Fakta på fredag: Ruchè

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Ruchè.

Vinhuset Montalbera (les mer om det her) har gjort litt forskning på Ruchè:

Målet med forskningen (utført av Bioaesis-laboratoriet i Ancona) er å bruke druens DNA som en usynlig «strekkode» for å fastslå druesortens genetiske sporbarhet. Alle analysene bekrefter at Ruchè har særegne genetiske egenskaper som skiller den fra andre druesorter som finnes i databasene. Den eneste sorten som kommer i nærheten av Ruchè, er Pinot Nero, som har lignende topper i sitt DNA. Identiteten til Ruchè har derfor blitt sporet og analysert, noe som utvilsomt plasserer sorten i panoramaet av andre innfødte vinstokker som gjør italiensk vindyrking stor.

Ruchè fikk en renessanse på 1970-tallet takket være innsatsen til en lærd sogneprest, Don Giacomo Cauda. Han tilskrives æren for gjenoppdagelsen av denne sorten som en gang var utrydningstruet. Da Don Cauda ankom Castagnole Monferrato på slutten av 1970-tallet, mottok han 10 rader med vinranker som en «sognefordel»… og slik begynte historien.

En hypotese om opprinnelsen til Ruchè-navnet er at det stammer fra «San Rocco», et munkesamfunn viet til Saint Roch som introduserte dyrkingen i området. Andre hevder at navnet stammer fra det piemontesiske ordet «roche», som betyr en vingård som dyrkes i de steinete områdene i Monferrato. Den mest sannsynlige hypotesen er at Ruchè kommer fra gamle vingårder i Haute-Savoy, et område som ligger i Rhône-Alpes-regionen i Øst-Frankrike. Men det som er sikkert, er at denne sorten har funnet sitt hjem og sitt uttrykk av høyeste kvalitet i Monferrato.

Karakter
Ruchè er en rød druesort med middels vekstkraft og god produksjon. Bladene er gjennomsnittlige – små, treflikete, i sjeldne tilfeller femflikete, lysegrønne og glatte. Drueklasen vokser i en sylindrisk form – pyramideformet, langstrakt, kompakt og består av mellomstore druer som er litt ovale og fiolette i fargen. Skallet er konsistent og veldig voksaktig. Den lider ikke av kolatura (dårlig fruktsetting ved blomstring), og den modner i slutten av september eller senest i begynnelsen av oktober. Den modner betydelig raskere enn andre typiske sorter i området, men i de siste stadiene modner den mye langsommere.

Miljømessige og landbruksmessige behov
Ruchè tilpasser seg godt til ulike typer jordsmonn i produksjonsområdet. Den foretrekker imidlertid jordsmonn med kalkstein og leire. Når den dyrkes i dette terrenget, produserer den viner med mer intense og komplekse aromaer. Den vokser best i espalier med høy til svært høy tetthet (ansporet cordon og Guyot). De mest brukte grunnstammene i denne sonen er SO4, Cober og 1103.

Mottakelighet for sykdommer og stammer
Ruchè har høy motstandskraft mot kalde vintre og vårer, middels toleranse for meldugg, gråskimmel og råte (mariumo acido og botritis Cinerea), og utmerket motstandskraft mot Flavescence dorée.

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er en vin med en umiskjennelig karakter. Den har behagelige blomsteraromaer av rose og fiolett, fruktige toner av aprikos og krydder som dukker opp etter hvert som vinen eldes, noe som gjør vinen umiddelbart gjenkjennelig i glasset.

Det finnes kun 5 viner produsert på Ruchè på Vinmonopolet per nå.

Legg igjen en kommentar