2024-årgangen til Gilde Juleaquavit er ute!
Da Vinmonopolet (der både produksjon og salg var i samme selskap) i 1988 lanserte den aller første juleakevitten, var målet å lage en akevitt som passet optimalt til tradisjonell, norsk julemat. Gilde Juleaquavit ble umiddelbart en suksess, og er i dag Norges mest solgte. Hvert år siden lanseringen har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme fremgangsmåte. I starten ble ikke alle flaskene solgt, og på slutten av 1980-tallet ble sesongvarer returnert til Vinmonpolets produksjonsavdeling på Hasle i Oslo.
Så også med Gilde Juleaquavit. Noen ble satt til å åpne flasker, og restopplaget dannet så basen for 1989-utgaven. Siden har en andel av akevitten, Solera-andelen, blitt bevart fra år til år og denne danner basen for neste års særegne oppskrift.
Dermed inneholder årets Juleaquavit edle dråper fra alle årganger som noensinne er laget.

Årets tema og design er inspirert av selve julebuketten, med klassiske røde juleblomster i sentrum, som julestjerne og amaryllis.
På samme måte som Juleakevitten, skaper slike tidløse juleblomster en atmosfære av tradisjon og samhold, og tilfører det lille ekstra på et dekket julebord. I den anledning har Anora (tidl. Arcus) samarbeidet med Elis, som står bak Ro & Raff, en av Norges ledende leverandører av blomsterdekorasjoner. Inspirert av designet på årets Juleaquavit har hun satt sitt eget preg på årets julebord ved å kombinere klassiske røde juleblomster med sitt eget kjennetegn, nemlig vakre roser.
Gilde Juleaquavit 2024 er ute i tre ulike størrelser, 50 cl, 70 cl og 100 cl.
Klassisk nese med fat, karve, karamell, brunt sukker, vanilje og krydder. Den er fruktig med en rund og god fylde, lett sødmefull, fint fatpreg i en lang utgang. Lett sødmefull og god akevitt. Avec. 88p
Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet 2024 er en årgangsakevitt som er modnet ekstra lenge på spesielt utvalgte fat. Årets utgave er en blend av sherry-, madeira-, portvin og amaronefat. Akevitten har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og enestående avrunding etter minimum 5 år på fat – det mye av innholdet er lagret enda lengre.
Klassisk og lett sødmefull aroma, fat, karamell, tørket frukt, krokan og vanilje, marsipan. Den er kompleks og rik på smak, sødmefull, fint sitruspreg som friskner opp, fyldig og lang ettersmak. Flott som avec! 90p
