Redaktøren ble i april/mai invitert til USA på pressetur, nærmere bestemt til California. Temaet for presseturen var bærekraft! På 6 dager skulle vi innom Santa Cruz-fjellene, San Juan Bautista, Livermore Valley, Napa, Sonoma og US Sustainable Winegrowing Summit konferansen i Lodi. Vi var en mikset gjeng fra blant annet Skandinavia, Polen, Korea, Japan og Canada, og med på de to første dagene av turen var vinguruen Elaine Chukan Brown, som dere kan lese mer om i del 1 av denne artikkelserien.
Her kan dere lese om vinhusene vi besøkte og vinene vi smakte!
Tur i samarbeid med California Wines, bilder: Mona Haugen-Kind, Richard Morley og produsentene.
Alexander Valley Vineyards
Fire generasjoner, seks tiår med familiejordbruk, ett spesielt sted.

Alexander Valley Vineyards, som også ligger i AVA`en Alexander Valley (AVA i 1984, med hjelp av Hank Wetzel) like nord for Healdsburg, tar godt i mot gjengen som er på besøk i California denne uken. På ett tidspunkt sitter det 2 generasjoner rundt lunsjbordet de så gjestmildt tilbyr oss denne dagen, med deilig mat under enorme trær, omringet av vakker natur, hage, vinmarker og kolibrifugler.
Dette var den tidligere Cyrus Alexander sin husmannsplass, den samme Cyrus – som i følge Harry Wetzel som viser oss rundt på eiendommen, ligger begravd under et stort tre, nå over den ganske nybygde vinkjelleren/tunellen.
Generasjonene som har kommet og gått etter er også lagt til ro på denne idylliske åsen som overser mye av eiendommen.
Harry senior, som gikk bort i 2008, startet vinhuset sammen med kona Maggie på 60-tallet, og barna deres vokste opp med å plante vinmarker og å lære seg vinproduksjonsyrket.
Den første årgangen ble flasket i 1968 og Hank, sønnen, begynte på vinskole året etter da han hadde bestemt seg for å fortsette på det foreldrene hadde startet.
Offisielt blir ikke Alexander Valley Vineyards etablert før i 1975, av Hank Wetzel og kona Linda, som var like dedikert til vinyrket som mannen sin.
I 1998 blir Kevin Hall med på laget som vinmaker, en stilling han fortsatt har, og i 2002 kommer tredje generasjon, med nevnte Harry Wetzel junior og broren Robert.
I årene frem til i dag har de jobbet hardt og dedikert for å bli mer og mer miljøvennlige, da dette var noe Hank brant for, og har i dag mange sertifikasjoner for å kunne bevise det. De har også utvidet både vinmarker, eiendom og nevnte vinkjeller.

De begynte tidlig å kompostere avfall fra vingården, praktiserte irrigasjonsstyring og plantet dekkvekster i vinmarkene for å minimere bruken av plantevernmidler og kontrollere erosjon. Mottoet deres var «bruk mindre og få mer», og disse verdiene innpodet de i familien. Den neste generasjonen har fulgt i deres fotspor når det gjelder bærekraft. Harry sier rett og slett at «det er det riktige å gjøre».
Per i dag har de 19 ulike druer og rundt 23 viner. AVV er en av 18 vingårder som er anerkjent som en Bay Area Green Business. Denne sertifiseringen anerkjenner AVV som en miljøleder som sparer ressurser, minimerer avfall og forebygger forurensning. De jobber i tillegg med California Sustainable Winegrowing Program og California Certified Organic Farmers.

Harry junior forteller at suksessvinen Cyrus faktisk var hans skoleprosjekt, den første årgangen kom i 1995 og vinen har vunnet mange priser i ettertid. Undertegnede sier seg enig i at dette er en god vin, en rik og stor vin med godt fatpreg som domineres av Cabernet Sauvignon, og får flere lag av Merlot, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot.
Vi smaker flere av vinene deres, og både Cabernet Sauvignoner og Zinfandeler imponerer, men også Chardonnayen er meget nytbar.

Silver Oak (Alexander Valley)
Vinhuset ble etablert 1972 med fokus kun på druen Cabernet Sauvignon (og med det – en enorm suksess).
Etter et personalskifte på 90-tallet utvidet de både repertoaret for vin og eiendommer med flere avdelinger og linjer, inkludert denne avdelingen i Alexander Valley som vi besøker denne dagen.
Det skal dog nevnes at deres Cabernet Sauvignoner fortsatt er veldig populære!

Lokalene vi besøker er bygd i 2017, og det er lett å se at dette er toppmoderne i alle ledd! Dagens resultat er en heldig utvikling fra en tragisk hendelse, de gamle bygningene brant nemlig ned i 2006.
Men 10 år senere kunne de kalle seg verdens første LEED Platinum sertifisert vinhus. Alt er for øvrig også bygd av resirkulerbart materiale.
Det er ikke vanskelig å se at vinhuset er populært å besøke heller, med tanke på alle de som beveger seg rundt i glasshuset med et glass vin i hånda, eller sitter velplassert med en tallerken ost ved et bord og et smakebrett med viner.
«Vi er sertifisert «i hue og ræva», og det er verdt det», sier Hailey Duncan, manager hos Silver Oaks og Twomey Cellars, når vi besøker de flotte lokalene ikke langt fra Healdsburg. Duncanfamilien var med å starte vinhuset på 70-tallet og fikk fullt eierskap da Justin Meyer, den andre originale eieren, pensjonerte seg i 2001.
Hun forteller at noe av det som gjør de unike som vinhus, i tillegg til å være sertifisert «alt», er at de blant annet høster druene om natten. Dette gir friskere viner og en fermenteringsprosess som er lettere å kontrollere.

Russian River Valley Pinot Noir 2022: Mørke bær og frukter, kirsebær, bringebær, krydder, florale toner, urter, hint av støv. Fruktig og god på smak, delikat, god syre, tørr, lang og fin utgang. Saftig og fin vin. 90p

Andersson Valley Pinot Noir 2022: Støv på nesen, mørke bær og frukter, bringebær, krydder, urter og grønne hint, busker. Den er syrefrisk, fin bærfrukt, sitter godt og tørt i en lang utgang. Strukturert og fin pinot. 91p

Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2019: Ung og fruktig på nesen, solbær, mørke bær og frukter, en del fat, krydder og urter. Fatpreget og fruktig også på smak, god syre, strukturert, krydret og lang utgang. En del fat som kommer til å balansere seg med lagring. 90p

Napa Valley Cabernet Sauvignon 2019: Mørke bær, røde frukter, kirsebær, fat, krydder, pepper, kanel. Krydret og rik på smak, en del fat også her, fyldig, strukturert og lang utgang. Smakfull og god, også denne noe ung. 90p

Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2012: Fint utviklet, ren Cab aroma med masse mørk frukt og bær, solbær, urter, krydder, hint av fat, teblader. Den er fruktig på smak, også her fint utviklet, god syre, rund, lang og deilig ettersmak. 92p

Timeless 2020: Støvete nese, mørke bær, urter, krydder, hint av fat. Den er fruktig og rund på smak, god syre, tørr og lang utgang. En strukturert og god vin. 89p

**
Healdsburg

Breathless Wines er et familieforetak bestående av tre søstre som er dedikert til å skape musserende viner som passer godt sammen med livets spesielle øyeblikk. Undertegnede syns denne vinen, smakt i Healdsburg hvor vinhuset ligger, fortjener en liten notis.
Breathless Blanc de Blancs NV: Eple, sitrus, tropiske hint, noe bunnfall og autolyse på nesen. Den er syrefrisk og deilig på smak, fin fedme, flott og godt balansert musserende vin som sitter godt. Elegant og god vin 90p

Healdsburg Bubble Bar finner du midt i sentrum, dette er som navnet tilsier en vinbar med fokus på musserende vin, et must om du er i byen!

Middag på Little Saint
Duncan Meyers fra Arnot-Roberts og Alan Ramey fra Ramey Wine Cellar, som vi møter til middag i Healdsburg, gjør også en god innsats når det kommer til bærekraftig vinproduksjon. Arnot-Roberts’ fokus er å produsere særegne, stedsdrevne viner som fremhever naturen i de unike terroirene der druene dyrkes. Vinene fra enkeltvinmarker utgjør kjernen i produksjonen, i tillegg til noen få appellasjonsviner som tydelig bærer preg av den individuelle oppveksten. Noen av vinmarkene er gamle og tørrdyrket, mens andre er nyplantet, men alle dyrkes og pleies av lidenskapelige og samvittighetsfulle vinbønder, noe som er helt avgjørende for Arnot-Roberts’ grunnleggende mål: å produsere så ærlige og uttrykksfulle viner som mulig.

David Ramey, faren til Alan, grunnla Ramey Wine Cellars sammen med sin kone Carla i 1996. Inspirert av europeiske stilarter og sin erfaring fra vinhuset Petrus, brukte David teknikker fra den gamle verden på frukten fra Napa og Sonoma, og banet vei for en unik tilnærming til vinproduksjon i California. Vinhuset er en forkjemper for bedre dyrkingspraksis, driver alle leide vinmarker økologisk og samarbeider med vinbøndene for å fremme bærekraft. I vineriet bruker de en burgundisk tilnærming med skånsom pressing, fatgjæring, lagring på fin bunnfall og malolaktisk gjæring. Ramey unngår å lage viner som kun er beregnet på kritikerne, og sikter i stedet mot balanserte, uttrykksfulle viner.
Begge vinhusene har med seg et utvalg gode viner, Old Vine White Wine 2018 er en spennende blend med blant annet Risling, Sylvaner og Gewurztraminer, mens Ramey Wine Cellars mer klassiske Chardonnay 2021 er nettopp det – klassisk og god. Vi smaker også Sauvignon Blanc og Syrah fra Arnot, og Pinot Noir Cabernet Sauvignon fra Ramey, et deilig utvalg fra de to vinhusene.
* Hotel Trio i Healdsburg har en robot som kan komme med dobbelt cheeseburger til rommet ditt døgnet rundt, om du ikke skulle bli mett.
**
La Crema
Til dette nydelige vinhuset kommer vi en nydelig, varm morgen i mai og blir møtt av et engasjert og hyggelig team, og ikke minst et deilig glass Saralee`s Vineyards BdB – perfekt start på dagen. La Crema eies i dag av Jacksonfamilien (Jackson Family Wines), et selskap som alltid har prioritert bærekraft i produksjonen sin.

Vinhuset ble etablert i 1979 som et brand for å vise frem de beste vinene mulig å lage fra de kalde klimasonene i California og Oregon og det var Barbara Banke og ektemannen Jess Jackson som oppdaget muligheten og utviklet La Crema i 2014. De har siden gitt ansvaret videre til døtre og barnebarn, som fortsatt driver det under samme prinsipper som tidligere.
Som mange andre vinhus jobber de hele tiden med å forbedre seg, og fokuserer på det de kaller «naturbasert vinproduksjon». Dette inkluderer biodiversitet (vi møter blant annet på høner og sauer i vinmarkene) og et stort anlegg for kompost på eiendommen, som de eksperimenterer i vinmarkene med.
Ellers er det meste du kan komme på innen miljøvennlig vinproduksjon tenkt på; full utnyttelse av alt vann, inkl. Innsamling av regnvann, flergangsbruk av vann i kjelleren osv. solpanel, de overvåker all energibruk for å se om noe kan effektiviseres osv.

Alle La Cremas vingårder er sertifisert i henhold til SIP-programmet. De strenge standardene i SIP-sertifiseringen tar for seg det de kaller de tre P-ene for bærekraft: People, Planet og Proseprity.
De kan fortelle at hele 60% (!) av eiendommen er uplantet, det vil si at det er urørt skog etc. det ser man tydelig på alle de forskjellige fuglene som flyr over vinmarkene. Målet er å bli klimapositive innen 2050, og være halvveis til det målet innen 2030. La Crema imponerer sterkt med sine grep, og dedikasjonen vises også i vinene deres!
«Vi vet at vi er avhengige av jorden – ikke omvendt – så vi er opptatt av å beskytte jorden som omgir oss, og sørge for at vi skaper en bærekraftig fremtid.»
Saralee`s Vineyards BdB 2018: Fruktig og fin nese, modne epler, sitrus, bunnfall, florale toner, hint av krydder. Den er fint utviklet, fruktig, syrefrisk og konsentrert, smakfull og lang ettersmak med en fin struktur. En rik og deilig vin. 91p

Sauvignon Blanc 2023: Typeriktig og lett kompleks nese, eple, sitrus, urter, sukkertøy. Den er fruktig også på smak, god syre, tørr og lang utgang med en fin struktur. 89p
Andersson Valley Chardonnay 2021: Fatpreget og fruktig aroma, eple, sitrus, moden gul frukt, hint av krydder og smør. Den er fruktig, rund, god syre, fin fylde, lang utgang med et fint krydderpreg og noe fat. En stor og deilig vin. 90p

Saralee`s Vineyard Marsanne Roussanne 2021: Spennende aroma, eplekart, aprikos, sitrus, krydder, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr med en fin struktur i ettersmaken. En krydret og god vin, flott struktur. 89p
Saralee`s Vineyard Chardonnay 2021: Spennende og krydret aroma, eple, sitrus, mineraler, jordsmonn. Frisk og fruktig på smak, god syre, fin struktur ut i en lang utgang. 90p

Saralee`s Vineyard Pinot Noir 2021: Fruktig og innbydende nese, saftige mørke bær og frukter, skogsbær, bringebær, krydder, fioler, urter. Den er fruktig på smak, strukturert, god syre, lang. Kunne hatt litt mer frukt. 88p
Sealift Vineyard Pinot Noir 2021: Innbydende og lett kompleks nese, mørke bær og frukter, jordbær, blomster, hint av smør og fat. Kompleks og deilig på smak, fruktig, god syre, konsentrert, krydret, fin mineralstruktur ut i en lang ettersmak. En flott og stor PN. 91p

Dutton Ranch
Dette er virkelig en ranch, en sånn en hvor veggene har sett generasjoner vokse opp, hvor man fortsatt rir på hest, gror alt man trenger å spise selv og har jordnære verdier, det merker man med en gang man kommer. Her er det frukthager, alskens kjøretøy og alt som hører til i et multilandbruk.
Vinhuset er etablert i 1964, mens selve gården har historie tilbake til 1881 og hadde lenge frukt som hovednæring (ikke druer).
Det er en varm dag, så det er deilig å bli møtt med musserende vin og litt snacks, i form av lokale oster, skinker og pølser samt frukt.
Så byr Mr. Joe Dutton på et glass rosèvin og en traktortur i vinmarken, og vi får virkelig se hvor stor denne farmen er!
Han forteller om de bærekraftige metodene de bruker, i både frukt- og vinproduksjon, alt er sertifisert økologisk og bærekraftig.
En ting vi ikke har hørt så mye om på vår rundreise i California er arbeiderne, her har Dutton virkelig tatt grep. Vi passerer nemlig bolighus oppe i vinmarkene, og Dutton kan fortelle at de har meksikanske arbeidere, som de selv henter og leverer med buss, og som bor gratis på eiendommen store deler av året.
130 arbeidere bor her på såkalt H2A visum, noe som gir de tillatelse til å jobbe i landbruket lovlig, og besøke familiene sine på lengre ferier/perioder. Denne praksisen har de hatt i 15 år.
Vinhuset drives i dag av Steve og Joe Dutton, det er todelt med Dutton Estate og Dutton-Goldfield. Joes ene datter, Kylie, er assisterende vinmaker på gården, og virker som en utrolig hyggelig og engasjert kvinne.

Alt tyder på at Dutton Ranch kommer til å fortsette å være en suksess også i fremtiden, i både vin- og fruktbransjen. Undertegnede smaker også cideren deres, deilig!
Vi smaker både viner fra Dutton-Goldfield, Dutton Estate, Rodney Strong og J Vineyards / Gallo, de to sistnevnte har også to representanter på lunsjen/smakingen.
NV J Vineyards & Wine Brut: Eple, sitrus, florale toner, hint av bunnfall og mineraler. Fruktig med fin fylde og god syre, lang ettersmak. En syrefrisk og god vin. 89p
NV J Vineyards & Wine Rosè Brut: Mørke bær og frukter, florale hint, krydder, urter. Den er fruktig og fin på smak, noe vegetal, syrefrisk, fin fylde. Rund og fin. 86p
Rodney Strong Sauvignon Blanc 2023: Frisk og fruktig aroma, eple, sitrus, urter. Den er fruktig, rund, fin syre, sitter godt med en lett struktur. Tørr og fin SV. 88p
Dutton Estate Kyndall`s Chardonnay Reserve 2022: Innbydende og fruktig aroma, eple, sitrus, lett krydder og fat. Den er fruktig og rund på smak, fint preg av fat og vanilje, lang og deilig ettersmak. Fin Chard. 89p
Dutton-Goldfield Dutton Ranch Chardonnay 2022: Lett kompleks og innbydende, eple, sitrus, bunnfall, fat. Den er fruktig og fin på smak, god syre, tørr og fin med god syrestruktur. 90p

J Vineyards & Winery Russian River Valley Pinot Noir 2024: Støvete mørke bær, bringebær, skogsbær, urter, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, lang ettersmak. Saftig og god pinot. 89p
Dutton Estate Karmen Isabella Pinot Noir 2022: Mørke bær, urter, skogsbær, fat. Den er fruktig og god på smak, god syre, lang ettersmak med vanilje og sjokolade. 90p

Dutton-Goldfield Morelli Lane Vineyard Zinfandel 2020: Mørke bær, skogsbær, krydder, urter, hint av fat. Den er fruktig, god syre, krydret, litt unge frukter, sitter godt. 87p
Alexanders Crown Cabernet Sauvignon 2019: Mørke bær, solbær, skogsbær, urter, fat, stilk. Den er fruktig på smak, fin syre, gode tanniner i en lang ettersmak. Fin cab. 88p


Tanker om bærekraft i California
Det er vanskelig å ikke la seg imponere av arbeidet de gjør i California for å både produsere bærekraftig vin, men også å påvirke andre til å gjøre det samme. Amerikanere liker å prate høylytt, og dette er et tema man absolutt bør prate høyt om! Joda, det finnes sikkert en del grønnvasking her også, men det er vanskeligere om man er sertifisert. Undertegnede fikk virkelig opp øynene for hvor viktig dette med sertifisering er på denne turen, man må kunne bevise grepene man tar.
Det er inspirerende å se hvor mye respekt vinbøndene her har for jorden og planeten, hvor hardt de jobber for å ta vare på den, plantene, dyrene og menneskene involvert i vinene de er så stolte av.
Her i Europa er Østerrike et foregangsland for bærekraftig og regenerativt landbruk, mens i Amerika er det California som leder an. Tross sine problemer med tørke og skogbranner turer de frem, med større og større bærekraftige landbruksområder, metoder og produksjon. For ikke å snakke om politikk. Det er ikke særlig mye støtte å få av staten for denne harde jobben de gjør, det ekstra arbeidet som kommer med alle grepene som gjøres for miljøet på gårdene, noe som går igjen for de fleste vinregioner.
Jeg har troen på California i fremtiden og innrømmer gladelig at jeg har blitt enda mer glad i vinene deres etter denne uken.

Gjengen som var på pressetur i California, takk for turen alle sammen, det var fantastisk!