Piemonte, februar 2024

Nok en gang var Redaktøren på en liten rundreise i denne flotte regionen organisert av I Vini del Piemonte, her er noen av vinhusene som ble besøkt!
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind.

Emanuele Gambino
Det første stoppet på denne turen til Piemonte var hos den ferske produsenten Emanuele Gambino på den vakre gården i Costigliole D’Asti. Den unge Emanuele tok over etter besteforeldrene i 2016, etter å ha vært involvert i vinmaking siden 2011, og det er tydelig at han er engasjert og klar for å skape seg et sted i vinverdenen nord i Italia. Familien eier totalt 55 hektar vinmark, mens han drifter ca. 14 hektar i de to kommunene Costigliole D’Asti og Santo Stefano Belbo. Eiendommen jeg besøker er på 10 hektar, hvorav 8 er plantet med vinmark.
Dette er også et hotell, Monvì Wine Relais, med basseng og restaurant, åpnet i fjor. Et nydelig sted med 8 rom og to leiligheter, ikke minst med utrolig flott design og nydelig utsikt!

Emanuele Gambino ved en av flere amforaer

«Jeg er født og oppvokst i Langhe og Monferrato, områder og steder der jeg har dype røtter. Jeg elsker landskapet, menneskene og tradisjonene. Takket være besteforeldrene mine, som dyrket vin, fikk jeg muligheten til å oppleve et landlig miljø der jeg utviklet en lidenskap for jorda og for enkle, autentiske ting. Denne erfaringen førte til at jeg, etter en radikal endring i yrkeslivet, valgte å følge i deres fotspor.» -Emanuele

Emanuele vil følge vinene fra drue til flaske, for å sikre kvalitet i alle ledd. Med seg på laget har han en ung vinmaker. Når det kommer til lagring bruker han vinifikasjon i ståltanker og lagring på eikefat og tonneaux samt i terrakottaamforaer. På etikettene legger man kanskje merke til de fine sommerfuglene, de symboliserer den delikate måten de produserer vin på, økologisk og med den største respekt for jorden, landet og menneskene som bor her.
Av druer produserer de de lokale druene Barbera, Nebbiolo, Grignolino og Moscato – samt de internasjonale druesortene Sauvignon Blanc, Merlot og Pinot Noir.
Emanuele forteller at de også har planer om å produsere Chardonnay i fremtiden.

Viner smakt:

Mò Frem Sauvignon Blanc 2021: Friske toner av sitrus, eple, urter, krydder, gress, lime på nesen. Den er fruktig, saftig, god syre, tørr og lang utgang, frisk vin. Godt balansert og god! Vellykket! 89p

Sauvignon Blanc 2022: Sitrus, lime, mineraler, ung, fruktig, gule frukter på nesen. Ung og fruktig på smak, tørr, syrefrisk, sitter godt. Ung og lovende! 90p

Mò Frem

Mò Frem Moscato Dry 2021: Kryddertoner på nesen, floral, eple, mineraler, fersken, hvit steinfrukt. Den er fruktig, rik på smak, karakterfull med fin fylde, tørr og lang utgang. 88p

Mò Frem Moscato Dry amfora 2020: Interessant aroma, lett kompleks, innbydende, artig preg av amfora, fersken, eple, mineraler, hvit steinfrukt. Den er fruktig og rik på smak, konsentrert, tørr, lang utgang. En superinteressant vin, kompleks og artig! 90p

Barbera d`Asti 2020: Klassisk aroma på nesen, mørke bær, krydder, urter, hint av fat. Den er fruktig, rund, god syre, lang ettersmak. Godt balansert og god. En flott Asti. 90p

Barbera d`Asti 2021: Mørke bær, urter, busker, mineraler, krydder på nesen. Den er smakfull, syrefrisk, ung, konsentrert, lang ettersmak. 88p

Deilig italiensk mat og vin

Barbera d`Asti 2022: Aromatisk, floral, ung, mørke frukter, skogsbær, urter. Fruktig og rund på smak, ung, fin, god syre og strukturert. Ung men meget lovende, fin balanse. 91p

Barbera d`Asti Superiore Nizza 2021: Fruktig aroma, innbydende, fat, mørke bær, skogsbær, urter, busker. Den er smakfull, deilig frukt, tørr, rik og fyldig, lang ettersmak. Meget flott! 91p

Barbera d`Asti Superiore Nizza 2020: Fruktig nese, kompleks, aromatisk, florale toner, krydder, hint av fat, mineraler. Den er fruktig, rund, god på smak, tørr og lang utg. Flott! 89p

Merlot 2020: Mørke bær, skogsbær, jordbær, krydder, urter, krydder. Rund, lett å like, fin syre, godt balansert og ganske lang utgang. God Merlot. 90p

For å lese mer om vinhuset, bestille vinsmaking eller overnatting: https://www.emanuelegambino.com/en/

Tåkete morgen hos Montalbera

Montalbera
Dette vinhuset har hele 115 hektar land i Castagnole Monferrato (utelukkende bakketerreng som strekker seg mellom vinmarker, hasseltrehager og skogsområder) og 15 hektar i Castiglione Tinella (alt vinmarker, utelukkende Moscato d’Asti), men selve vingården er ganske liten. De produserer 60 % av all Ruchè-vin som blir lagd og er derfor den største private produsenten av Ruchè.

Morando-familien har lidenskapelig fremstilt vin fra sine druer og vinmarker i Monferrato og Langhe i tre generasjoner, og har ingen planer om å gi seg, forteller Svetlana Melnichenko – Eksportdirektør hos Monatalbera.
Svetlana er en dyktig dame undertegnede har møtt tidligere i jobb hos andre vinhus, hun er veldig flink til å vise frem profilen til produsenten!
Vingården Montalbera ble grunnlagt på begynnelsen av 1900-tallet i et område som ligger i kommunene Grana, Castagnole Monferrato og Montemagno.

Det er utrolig flott utsikt fra inngangen til vinhuset, med utsikt over vinmarkene som dekker hele seks åser som går ned i en dal hvor det dyrkes den tradisjonelle piemontesiske hasselnøtten. Vinstokkene varierer i alder fra 7 til 30 år og er oppbundet i lave Guyot-spalier. Alt jordbruksarbeid utføres for hånd. Som nevnt fokuserer de på Ruchè, men har også Barbera d’Asti, Grignolino d’Asti, Monferrato Nebbiolo og Viognier.
Vinhuset har også 4 suiter som leies ut fra 125 EUR, selvfølgelig med nydelig utsikt over området, samt tilgang til massasje.

Svetlana og jeg smaker disse vinene:

Cuvee Blanche (Charmat): Fruktig og aromatisk nese, florale toner, skumgummi. Fruktig også på smak, god syre, sitter godt. En grei og ganske tørr vin. 86p

Cuvee Rosè (Charmat): Røde og mørke bær på nesen, fruktig, urter, floral. Den er fruktig, lett sødmefull, strukturert. 85p

120+1 pas dosè (Tradisjonell metode): Kompleks og innbydende nese, eple, sitrus, brødbakst, nøtter. Den er frisk og god på smak, god syre, tørr og lang utgang. Godt balansert og god vin! 89p

NUDO Langhe Chardonnnay 2022: Eple og gule frukter på nesen, fat, sitrus, urter, mineraler. Den er fruktig, tørr, god syre, lang ettersmak. Den er fruktig og godt krydret med et fint fatpreg. 88p

Ruchè La Tradizione 2022: Fruktig og fin nese med mørke bær, skogsbær, urter, busker, florale toner, skog, jordsmonn. Den er syrefrisk og strukturert på smak, lett frukt, tørr og lang utgang. 88p

Laccento er en nydelig Ruchè

Ruchè Laccento 2022: Kompleks og innbydende, konsentrert nese, fat, florale toner, jordsmonn, fruktig. Den er tørr og konsentrert, lett kompleks, syrefrisk, lang og tørr utgang. Fint balansert. 89p

Ruchè Riserva 2021 (BS): Ung og fruktig, mørke bær, kompleks, og konsentrert, syltetøy, jordsmonn. Den er konsentrert, krydret, tørr og lang utgang. God og lovende, smakfull. 90p

Grignolino d`Asti Grignè 2022: Krydret og innbydende, lett kompleks, mørke bær, kirsebær, floral, skog. Fruktig med god syre, tørr og lang. 87p

Grignolino d`Asti lanfora (amfora) 2021: Lett kompleks, innbydende, mørke bær og frukter, floral, jordsmonn, tomatstilk. Den er fruktig, tørr, god syre, lang utgang. Artig uttrykk! 88p.

Piemonte Rosso Fuori Catalogo 2020: Mørke bær og frukter, skogsbær, klassisk og fin, urter, jordsmonn. Fruktig og god på smak, god , tørr og lang. Allrounder med fin balanse. 88p

«Drømmen til generasjonene av vinmakere som har kommet før oss, har vært å få tak i den best mulige druen og forvandle den til vin, uten å fortynne eller endre de iboende smakene og aromaene som naturen har skapt, og vinifisere den uten å miste et gram av den opprinnelige verdien.» -Franco Morando

Barbera Superiore Lequilibrio 2021: Superkompleks, mørke bær, skogsbær, urter, skog, hint av fat. Kompleks på smak, fin frukt og syre, tørr og god, lang og godt balansert utgang. Meget flott og konsentrert vin. 91p

Vinplantene sover fortsatt i januar

LA MIA NUDO Nizza 2021: Kompleks, innbydende, mørke bær, fat, mange lag, floral. Den konsentrert, god frukt og syre på smak, godt balansert, lang og tørr utgang. Rik og deilig Nizza. 91p

Barolo Levoluzione 2019: Kompleks nese, innbydende, mørke bær, skogsbær, fat, smør, urter og krydder. Den er fruktig også på smak, tørr, god syre, lang ettersmak. Lovende Barolo! 90p

Laccento Birra Grape Ale: Malt og sitrus på nesen, hvete, jordsmonn, vinøse toner, floral. Den er fruktig og god på smak, rund, fyldig, lang ettersmak. Utrolig godt øl, sitter godt. 5+

Grappa Ruchè: Kompleks og innbydende, druer, vinøs, florale toner, lett krydder. Konsentrert, fyldig, rund, rik, klassisk smak, lang utgang. Fin grappa. 89p

For å lese mer og booke besøk og/eller overnatting: https://www.montalbera.it/en/incoming-and-tasting/
Les også noen andre viner anmeldt fra Montalbera her: https://vinarena.no/2023/11/30/vinreise-barbera-dasti-og-monferrato/

Litt om Ruchè: En hypotese om opprinnelsen til Ruchè-navnet er at det stammer fra «San Rocco», et munkesamfunn viet til Saint Roch som introduserte dyrkingen i området. Andre hevder at navnet stammer fra det piemontesiske ordet «roche», som betyr en vingård som dyrkes i de steinete områdene i Monferrato. Den mest sannsynlige hypotesen er at Ruchè kommer fra gamle vingårder i Haute-Savoy, et område som ligger i Rhône-Alpes-regionen i Øst-Frankrike. Men det som er sikkert, er at denne sorten har funnet sitt hjem og sitt uttrykk av høyeste kvalitet i Monferrato.
Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er en vin med en umiskjennelig karakter. Den har behagelige blomsteraromaer av rose og fiolett, fruktige toner av aprikos og krydder som dukker opp etter hvert som vinen eldes, noe som gjør vinen umiddelbart gjenkjennelig i glasset.
Les mer om Ruchè her. 

Colle Manora
Dette vinhuset i Monferrato fikk jeg virkelig oppleve at var et kunstverk, her finner man ikke bare vin! Det er den rødhårede, flotte Alessandra Aldieri som møter meg, hun er ansvarlig for marked og salg hos Colle Manora.

Monferrato er oppført på UNESCOs verdensarvliste, vakkert!

De to som driver vinhuset er Marina Orlandi Contucci, fra en gammel vinfamilie, og Giorgio Schön, sønn av den kjente stylisten Mila Schön, som virkelig har satt sitt preg på denne vingården. De to har modernisert dette historiske vinhuset etablert i 1981, med nyplantede vinmarker og ny kjeller med toppmoderne utstyr. Uten å miste den sjarmerende stilen Piemonte er kjent for. Hele eiendommen er ca. 75 hektar, hvorav rundt 21 er plantet med vinmark.
Det er gjennomgående at interessen til eierne er motorsport og fashion, og det er nettopp kraft og eleganse de også ønsker i vinene sine.
Alle vinmarkene drives etter prinsippene for integrert landbruk, med fokus på lite bruk av plantevernmidler og manuell håndtering.

Motorsport er en inspirasjon

For Haute Couture og sportsbiler er målet fortreffelighet: det er vingårdens filosofi. Arbeidet vårt er konsentrert om vinmarkene, der vinbøndene våre daglig tar seg av vinstokkene og bruker miljøvennlige jordbruksmetoder. –Produsenten

De lokale druesortene er vingårdens virkelige hjørnestein. Barbera Monferrato gir liv til den unge Pais, mens Barbera d’Asti Superiore har fått æren av å bli kalt Manora, Albarossa monovarietal gir liv til Ray: en Barbera-krysning av Nebbiolo Dronero, skapt av professor Dalmasso, godkjent for utplanting først i begynnelsen av år 2000 og nå dyrket på noen få hektar.
Utplantingen av den første Sauvignon Blanc-druen i Piemonte viste at Monferrato var i stand til å produsere en svært fascinerende hvitvin, nemlig Mimosa.
Så Mila, født fra Viognier, den lovede Chardonnays brudgom, hedrer med sin store finesse motedesigneren, som den er dedikert til, i et veldig lykkelig ekteskap.
Chardonnay er sjelen til Double Bubble, med sin etikett fra Zagatos bildesignerpenn, og preget av den doble pukkelen til modellene hans.
Cabernet Sauvignon og Merlot sin perfekte kraft skinner i Giorgios mesterverk Rosso Barchetta, viet til hans uendelige lidenskaper for brølende motorer.
Pinot Nero er derimot Palo Altos hjerte, en fyldig, dyp og stram vin som bare produseres i de beste årgangene. Smakingen avsluttes med Piangalardo, en berusende Barolo som er resultatet av en svært begrenset produksjon av Nebbiolo Langhe.

Vi smaker alle vinene til vinhuset:

Dubble Bubble Brut (Charmat): Eple på nesen, sitrusfrukter, epleskrott, mineraler, hint av kjeks. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og ganske lang utgang. God Charmat! 88p

Monferrato Bianco Mimosa 2022: Sitrus, innbydende, gule frukter, litt ung, pære, urter. Den er syrefrisk, lime, sitrus, smakfull, lang utgang. Artig vin. 87p

Mila 2018: Fatpreget aroma, eple, sitrus, lett kompleks med gule frukter og florale toner. Kompleks og god smak, rund, god syre, lang ettersmak. En utrolig fin vin, deilig match. 88p

Pais 2022: Røde og mørke bær, skogsbær, urter, jordlige hint, urter. Den er fruktig og god på smak, rund, lang og tørr utg. Allrounder. 87p

Ray Albarossa: Litt gård, noe uren, mørke bær, ku, urter, mineraler. Den følger nesen, også her litt ku, lang og tørr. 82p

Manora Barbera d`Asti 2020 Superiore: Mørke bær på nesen, lett krydderpreg, mange lag, urter, busker, kirsebær. Den er saftig på smak med god frukt, rund, tørr, lang og god. Flott Superiore! 89p

Rosso Barchetta 2020: Mørke bær, solbær, fruktig aroma, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig også på smak, god syre, tørr, lang ettersmak. Flott vin! 88p

«Denne vinen (Barchetta) har sitt utspring i kombinasjonen av to lidenskaper og er produsert med druer fra vingårdens beste beste vinmarkene ved hjelp av sofistikerte teknikker. I likhet med de berømte røde sportsbilene har denne vinen en dundrende dundrende stemme, en betryggende reserve av styrke.» –Giorgio Schön

Etiketten er en tolkning av «chassisplaten», en identifikasjonsplate på bilrammen, som ble brukt på Ferrarier på femti- og sekstitallet, blant annet den røde racerbilen «Barchetta». Baksiden av flasken kan tilpasses med identifikasjonsnummeret på ens egen bil eller med navnet på personen flasken er dedikert til.

Paloalto 2016: Kompleks, innbydende, mørke bær, jordbær, krydder, mange lag, hint av fat. Den er fruktig, god syre, fin struktur, lang ettersmak. En uventet og god Pinot! 90p

Piangalardo Barolo 2019: Mørke bær, krydder, urter, krydder. Den er fruktig og tørr på smak, urter. Lang ettersmak. En klassisk og god Barolo. 88p

Les mer, book smaking og/eller lei en av de to leilighetene på gården her: https://www.collemanora.it/?lang=en

Tips: Albarossa er en sjelden druesort, skapt av professor Dalmasso – en berømt pioner innen moderne vindyrking – som i 1938 krysset Nebbiolo di Dronero x Barbera, og fikk en drue med stort potensial og kompleks modning, som nå bare dyrkes av noen få vinprodusenter.

Adriano Grasso
Familieveggen
Adriano Grasso er en liten vingård på rundt seks hektar som ligger i Calosso, den første byen i Monferrato som grenser til Santo Stefano Belbo og Castiglione Tinella.
Gården har vært BIO-sertifisert siden 2020, og driver økologisk jordbruk som respekterer vingårdens naturlige livssyklus og er nøye med å minimere påvirkningen fra eksterne faktorer, også de som er forårsaket av mennesker.
Et modig valg som tar utgangspunkt i kjærligheten til naturen og opprettholdelsen av et sunt miljø som er i stand til å generere gunstige effekter for mennesker og druer.

Det er 6. generasjon som driver vingården, og det er nettopp Adriano jeg møter da jeg er på besøk. Han forteller at etter å ha fullført studiene ved ønologiskolen i Alba og tatt diplom i vindyrking og ønologi ved universitetet i Torino, valgte han fra 2014 å vie seg til familiebedriften. Når det kommer til de neste generasjonene har han en datter på 30 år, som den musserende vinen Adele er kalt opp etter, og en sønn på 1. Doro Moscato er oppkalt etter bestefar.
Hvis du ser på logoen så forestiller den druer+tråkking=vin, dette er en god indikasjon på stilen til vinhuset. Naturlig.
Tappingene av vinene skjer uten filtrering ved avtagende måne og fint vær.

Adele

Vi smaker disse vinene:

Adele Methodo Classico Rosè (begrenset antall flasker): Klassisk aroma, røde og mørke bær, lett, krydder, mineraler. Tørr og lang, god syre, fin og strukturert utgang. En god musserende som sitter godt, men med litt lite karakter. 87p

Barbera d`Asti 2020: Mørke bær og frukter på nesen, klassisk, fint krydder, jordsmonn, mineraler. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, godt balansert, lang utgang. En klassisk og god Barbera. 90p

Gambarossa 2023 (BS): Veldig fruktig og god, ung selvfølgelig, mørke bær, sukkertøy, bringebær. Fruktig på smak, tørr og god. Artig vindrue og god vin. Lovende. 88p

Barbera d`Asti Superiore 2019: Kompleks og deilig aroma, mørke bær, lett krydder, jordsmonn. Den er fruktig, rund, god syre, godt balansert, tørr og lang utgang. Konsentrert og meget god Barbera. 91p

Barbera d`Asti Magnum 2016: Mørke bær, skogsbær, unge bær, hint av fat, jordsmonn. Den er innbydende på smak, fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Meget flott Barbera! 92p

Moscato Doro NV (meget begrenset antall flasker): Fruktig og innbydende på nesen, floral, aromatisk, tropisk. Sødmefull, god syre, godt skum, lang og søt. Fin sprudlende Moscato. 87p

Les mer og book smaking her: https://adrianograsso.it/en/adriano-grasso-vignaiolo-english/.

Cassina Careta

Tenuta Carretta
Dette vinhuset holder til i Piobesi d`Alba, i vinområdet Roero. Vinhuset er ett av de mest historiske i Italia og har en lang og rik historie. Undertegnede møter Minetti, administrerende direktør i Tenuta Carretta, og vinmaker Paolo Scaiola denne dagen i februar.
Navnet på vinhuset gjenspeiler den første eieren, adelskvinnen Careta Constanzi, som bodde i Alba på slutten av 1300-tallet.
Men den offisielle starten for vinhuset var ikke før i 1467 da den første kontrakten ble signert, og den daværende eieren Andrea Damiano, Lord av Piobesi, leier bort «Cassina Careta» til tre brødre.
Dette dokumentet beviser ikke både at vinhuset fantes på 1400-tallet, men også unike detaljer om de daværende vinmarkene.
Damianofamilien eide vingården til 1811, da en baronen av Roero tok over, i 1939 tok Veglia-brødrene over, og til slutt i 1985 de nåværende eierne fra Mirogliofamilien.
Vinhuset har 120 hektar med vinmark totalt, fordelt over blant annet Langhe-Roero, Alta Langa og Monferrato, inkludert 2.2 hektar i den kjente Cannubi-vinmarken. De bruker kun egne druer og innhøstning for hånd.

Minetti styrer skuta med stø hånd

Det virker som om vinhuset er i gode hender når jeg snakker med de to mennene under både smaking og middag på den fantastiske Michelin-restauranten de har på vinhuset. De har også en hotelldel som kan anbefales på det sterkeste!
Takket være sin flere hundre år gamle historie og kvaliteten på produktene er Tenuta Carretta nå en del av den lille kretsen av historiske italienske bedrifter og produsenter av kvalitetsviner: et sted som aldri skriker, men som er diskret.

Vi smaker:

Alta Langa Pas Dosè Airali 2020: Eple, mineraler, sitrus, mineraler og kjeks på nesen. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, lang og lett strukturert. God! 8pp

Alta Langa Airali Brut 2020: Eple, sitrus, florale hint, lett kompleks nese, brød. Den fruktig på smak, god syre, ganske lang og lett strukturert utgang. Fin balanse. 88p

Nebbiolo Rosè Brut: Innbydende aroma, florale toner, røde bær og frukter, bringebær, hint av urter og mineraler. Den er syrefrisk med en fin Nebbefrukt, tørr og strukturert i en lang ettersmak. Smakfull og god vin, godt balansert, matvennlig og god. 88p

Cayega Roero Arneis 2022: Gulgrønne frukter, epler, pære, sitrus og hint av krydder på nesen, jordsmonn. Den er ung og frisk på smak, fruktig og godt balansert, rund, lang og saltaktig utgang som sitter godt. 88p

Alteno della Fontana Roero Arneis 2019: Fint preg av bunnfall og modne gule frukter, sitrus, mineraler og jordsmonn. Den er rund og rik på smak, konsentrert, godt balansert, lang og deilig ettersmak. En utrolig god Arneis, smakfull, rik og balansert. 90p

Canorei 2021: Kompleks med gule frukter, mineraler, sitrus, krydder. Den er fruktig og konsentrert på smak, fint balansert fatpreg, rund og lang utgang som sitter godt med moden sitron. En nydelig vin, flott balansert og deilig på smak.  90p

Minetti og vinmaker Paolo Scaiola holder smaking

Barbera d`Alba 2022: Mørke bær, skogsbær, fruktig, urter, busker, krydder og jordsmonn på nesen. Den er saftig, god syre, tørr og lang ettersmak. En godt balansert og typeriktig Barbera. 89p

Langhe Rosso 2021: Mørke bær, urter, busker, hint av fat. Den er fruktig og god på smak, god syre, lang utg. Godt balansert og god. Flott! 89p

Nizza Bricco Manera 2020: Den er mørk og fruktig på aroma, mørke bær, skogsbær, urter, jordsmonn, krydder. Den er fruktig på smak, godt balansert, konsentrert, tørr og lang ettersmak. En veldig fin Nizza. 90p

Langhe Nebbiolo 2019: Klassisk og innbydende aroma, mørke bær, skogsbær, hint av av fat, jordsmonn og krydder. Fruktig og god på smak, god syre, lang ettersmak. Veldig fint balansert og rik på smak, pen struktur. 91p

For å lese mer, bestille vinsmaking eller sjekke ut hotellet: https://www.tenutacarretta.it/en/

G.D. Vajra

Vajra har etablert seg som et meget kjent vinhus i Norge, den brede linjen av viner de har på Vinmonopolet har noe som kan passe for de fleste. Selv har jeg besøkt de på vingården i Piemonte flere ganger, og det har alltid vært datteren i huset, Francesca, som har tatt godt vare på meg. Denne gangen oppdager jeg at Francesca jobber med neste generasjon, så hyggelig!

Redaktøren og Francesca

Lang historie kort fortalt: G.D. Vajra ble etablert  i 1972, det er altså en ganske ung vingård. Den ble opprettet av Francesca far, Aldo, og han kalte den opp etter sin far Giuseppe Domenico. På 80-tallet får han tittelen «the most modern of the traditionalists and the most traditional of the modernists», han har jobbet seg gjennom de vanskelige første årene, giftet seg og barna Giuseppe (1985), Francesca (1987) and Isidoro (1990) ble født.
Aldo og konen jobbet dedikert med vin i alle år, men de passet på å ikke snakke jobb rundt matbordet, de ble derfor positivt overrasket over at alle barna valgte samme vei som de.
«Å være et team er en drøm, den største drømmen til enhver forelder» sier Aldo i en video på nettsiden deres og den drømmen kan man si at de har lykkes med.
Vinmarkene ligger høyt, ca. 400 meters høyde ved landsbyen Vergne i Barolo og de har derfor en ganske kjølig stil på vinene sine.
Les om besøket mitt i fjor her.

Vi fokuserer på Barolo i starten, så «alt annet»:

Albe Barolo 2020: Mørke bær på nesen, krydder, urter, busker, tomat, teblader, jordsmonn. Den er fruktig, god syre, lang og tørr. Rik og godt balansert. 89p

Coste di Rose Barolo 2020: Lett krydder på aroma, mørke bær og frukter, floral, innbydende, teblader, krydder. Den er saftig, strukturert, lang og smakfull, noe bitter i utgang. God. 88p

Ravera Barolo 2020: Mørke bær på nesen, krydder, innbydende, klassisk Ravera, floral, lett krydder, jordsmonn. Den er klassisk og fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang. 89p

Bricco delle Viole Barolo 2020: Kompleks nese, mørke bær, florale toner, krydder, jordsmonn, lett kompleks. Den er fruktig, rund og balansert, god syre, strukturert. God vin i god årgang, meget lovende. 91p

Luigi Baudana Barolo 2019: Pepper aroma, fint krydret, mørker bær, jordsmonn. Syrefrisk og god på smak, lett frukt, tørr og lang, fin ettersmak. Balansert! 90p

Luigi Baudana Barolo 2020: Fruktig nese med godt bærpreg, mørke bær, krydder, jordbær, jordsmonn, krydder, pepper. Den er fruktig, fint utviklet, tørr med lang og strukturert utgang. Fin vin. 89p

-Konklusjonen på Barolosmakingen er at 2020 kommer til å bli en fantastisk årgang, de er allerede tilgjengelige, men jeg gleder meg til å se hva som skjer videre!

Barbera d`Alba 2022: Mørke bær og frukter på nesen, jordbær, fruktig, lett krydder, jordsmonn. Den er fruktig på smak, tørr og lang, sitter godt. Godt balansert og god vin. 90p

Barbera d`Alba Superiore 2022: Kompleks og innbydende aroma, mørke bær, fruktig, jordbær, lett krydder, jordsmonn. Den er fruktig og god på smak, konsentrert, tørr og godt strukturert på smak, lang ettersmak. 91p

Barbera Freisa 2021: Urtete, lett uren, mørke bær, jordsmonn. Frisk, tørr og lang. Spesiell. Blir ikke god venn med denne vinen. 85p

Kyè Langhe Freisa 2021: Lett kompleks nese, mørke bær, innbydende, jordsmonn, jordbær, krydder. Den er strukturert og god på smak, lang og tørr ettersmak. Strukturert og flott vin! 89p

Langhe Nebbiolo 2022: Fruktig aroma, jordbær, lett krydder, jordsmonn, innbydende aroma. Den er fruktig på smak, tørr, strukturert og godt balansert, lang utgang. Flott Nebbiolo! 90p

Dolcetto d`Alba 2022: Jordbær, bringebær, røde frukter, krydder og jordsmonn. Den er innbydende, saftig, tørr og syrefrisk, lang utgang. En god vin! Saftig med fin struktur. 88p

Dolcetto Coste&fossati 2022: Den har et saftig og rødlig fruktpreg, urter, lett krydder, jordsmonn. Den er tørr, fint utgang, lang ettersmak. Saftig og strukturert. 89p

Les mer og book smaking her: https://www.gdvajra.it/it/homepage

Josetta Saffiria / Sara Vezza

Det er sterk kvinnelig energi hos Josetta Saffiria / Sara Vezza.

Etter andre verdenskrig kjøpte Ernesto Saffirio and av brødrene sine for å holde arven forent. Dette var starten på egen vinproduksjon, selv om mange år gikk med til drue-produksjon, og først i 1975 tok Josetta Saffiro skrittet fullt ut og bestemte seg for egen vinproduksjon. Både Josetta og ektemannen Roberto Vezza er begge utdannet ønologer og fikk etterhvert i gang en meget god produksjon av barolo, som så dagens lys i 1982. Sara Vezza, datteren til Josetta og Roberto, overtok driften av vingården på slutten av 90-tallet, men har fortsatt god hjelp fra foreldrene. Sara har en visjon om å skape ikke bare gode viner, men også skape et miljøvennlig firma med sertifiserte økologiske viner.
Da jeg besøkte dette vinhuset for første gang i 2018 smakte jeg med Sara, og ble imponert over vinene de lager. Denne gangen rakk jeg bare å hilse på henne da hun måtte dra, men jeg ble godt ivaretatt av en av hennes ansatte, dyktige Marco Serra, og vinene ble jeg like imponert over…

Sara Vezza Nebbiolo Spumante Brut Rosè 2019: Kompleks aroma, innbydende, lett utviklet, mørke bær og frukter, eple, sitrus, hint av vaniljekjeks. Fruktig og god på smak, fin syre, lang ettersmak med et flott krydderpreg. Kul vin! 90p

En verdi er bærekraft, og jeg kan uttrykke det med bare ett ord: fremtiden. Vann gjenspeiler en tilbakevending til naturen, til «renhet», til respekt for jorden og menneskene som bor der. Å oppnå bærekraft er en langvarig prosess som krever stor innsats. Jeg sammenligner dette konseptet med øyenstikkerens flukt, et insekt som forblir i larvestadiet i flere år i vann, på bunnen av dammen der den legger eggene sine. Etymologien til det italienske navnet libellula er usikker: Noen mener at det kommer fra det greske ordet libra, som betyr balanse, mens andre mener at det kommer fra det latinske libellum, som er en diminutivform av liber, som betyr fri. Øyenstikkeren blir ofte sett på som et magisk vesen: Den er et symbol på transformasjon, metamorfose og forandring, som alle forenes i hver enkelt personlighet. Den representerer frihet, bevissthet og balanse.

Sara Vezza Alta Langa Methodo Classico 2019: Klassisk og innbydende, urter, sitrus, mineraler. Den er fruktig med fint skum, god syre, tørr og lang ettersmak. Flott vin! 91p

Rossese Langhe Bianco 2017: Eplefrukt på nesen, sitrus, gule frukter, flere lag, hint av fat. Den er fruktig, sitrus, lett krydder, den er rund og fruktig, lang og strukturert. God hvit Langhe. 89p

Barbera d’Alba Superiore 2021: Mørke bær, lett krydder, jordsmonn, røde frukter, jordbær. Den er fruktig på smak, lett struktur, syrefrisk, frisk og tørr. 88p

Langhe Nebbiolo 2021: Mørke bær på nesen, skogsbær, lett krydder, jordsmonn. Saftig og fruktig på smak, lett strukturert, tørr og lang ettersmak. 88p

Barolo Monforte 2020: Mørke bær, krydder, teblader, florale toner, jordsmonn, innbydende aroma. Mørke bær, fruktig smak, tørr, lang utgang med fin struktur. 87p

Barolo Persiera 2020: Mørke bær og frukter, florale toner, teblader, aromatisk, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, lang og strukturert utgang. Godt balansert og lovende Barolo. 91p

Jeg har fulgt i familiens fotspor – min mor lærte meg å lage vin. Min mor underviste i vinproduksjon og faren min er ønolog. Mer enn noe annet, er jeg et barn av Langa-jorda. -Sara Vezza

Barolo Ravera 2020: Mørke bær, florale toner, jordbær, aromatisk, jordsmonn og krydder. Den er fruktig, god syre, tørr og lang utgang. En kompleks og god vin. 92p

Barolo Perno 2019: Lett kompleks aroma, røde bær og frukter, skogsbær, hint av fat, krydder. Den er saftig på smak, god, stor, lang utgang. En meget flott balansert og god Barolo! 92p

Barolo Riserva 2017: Kompleks, mørke bær, røde frukter, krydder, urter, teblader, jordsmonn, fint utviklet. Den er fruktig god på smak, lang ettersmak. En utrolig fin Barolo. 93p

Vermouth Torino: Urter, floral, lakris, krydder, mynte, busker, jordlige toner. Sødmefull og fruktig, god syre, tørr og lang. Flott vermouth, smakfull men noe søt. 88p

Grappa di Barolo: Druer, sitrus, fat, vinøs og lett krydder. Den er konsentrert på smak, rik, lang ettersmak. God avec. 90p

Les mer her: https://www.saravezza.it/en/
https://www.josettasaffirio.com/en/


Mura Mura
«Det finnes et sted der skjønnheten lyser opp hver eneste detalj. Det finnes bånd som lar oss vokse som individer. Ta deg tid til å kjenne på essensen. Vi har skapt denne verdenen, og vi kaller den Mura Mura. Mura Mura betyr å leve rolig, klokt og ta vare på det som er verdifullt. Vi har fulgt vår lidenskap, nysgjerrighet og streben etter perfeksjon.»

Biff tartar med stekt beinmarg, kapers, ansjos og sjalottløk

Det er en engasjert vingårdseier som møter meg på Mura Mura, Guido Martinetti er er mannen som startet dette prosjektet og deler villig bort både historie, filosofi og alt en kan lure på om dette fascinerende stedet. Han ble kjent for gelatoselskapet sitt (sammen med vennen Federico Grom grunnla de multinasjonale Grom) før han investerte i denne eiendommen, som både er vingård, restaurant og hotellanlegg.
Jeg får en liten omvisning på hotellet (det er dessverre mørkt når jeg kommer), og kan absolutt tenke meg å tilbringe noen netter her på et senere tidspunkt, her har de flotte leiligheter, basseng og ikke minst et moderne treningssenter – noe som er relativt sjelden på vingårdshotell.
Restauranten Radici ligger inne i Dimora degli Artisti i den fascinerende kjelleren fra 1878, og serverer utrolig nydelig mat. Undertegnede nøt blant annet biff tartar med stekt beinmarg, kapers, ansjos og sjalottløk, kaninnyrer og vaktel på tre måter: bryst fylt med foie gras, glasert lår, surdeigslår servert knasende sprøtt.

Vingårdsmessig begynte de med 8 hektar (også frukt), som nå har blitt utvidet til rund 34ha og lager i dag 12 ulike viner.

Piemonte Bianco Bianca 2021: Eple, sitrus, gjær, lett kompleks, aromatisk, floral, hint av mineraler. Den er fruktig, fin syre, lett bitter, lang ettersmak. Mineralsk og god Favorita. 89p

Barbera d`Asti Superiore Miolera 2019: Klassisk aroma, mørke bær, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig, saftig, tørr, god syre, lang. Velbalansert Barbera. 89p

Mercuzio Langhe Nebbiolo 2019: Klassisk nese, mørke bær, skogsbær, floral, teblader, innbydende, krydder. Fruktig smak, saftig, lang og god ettersmak. Fin Langhe Nebb! 89p

Barbaresco Faset 2019: Mørke bær, krydder, røde frukter, kirsebær, krydder, jordsmonn og urter. Fruktig og god på smak, god syre, tørr, lang ettersmak. En smooth og fin Barbaresco. 90p

Barbaresco Serragrilli 2019: Mørke bær på nesen, krydder, florale toner, teblader, jordsmonn og krydder. Syrefrisk og fruktig, kraftig stil, lang og tørr ettersmak. En Barbaresco med karakter. 90p

Barbaresco Starderi 2019: Støv, mørke bær, kirsebær, urter, krydder, fruktig, røde frukter. Den er fruktig, god syre, lang og tørr ettersmak. Utrolig flott og rund. 91p

Beatrice Timorasso 2021: Eple på nesen, sitrus, frukt, mineraler, hint av fat. Den er fruktig, rund, tørr, god syre, lett krydret, lang ettersmak. En fin Timorasso! 89p

Romeo Piemonte Rosso 2019: Mørke bær, floral aroma, krydder og jordsmonn. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, lang, lett krydret utgang med fine tanniner. 89p

Grignolino Garibaldi 2021: Mørke bær, fruktig, saftig, skogsbær, urter på nesen. Lang og tørr, fin syre, saftig, lette tanniner. Grignolino med flott karakter! 90p

Barolo Sorano 2020 (kommer i sommer): Mørke bær på nesen, jordsmonn, kirsebær, lett krydder. Den er tørr, frisk, godt balansert med en lang utg. Lovende! 90p

Ofeliea Moscato Passito 2020: Innbydende aroma, intens gul frukt, aprikossyltetøy, aromatisk, blomster, honning, tørket frukt. Den er sødmefull og fyldig, rik, fin syre, lang og deilig ettersmak. En deilig gul dessertvin. 91p

Hotell: https://lemarnerelais.it/en
Restaurant: https://radicimuramura.it/en
Vinhus:

Produttori di Govone
Dette er et kooperativ, og det er tydelig at de er i ombygging når en kommer dit. Maria Grazia di Paolo som jobber innen eksport for vinhuset møter meg og viser meg rundt denne dagen, hun forteller at de er et kooperativ.
Vinhuset, som ble grunnlagt i 1957, har vinmarker i områdene Alba, Langhe, Roero, Asti og Monferrato.
I dag har vingården rundt 250 medlemmer, eiere og leietakere av ca. 289 hektar vinmarker (med en samlet vinproduksjon på ca. 2.000.000 liter per år):

79 hektar vinmarker med Barbera d’Alba,
97 hektar vinmarker med Barbera d’Asti,
27 hektar vinmarker med Nebbiolo d’Alba,
26 hektar vinmarker med Arneis,
20 hektar vinmarker med Dolcetto og
40 hektar vinmark i de resterende typene, som f.eks: Bonarda, Freisa, Grignolino, Cortese, Chardonnay, Favorita og Ruchè.

De arrangerer også vinsmakinger i ulike pakker, med omvisning, smaking og snacks, samt pakker med overnatting i flotte rom med og uten Jacuzzi etc.

Terre Sabaude «Sigillo Ducale» Methodo Classico Roero Arneis 2023: Den er frisk og fruktig på aroma, eple, sitrus, mineraler. Den er syrefrisk, tørr og lett krydret utgang. Saftig og god vin. 88p

Terre Sabaude «Sigillo Ducale» Methodo Classico Roero Arneis 2021: Eple, sitrus, mineraler, urter. Den er litt uren, eple, sitrus, 87p.

Barbera Monarca Alba 2020: Mørke bær og frukter, hint av fat, urter, busker. Mørke bær og frukter også på smak, rund, tørr og lang utgang. Integrert alkohol og fin balanse. God Barbera! 89p

Borbonica Barbera Alba 2020: Urter, mørke bær, busker, tomatstilk og krydder på nesen. Den er fruktig, god syre, tørr og lang utgang. Godt balansert og god Barbera! 90p

Nebbiolo d`Alba Superiore 2020: Mørke bær og frukter, lett krydder, fat, busker, florale toner. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang. Klassisk og fin. 88p

Barbaresco 2020: Klassisk aroma, mørke bær og frukter, urter, tomater, krydder. Den har en fin frukt, god syre, lang og tørr ettersmak. 88p

Barbera 2021 Appassimento: Tørket frukt, mørke bær, krydder, urter. Den er fruktig, tørr, lang ettersmak. kraftig og spesiell, ubalansert. 84p

For å lese mer, booke smaking, se video av smakinger eller booke overnatting: https://www.produttorigovone.com/en/

En kommentar om “Piemonte, februar 2024

Legg igjen en kommentar