Orkladal ysteri er et gårdsysteri fra Orkdal i Trøndelag, og et ysteri VinArena gjerne vil anbefale. De produserer hovedsakelig kittoster, men også blåost og stykkost (feta av kumelk) og kremost.
Mange av ostene har priser fra landssutstillinger og NM i gardsost.

Orkladal ysteri produserer ca. 8 tonn ost i året av ca. 40000liter kumelk levert av Meland/Skjenald samdrift, målet for 2024 er 9 tonn.
Fjøset til samdrifta ligger vegg i vegg med ysteriet og melk pumpes fra melktanken og til ystekaret etter behov.
Bemanningen i ysteriet har bestått av Merethe Landrø som er daglig leder og startet med ysting i 2004, men nå kreves en produksjonsøkning som innebærer økt bemanning.
Ysteriet bygger nytt modningsrom som skal stå ferdig til høsten og dermed er mulighetene for produksjonsøkning til stede.
Ostene som ysteriet produserer heter: Rokoll (myk kittost), Skjenald (myk kittost), Gelmin (halvfast blåost), Høvding Sverre Ung (Halvfast kittost,3-6mnd), Høvding Sverre Lagret (Fast kittost,6-12mnd), Høvding Sverre XO (Fast kittost, over 12mnd), stykkost (feta) og Søster Cecilia (Halvfast kittost med karve).

Rokoll
Dette er en myk, vasket ost med mye smak – og best smak ved 3 måneders alder. Rokoll er en myk, kittmodnet ost basert på oppskriften til en fransk ost som heter Vacherol.
Osten veier 1 kg og er 20 cm i diameter. Den selges fra 2 måneders alder, men er på sitt beste ved 3 måneders alder.
Da er smaken deilig og fullt utviklet. Rokoll vant sølv på den nasjonale utstillingen for gårdsoster i 2009, bronse i 2011 og sølv i det nasjonale mesterskapet for gårdsoster i 2015.
-En ost med kremet og god konsistens, med litt alder får den en fin og skarp skorpe. En fyldig og rik ost!
Her er det lett å gå til Frankrike når det kommer til vin, en syrefrisk Burgund, kanskje en Riesling eller Pinot Blanc fra Alsace eller en ganske tørr musserende vin fra nevne regioner.

Skjenald
Denne osten har samme produksjon som Rokoll – en myk, vasket ost med mye smak og den beste smaken ved 2-3 måneders lagring.
Skjenald er en myk, kittmodnet ost som ystes på samme måte som Rokoll, men i mindre former. Osten er ca. 300 g og 12 cm i diameter. Skjenald selges fra 2 måneders alder, men er også best ved 3 måneders alder.
Osten er ganske lik Rokoll-osten, men er litt mykere. Skjenald vant gull i NM for gårdsost i 2016 og gull i VM i 2018!
-Meget god og kremet konsistens, myk og deilig. Lett skarp kant ved lagring. Mild og myk, men med et spennende preg.
Her kan velge de samme vinene som til Rokoll. Husk at også akevitt kan passe godt til ost.
Søster Cecilia
Søster Cecilia, er en halvfast kittost med karve. Ystet som Høvding Sverre, men tilsatt karve. Selges fra tre måneders alder. God på frokostbordet, på ostefatet eller til spekemat. Søster Cecilia fikk bronse i NM 2016 og sølv i VM 2018, sølv i World cheese 2018-19.
-Mild aroma av melk og karve. Den er mild og rund på smak med ekte karvepreg, myk men ganske fast, god konsistens. Skorpe som blir deilig kontrast når den er lagret. En meget god karveost, ekte håndverk!
Akevitt er et naturlig valg til karve, enten bar eller for eksempel i en akevitt & tonic. Ellers er en mild og rund hvitvin å anbefale, kanskje lett krydret og / eller litt mineralsk.
Svoger Bård
Dette er en unik myk blåost som er blå utenpå og hvit inni. Det er en mild ost som smaker mye melk. Kan minne om camembert i konsistens og smak.
-Den har en rustikk look, ganske mild aroma, skorpe som er spiss og saltaktig på smak uten å bli for mye, kjernen er myk og deilig. Rik og godt balansert. En veldig spennende ost, smakfull og god.
Denne er vanskeligere å pare vinmessig, her bør man gå for en vin med litt restsødme. Riesling med 20+ gram sukker per liter, eller enda mer sødmefullt mot dessertvin om en liker det. Med rødt tilbehør (syltetøy etc.) kan en rød dessertvin være å anbefale.
Høvding Sverre lagret
Høvding Sverre lagret er en smakfull ost som de fleste liker og noen mener at den har en anelse nøttesmak. Den ystes som en sveitsisk tilsiter og er litt fastere enn tilsiteren Tine produserte fram til 1992. modnet i 6-12 måneder. Det er en meget anvendelig ost som kan brukes til alt. Den kan skives, raspes og gratinesres og er bestselgeren til Orkladal ysteri. Osten fikk sølv ved Landsutstillingen for gardsost i 2013 og bronse i 2015.
-Fint utviklet på nese og smak, mild melkearoma. Den er smakfull, rund og kremet på smak, mild men rik. En versatil ost som er deilig både på ostefatet og smeltet.
Her passer det fint med en Chardonnay, eventuelt en tørr Lambrusco om du vil prøve noe nytt! Fin syre komplimenterer osten.

Høvding Sverre XO
Dette er en fast kittmodnet ost ystet på samme måte som de andre høvdingostene, men modnet mer enn 12 måneder. Denne osten er veldig fast, men kan fint skjæres i skiver og fin å raspe som en parmesan.
Den er 3-3,5 kg og 25 cm i diameter Fikk bronse ved NM i gardsost i 2015. Fikk spesialitetsmerket fra Stiftelsen Norsk Mat i oktober 2015.
Høvding Sverre XO er en ost for folk som er glad i mye smak!
-Fin og fast konsistens, flott lagringspreg på aroma og smak. Rund og rik, meget smakfull og deilig! En ost å nyte i små biter.
For bobler vil en Lambrusco (tørr) være et godt alternativ, det samme med en Franciacorta, av rødviner fungerer en vin med tanniner godt mot det saltaktige lagringspreget, prøv en Barolo eller Chianti Classico. Liker du mer sødmefull vin – Amarone. Chardonnay, fungerer på den hvite siden, eller en italiensk Pinot Grigio.