Høstens favoritt-ost er tilbake!

Annonselenker

Vacherin Mont d’Or er høstens og vinterens ost! Kremete, med en deilig skorpe, den kan spises kald eller bakt i ovnen – og nå er den endelig her!
VinArenas foretrukne Mont d’Or kommer fra ysteriet Michelin eller Napiot, i Haut-Doubs i Jura.

Vacherin Mont d’Or, eller ganske enkelt Vacherin, er en kumelksost. Det finnes to hovedtyper franske eller sveitsiske Vacherin-oster avhengig av land den kommer fra. En type Vacherin-ost kalles mont d’Or, eller Vacherin du Haut-Doubs, fra Frankrike, eller Vacherin Mont-d’Or som kommer fra Sveits. Osten lagres/modnes på meieriet i former av gran (fra 3 uker–2 mnd) i en temperatur på 10–12 °C. Mont D’Or produseres kun av ”vintermelken” i perioden august til mars. Dette gjør den tilgjengelig fra slutten av september til begynnelsen av april. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1981

Tips: Stikk et fedd med hvitløk ned i osten, en kvast rosmarin, ha over en klunk med hvitvin fra Jura. Settes i ovnen i 30 minutter på 200 °C. Tas ut når skorpen er gylden. Hell osten over kokte poteter. Voilà! Eller du kan spise osten med grissini, spekeskinke og sylteagurk, smakfullt og godt. 

Hva drikker du til?
-En Chardonnay med god friskhet og god konsentrasjon fra for eksempel Jura-området er et klassisk valg til Mont d’Or. Også amerikansk Chardonnay er et godt alternativ.

Bourdy Côtes du Jura Chardonnay 2020 er en ren Chardonnay, den har fått 36-48 måneder i gammel (opptil 80 år) eik. Kompleks og lett utviklet nese, noe oksidativ, modne epler, sitrus, gjær, moden hvit steinfrukt, florale hint, mineraler og hint av fat. Den er kompleks og rik på smak, konsentrert med en fin utvikling, god syre, lang og strukturert utgang. En rik og deilig vin med mange lag, frisk og konsentrert. 90p

Chanin Los Alamos Chardonnay 2021
Kompleks med et deilig eplepreg, aprikos, sitrus, hint av fat, mange lag. Den er frisk og fruktig på smak, fint utviklet med moden frukt, fin syre, sitter godt og lenge. En stor og deilig Chardonnay, godt balansert, masse kompleksitet. 91p
91

Frédéric Lornet Arbois Naturé 2019: Fruktig og innbydende nese, eple, gule frukter, honningmelon, aprikos, florale hint, mineraler. Den er fruktig med god syre, lett fylde, frisk ut i en lett strukturert og mineralsk utgang med balansert fatpreg. Smakfull og god vin med mange lag. 90p
90

Maire Grand Héritage Côtes du Jura 2018: Lett kompleks nese, melne epler, sitrus, aprikos, hint av urter, flor og nøtter. Den er kompleks og fyldig på smak, fruktig og rund, fin syre, mange lag, lang og deilig utgang. En spennende og god vin! 90p
90

-En fyldig og rik musserende vin har friskhet og bobler som er en flott kontrast til den fete osten, du finner det i Jura og mange andre områder de produserer musserende vin.

Bourdy Crémant de Jura er en ren Chardonnay, 4.9 gram sukker per liter. Frisk og fruktig aroma, deilig preg av eple, sitrus, lett krydder og brødbakst. På smak er den konsentrert og fruktig, god syre, lang ettersmak med et godt preg av bakst og mineraler. En imponerende Crèmant, så konsentrert, smakfull og balansert, med et flott preg av Jura! 91p

Mandois Vieilles Vignes Victor Brut 2012
12% og 6 gram sukker per liter.
Kompleks aroma, lett utviklet, eple, sitrus, nøtter og mineraler. Fruktig og rik på smak, lett utv også her, fin syre, jordlige toner i en lang utgang. En utrolig flott snart 12 år gammel vin, fyldig og godt balansert, mange lag, meget godt kjøp! 92p

-Til den salte og fete ostemassen kan øl ha en forfriskende effekt. Tørr cider er heller ikke dumt.

Ægir Smoky Rye
Dette er en nyhet på vinmonopolet i september og er et røkt rugøl, 5.5%.
Den er innbydende med en lett kompleks aroma med røkt malt, korn, lett krydder og fat. Den er konsentrert og god på smak, fyldig, rik, godt skum, godt røykpreg, lang ettersmak. Et nydelig tradisjonspreget norsk øl, super til norsk fingermat!
6

Klosterbrauerei Andechs Weissbier Hell: Hvete, sitrus, pepper og urter på nesen. Den er smakfull, klassisk, fyldig og godt balansert. En ren og skikkelig god weissbier!
5
6% alkohol, under 3 gram sukker per liter. Discovery eple.
Deilig aroma av epler, sitrus, urter og blomster. Den er tørr, syrefrisk, fin frukt ut i en ettersmak som sitter godt. Vellykket!
5

3 kommentarer om “Høstens favoritt-ost er tilbake!

Legg igjen en kommentar