Nyheter

Nyheter smakt

Dette er nyheter redaktøren har smakt den siste måneden (kan være fra hele 2024, eller kommende på neste slipp).

Musserende vin:

 

 

 

Rosèvin:

 

Rødvin:

Ch. Vartely Taraboste Pinot Noir 2019: Mørke bær og frukter, kirsebær, jordbær, plommer, noe syltet, hint av fat og krydder. Den er fruktig, god syre, mangler litt konsentrasjon til å ha såpass mye alkohol, tørr og lett strukturert utgang. Kraftig og litt moden PN, mye smak. 87p

Ghiga Enrico Barbera d`Asti 2022: Mørke bær og frukter på nesen, kirsebær, urter, florale toner. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang med en fin struktur. Tørr og lett krydret vin. 87p

 

Øl og annet:

Storm Energy: Klassisk koffeindrikk nese, frisk og fruktig, juicy. Den er fruktig på smak, ekte juice, frisk. God om man liker energidrikk! 
5

Vikingfjord Hard Seltzer Rasp.Pomegr: Friskt og godt bærpreg på nesen. Den er tørr, lett bærpreg på smak, frisk men litt liten smak. 
4

Vikingfjord Hard Seltzer App.Mang: Friskt og god appelsing og mango på nesen. Den er tørr, frisk og fruktig, godt balansert. 
4

Wongraven Saison (batch 4): Fin nese med hvete, malt, krydder, sitrus, florale og humlete hint og gjær. Den er fyldig med godt skum, tørr, lett bitter i en matvennlig og lang utgang. Et øl som er supert til mat. Terningkast 4.
4

Ringnes Julebrygg Lite: Klassisk pilsnese i Ringnes stil, korn, malt sitrus. På smak er den ganske fyldig, rund, fin litt mørkere smak enn vanlig. Overraskende smakfullt. +
4

Halmstad Crush Christmas: Klar og fruktig aroma av julebrus. Fruktig og søt på smak, fyldig og godt skum. God julebrus med alko (som er det den er), trekk for søtning som gjør den klissete og seig i munnen. 5-
5

Brennevin og annet:

Bivrost Yggdrasil Arctic Single Malt Whisky: Lett kompleks med en fin nese av malt, fruktige toner med eple, sherry, fat og hint av røyk. På smak er den også fruktig og fint krydret, rund, fyldig, lang utgang med torv, fat, hint av sjokolade og pepper. Godt balansert og fin whisky, strukturert og tørr med flere lag. 90p
90
Aukrust Solan XO: Lett kompleks og innbydende nese, fruktig med et fint preg av karamell, fat, moden sitrus, syltet hvit steinfrukt, vanilje, lett krydder og brunt sukker. Den er sødmefull og rik på smak, fruktig med en frisk syre, rund, lang utgang. En sødmefull og frisk Cognac, rik, spennende, må smakes! 91p
Goya Tequila Single Estate Blanco: Ren og pen nese med agave, sitrus og milde jordlige toner. Den er fruktig, typeriktig, mild på smak med et lett krydderpreg, sitter godt. En fin kvalitets tequila med et lite kick. 89p

Brennevinsgrova Juleakevitt: Innbydende og krydret nese, sitrus, julekrydder, karve og fat. Den er fruktig og rund på smak, krydrete, følger nesen, godt balansert og pepret utgang. En klassisk akevitt i bakgrunnen, med mye julekrydder og smak i forgrunnen. 88p

Brennevinsgrova Whisky Tørv & Sherry: Fruktig nese, ungdommelig preg med eple, malt, torv, tørket frukt, fat og Sherry. Den er fin på smak, fatpreget med en fruktig stil, lett krydret utgang med hint av tørket frukt og pepper. Ørlite hint av røyk, kunne gjerne hatt mer. Fruktig og fin whisky! 89p

Atlungstad Akevitt til Rakfisk 2024 er årets rakfiskakevitt som er produsert for Rakfiskfestivalen på Fagernes. Klassisk nese, karve, sitrus, Sherryfat. Den er fruktig, rund, mild, fin fylde, lang og lett krydret utgang med et fint fatpreg. Klassisk og snill akevitt, matvennlig. 88p

Kringler Farm Dist. London Dry Gin: Aromatisk og floral nese, lett kompleks, einebær, fint sitruspreg, lett sødmefulle toner. Den er fruktig og lett kompleks også på smak, fyldig, god krydret, lang ettersmak med et varmende pepperpreg. En skikkelig kvalitetsgin med mange smaker og lag. Flott nykommer! 91p

Scapa 10 YO Single Malt: Fruktig nese, malt, eple, fat, vanilje, toffee, innbydende. Den er fruktig og rund på smak, lett tropisk, fint krydret, fyldig, lang og noe pepret ettersmak som balanseres av honning. Rik og deilig Scapa. 90p
90
Lotherus Premium Vodka: Mild og ren på nese og smak, fruktig, rund og pen med et lett sitruspreg. 90p

Lotherus Classic Gin: Klassisk nese, einebær, sitrus, urter og krydder på nesen. På smak er den også klassisk, mild og fin, frisk, sitter godt. 87p 

Lotherus Pink Gin: Frisk og fruktig nese, bringebær, urter, einebær og et lett krydderpreg. Den er deilig og bringebærpreget uten å bli for søt, klassisk preg av einebær og krydder, sitter godt. Vellykket Pink Gin! 89p

Berry Bros. & Rudd Glen Ord Single Malt 2007: Tørket frukt, utviklet, lett oksidert, aprikos, plommer, moden gul frukt, malt, krydder, hint av pepper og skog. Den er konsentrert, rik, smakfull, lang og varm utgang med malt, hint av karamell, brunt sukker og fat. En smakfull og god 17 år gammel whisky, fruktig, litt kort i utgangen. 90p
90
Glen Elgin 2008 Cask No. 805333: Lett kompleks aroma, malt, fat, krydder, karamell, tørket frukt, florale  hint, honning. Den er fruktig, konsentrert, flott fylde, varm og lang utgang med fat og krydder. Spennende preg av Moscatelfat, mange lag i en deilig whisky. 92p

Berry Bros. & Rudd Blair Athol 2010 Cask No. 303323 2010: Fatpreget nese, moden appelsin og eple, krydder, karamell, sjokolade, vanilje. Den er fyldig, krydret, konsentrert, varme og lang utgang med fat og pepper. En ganske krydret whisky, fint innslag av Sauternesfat. 90p
90
Glen Garioch 2011 Cask No. 1100001333: Kompleks og innbydende nese, modne epler, sitrus, fiken, tørket frukt, vanilje, krydder, fat, pepper. Fatpreget og konsentrert smak, fyldig, rik, lang og varm utgang med karamell, fat og pepper. En deilig whisky med mange lag, krydret og fatpreget. 91p
 
Minttu Raspberry & Liquorice (30% 225 gram sukker per liter) og Minttu Cream Chocolate & Mint (16% 110 gram sukker per liter) er også nye på vinmonopolet, dette er to søte likører med fine smaker for de som liker denne typen alkohol. 

Sjekk denne: 
Atlungstad Brunost Akevitt har fått smak fra ekte brunost. Her er det brukt maserat og destillat av den originale Gudbrandsdalsosten G35. Selv om det ikke står på etiketten, er osten produsert hos TINE Lom og Skjåk, landets siste store ysteri der osten grytekokes. Akevitten er laget til ysteriets 100-årsmarkering 9. november 2024, og er et samarbeidsprosjekt mellom Atlungstad Håndverksdestilleri, TINE Lom og Skjåk, kommunene Lom og Skjåk samt Norske Akevitters Venner – region Ottadalen. 
Spennende nese med tydelig men mildt preg av brunost, karamell, sitrus fat og karve, hint av Sherryfat. Den er fruktig og fyldig på smak, også her et artig og sødmefullt preg av brunost uten å bli søt, rund og lett krydret utgang. En spesiell akevitt, overraskende vellykket og balansert! Må smakes. 89p 

Legg igjen en kommentar