Ost fra Thorbjørnrud Ysteri + drikketips

VinArena har smakt ostene til det spennende ysteriet Thorbjørnrud Ysteri i Innlandet, her leser du om ysteriet, ostene samt hva du drikker til!

Ostebord

Thorbjørnrud Ysteri produserer håndtverkssoster i nye lokaler på vakre Hadeland, ca. en times kjøring fra Oslo. Melken de bruker i produksjonen kommer fra ku, sau og geit fra deres egen gård; Øvre Kjekshus Gård som ligger på Gran. Ysteriet drives av bonde Olav Lie-Nielsen og Meieribestyrer Yngve Tingstad. Sammen har de utviklet oster som har blitt kjent i vårt langstrakte land og vunnet gjeve priser i blant annet konkurransen World Cheese Awards. Thorbjørnrud Ysteri produserte tidligere oster på Thorbjørnrud Hotell (i svømmebassenget av alle ting), nå er de blitt nærmeste nabo med melkekuene sine på Øvre Kjekshus og trenger ikke lenger melkebil engang.
Foreløpig er de alene om å produsere ost på sauemelk i Norge.

All melka kommer fra Øvre Kjekshus, her bor Olav Lie-Nilsen sammen med 500 glade dyr, hvorav 50 melkekuer og 160 melkesau.
Olav praktiserer beiting i så stor grad som mulig. Utmarksbeiting er tipp topp for dyra og viktig for å bevare kulturlandskapet i Norge. Gjennom utmarksbeite binder man co2, ivaretar biologisk mangfold og skaper trivsel og glede for folk flest, både fastboende og gjester i bygda.

Brilliant Brie
Brien er inspirert av den franske osten Brillat Savarin, som er en trippelkremet hvitmuggost. Trippelkremet vil si at den er tilsatt rikelig med ekstra fløte for ekstra creamy tekstur og ekstra god smak. Ostene veier rundt 250 g og modnes i minimum 10 dager i fuktige omgivelser før de er klare for salg. Osten kan med hell modnes i opptil 6 uker fra produksjonsdato for et mer modent smaksutrykk. Brilliant Brie er til salgs hos utvalgte delikatessebutikker og Meny.
undefinedundefined
Osten har en helt unik konsistens, den er kremet, rund og mild med en fin og fast skorpe. En frisk og syrlig brie, versatil og god.
Her er en Chardonnay fin, rund i kantene, gjerne litt fat, men også syrefrisk. En Pinot Noir passer også godt, da gjerne en fra et kjøligere klima enn California, Burgund for eksempel. Beaujolais er heller ikke et dumt valg, mens Riesling er en fin allrounder.
Halvtørr sider og blank akevitt er to alternativer utenfor vin.

Rød ku
Dette er en halvfast rødkittost som modnes i 3–5 mnd. Den begynte sitt liv utelukkende som en raclette-ost frem til vi oppdaget at den kunne brukes til så mye mer. Dette er en såkalt 24/7 ost som kan nytes til frokost, lunsj, middag og dessert. Rød ku fikk Gullmedalje i OsteVM og endte blant verdens 75 beste oster i 2018. Den har også spesialitetsmerke for unik smak fra Matmerk.

Mild og innbydende nese med et skarpt hint fra skorpen. Den er mild også på smak, kremet og god konsistens med en viss fasthet, godt balansert med en litt skarpere skorpe. En veldig deilig allrounder med flere lag.
Vi anbefaler en moden Chablis til osten (f.eks. Billaud), eventuelt en hvit burgunder, f.eks. Meursault. En Riesling med litt restsødme er heller ikke feil om man liker det. En syrefrisk timorasso kan også gå veldig godt til.

Dobbel Rød
Dette er en halvfast rødkittost på melk fra både sau og geit på Øvre Kjekshus gård, derav dobbel dose. Osten modnes i minimum 6 mnd og utvider en fyldig smak med karakteristisk men balansert smak av sauemelk og geitemelk. Osten ble hedret med bronsjemedalje i World Cheese Awards i 2022.
Dobbel Rød - Oda
Dette er en ganske intens ost, preg av både geit og sau på lukt og smak, men er meget godt balansert. Skarp, men fyldig, lett smuldrete konsistens, rik. Mye smak i en liten ost!
Her trenger man en vin som tåler smak, Sauvignon Blanc er et meget godt valg. Velg gjerne en Sancerre, det fortjener osten absolutt! Eller er SB fra New Zealand også fint. Et annet alternativ er Riesling, tørr til halvtørr med god syre passer godt. Her er også sider et godt alternativ.

Legg igjen en kommentar