Ukens Eksklusive: Bivrost Midgard

Vi har kommet til den 9. og siste whiskyen i Bivrost sin Nine Worlds Series: Bivrost Midgard Arctic Single Malt Whisky.

Det er bare laget rundt 6265 eksemplarer av denne arktiske single malt-whiskyen på verdensbasis, og utgaven er allerede utsolgt på VP, men finnes utvalgte steder i utlandet, kommer på systembolaget i august (les mer her).

Bivrost | - Arctic alcohol products -

Malten er laget av nordisk bygg, destillert i et høyteknologiske destillasjonsapparat og fortynnet med smeltevann fra isbreen. Dette er en blanding av moderne destillasjonsteknologi og tradisjon. Midgard ble modnet på forskjellige Oloroso Sherry eikefat, hovedsakelig europeisk eik, noe amerikansk eik for kompleksitetens skyld, og også spansk eik var involvert. Modningsalderen varierer mellom 4 og 5 år.

Bivrost består av to gamle norrøne ord: «Biv», som betyr «risting», og «Rost», som betyr «vei» eller «sti». Det regnes som vikingenes ord for å beskrive nordlyset. De trodde det var en magisk bro mellom himmel og jord.

Mytologi
I norrøn mytologi er Midgard det riket der menneskeheten holder til, plassert mellom æsene og jotnene. Selve navnet betyr et beskyttet eller beskyttet område i hjertet av skaperverket. Midgard er omkranset av et ugjennomtrengelig hav, bebodd av den kolossale sjøormen Jörmungandr. En beskyttende barriere rundt Midgard er en mur som er laget av den kolossale jotnen Ymirs egne panner. De formidable norrøne gudene kan nå Midgard ved å krysse den eteriske Bivrost, en bro som spenner over nordlyset og overvåkes av den årvåkne guden Heimdall.

Bilde av produktet Bivrost Midgard Arctic Single Malt WhiskyBivrost Midgard Arctic Single Malt Whisky
Innbydende nese med appelsin, marsipan, malt, honning, fat, Sherry, karamell. Den er fruktig, rund, fyldig, rik smak som følger nesen, krydret og varm utgang. Den er ikke superkompleks, men sammensatt og godt balansert, mange lag. En deilig whisky man lett kan sippe på i timesvis. 91p
91

Tidligere utgaver:

Nidarvellir: Den andre utgaven, den har først ligget på 32 måneder på Bourbonfat, så 5-6 måneder på fat fra et kjent Islay-destilleri (som kjøpte fatene sine fra en Pinot Noir produsent på New Zealand).
Meget kompleks nese med torv, malt, sitrus, karamell, vanilje, flere fatlag, lett røykpreg og hint av gul frukt. Kraftig og intens smak, kompleks, noe krydret, varm, fast og lang utgang. Godt balansert og kompleks whisky! (Dessverre anm. uten poeng i sin tid)

Bivrost Muspelheim: Når det kommer til fatlagringen på den tredje utgaven har den ligget på gamle 200 liters fat fra Islay, små Bourbonfat og Octavfat (50 liters fat).
Karamell , røkt malt og fat på nesen, tørket frukt, sitrus, Den er rik på smak, fyldig, følger nesen med deilige røyktoner, lang og krydret ettersmak. En smakfull og deilig røkt whisky, godt balansert. 91p
91

Bivrost Asgard: Nummer fem i rekken. Modnet på hovedsakelig 200 l. Heaven Hill Bourbon-fat og 228 l. franske, søte vin- og Muscat-fat. Karamell, malt, korn, sitrus, moden appelsin, hint av honning, krydder, fat. Den er lett sødmefull, fruktig og rund, deilig preg av fat og malt, lett pepperkick i en lang ettersmak. Artig lett sødmefullt preg av Muscatfatene, vellykket match med Bourbon. 90p
90

Bivrost Helheim: Dette er nummer seks. Helheim er lagret på krokodillekullede Bourbon-fat og Islay-fat, både Quarter casks og fat på 200 liter. Lett kompleks aroma, fat, malt, karamell, røkte hint, krydder. Den er kompleks på smak, konsentrert, rund og fyldig, her kommer Islay mer frem, fatpreget og krydret i en lang ettersmak. Godt balansert og god whisky, inviterer på en slurk til med mange lag. 92p

Bivrost Vanaheim: Dette er nummer syv i rekken. Den er modnet på ex-bourbonfat (200 l.) og deretter ferdig på teakfat (240 l.). Etterbehandling på teakfat er ekstremt sjeldent, og faktisk ikke tillatt i Skottland. Fatpreget aroma med malt, tjære, kanel, et lett krydderpreg, florale hint, tørket tropisk frukt, Den er kompleks og smakfull, følger nesen med mange lag, konsentrert, krydret med en lett fedme i en lang ettersmak som ligger lenge. En annerledes og god whisky, et unikt uttrykk. 90p
90

Bivrost Alfheim: Den åttende, lagret på brukt fransk eik (Quercus robur), amerikansk eik (Quercus Alba), Chinquapin-eik (Quercus muehlenbergii) og colombiansk eik (Quercus Humboldti).
Innbydende og kompleks aroma med flere lag fat, moden steinfrukt, malt, sitrus, karamell, kanel, honning, vanilje. Den er konsentrert og rik på smak, har et godt krydderkick, deilig fatpreg i lange baner, lang og god ettersmak, fyldig med mange lag. Selv om undertegnede elsker peat, så er denne utrolig digg, kompleks. En meget vellykket «tre»versjon av denne whiskyen. 92p

En kommentar om “Ukens Eksklusive: Bivrost Midgard

Legg igjen en kommentar