Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Tysk vin!

5. Musserende viner er på fremmarsj
Det tyske ordet for musserende er «sekt», og omtrent alle de tyske favorittdruene dine brukes til å lage musserende vin. Ifølge GuildSomm er rundt 50 prosent av tysk musserende premiumvin laget av riesling og 30 prosent av pinotdruer. Det finnes over 1 000 produsenter av sekt i Tyskland, og tyskerne drikker mer musserende vin per innbygger enn noe annet land, noe som gjør den litt vanskelig å finne andre steder. Og hvis du finner en flaske som er merket «winzersekt», er du spesielt heldig – dette er klassifiseringen for musserende viner av særlig høy kvalitet som er produsert på en enkelt druesort.Omtrent alle de tyske favorittdruene dine blir til musserende vin.
6. Tyskland har 13 regioner, hvorav du sannsynligvis aldri har hørt om 12 av dem.
Hvis du kjenner til noen av Tysklands regioner, kjenner du sannsynligvis til Mosel, og det med god grunn: Den utrolige skiferjordsmonnet og de bratte elvebreddene gir viner uten sidestykke, spesielt Riesling. Men det finnes 12 andre regioner utenfor Mosel (de fleste av dem er også oppkalt etter elvene som renner gjennom dem – og produserer like spennende viner) som fortjener din oppmerksomhet. Mikroklimaet varierer betydelig mellom regionene, og det sørligste Baden er den eneste tyske regionen som tilhører EU-klimasone B, en betegnelse som er forbeholdt varmere områder. Like nord for Baden, langs den franske grensen, har Pfalz et nærmest middelhavsklima, mens det milde klimaet i Ahr i nordvest gjør det mulig å dyrke en rekke røde druesorter.
At det er mulig å lage vin av høy kvalitet så langt nord, skyldes først og fremst Golfstrømmen, som fører varm luft gjennom de mange elvedalene. Vinrankene er strategisk plantet i sørvendte skråninger i daler som er beskyttet mot vær og vind, og det enorme jordsmonnsmangfoldet i Tyskland spiller også en rolle, med hundrevis av egnede jordtyper som holder på varmen og passer til mange forskjellige sorter.
7. Hvert år kårer Tyskland en «tysk vindronning».
Hver høst kårer det tyske vininstituttet en «tysk vindronning» fra en av de 13 regionene blant en rekke kandidater som alle har vist et sterkt engasjement for tysk vin. Juryen på 70 medlemmer som velger årets vindronning, består av bransjefolk, pressefolk og politiske ledere. Siden 1949 har den tyske vindronningen hatt ansvaret for å formidle tysk vin til publikum, og hun er på farten rundt 250 dager i året. Den nåværende vindronningen er Angelina Vogt fra Nahe-regionen, som får støtte av de tyske vinprinsessene Julia Sophie Böcklen fra Württemberg og Carolin Hillenbrand fra Hessische Bergstrasse.
8. Tysk vin er i stadig utvikling
Det beste av alt er at tysk vin er fokusert på innovasjon – å bruke erfaringene fra fortiden til å skape en lysere fremtid. Ny presseteknologi, som etterligner effekten av gamle kurvepresser, er i ferd med å spre seg. Og mange fremtidsrettede produsenter velger å legge om vinmarkene sine til økologisk og biodynamisk vinproduksjon.
I kjelleren samarbeider mange tyske produsenter med de beste bødkerne i Burgund for å finne de beste fatene til sine unike Pinot Noir-varianter. Unge vinprodusenter slår seg sammen, noe som gir medlemmer av grupper som «Generation Riesling» bedre tilgang til ressurser innen vinproduksjon og markedsføring. Her forenes historiens lærdom med moderne innovasjon.
Landets vinkultur er i sterk vekst, godt hjulpet av den høye kvaliteten på vinen som produseres. Og spesielt Berlins vinscene blomstrer – noen av de hotteste stedene for tysk vin inkluderer en kinesisk restaurant kalt «Hot Spot», et innendørsmarked med et bredt utvalg av internasjonal mat og en Michelin-restaurant som er så hyperlokal at pepper, sitron og sjokolade er bannlyst fra menyen. Byen er også full av nye, hippe vinbarer, deriblant Weinerei, der gjestene «leier» et glass for noen få euro, fyller og fyller på vin etter eget ønske og betaler det de synes de har drukket for på slutten av kvelden.
Når du drikker tysk vin, opplever du en vakker forening av fortid, nåtid og fremtid.