I dag ser vi på spekepølser fra Inderøy slakteri samt tipser om hva som kan passe i glasset til. Da Jonas Pedersen grunnla Inderøy Slakteri var det med to tomme hender, noen slaktekniver og en skuddmaske. Les hvordan det startet og om reisen frem til i dag.

Fra nettsidene til produsenten:
Jonas kom til Inderøy fra Telemark i 1938. Møtet med trøndersk matkultur gav Jonas ideen om å foredle oppskriftene og kunnskapen til de lokale bygdekokkene til produksjon. Gjennom samarbeid med Signe Gullberg, Agusta Vist og andre lokale kokker ble soddkokinga satt i system og verdifull kunnskap omgjort til resepter for spekemat, pølser og andre kjøttprodukter.

Jonas hadde en svært driftig svigersønn, Ivar Gausen. Sammen bygde de nytt slakteri og foredlingsanlegg på Muusøra på Straumen. Aktiviteten som omreisende bygdaslakter ble samlet på Straumen og foredlingskapasiteten ble økt. I tillegg til sodd var stabbursmorr og grov pølse populære produkter på 50-tallet.


«Etter mer enn 80 års fartstid er vi i kontinuerlig utvikling og er levende engasjert i samfunnet rundt oss og i lokalmiljøet på Inderøy. Sammen leverandørene våre vil vi bidra til en mer bærekraftig norsk matproduksjon i tråd med FNs bærekraftsmål. Lokal verdiskapning betyr mye for oss. Sammen med de andre bedriftene i Inderøymat skaper vi arbeidsplasser i lokalsamfunnet basert på videreføring av en stolt matkultur.»
–
«Våre spekematprodukter har røtter helt tilbake til 1930-tallet da de første reseptene ble utviklet basert på tradisjonene i området. Nesten 100 år senere er god spekemat fortsatt et håndverk fra valg av råvarer til optimal røyking og modning. Målet er å få fram de gode smakene i kjøttet sammen med utvalgte krydder og urter.»
VinArena har smakt disse pølsene:
Fennikkelsalami
Fennikelsalami er en nyutviklet salami med svinekjøtt og en grovhakket og tydelig struktur, som er røkt på bøkeflis.
Krydret og fin aroma, deilig og grov konsistens, smakfull og balansert salt, ekte fennikelfrø. En smakfull og deilig pølse!
Til denne passer en vin med urtepreg, kanskje også med litt restsødme om en liker det. Et godt eksempel er Alsace Pinot Gris, den har smak av krydder, honning og moden frukt som kan passe bra. Ellers kan mer intense tørre hvitviner fungere godt også, vulkanske viner er ikke en dårlig match. (Soave, Campania, Etna Bianco etc.)
Prøv gjerne en rosa musserende vin med karakter om en vil ha musserende. På den røde siden kan en Rhônevin passe godt, generelt krydrede og litt kraftige viner. Også her kan en vulkansk vin som Etna Rosso passe godt, eller en nord-italiensk Nebbiolo.
Stabbursmorr
Oppskriften på Stabbursmorr har vært uforandret siden grunnleggeren Jonas Pedersen skapte den på 30-tallet. Spekepølsen består av storfe- og svinekjøtt, er mildt krydret og røkt på bøkeflis.
Innbydende og lettkrydret aroma. God konsistens og smak, grov og smakfull med klassiske smaker av morrpølse. Meget godt håndverk!
Av røde viner vil en fin Barbera eller Pinot Noir matche pølsen godt, det er viktig at vinen ikke tar over for den milde pølsa. En syrefrisk hvitvin eller oransjevin vil også passe godt. Bobler og spekemat går hånd i hånd, så man kan gjerne ta en musserende vin eller pils til også!

Straumpølse
Straumpølse er laget av svin- og storfekjøtt, har en grov og tydelig struktur og er røkt på bøkeflis.
Den har en klassisk og lett krydret aroma, innbydende. Utmerker seg med sin myke og grove konsistens, fyldig og fet, rund og godt balansert, fint saltpreg. Super allrounder!
Denne pølsa trenger tanniner, her vil jeg trekke frem rødviner som Barolo og Barbaresco fra Piemonte, eller Brunello fra Toscana. En ikke for gammel Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape eller en annen fast Rhône-vin vil også passe godt.
Elgsalami
Kvalitetsråvarer fra svin og storfe kombinert med viltsmak fra trøndersk elg, og deretter røkt på bøkeflis.
Deilig viltpreg på nesen, krydret og fine urtetoner. Den er mild men smakfull, god kombinasjon av elg og annet kjøtt, skikkelig håndverk og god konsistens.
Denne salamien trenger en vin som ikke overdøver de delikate smakene, en saftig Pinot Noir fra Burgund, Tyskland eller andre litt kjølige områder er supert. Barbera og en lett Chianti på den italienske siden. Rhôneviner som ikke er for kraftige passer også fint.