VinArena var tilstede på årets Amarone Opera Prima, vi ser først på pressemeldingen fra Consorzio Vini Valpolicella med deres tanker og litt fakta, før dere får mine topp 19 viner fra smakingen.
Pressemelding:

Nedgangen for rødvin – som bare ble bremset av boomen etter Covid, men som ble forsterket av et dårlig 2023 – har pågått en stund nå. På grunn av en blanding av generasjonsmessige og etniske faktorer, men også klimatiske faktorer, beveger ganer over hele verden seg gradvis mot en forkjærlighet for alkoholholdige drikker som verken er vin eller dens symbolske farge. Dette er et øyeblikksbilde fra Wine Observatory of the Italian Wine Union (IWU), som i dag står i fokus på Amarone Opera Prima (3.-4. februar), det årlige arrangementet om Veneto-regionens rødvinskonge, som arrangeres av Valpolicella Wine Consortium med 70 deltakende bedrifter.
–«Vi valgte en mer kritisk enn feirende tilnærming for å feire det 20. året for dette arrangementet dedikert til Amarone», sier president Christian Marchesini. «Som konsortium mener vi imidlertid at den beste måten å fortsette å vokse på er å foreta en ærlig og nøyaktig analyse av de utfordringene som klimaendringer, ny forbrukerdynamikk og markedsutviklingen stiller betegnelsen overfor», avslutter han. «Vi må, vil og kan lage en stadig mer konkurransedyktig og moderne Amarone.»
–For konsortiets visepresident, Andrea Lonardi (MW): «Tidligere har Amarone vært en vin som har dekket en etterspørsel i markedet. Valpolicella-produsentene var blant de beste, spesielt i visse markeder, til å forstå at det var behov for en myk, varm og behagelig vin. Dette gjorde at vinen ble en stor suksess i volum. Men i fremstillingen av vinen gikk de over streken med delvis tørking og måtte forfølge en stil som dette markedssegmentet krevde. I dag vokser ikke dette segmentet lenger og gir mer uklarhet enn sikkerhet for fremtiden.
I dag må vi derfor endre og utvikle oss, og omstille vinen vår gjennom endringer både når det gjelder geografiske markeder og forbrukerprofilering.
For å gjøre dette er det blant annet nødvendig med en stilistisk endring. Viner som er solide på markedet, er faktisk fine viner – de som har en dyp tilknytning til sitt opprinnelsesområde, som har verdier og en spesifikk kommunikativ formulering som gjør dem identitetsskapende.
Vi må skape en Amarone som bringer produksjonsfaktorene i balanse igjen: metoden (å la druene hvile), territoriet (jordsmonn, druesorter, klima), menneskene (produsenter, bedrifter) og kommunikasjonen. Det er helt klart en kompleks utfordring, fra volum til verdi, og det krever endringer: kulturelt, produksjonsmessig, lovgivningsmessig og kommunikasjonsmessig.»
–Ifølge studier utført av IWU Observatory stagnerte eksportvolumet av amarone i 2023 (-12 %) på rundt 75 000 hl, en statistikk som uansett er på linje (+1 %) med 2019 og har økt betraktelig de siste 10 årene (+17 %). Den nedadgående eksporttrenden det siste året skyldes delvis en reell nedgang i forbruket (spesielt i Skandinavia og Canada, og delvis i Tyskland, som i alle fall har registrert en økning i salget i detaljhandelen), mens det i USA, sammen med den generelle rødvinstrenden, var en kortvarig effekt av lagerreduksjon av produkter som var akkumulert i distribusjonsfasen, noe som involverte all italiensk vin og andre, noe som bremset etterspørselen etter vin i utlandet. Til slutt var salget i den italienske detaljhandelen stabilt.
–I dag tegner det seg et bilde som viser store fall for de viktigste druesortene fra de fem kontinentene og de viktigste konkurrentene, der eksporten av fransk rødvin de siste to årene har krympet med 15 % og spansk rødvin med over 20 %. I fjor var det globale forbruket av rødvin -7 % sammenlignet med 2021, og de siste 12 månedene har det vært en kraftig nedgang på de viktigste sluttmarkedene, fra USA (-9 %) og Canada (17 %) til de skandinaviske landene, Kina og Italia (-5 %).
–«For første gang, etter flere tiår med høykonjunktur, ser vi en slags innsnevring av vinmarkedets omkrets», sier Carlo Flamini, leder for IWU Observatory, «men det finnes store unntak i premiumsegmentet. For eksempel, i USA mot det generelle italienske rødvinssalget på -9% i den mer lønnsomme kanalen, den på stedet (restauranter, etablissementer, hoteller), er den eneste prisklassen som klarte å klare seg med stigninger den for engros over $ 25 per flaske (+2%). Det er her italienske produkter må begynne på nytt, glemme begrepet «massemarked» og dyrke sterke identitetsverdier og territoriell og stilistisk konsistens.»
–Amarone Opera Prima er dedikert til 2019-årgangen. En årgang som ifølge konsortiets smakspanel får fem stjerner takket være «høy sensorisk kvalitet, med duft- og smaksprofiler som gjenspeiler egenskapene til betegnelsen på en balansert og moderne måte». Når det gjelder lagringsmulighetene, har 2019-årgangen et stort lagringspotensial uten at det går på bekostning av lysstyrke og drikkbarhet, noe som passer perfekt til dagens forbrukertrender.»
–
VinArenas topp 19 Amaroner i 2019-årgang (korte smaksnotater pga. tid x antall viner), smakt blindt:
Casa Vinicola Bennati: Aromatisk nese, lett kompleks, floral, røde frukter, kirsebær, jordbær, urter, jordsmonn. Den er konsentrert og god på smak, ung men lovende, tørr og lang rik. En fruktig, lett sødmefull Amarone. 88p
Bertani: Krydret og god på aroma, lett kompleks, floral, innbydende. Konsentrert på smak, krydret, den er fruktig, godt balansert med litt kraft. Rik og god vin. 89p
Bottega SPA Il Vino degli Dei: Den er fruktig på aroma, floral, fint krydret, urter, jordsmonn. På smak er den konsentrert, fruktig, tørr og lang ettersmak. Fint balansert og god. 88p (høst 2024)
Bronzato: Fruktig nese, skogsbær, kirsebær, lett moden, krydder, pepper, innbydende. Den er konsentrert, god, tørr, strukturert, lang. En smakfull og god Amarone. krydret og fruktig. 88p
Ca’ La Bionda Ravazzol: Kompleks aroma, mørke bær, krydder, urter, stilk, busk, innbydende. Den er fruktig, tørr, lang og god syre, syrefrisk og god amarone, lang. 89p (2025)
Cantina Di Illasi: Krydret aroma, lett moden, mørke bær og frukter, varme krydder, jordsmonn, rik. Den er konsentrert på smak, tørr, rik, lang ettersmak. Fin og strukturert amarone. 89p (mai 2024)
Carlo Alberto Negri: Konsentrert og fruktig aroma, mange lag, skogsbær, kirsebær, urter, busker, krydret. Fruktig og smakfull, tørr, lang, en strukturert og god vin. 89p
Contrada Palui: Innbydende, klassisk aroma, mørke bær, røde frukter, krydder, vanilje, fat. Fruktig, god syre, tørr, lang, godt balansert, alt sitter godt. Deilig naturvin. 90p
Costa Arènte: Mørke bær og frukter på nesen, fruktig, skogsbær, tørket frukt, lett krydder. Meget rik og smakfull, god syre, tørr og lang utgang. 91p (mai/juni 2024)
Falezze Di Luca Anselmi: Krydret aroma, mørke bær og frukter, fint krydderpreg, noe ung. Lang utgang med tørket frukt, fin balanse. En god vin. 89p (2028)
Flatio: Krydret aroma, mørke bær, kirsebær, jordlige toner. Den er konsentrert, tørr og lang, flott krydderprofil, fin. 88p (2026)
I Tamasotti: Mørke bær og frukter, tørket frukt, syltetøy, lett krydder, urter, jordsmonn. Den er moden med lett sødmefull frukt, fin struktur, god syre, lang. 87p (2025)
Ilatium Morini: Mørke bær og frukter på nesen, kirsebær, krydder, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang. Godt balansert. 88p (2025)
La Collina dei Ciliegi: Mørke bær, lett krydder, busker, urter, lett kompleks aroma. Den er saftig på smak, fruktig, tørr, lang, mange lag. Fin konsentrasjon. 89p
La Collina dei Ciliegi Il Ciliegio: Busker, mørke bær, skogsbær, jordsmonn, lett krydder, julekrydder, teblader. Den er fruktig og tørr på smak, lang, rik. Godt balansert og smakfull. 90p
Le Guaite di Noemi: Røde bær og frukter, fruktig nese, jordbær, tørket frukt, ung. Fruktig på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. God amarone, fin konsentrasjon. 89p (2034)
Manara Corte Manara: Sukkertøy, innbydende, mørke bær, tørket frukt, røde bær og frukter, krydder. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang. Flott struktur. God Amarone, fint potensiale. 90p
Marion: Kompleks aroma, mørke bær, jordbær, tørket frukt, urter, jordsmonn. Den er urtete og konsentrert, lett frukt, god syre, lang utgang. 88p
Massimago Conte Gastone: Den er kompleks, mørke bær, lett krydder, saftig, røde frukter, urter. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang, mange lag. 89


