Reisetips: San Francisco

San Francisco er en stor by, men føles liten likevel, veldig oversiktlig. Det tar ikke lang tid før man er «kjent» i byen, Uber og offentlig transport fungerer også bra. Evt. Waymo (selvkjørende bil) for de som har tilgang til det. Det er fint å ta tram gjennom områdene for å bli kjent.
Her kommer noen tips fra Redaktøren, som besøkte byen i mai 2024!
Lese mer om California som vindestinasjon? Sjekk her.

Utsikt fra Coit Tower

eSIM
Det første tipset er globalt, men jeg oppdaget det da jeg skulle til USA denne gangen. Airalo er en app som enkelt gir deg data i utlandet, og hvor man lett kan ha oversikt på hvor mye man har brukt samt fylle på. Jeg brukte denne de to ukene jeg var der og hadde full dekning hele tiden. Man kan kjøpe ulike pakker, f.eks. 1 GB til $4.50, eller 2 GB til 8$, og bruker man mer – da fyller man bare på.
Bruk koden MONAHA5388 for å få 3$ (eller tilsvarende verdi i annen valuta) på ditt første kjøp.

Bo:

1 Hotel
Sponset av California Wines.
Sentralt og fint hotell med fokus på bærekraft like ved Ferge-bygningen i Bay Area. Lyse og flotte lokaler med meget bra service fra alle ansatte. Et hotell som virkelig leverer i alle ledd på service og bærekraft med resirkulerte materialer, kranvann i alle etasjer, LEED-sertifisering etc.
Frokost blir levert på rommet kjapt og enkelt, meget innbydende og inkludert i romprisen. Minibaren er utenfor enhver verden med alt fra snacks, sjokolade og alkohol til kondomer, duftlys og chips.
På rommene har de til og med en brikke du kan legge på klær du eventuelt ikke vil ha lenger, slik at de blir levert til veldedige formål, det gjorde jeg faktisk med en genser selv som jeg ikke hadde plass til i kofferten på tur hjem.
De har mange eventer året rundt, fra fredags-DJ, til yoga på taket og ulike workshoper.
Hotellet har fått en MICHELIN nøkkel fra MICHELIN Guiden, dette kjennetegner hoteller som tilbyr verdens mest enestående opplevelser.

+Store og fine rom

+Fin hotellbar og restaurant med bærekraftig mat og drikke

+Veldig sentralt på nord-østsiden i San Fran

+God service

-Lite treningsrom

-Ubrukt potensiale til takterrasse

-Uoversiktlige ganger

Kimpton by Alton
Her betalte jeg pressepris.
Dette hotellet ligger også i Bay Arena, men nærmere Golden Gate broen.
De har DJ`er hver helg og en kjent up-and-coming restaurant (ikke testet). En del av hotellet ligger på bakkenivå og er mørkt og trangt, er man uheldig får man rom her og kan kikke ut på beina som tråkker forbi døgnet rundt. Litt klaustrofobisk. Ellers greit. Tom minibar, men døgnåpen kiosk med alt fra Tequila og vin til chips, klær, brus og sjokolade.
Hotellet hadde et gebyr for «urbane destinasjoner» på $ 35 + skatt som inkluderte blant annet wifi og gratis utskriving av papirer. Denne syns undertegnede var noe spesiell.
De skal på papiret også ha utleiesykler inkludert, men disse «fantes ikke» når jeg var der, og jeg fikk inntrykk av at det var lenge siden noen hadde fått låne også.

+Happy hour med gratis drikke inkl. Alkohol 5-6 hver dag.

+Kjøleskap på rommet

+Sentralt til Fishermans Wharf

-Veldig lite treningsrom

-Kjelleraktig inngang, lobby og rom i den nederste etasjen

-Ikke imøtekommende personale (når jeg var der)

-Ikke kaffemaskin på rommet (mitt)

-Gebyr for ting man ikke trenger

Must See and Do:

-Pier 39
Dette er et hyggelig område med mange butikker, barer, restauranter og underholdningstilbud. Her kan man lett kaste bort noen timer på sightseeing, shopping, underholdning og spising!
Husk å få med deg sjøløvene! Det er bedre utsikt i 2. etasje!

-Ta cable car!
Ja, det er en turistfelle, men en artig opplevelse som er verdt de 8 dollarene. Du kan henge utenpå vognen for bedre bilder, om du tør!

-Gå på kino!
Dårlig vær? Dra på Alamo Drafthouse Cinema.
Her får du ikke bare de nyeste filmene, men prisvinnende mat (alt fra pizza til burger, salat og fingermat), vin, cocktails og craftbeer servert direkte til kinosetet. Man har en meny ved setet, skriver hva man vil ha, trykker på en knapp – vipps så dukker det opp!
Unikt sted å spise og drikke på, og ikke overpriset på noen måte.

-Morgentrim opp til Coit Tower.
Coit Tower er et 210 fots tårn i Telegraph Hill-området i San Francisco, California, med utsikt over byen og San Francisco Bay. Tårnet, i byens Pioneer Park, ble bygget mellom 1932 og 1933 ved å bruke Lillie Hitchcock Coits legat for å forskjønne byen San Francisco. Super utsikt og en fin måte å utforske byen på å trimme av seg noen cocktails.

-Kendric Vineyards
Dette er et vinhus man lett kan besøke fra San Francisco, det ligger en 20 minutters biltur nordover fra Golden Gate Bridge, evt. 1 times sykkeltur om du vil gjøre deg fortjent til vin. Det er Stewart Johnson som driver dette vinhuset oppkalt etter hans far Kendrick, han plantet vinplantene sine i 2001 og hadde sin første innhøstning i 2004.

Fall 2021 - Kendric Vineyards

«Jeg begynte å lage vinene (Marin Pinot og Shenandoah Valley Syrah) i andre vinprodusenters lokaler fra og med 2004-årgangen. Etter hvert fikk jeg mitt eget produksjonsanlegg («Winery» er kanskje et litt for stort uttrykk) på Treasure Island innredet og klart til å behandle druer fra og med 2013-årgangen. Jeg håper å kunne ønske besøkende velkommen til et smaksrom snart, men det har jeg sagt i mange år nå.» -Stewart

Marin County-vinene produseres merkelig nok ofte alle sammen i en gruppe av én produsent. Patrick McNeil i Nicasio produserte en gang flest viner fra Marin County, deretter var det McEvoy Ranch. Og nå er det Kendric Vineyards.

Jeg smakte disse fra Kendricks:

Viognier 2022: Vegetale hint, eple, urter, sitrus, hint av pepper. Den er fruktig, fyldig, litt ung, syre, noe kort og urtete, hint av lakris. 83p

Chardonnay 2020: Eple, sitrus, fruktig, litt beskjeden. Fruktig, god syre, også her mild og litt lukket, ok utgang. 82p

Rosè 2023: Røde og mørke bær, bringebær, hint av sukkertøy, urter og busker, noe vegetal og ung. Fruktig og syrefrisk, ikke så godt balansert, fin struktur. 81

Syrah 2020: Mørke bær og urter, røde frukter, jordsmonn, krydder noe ung. Den er fruktig, fin syre, sitter godt. Noe ubalansert smak. 83p

Sangiovese 2020: Urter, kirsebær, mørke bær, røde frukter, jordsmonn, florale hint. Den er fruktig, god syre, tørr og god, ganske lang og lett bitter utgang. 84p

Pinot Noir 2018: Mørke bær og frukter, kirsebær, urter, lett krydder. Den er fin og fruktig på smak, tørr og god, grei syre, ok utgang. Helt grei PN. 84p

Cocktails:

-Natoma Cabana
Dette stedet kan være bråkete, men cocktailene er verdt det. Baren ligger i en bakgate og har ikke skilt annet enn en blinkende pil som peker inn. Men er ikke vanskelig å finne med google maps.
Baren ligger i en klassisk mursteinsbygning hvis design stammer fra slutten av 1980- og 90-tallet, da SOMAs lagerlokaler ble omgjort til nattklubber.
Klientellet er i alle farger, aldre og former og en føler seg velkommen både av andre gjester og bartenderen som umiddelbart vil slukke tørsten din.
Smoke Stack er en deilig og syndig cocktail, rik, sterk og god. 15 dollar.

-Terrene Restaurant & Bar (en del av 1 Hotel)
En overraskende interessant bar, her har de en del originale cocktailer, inkludert såkalt «zero waste» cocktailer i hotellets bærekraftige stil.
De koster rundt 20 dollar og er veldig forseggjort, undertegnede smaker to ulike drinker, en mezcalbasert og en tequilacocktail, begge meget flotte.
På fredager har DJ!

The Lounge (Ritz-Carlton)

Unike San Francisco cocktails, les mer under lunsj.

Lunsj:

The Lounge på Ritz-Carlton hotellet er et luksuriøst sted å spise, men for norske lommebøker absolutt verdt pengene om du ønsker en flott opplevelse. Her blir man møtt av engasjerte ansatte i et lyst, men likevel elegant og klassisk sted i chic stil.
Cocktailmenyen er nydelig, de har 8 cocktailer, alle illustrert med flotte tegninger av en ansatt på hotellet. Undertegnede velger Tanqueray Martinien å begynne med, denne cocktailen forandrer seg med årstidene og sesongen da de bruker urter og aromaelementer de gror i sin egen hage. I mai er rosmarinen i fokus. En deilig martini, ypperlig til oliven- og potetgullsnacksen man blir servert.
Jeg ber om en anbefaling til Chardonnay og Pinot Noir til maten og får Hartford Court Russian River Valley Chardonnay 2022 og Merry Edwards Russian River Valley 2020.
Chardonnayen er en fruktig og fin vin, balansert fatpreg og lett krydderpreg på nesen, mens på smak er den rund og fruktig, sitter godt.
Pinoten er fruktig, noe mørke bær og hint av dekk. Den er fruktig og god på smak, fint balansert syre og struktur.
Maten er av den beste kvalitet, ostene, kjøttet og alt tilbehøret er nydelig, Burratasalaten er også en meget flott forrett.


Nezi er en utrolig hyggelig servitør som tar seg tid til alle og er akkurat perfekt når det kommer til balanse mellom personlig og profesjonell. Hun sier at det er Golden Gate Karl som er mest solgt når det kommer til cocktails, da den har en kul «insta-vennlig» boble på toppen når den blir servert. Service og alle elementer er på plass, som den skal være på dette prisnivået!

Jeg avslutter lunsjen med en North Bench Negroni Sevillano, den er lagd med Tanqeray, Campari og spansk vermouth, den blir røkt på bordet med Ritz-Carlton logoen på isbiten.
En innbydende og deilig cocktail, artig røykpreg, integrerte fatsmaker og en rik og deilig cocktail.

-Barrio
Barrio er en agavebar og et latinsk kjøkken med utsikt over San Francisco-bukten på det kjente Ghirardelli torget (som også kan anbefales, her har de butikker, sjokoladebutikk/museum, bryggeri m.m.), med en stor uteplass og en rotunda-spisesal med vinduer fra gulv til tak, som gir en utrolig utsikt over havnen. Undertegnede var der når det var Cinco de Mayo, da var det live musikk og god stemning.
Flott Margarita meny med mange ulike varianter, pluss alle de andre klassikerne som Bloody Mary etc. Maten var variert og meget god, her kan man sitte i timesvis å nyte både mat, drikke, sol og utsikt.

Middag:

-Hog Island er opptatt av å dyrke østers for kommende generasjoner. Derfor investerer de i bærekraftig oppdrett og forretningspraksis, samarbeider med ledende forskere for å måle, forstå og dele effekten av endrede havforhold, og samarbeider for å bidra til å utvikle en skalldyrnæring som er bærekraftig for kysten, lokalsamfunnene og fremtiden vår.
Restauranten undertegnede besøkte ligger ved Ferry Building (det er flere restauranter da dette er en kjede).
Masse deilig østers (såklart) og annen sjømat av den høyeste kvalitet!

-China Live er en spennende kinesisk restaurant som har vunnet mange priser. Det er faktisk den mest suksessrike uavhengige kinesiske restauranten i USA!


China Live er skapt av den verdenskjente kokken George Chen, og har som nevnt vunnet en rekke priser, blant annet «Restaurant of the Year» – Eater og «World’s Greatest Places» av Time Magazine. China Live er ikke bare en restaurant – det er et fengslende reisemål for gourmetentusiaster, trendsettere og globetrottere som utforsker verden med ganen. Drikkelisten deres er onspirert av en legendarisk bar i Shanghais historiske French Concession, og de har alt fra sake til øl, vin og spennende cocktails.

Eksempler fra menyen er Steinovnsstekt and på pekingvis med sesongens fruktglasur,  Sheng Jian Bao Dumplings «SJB» – pandestekte svinekjøttdumplings, Taipei Braised Beef Noodle Soup – bryst/sener, rød buljong, Tre skatter Bao Zai Fan (leirgryteris) Lap Cheong, La Rou, speket and (også kjent som La We Fan) og Sesam-softservering, shaved mango-is (til høyre).
Jeg og gjengen jeg var på denne presseturen med nøt vår siste kveld her i fulle drag. 

Takk for meg San Francisco – jeg kommer tilbake.

Legg igjen en kommentar