Intervju: Truls Svendsen, vinene med Hellstrøm og eget brennevin.

Truls Svendsen (født 1972) er en norsk programleder og komiker, som i de siste årene har vært mye å se sammen med mesterkokken Eivind Hellstrøm, både på tv, i podcast og på vinfronten, sist å se som paneldeltaker i tv2-programmet Spillet. VinArena har tatt en prat med Truls om vinene, vininteressen, prosessen, mat og litt om livet akkurat nå!
Hvor lenge har du vært interessert i vin, og hvordan startet det?
Jeg har lenge vært glad i vin, uten at jeg kan stadfeste når det hele startet, men det gikk hovedsakelig i enkle ting fra Italia, og lenge trodde jeg at Amarone var det beste man kunne oppleve av rødvin.
Men etter at jeg i 2017 begynte å reise med Hellstrøm, ble jeg invitert inn i en annen verden, som jeg elsket.
Franske lettere rødviner falt spesielt i smak, og spesielt Bourgogne traff hjertet mitt.
Hva er din favorittvin, og evt. kombinasjon med mat?
Jeg har enda mye å lære gitt sammensetting vin/mat, og spør kyndige folk hvis jeg skal servere en spesiell rett.
Men jeg har en favorittprodusent som har mange deilige perler, og det er Patrice Rion, som holder til i øvre del av Burgund.
Du har også lagd akevitt, er det ditt foretrukne brennevin?
Jeg drikker ikke så mye brennevin, men når det skjer er det enten akevitt, gjerne til julematen, eller gin i drinker.
Jeg var så heldig å komme i kontakt med Ivan Abrahamsen i Meir (Les om Meir her), som hadde lyst å lage akevitt med meg, og jeg har sammen med han vært i gjennom hele prosessen, og fått lov å lage den sånn jeg foretrekker det. 
Det var viktig for meg at den var mild og ikke sparket med i halsen etter at den gikk ned. Og det har vært veldig gøy å se mottakelsen av den, av min favoritt akevitt og akevittsmak. Folk likte den svært godt, og i de to testene den har deltatt i har den vunnet en og fått 8/10 i den andre. Så nå er det om å gjøre å få fortalt markedet at den er der ute. Det er ikke nødvendigvis så lett…
Sammen med Ivan lager jeg nå også en Truls Svendsen Gin, som kommer i begynnelsen av juli 24. (anmeldelse av denne nederst)
Hvordan har prosessen vært med å lage vin med Hellstrøm?
Det har vært en spennende og morsom prosess. Vi har samarbeidet med Rebel og utviklet Truls & Hellstrøm Toscana Rosso på ca. et år med smaking av blender etc.
Tilslutt landet vi på 70/30 Sangiovese/Merlot, og den ser ut til å ha gått hjem hos folket, som virker til å kjøpe den igjen etter å ha smakt den første gang.
Personlig synes jeg den nyeste årgangen er enda et hakk opp, hvor vi har lagt til en liten del Syrah.
Hva vil du anbefale å spise til denne rødvinen dere har gitt ut?
Jeg synes de klassiske italienske rettene som pizza og pasta passer utmerket til rødvinen, men også har prøvd den selv til grillmaten, og jeg må si at den funker veldig bra der også!
Nå som sommeren står for tur, er det noe du gleder deg til av mat, drikke og opplevelser?
Vi kjøpte en hytte på Sørlandet i fjor, som vi har brukt vinter og vår på å renovere, så da gleder jeg meg å sitte utenfor den og se utover sjøen, med sjømat fra Risør Fiskemottak og hvitvinen vi har gitt ut

Til slutt, noen spennende planer ift. vin/brennevin i 2024?
Det som er veldig gøy er at det i mai ble lansert en Truls & Hellstrøm Hvitvinsboks, en vin vi har smakt oss frem til og jobbet med i 8 måneder, og vi er strålende fornøyd med resultatet. Vi har samarbeidet med Alexander Pflüger som holder til i Pfalz, der blandingen er 70/20/10 Riesling/Chardonnay/Weissburgunder, og den gleder jeg meg til folket skal få smake!
På hvitvinen brukte vi ca. ett halvår på å bli fornøyd med blenden, litt kortere tid enn den røde vinen fordi vinene hans allerede er så gode!
Truls & Hellstrøm Toscana Rosso
Røde og mørke bær, fruktig aroma, kirsebær, urter og krydder. Den er fruktig også på smak, syrefrisk, jordlige toner og fin struktur i en ganske lang utgang. Matvennlig og fin vin. 88p
Truls & Hellstrøm Hvitvin 2023
Frisk og fruktig aroma, eple, sitrus, hint av petro, hvite blomster, urter og hvit steinfrukt. Den er frisk og saftig på smak, tørr, god syre, sitter godt med en fin struktur i ettersmaken. 88p

Truls Svendsen Gin: Frisk aroma med karve, sitrus, koriander, einebær, krydder og pepper. Den er fruktig også på smak, følger nesen med urter og krydder, sitter godt i en lang og lett varm utgang. God og smakfull gin med et klassisk smaksbilde. 90p
90

-I podcasten Drinkfeed forteller Truls at han er glad for at han henger rundt dyktige folk, som Hellstrøm og gjengen i Rebel, spesielt Marianne, og Ivan hos Meir når han skal lage produktene sine, og at han er opptatt av at ting skal gjøres riktig og med kunnskap. Gjengen i Drinkfeed lurer jo på om produktene er av typen «slenge et kjent ansikt på etiketten», ref. Lilli Bendris og Alex Rosèn, eller om han er involvert i prosessen, og som vi kan lese over er han jo i høyeste grad det. Han forteller videre at han ikke har det absolutt siste ordet, men er absolutt med å bestemmer og kaller seg selv «det folkelige alibiet».
Både folket og kritikerne skal like vinene, og det gjør de i høyeste grad, rødvinen er nå inne på basis!
«Jeg er ikke ekspert, men blir bare bedre og bedre» – Truls

2 kommentarer om “Intervju: Truls Svendsen, vinene med Hellstrøm og eget brennevin.

Legg igjen en kommentar