Redaktøren var i juli invitert på en pressetur til Rheingau, med fokus på utfordringene deres når det kom til klimaforandringer. Rheingau Riesling ble først nevnt i 1435 og er fortsatt i dag en kjent vinregion i Tyskland. Det ble mange diskusjoner på turen, mange gåturer i vinmarkene og selvfølgelig god vin og mat. Som alle andre vinregioner i verden er Mittelrhein i Rheingau påvirket av forandringer i klima, på både godt og vondt. Vi fikk snakke med produsentene selv, som kunne fortelle både om utfordringer, gleder og sorger i det stadig skiftende landskapet.
Bilder: Mona Haugen-Kind, Geisenheim University, produsentene
Regionen
Rheingau-regionen er verdenskjent for sin Riesling, samt sine slott, borger og klostre langs elven. Bare noen få kilometer nedover elven finner du UNESCOs verdensarvliste, den midtre Rhindalen med Loreley og Drosselgasse i Rüdesheim. Rheingau besøkes hvert år av millioner av turister fra hele verden. Det unike kulturlandskapet i Rheingau, som er formet av Rhinen og 3207 hektar med vinmarker, kan nytes ved å vandre på Rheinsteig-stien, cruise nedover elven eller på sykkel – og selvfølgelig avrundes med et glass vin!
Av 3207 hektar plantet vinmark er 2460ha plantet med Riesling, og det finnes 129 enkeltvinmarker.
Klimaet består av milde vintre og varme somre; vinmarkene er beskyttet mot kalde vinder av de skogkledde Taunus-åsene og nyter godt av den varmereflekterende overflaten til Rhinen
Selv om vinområdet er lite, finnes det mange typer jordsmonn, blant annet kritt, sand, grus, alle typer leire, løss, kvartsitt og skifer.
Druesorter: [hvite 79 %, røde 21 %]: Riesling står for 76,9 %, mens Spätburgunder (Pinot Noir) står for 24,3 % og resten består av små mengder av andre hvite druesorter.

Geisenheim Universitet
Geisenheim er en landsby i Rheingau, som ligger i delstaten Hessen i Tyskland. Den er kjent for sine gode viner og sitt verdensberømte forsknings- og undervisningsinstitutt for vinproduksjon: Hochschule Geisenheim University.
Geisenheim, landsbyen med 12 000 innbyggere, tilbyr studentene en høy livskvalitet: Universitetsbyen ligger mellom elven Rhinen og vinmarkene i Rheingau, samtidig som den er lett tilgjengelig fra de travle storbyene i Rhein-Main-regionen.
Hochschule Geisenheim University (HGU) ble grunnlagt i 2013 som et resultat av en fusjon mellom Geisenheim Research Institute og Geisenheim-fakultetet ved Hochschule RheinMain. De er Tysklands første «Hochschule neuen Typs», en ny type universitet som kombinerer omfattende forskning og anvendelsesorienterte undervisningsmetoder på tvers av et unikt spekter av fag, inkludert vin, drikkevarer, mat, hagebruk og landskapsarkitektur.
De stadig viktigere spørsmålene om klimabeskyttelse og bærekraft spiller også en viktig rolle i alle utdanningsprogrammene deres og er et kjernefokus i forskningen.

Vi får en omvisning i vinmarkene til universitetet sammen med Professor Dr. Manfred Stoll, her har de utallige hektar med ulike bioversitetsprosjekter. Både lærere og elever kan (og må som en del av undervisningen) ha prosjekter her med ulikt fokus. Det er utrolig interessant å høre om alle de kreative prosjektene som gjøres her, en himmel for nysgjerrige og kreative vitikulturstudenter!
Ett av de spennende prosjektene vi var innom var FACE (= Free Air Carbon Dioxide (CO2) Enrichment), «et utblikk på vår atmosfæriske fremtid». Forskere som arbeider ved Geisenheims FACE-anlegg for spesialavlinger, undersøker effekten av økt CO2-konsentrasjon på dyrking, fysiologi, skadedyrangrep og produktkvalitet hos vinranker og grønnsaker.
-I druedelen av FACE-prosjektet dyrkes Riesling og Cabernet Sauvignon.
-Grønnsakdelen utforsker effekten av full og begrenset vanntilførsel på dyrkede planter som spinat, reddiker og agurker.
De enkelte delprosjektene undersøker klimagassutslipp fra jordsmonn, fysiologi og avling, samspillet mellom planter og skadedyr samt endringer i stoffer og produktkvalitet i vinranker og grønnsaker under økt CO2-konsentrasjon.
Vi passerer også vinmarker med utrullbar solskjermingstak, ulike vanningsapparater og generelt mye spennende som det ser ut som Petter Smart kunne funnet på!
Under lunsj på skolen får vi høre om Climate Box.
«Hva om du kunne bestille klimatilpasning like enkelt som et nettprodukt?» Det er ideen bak prosjektet Climate Box, som utstyrer tyske byer med store trekasser fullpakket med grønne oaser som gir kjølig, frisk luft og skygge til varme bysentre.
Klimaboks-prosjektet startet i byen Hameln i 2023 og ble en så stor suksess at en ny kasse nå har blitt bygget i Geisenheim bare ett år senere. «Dette prosjektet er et resultat av et tett samarbeid mellom Hameln, universitetsbyen Geisenheim og Hochschule Geisenheim University, og ble muliggjort av midler fra LEADER-programmet», sier Christian Aßman, ordfører i Geisenheim i et intervju om dette.
Instituttet for planteforedling er også en viktig del av Geisenheim universitetet og fremtidens drueplanter. Planteforedling tar sikte på å forbedre den genetiske sammensetningen av planter for å oppnå spesifikke, ønskelige egenskaper som økt avling, sykdomsresistens, stresstoleranse og næringsinnhold. Det er en viktig vei til å forbedre effektiviteten og bærekraften i fremtidens landbruk og i år lanserte de sitt nye institutt for planteforedling ved HGU, en sammenslåing av de tidligere instituttene for vinavl og molekylær plantevitenskap, med betydelig støtte fra LOEWE-programmet i delstaten Hessen.
Endringene i klimaet i regionen er dramatiske. Professor Claudia Kammann fra Universitetet sier at dataene viser hvor mye temperaturen har påvirket de siste tiårene. «Siden 1955 kan vi se at løvsprettingen har kommet tidligere. Det har gått 1,8 dager per tiår – i løpet av hele denne perioden er det to uker. I noen tilfeller er det mye tidligere, og vi er på vei inn i en periode der vi fortsatt har nattefrost.» Tidligere druehøsting har forekommet mange ganger før, men Claudia sier at det blir stadig vanligere. «Registreringer viser at det mellom 1770 og 1987 ble registrert tidlig innhøsting hvert 66,7. år. Fra 1988 til 2018 steg frekvensen til hvert 3,8. år. Siden 2003 har tidlig innhøsting forekommet åtte av 16 år, i gjennomsnitt annethvert år.»
Til tross for at Rheingau er kjent for å være et kjølig vindyrkingsområde, var gjennomsnittstemperaturen i 2019 på 18 °C – nær gjennomsnittstemperaturen i Napa Valley og Adelaide Hills i Australia. Ifølge Geisenheim-forskerne er 18 °C utpekt som gjennomsnittstemperaturen for Rheingau innen 2050, hvis klimaendringene ikke bremser opp.
Domäne Assmannshausen
Dette vinhuset er kjent for sine bratte vinmarker (som vi får erfare) i Höllenberg og Pinot Noir. Det er direktøren for Heissische Staatsweingüter, Dieter Greiner, som tar oss med på en spennende gåtur opp disse bratte markene og forteller oss alt om de kryssende terrassene de har. Han sier at de i 2019 fikk en øyenåpener, hvor klimaforandringene virkelig truet vingårdens eksistensgrunnlag, med ekstreme værforhold som hagl, 40 pluss-grader og nedbør på 341 mm på tre dager midt på sommeren. Nedbøren førte til at mer enn to tonn matjord ble fjernet fra de skrånende vinmarkene, som måtte hentes opp manuelt og legges tilbake rundt vinstokkene i et forsøk på å redde dem.

Her har HGU et viktig prosjekt, BioQuis-prosjektet (fokus på å fremme biologisk mangfold gjennom kryssende terrasser i brattlendt vindyrking), der Geisenheim-forskere studerer de økonomiske og miljømessige effektene av kryssende terrasser i brattlendt vindyrking. Prosjektet har blant annet vist at profesjonelt vedlikeholdte terrasser gir verdifulle habitater, for eksempel for insekter, hvis de er beplantet med stedegne planter og blomster.

Vinhuset tilhører Kloster Eberbach, og rødvinstradisjonen til vingården går helt tilbake til klosterets grunnleggelsesår. Den unike beliggenheten til Höllenberg ble verdsatt av cistercienserne allerede for 900 år siden.
Siden 1920-tallet har det vært en vinkjeller ved foten av Höllenberg, som er helt dedikert til modning av Spätburgunder-viner.
Noe av det som er spesielt med vinplantene i vinmarkene deres er at de er franske: de rotfaste vinstokkene kommer fra Grand Cru Chambertin i Burgund og ble plantet i Höllenberg på 1960-tallet.
Det er mest vinmarkene og miljø som står i fokus på denne turen, men Dieter har funnet to viner han vil at vi skal smake:
Achtsam 2023: Innbydende nese, eple, sitrus, sitron, hvit steinfrukt, fersken, mineraler, våt stein, busker, Den er fruktig, god syre, saftig, lang og mineralsk utgang. Saftig og vin vin. 87p
Höllenberg Spätburgunder 2020: Mørke bær og frukter, bringebær, kirsebær, urter, krydder. Den har en fin frukt, god syre, krydret utgang som sitter godt. En slank og god vin, tørr. 88p
Schloss Vollrads
Det er nesten magisk å komme til denne eiendommen, som som navnet tilsier også er et slott. Den dagen vi er på besøk er det masse aktivitet på eiendommen, Rheingau Music Festival har nemlig inntatt dette vakre stedet. Vi skal være med på middag, men får en fin omvisning av Ralf Bengel, vingårdssjef, først.
«Vi tror at en fremragende Riesling gjør deg lykkelig. Derfor dyrker vi bare Riesling-druer – bevisst, med spesiell omsorg og med kjærlighet.» sier Bengel, og serverer oss et deilig glass 2015 Spätlese på et utkikkspunkt i skogen, hvor en ser utover hele regionen.

De har ca. 80 hektar vinmark, og bortsett fra vinranker er det vill natur vi ser der vi rusler gjennom skog og mark rundt slottseiendommen.
Selve slottet har historie over 800 hundre år tilbake, men fungerer i dag som et moderne vinhus – og ett av verdens eldste sådan.
Når det kommer til bærekraftig vinproduksjon forteller Ralf at de blant annet bruker ren energi: Solcelleanlegget deres produserer rundt 120 000 kilowattimer i året. Ved hjelp av dette systemet unngår de å slippe ut mer enn 80 tonn CO2 hvert år.
I likhet med Domäne Assmannshausen samarbeider de med Geisenheim om bioversitet, og dette er grunnen til at vi tar turen ut i felten: De har ett av de lengste feltforsøkene innen vindyrking, som gjennomføres sammen med universitetet i Geisenheim i en av vinmarkene deres I tillegg har de verdens eneste vingård med biologisk druemangfold, der de reproduserer alle tilgjengelige rieslingkloner på jorden i én og samme vingård! Dette gjør det mulig for dem å studere de enkelte klonenes tilpasning til de klimatiske forholdene i Rheingau på lang sikt. Viktig arbeid med andre ord.
Fra og med årgang 2018 implementerte Schloss Vollrads den nye VDP-klassifiseringen som inndeler vinene i Gutswein, Ortswein, Erste Lage og Grosse Lage. Samtidig med denne endringen fikk alle vinene fra og med 2018 komme med skrukork.
Vi passerer jorder med hester på vei ned igjen til slottet, og inn i hagen med musikkfestival – idyllisk!
Her får vi servert lekre retter som passer perfekt til Rieslingene deres, blant annet laks på fire vis.

Du finner disse vinene på Vinmonopolet:
Schloss Vollrads Sommer Riesling Trocken 2022: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, hvit steinfrukt, åpen og ren tone. Den er fruktig på smak, god syre, rund og fyldig, utgang med et lett bitt. Klassisk og fin Rheingau, fruktig med balansert sødme. 88p
Schloss Vollrads Riesling Trocken 2022: Aromatisk nese med eple, florale hint, ung og fruktig stil. Den er fruktig på smak, lett sødmefull, fin syre og struktur. Fruktig og klassisk stil, allrounder. 87p
Schloss Vollrads 1716 Cabinet Riesling 2020: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, mineraler, imponerende ungdommelig stil. Fruktig og fyldig på smak, tørr, fin ettersmak med en elegant struktur. En flott Riesling til en god pris, godt kjøp! 89p
Schloss Vollrads Winkel Riesling Spätlese 2021: Den har en kompleks og innbydende nese, eple, pære, modne gule frukter, sitrus og florale hint. Konsentrert og fruktig på smak, fyldig, balanserende syre, rik utgang. En veldig fin Spät. 90p



Weingut Breuer
Dette vinhuset (etablert i 1880) har 40 hektar vinmark, og vi blir med på en fin gåtur opp til Berg Rottland (2,4ha) med Theresa Breuer. Hun forteller at de tror på tradisjonelle håndverksmetoder for vinproduksjon og er bevisste på sin forpliktelse til å beskytte miljøet og bruker naturlige metoder for vindyrking.
Derfor reduserer de avlingene til et gjennomsnitt på 42 hl/ha, går bort fra ensidig dyrking og bruker sesongbasert gressdekke som et grep i dette.
Theresa forteller også at de er en del av AmBiTo-prosjektet. AmBiTo er et tysklandsomfattende prosjekt for å styrke det biologiske mangfoldet i vindyrking: Med eksperter innen vindyrking, bærekraftsertifisering og vitenskap utvikles, testes og implementeres regionalt og individuelt tilpassede tiltak for biologisk mangfold i samarbeid med vinbøndene.
De dyrker 33,4ha Riesling, 3,8ha Pinot Noir og 2,8ha Pinot Gris, Pinot Blanc, Orléans og Heunisch, 65% av det i bratte vinmarker.
Vingården har vært sertifisert som bærekraftig siden 2013, og alle vinmarkene dyrkes med økologiske metoder i henhold til standardene til Fair’N Green, en forening for bærekraftig vindyrking, der Georg Breuer var et av de første medlemmene.
Og det er en bratt vei opp til vinmarken selv om det er tidlig på dagen og ikke for varmt, men vel fremme trekker Theresa frem en velkommen godbit: Berg Rottland 2011!
Bortsett fra den åpenbare magien ved både å smake på en vin fra vinmarkene druene er dyrket i, samt en eldre årgang, så kan man vel si at dette er en utrolig fin vin som har holdt seg meget godt.
2021-årgangen av samme vin koster for øvrig 797 kroner, men til gjengjeld kan den lagres i minst 10-15 år!
Disse finner du på Vinmonopolet:
Breuer Riesling Sauvage 2023: Eple, mineraler, sitrus, urter og jordsmonn på nesen. Den er syrefrisk på smak med et fin eplepreg, tørr, fin fylde, sitter godt. En flott Riesling, meget godt kjøp. 88p
Georg Breuer Estate Rüdesheim Riesling 2022: Lett kompleks nese, fint og lett røykpreget mineralitet, eple, sitrus, hvit steinfrukt. Lett kompleks også på smak, konsentrert frukt, god syre, tørr og lang ettersmak. En smakfull og fin vin med god struktur. 89p
Georg Breuer Spätburgunder 2021: Frisk og fruktig nese med kirsebær, røde bær og frukter, urter, krydder, flint og mineraler. Den er saftig og fruktig på smak, god syre, tørr og fin struktur i ettersmaken. Delikat og elegant Pinot, saftig og strukturert. 89p
Bak vingården Wohlfahrt-Franke står det eksentriske ønologparet Yvette Wohlfahrt – også kjent som Skjønnheten – og Florian Franke – også kjent som Udyret. Mannen i huset er også med på gåturen i Berg Rottland.
«Thüringen møter ekte bayersk» – det var det som skjedde da de studerte vindyrking og ønologi i Geisenheim for en evighet sier Florian.
De jobber som kjellermestere på sin tradisjonelle vingård i Rheingau og er forskere ved universitetet i Geisenheim, men har begge nå også innsett sitt eget potensial i den lille vingården som en sidegeskjeft.
Per nå har de ca. 1 ha med sertifiserte økologiske og biodynamiske vinmarker. Prinsippene er sunne druer, villgjæring, ingen klaring, ingen filtrering og lite eller ingen svovel.
Florian forteller at de – som de fleste andre er veldig opptatt av klimaforandringene i regionen sin, og er glad for at de jobber ved Geisenheim og har fordelen med å få med seg den nyeste forskningen og teknikkene som testes ut der. For det er behov for forandring!
Det skal bli spennende å se hva som kommer fra dette ønologparet som bare akkurat har begynt å produsere en liten mengde vin, fremtiden er ikke bare mørk.

Vi er også innom en annen vingård tilhørende ansatte på Geisenheim: Weingut Dr. Kauer.
Vingården ligger i Bacharach kommune og ble grunnlagt i 1982, da med 0.5 hektar vinmark. Den eies (og ble bygd) av Dr. Randolf, som også er professor i økologisk vindyrking ved universitetet i Geisenheim. Kona Martina Kauer, som er utdannet restaurantsjef, tar seg av administrasjon og salg. De får støtte av døtrene Lena og Anne, sistnevnte som er på full vei inn som sjef. Vinmarkene deres dekker nesten fire hektar med utelukkende bratte skråninger: Beulsberg (Urbar), Kloster Fürstental og Wolfshöhle (Bacharach), Fürstenberg (Oberdiebach) og Oelsberg (Oberwesel).
Helt fra start var det bestemt at de skulle dyrke økologisk, uten noe om og men. Økologisk vindyrking praktiseres i henhold til reglene til den økologiske foreningen ECOVIN og EUs økologiregler. Kvalitetsstandarden er en avlingsbegrensning på 50 til 60 hl/ha.
95 % av vinmarkene er beplantet med Riesling, mens den lille resten er beplantet med Pinot Noir (men også nå noen eksperimentelle druer). Fokuset ligger på tørre Riesling-druer som er typiske for sitt opphav og sin sort, og som har en frisk syrlighet.
De forteller at de er i en prosess hvor de ser på PiWi-druer, disse nye soppresistente druesortene blir stadig viktigere for å gjøre økologisk vindyrking enda mer bærekraftig. Ved å plante Cabernet Blanc, Souvignier Gris og Muscaris kan de spare opptil 80 % av tiltakene for å beskytte vinrankene i disse vanskelige, bratte områdene de har vinmarker.
Kauer er også åpne om at også i økologisk vindyrking må vinstokkene beskyttes mot sykdommer og skadedyr. Det gjelder blant annet meldugg og gråskimmel, som de klassiske druesortene Riesling og Pinot Noir, ikke er motstandsdyktige mot.
Derfor bruker de svovel, bakepulver og små mengder kobber som forebyggende beskyttelse. Planteforsterkende midler supplerer disse uunnværlige stoffene. Druebærmøllen har blitt holdt i sjakk ved hjelp av forvirringsmetoden* siden 1985.
Anne forteller: «Det er ikke lett å drive en solid virksomhet ved Midt-Rhinen på grunn av de bratte skråningene og det generelt lave prisnivået. Økologi spiller selvfølgelig også en rolle, men bare i liten grad. I tillegg er ikke klimaendringer og ekstremvær irrelevant. Kraftig regn, hagl, ekstrem tørke og sen frost er problemer som ikke lar seg løse så lett. Jeg husker fortsatt at faren min sa til meg for lenge siden: «Din generasjon av vinbønder vil ha mye større utfordringer å overvinne enn vi har». Ikke akkurat oppløftende, men jeg tar det som en motivasjon.»
Anne er selvfølgelig utdannet ved Geisenheim, og undertegnede har troen på at hun kan styre vinhuset inn i en lysende fremtid, klimautfordringer eller ei.
*Parringsforstyrrelser eller seksuell forvirring er en metode for å bekjempe skadeinsekter i landbruket uten å sette nyttedyrene i fare. Metoden utnytter atferden til enkelte insekter under paring. Hunnene avgir feromoner for å tiltrekke seg hannene. Hvis en høyere massekonsentrasjon av kunstig produserte feromoner påføres et felt, blir hannene desorienterte og kan ikke lenger finne hunnene. Dette hindrer reproduksjonen av dette skadedyret. Forvirringsmetoden er svært artsspesifikk, ettersom hver art bruker sine egne feromoner eller blandinger av disse. Bilde av ampulle med feromoner til høyre. Red. Anm.

Krise i Hochheim
Noe flere av produsentene i regionen ville prate om var krisen i Hochheim. Nærmere bestemt den planlagte utvidelselsen av strømnettet «Rhein-Main-Link».
Dette er i praksis en høyspentkabel planlagt som en korridor gjennom Hochheims vinmarker, og de verdensberømte vinmarkene skal hugges opp, og det særegne landskapet til vinbyens image blir massivt skadet. Det jobbes nå hardt fra beboernes og bøndenes side for å få stoppet dette, og produsentene vi møter ber innstendig om at vi som journalister tar med denne saken i det vi skriver.
Og det er jo helt fryktelig at man vil ødelegge slik verdifullt landskap og ikke se etter alternative ruter, vi snakker om flere hundre års næring og tradisjon. Undertegnede krydder fingrene for at dette løser på best mulig måte for de som dyrker land i dette området!
Vi avslutter artikkelen på en litt mer positiv side, nemlig hvor vi begynte turen vår i Rheingau, nemlig hos det familiedrevne vinhuset Weingut Künstler.

Det er selveste Gunter Künstler som møter pressegjengen denne kvelden: «jeg har bare vært i bransjen i 40 år, og vokst opp i vinmarkene, så hva vet jeg om vin..» sier han lattermildt når han skal fortelle oss om vinhuset og vinene deres.
«Vi har vært en familiebedrift siden 1648 – og over 70 prosent av jorden vår er klassifisert som VDP.GROSSE LAGE®-vinmarker! Bygningen vår ble bygget i 1837 og er fredet som et historisk monument. Det var den eldste musserende vinkjelleren ved Rhinen på den tiden.» –Gunter
Han tok over i 1992 og er sønnen til Franz Künstler, som i 1965 etablerte vinhuset i Hocheim am Main etter å ha mistet sin originale vingård i Tsjekkia under andre verdenskrig.
Det gjorde han sammen med kona Monika og sammen med et ungt og dynamisk lag til å drive vinhuset videre med fokus på ukomprimert kvalitet. Vinhuset ligger unikt til på en sideelv til Rhinen, Main, rett før den slutter seg til hovedelven, et perfekt område for å dyrke Riesling da åsen ligger mot sør. Per nå har de 65ha vinmark.
På spørsmål om hvorfor han begynte i vinbransjen svarer han at det er fordi at det er et fantastisk håndverk! «Jeg vokste opp på min fars vingård. Da han kom ut for en ulykke, ble jeg ansvarlig. Det førte til at jeg måtte og kunne forme ting – i vinmarken, i kjelleren og også i markedsføringen. I tillegg til min far har Wilhelm Haag og Helmut Dönnhoff vært to viktige rollemodeller for meg.
Når det kommer til miljø og klimaforandringer forteller han at tidlig innhøstning nå og før er to helt forskjellige ting! Man kan ikke fornekte at ting skjer med temperaturene og alt som hører med om man er bonde…
Vinhuset har vært medlem av VDP siden 1994.
Künstler forteller avslutningsvis at de begynte med skrukork i 1996, altså «før det ble kult».
Gunter la opp denne flotte smakingen til oss (du finner også noen på VP, de er lagt inn med lenke):
Hochheimer Stein Extra Brut 2018: Aromatisk, fruktig og lett kompleks, frisk nese med epler, sitrus, hint av petro og bakst. Den er fruktig og smakfull, god syre, tørr, sitter godt og strukturert med et fint krydderpreg. Spennende og god musserende vin, lovende. 90p

Künstler Hochheimer Hölle Riesling trocken Erste Lage 2022: Eple, sitrus, urter, petro og mineraler på nesen. Fruktig og fyldig på smak, rund, fin syre, sitter godt. Fruktig og fyldig stil. 88p
Rüdesheim Berg Rottland Riesling GG 2021: Kompleks og innbydende nese, eple, petro, sitrus, sitron, mineraler. Den er fruktig, fyldig, rund, kompleks, god syre, sitter godt. Smakfull og god vin. 89p
Rüdesheim Berg Rottland Riesling GG 2015: Kompleks og fint utviklet, florale toner, mineraler, petro, modne epler. Den er fruktig, fint utviklet, god syre, lang og krydret utgang med en god mineralstruktur. 90p

Rüdesheim Berg Rottland Riesling GG 2014: Veldig aromatisk og innbydende nese med florale toner, urter, mineraler. Den er fruktig, fint eplepreg, god syre, sitter godt og mineralsk. 89p
Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling GG 2021: Kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, mineraler, petro. Den er konsentrert og god på smak, god syre, strukturert og lang ettersmak. En meget lovende vin, ung. 91p

Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling GG 2015: Fint utviklet aroma med mange lag, eple, petro, mineraler. Den er fint utviklet også på smak, god syre, lang og konsentrert utgang som sitter godt. 90p

Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling GG 2014: Fruktig og lett sødmefull aroma, lett kompleks, modne frukter, florale toner, mineraler, urter, krydder. Den er fruktig, fint preg av gule frukter, rund, fyldig, god syre, lang utgang. Smakfull og god vin, fint utviklet. 91p

Kostheim Weiss Erd Riesling GG 2021: Gule frukter, eple, sitrus, urter, mineraler. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt. Strukturert og god med et flott mineralsk preg. 90p

Kostheim Weiss Erd Riesling GG 2015: Kompleks og innbydende, lett utviklet, eple, melon, mineraler, hint av kjeller, jordlige toner, mineraler og krydder. Den er syrefrisk, mineralsk, god syre, pen fylde, sitter godt. Strukturert. 89p
Kostheim Weiss Erd Riesling GG 2013: Kompleks, eple, gule frukter, sitrus, florale hint, mineraler, petro, høy, utviklet. Den er lett kompleks på smak, god syre, fortsatt frisk, lang og strukturert ettersmak. 88p
Hochheim Kirchenstück Riesling GG 2020: Eple, sitrus, mineraler, gule hint, florale toner, litt dempet nese. Den er fruktig, god syre, fyldig, rund, sitter godt og lett krydret med en fin struktur. 91p

Hochheim Kirchenstück Riesling GG 2018: Lett utviklet med eple, sitrus, mineraler, steiner, florale toner. Den er fruktig, god syre, rund, fin fylde, mineralsk struktur i ettersmak. Godt balansert og god. 90p

Hochheim Kirchenstück Riesling GG Goldcap 2007: Utviklet aroma, skogbunn, sopp, modne epler, sitrus, mineraler. Den er rik på smak, moden sitrus, appelsin, følger nesen, lang og kompleks utgang. Meget flott og smakfull vin. 92p

Hochheim Hölle Riesling GG 2022: Kompleks og innbydende, klassisk aroma med eple, hvit steinfrukt, sitrus, petro, mineraler. Den er syrefrisk, kompleks, sitter godt, lang utgang med mineraler. Strukturert og god vin! 91p

Hochheim Hölle Riesling GG 2018: Modne epler, gule frukter, sitrus, florale hint, mineraler, lett kompleks. Den er fruktig, fyldig, rund, fin syre, lett moden og deilig vin, sitter godt. Meget flott og godt balansert vin. 93p

Hochheim Hölle Riesling Auslese 1999: Kompleks og innbydende, moden gul frukt, hvit steinfrukt, modne epler, sitrus, jordlige toner, hint av skogbunn og sopp. Den er fruktig, god syre, følger nesen, kompleks, god syre, lang og deilig ettersmak. Utrolig flott vin! 94p

Künstler Tradition Pinot Noir 2022: Røde og mørke bær på en aromatisk nese, urter, kirsebær, bringebær, mineraler. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, lett strukturert utgang med flere lag. Saftig og smakfull vin, godt kjøp. 89p
Künstler Hochheimer Stein Pinot Noir Erste Lage 2022: Mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, urter, hint av mineraler og fat. Den er fruktig på smak med fin syre, mineralsk og lang utgang. Lett krydret og deilig Pinot Noir. 90p

Künstler Assmannshäuser Pinot Noir Rotschiefer Trocken 2022: Mineralsk og innbydende nese, mørke bær og frukter, bringebær, urter, hint av fat og jordsmonn. Den er fruktig med god syre, følger nesen med et lett krydret og mineralsk preg. Lang utgang som sitter godt. Deilig! 90p

Hochheim Reichestal GG 2018: Røde og mørke bær, kirsebær, urter, krydder, lakris, animalske og florale hint. Den er fruktig, god syre, fyldig, tørr og lang ettersmak med en del mineraler og krydder, hint av fat. Flott PN! 91p

Hochheim Reichestal GG 2004: Jordlige toner, skog, sopp, mørke bær, skogsbær, fat, florale toner, utviklet. Den følger nesen med samme skoglige toner, rund, fin syre, tørr og lang utgang. 89p
Hochheim Reichestal GG 1999: Kompleks og innbydende, mørke bær, fat, skoglige toner, sopp, teblader, lakris, krydder. Den er saftig, god syre, følger nesen, lang og tørr utgang. Sjarmerende. 89p
*VDP.GROSSE LAGE® HÖLLENBERG er et av de bratteste områdene i Rheingau med en stigning på 45 prosent, parsellene strekker seg fra Rhinen til en sidedal til Assmannshausen og ligger 80 til 300 meter over havet. Mikroklimaet og jordsmonnet gjør at Pinot Noir-druen modnes godt her. De fleste vinmarkene ligger i skråningene i Eichbach-dalen, en sidedal til Rhinen nær Assmannshausen i nedre Rheingau, og vender mot sør og sør-sørøst. De ligger i en høyde på 140 til 160 meter. Den lilla fyllittskiferen er typisk for GL HÖLLENBERG – den gir jordsmonnet gode varmelagringsegenskaper – Rhinen sørger på sin side for stabile temperaturer.*
Assmannhausen Höllenberg Pinot Noir GG 2020: Litt avdempet nese, mørke bær, florale hint, krydder, innbydende. Den er fruktig, konsentrert på smak, god syre, smakfull, krydret og lang utgang med fine tanniner. En utrolig god vin, fruktig og smakfull! 92p

Assmannhausen Höllenberg Pinot Noir GG 2017: Lett kompleks, mørke bær og frukter, kirsebær, krydder, floral, jordlige toner, hint av fat. Den er saftig og frisk på smak, tørr og lang utgang med en fin balanse og et lett preg av jordsmonn. God og saftig vin, tåler mange år. 89p
Assmannhausen Höllenberg Pinot Noir GG 2014: Utviklet aroma, mørke bær, hint av smør og florale toner. Den er utviklet på smak, god syre, sitter godt, tørr med bittertoner i ettersmaken. 88p
En kommentar om “Vinreise: Klimaforandringer i Rheingau”