Karakterre er en av verdens ledende vinfestivaler, som i løpet av to dager viser frem økologiske, biodynamiske og naturlige viner fra Sentral- og Øst-Europa. Festivalen finner sted hvert år på historiske steder i Østerrike (på Esterhazy-slottet i Eisenstadt, hovedstaden i vinregionen Burgenland) og i New York (på Rockefeller Center, i hjertet av Manhattan). Karakterre-festivalen har økologi i sentrum, og fremmer vinprodusenter som har forpliktet seg til å leve bærekraftig.
Gjennom århundrer har den sentral-østeuropeiske regionen bidratt betydelig til verden, blant annet ved å produsere store viner. Karakterres mål er å rette søkelyset mot denne historiske delen av verden igjen. De fleste som er involvert i Karakterre, har røtter i regionen. Deres familiers arv er dypt sammenvevd der. De har en dokumentert erfaring med å fremme økologisk og biodynamisk jordbruk. Østerrike regnes dessuten som et foregangsland når det gjelder miljøbevisst vinproduksjon, og 22 % av landets areal er økologisk sertifisert.
Karakterres spede begynnelse går tilbake til 2011, da en håndfull vinprodusenter samlet seg på en todagers promoteringsturné i Zagreb (Kroatia) og Ljubljana (Slovenia). Etter hvert som arrangementet vokste i størrelse og betydning, flyttet det til Wien i 2014, den ledende sosiale og kulturelle metropolen i regionen, der årlige Karakterre-arrangementer på forskjellige steder har blitt avholdt siden den gang.
Vinhus smakt 22.5.23 ifb. med VieVinum:
Milan Nestarec
Denne produsenten skal vi se nærmere på her i VinArena etter hvert, følg med! Enn så lenge, sjekk ut disse vinene!
Milan står på stand og stiller med en helt ny vin: Kiddo! En artig vin produsert på blant annet Pinot Grigio med en modifisert Charmatmetode, som de muligens skal sende til Norge. Han har også med seg multiårgangvinen Dopamin som er produsert på 4 ulike årganger samt to av kona Miras viner og Jil.
Kiddo 2023: Lett funky aroma med fint preg av eple, fersken, hvit steinfrukt, urter og busker, sitrus. Den er frisk og fruktig på smak, tørr med en fin struktur, fin utgang. En artig musserende vin, vellykket. 88p
Dopamin: Kul aroma med epler, pære, sitrus, urter og jordsmonn, mange aromalag. Den er smakfull og frisk med god syre, tørr og ganske lang. Frisk og lett strukturert vin. 87p
Mira Riesling 2023: Eple, sitrus, urter, mineraler på nesen. Den er frisk og fruktig på smak, god syre, rund og fyldig med en fin utgang. Artig Riesling, syrefrisk og god. 88p
Mira Riesling Sauvignon Blanc 2023: Aromatisk nese, eple, florale toner, urter, gress. På smak er den fruktig og syrefrisk, følger nesen, lang utgang med et lett bitterpreg. Veldig vellykket blend, syrefrisk og floral. 89p
Jil 2021: Kompleks aroma, røde og mørke bær, skogsbær, urter, busker, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, tørr, slank stil, lang og strukturert utgang. 90p

Krásna Horá
Les mer om vinhuset her.

Her er det Marek selv som står, han er glad for å se en nordmann – «our best marked!» sier han og klapper hendene sammen.
Han er den som er mest hands on på vinhuset, i både vinmark og kjeller, så det er som regel nevøen og ønologen Ondřej (som også står på stand) som reiser rundt og viser frem vinene, men i blant blir han med, forteller han.
Marek syns det er artig å smake sammen med noen og diskutere årganger og vin, som regel smaker han bare hurtig vinene i tankene og fat for å sjekke at de utvikler seg riktig.
Per i dag har de 18 ulike viner, 3 linjer med 6 viner i hver linje.
Blanc de Noir 2022: Innbydende og god aroma, eple, sitrus, mineraler, florale toner. Den er fruktig med god syre, tørr og lang utgang med et lett bitt. Tørr og god musserende. 88p
Anna 2023: Eple, sitrus, urter og mineraler på nesen. Godt skum og god syre, frisk, fin frukt som sitter godt i en lang utgang. 87p
Miya 2023: Ung og innbydende aroma med eple, fersken, sitrus og urter, noe røde frukter og krydder. På smak er den fruktig med god syre, strukturert og lang utgang. 89p
La Blanca 2023: Aromatisk nese, eple, sitrus, urter, gress, florale hint. Den er fruktig, rund med god syre, lang ettersmak. Fint strukturert og god vin. 87p
Herr Gewurzt 2023: Aromatisk og fruktig aroma, eple, sitrus, florale toner, skallpreg, appelsin Og urter. På smak er den fruktig og god med fin syre, fersken, godt skallpreg, lang utgang. God årgang! 89p
Ruby 2022: Røde bær og frukter, skogsbær, urter, krydder og jordsmonn, hint av funky. Den er fruktig med god syre, tørr og lang utgang. En syrefrisk og slank vin. 86p
Pinot Noir 2022: Røde og mørke bær, bringebær, mineraler, urter og jordlige toner. Den er fruktig og frisk på smak, god syre, tørr, lang utgang. Fin struktur og fin årgang. 88p
Sauvignon Blanc Barrel Select 2021: Fruktig og ung med et fint fatpreg, eple, sitrus, urter. På smak er den fruktig med et ungt eplepreg, fat, lang og fint strukturert ettersmak. Trenger litt tid på flaske, men denne blir kul. 88p
Magula
Her er det Vladimir Magula junior som står på stand, han skal ta over etter Vlad senior, han gir meg en kort introduksjon til det 8 hektar store vinhuset deres og forteller med en gang at de ikke gjør ting normalt.
Rosèvinen deres er for eksempel fatlagret, og når markedet nylig ville ha en hvitvin lagde de en hvitvin på rødvinsdruer forteller han lattermildt.
Når jeg spør om det er derfor de har lagret Lupo! Siden 2020 så ler han, nei – det var mest fordi han ikke klarte å finne på en etikett. De fottråkker også enkelte viner, samt lager noen samarbeidsviner, som den de har med min gode kollega Elisabeth Gabay og sønnen Ben Bernheim (vinen Sen).
De leker også med ulike amfora, terracotta etc. forteller Vlad, samt at de har noen viner som heter «unplugged» som betyr at de ikke er rørt av maskiner.
Vlad junior er strategisk leder med ansvar for å bygge opp en vellykket familiebedrift, ikke akkurat en liten oppgave. Han er vinmaker av hjertet, men har også et annet yrke, som leder for et eiendomsmeglerfirma i Bratislava!
Med økende interesse, engasjement og entusiasme engasjerer han seg i det kreative arbeidet i vinkjelleren, hans jobb er også å selge vinen, samt å skape vinhusets visuelle uttrykk.
Dette er med andre ord en meget arbeidsom mann!
Jungberg Rizling (welschriesling) 2022: Mineralsk aroma med eple, sitrus og urter. På smak er den fruktig med god syre, tørr og lang utgang. 87p
Lupo! 2020: Fruktig aroma med fersken, sitrus, urter og lett funk. Den er fruktig med godt skum, følger nesen, fint strukturer og lang ettersmak. 88p
Jungberg Devin 2022: Fruktig og floral nese, lett kompleks, tropiske hint og urter. Den er fruktig og frisk, mange fruktlag, tørr og lang utgang. En utrolig interessant og artig vin, vellykket! 90p

Biely VLK 2022: Lett kompleks aroma, eple, fersken, hvit steinfrukt, urter, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, fint skallpreg, lang utgang med fin struktur. 89p
Ruzovy VLK 2022: Røde bær og frukter, skogsbær, urter og jordsmonn. Den er fruktig på smak med god syre, fin struktur og mange lag. Meget kul og godt balansert rosè, matvennlig. 89p
Oranzovy VLK 2022: Fruktig og innbydende aroma, appelsin, eple, sitrus, urter og mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang. Fin og strukturert. 87p
Carboniq 2022: Mørke bær og frukter, urter, busker og mineraler. Den er lett fruktig, god syre, tørr og lang utgang med fin struktur. 87p
Sen 2020: Kompleks aroma, mørke bær og frukter, paprika, tomat, urter. Den er fruktig smak med en fin syre og struktur, sitter godt. Vellagd vin. 88p
Cerveny VLK 2019: Lett kompleks aroma med mørke bær og frukter, urter og mineraler. Den er fruktig på smak med god syre, tørr, mange lag, godt balansert og god. Velbalansert og god vin. 90p

Rosenberg Frankhovka 2019: Lett kompleks aroma, mørke bær og frukter, jordbær, urter og fat. Den er fruktig på smak, god syre, strukturert og lang ettersmak. Frisk og fin. 89p
Rosenberg Frankhovka unplugged 2018: Mørke bær og frukter, vegetale toner, urter, krydder, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang med en fin fylde. En strukturert og fin vin. 88p
Ben Walgate
Dette er et engelsk vinhus som visstnok blir å finne i Norge i høst, så jeg regner med at vi blir mer kjent med produsenten etter hvert!
Ben Walgate går uansett i bresjen for regenerativt jordbruk i Sussex. Hans dynamiske vingård og vingård, Tillingham – i Peasmarsh i nærheten av Rye – er motgiften til storskala vinproduksjon.
Blanc d` Noirs 2019: Kompleks og innbydende, eple, sitrus, mineraler og brødbakst. Den er fruktig på smak, noe sødmefull, god syre, fyldig og sitter godt med en fin utgang. 87p
Cuvèe M 2022: Eple, sitrus, vegetale hint, urter på nesen. På smak er den fyldig med god syre, strukturert utgang. 88p
Chardonnay 2022: Eple, sitrus, mineraler på nesen, litt lukket. På smak er den fruktig med god syre, fin fylde og sitter godt. 87p
Pinot Blanc 2022: Den har en fin nese med epler, sitrus, gule frukter, mineraler og urter på nesen. Den er fruktig på smak, rund, god syre, lett krydret ettersmak. 87p
Rosè 2022: Røde og mørke bær og frukter, jordbær, urter. På smak er den fruktig med god syre, fin struktur, tørr og lang utgang. Slank og frisk. 88p
Pinot Meunier 2022: Røde og mørke bær og frukter, urter og krydder på nesen, urter og krydder. Den er frisk på smak med god syre og fylde, strukturert og tørr ettersmak. 87p
Cuvee 909 2022: Røde bær på nesen, fruktig og innbydende aroma, urter, krydder, paprika og tomatstilk. Fruktig på smak, god syre, krydret, god syre, sitter godt. 88p
Pinot Noir 2022: Mørke og røde bær, innbydende nese, bringebær, skog, jordlige toner, urter. Den er lett fruktig, slank kropp med god syre, tørr og strukturert utgang. Frisk og strukturert stil. 88p
Burja
Her står Giuseppe Sepe, som er fra Italia – forsikrer han meg raskt når han sier navnet sitt. Denne slovenske vinregionen, Vipava, ligger på grensen av Italia. Selv tar han turen over til sitt elskede Italia ofte, for eksempel når han trenger en god espresso (*italiensk glimt i øyet*).
Vi har Bela og Noir på markedet i Norge.
Zelen 2023: Innbydende aroma med eple, sitrus, appelsin, urter, bunnfall og skallpreg. Den er fruktig med et fint preg av skallpreg, frisk struktur, sitter godt. Godt balansert og god vin. 88p
Bela 2022: Eple på nesen, skallpreg, appelsin, sitrus og urter. Den er fruktig på smak, lett kompleks, rik, tørr og strukturert utgang. En velbalansert og deilig vin! 90p

Stranice 2020: Frisk og fruktig nese, eple, sitrus, hint av gress, urter, lett krydder og jordsmonn. Den er fruktig og rund på smak, god syre, tørr , fint strukturert utgang. En meget god vin med mange lag. 90p

Noir 2022: Mørke bær på nesen, krydret aroma, vegetale hint, urter og busker. Fruktig på smak med god syre, litt uren, tørr utgang. 84p
Redde 2022: Røde og mørke bær, skogsbær, mørke frukter hint av fat. Lett kompleks smak med et fint krydderpreg, god frukt, krydret, sitter godt. En velbalansert og god vin, ung og lovende. 90p

-Noen produsenter smakt som anbefales, rask smaking.
Djuce
Svensk firma bosatt i Spania. Lager viner på alu can, fokusert på markedet i USA da Europa ikke virker klare for dette, forklarer svensken som står på stand.
Samarbeider med ulike vinprodusenter, noen ganger styrer vinhuset mye (for eksempel Meinklang) og har både navn og info på boksene, andre ganger blir vinene kun bokset under Djuce.
Har alle typer viner fra musserende, Pet Nat og Spritz til oransje og rød. Jeg smaker en del forskjellige og kvaliteten er overraskende bra, dette er viner som absolutt er verdt å kjøpe med seg. Perfekt til båt, parken, fjelltur etc.
Vinarija Mulatsak
«Vi definerer oss ikke som et vinhus» sier produsenten når jeg kommer bort, «men vi har mye kult». Og det må jeg si meg enig i.
Her lages kule sidere og Pet Nat og ting det ikke finnes noen offisiell definisjon på. Som den musserende Siegeis som nesten har et sennepsaktig preg, til mer sideraktige eplesidere og noen frukteksplosjoner av noen bær-Pet Nat.
Vellagde, artige produkter. Rene og friske.
David Kusicky
Dette navnet er det bare å merke seg på den slovenske stjernehimmelen, dette er en ung gutt som har fått lov til å mekke sin egen vinlinje – fra druer til ekstremt moderne, tæggelignende etiketter som burde appellere godt til de yngre. Vinen appellerer heldigvis til de eldre som meg også. Også hjelper det å ha litt sær humor, vinene heter ting som Seggs with my Eggs.
Vinene er superseriøse og vellagd, fruktig og rene. Kvalitet!
Porfa Bohemica
Flott og engasjert produsent fra Tsjekkia, produsenten lager mange gode produkter, fra Pet Nat til Riesling, flere typer oransjevin og rødvin. Den vinen som imponerer mest er Charpin, en Chardonnay/Pinot Noir miks hvor de bare legger vinen i et fat og ikke tør se på den før den er ferdig. Utrolig kul og veldig vellagd vin.
Utopia ciders
Naturciderprodusent, tilsetter ikke noe, lager kun tørre cider (+ en istider). Men er også innovative ift. eksperimenter, de lager blant annet cider lagret på drueskall.
Iscideren er forøvrig helt nydelig, 150 gram sukker, ikke tilsatt sulfat.