas Regal og Ballantine’s.

Himmaleh Spirits in the Himmalayas

Destilleri i Himalaya starter whiskyproduksjon
Himmaleh Spirits har startet whiskyproduksjonen ved sitt nye destilleri i Uttarakhand i India, som skal produsere Himalayan single malt.
Destilleriet ligger i Kumaon-regionen i Uttarakhand, og bruker Forsyths pot stills fra Skottland og 100 prosent indisk bygg i produksjonen. Det familieeide destilleriet ligger ved foten av Himalaya, og ble grunnlagt av Ansh Khanna og Samarth Prasad i 2023.
Himmaleh Spirits produserer Kumaon & I gin, som er laget med 11 lokale planter og kildevann, samt den kaldbryggede kaffelikøren Bandarful.
Det ni mål store whiskydestilleriet har en årlig produksjonskapasitet på 900 000 liter ren alkohol.

Nå er Absolut-produksjonen helt fossilfri
Et år tidligere enn planlagt, produseres den ikoniske svenske vodkaen nå komplett uten innsats av fossil energi. Nå framstilles Absolut utelukkende ved hjelp av fornybare energikilder.

Champagne Bollinger mottar kongelig utnevnelsesordre fra Hans Majestet Kongen
Champagne Bollinger er glade for å kunngjøre at Hans Majestet Kongen har valgt å tildele huset den kongelige utnevnelsesordren, noe som markerer 140 år med kontinuerlig levering til Kongehuset.

Verdens beste vinmarker 2024 er kåret, resultatet er som følger:

  1. Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal (Spain)
  2. VIK (Chile)
  3. Creation (South Africa)
  4. Bodegas Ysios (Spain)
  5. Schloss Johannisberg (Germany)
  6. Maison Ruinart (France)
  7. Château Smith Haut Lafitte (France)
  8. Abadía Retuerta (Spain)
  9. Weingut Dr. Loosen (Germany)
  10. Finca Victoria – Durigutti Family Winemakers (Argentina)
  11. Bodega Garzón (Uruguay)
  12. Champagne Bollinger (France)
  13. Château d’Yquem (France)
  14. Tenuta Cavalier Pepe (Italy)
  15. Quinta do Crasto (Portugal)
  16. Robert Mondavi Winery (USA)
  17. Montes (Chile)
  18. Bodegas Salentein (Argentina)
  19. Viu Manent (Chile)
  20. Ceretto (Italy)
  21. Château Pape Clément (France)
  22. Castello Banfi (Italy)
  23. Bodegas Muga (Spain)
  24. Jordan Vineyard & Winery (USA)
  25. Tenuta Castelbuono, Tenute Lunelli (Italy)
  26. Matías Riccitelli (Argentina)
  27. Champagne Billecart-Salmon (France)
  28. Quinta do Bomfim, Symington Family Estates (Portugal)
  29. El Enemigo Wines (Argentina)
  30. Marqués de Murrieta (Spain)
  31. Bodegas Vivanco (Spain)
  32. D’Arenberg (Australia)
  33. Domäne Wachau (Austria)
  34. Bodegas Tio Pepe (Spain)
  35. Château Héritage (Lebanon)
  36. Quinta do Noval (Portugal)
  37. Magill Estate, Penfolds (Australia)
  38. Bodega Bouza (Uruguay)
  39. Bodega DiamAndes (Argentina)
  40. Bodega Colomé (Argentina)
  41. Klein Constantia Winery (South Africa)
  42. M. Chapoutier (France)
  43. Szepsy Winery (Hungary)
  44. Duckhorn Vineyards (USA)
  45. Gramona (Spain)
  46. Château Kefraya (Lebanon)
  47. Champagne Pommery (France)
  48. 98WINEs (Japan)
  49. Viña Casas del Bosque (Chile)
  50. Gusbourne (England)

 

Legg igjen en kommentar