Fakta på fredag: Cachaça

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Cachaça!

Historie

1. På midten av 1500-tallet introduserte portugisiske kolonister en sørasiatisk avling i Brasil: sukkerrør.

2. Bøndene fant raskt ut at hvis de gjæret sukkerrørsaften på fat, fikk de et søtt brennevin.

3. Mer enn to dusin brasilianske tresorter brukes til å modne fatene – hver av dem gir brennevinet en litt annen kvalitet.

Økonomi

4. Inntil nylig nektet Brasil å akseptere at bourbon var utpreget amerikansk. Som gjengjeld ville ikke USA anerkjenne at cachaça er unik for Brasil.

5. Resultatet var at all importert cachaça ble merket «brasiliansk rom» – en feilaktig betegnelse, siden rom vanligvis er laget med melasse.

6. Alt ble til slutt tilgitt, og brennevinet kunne bruke det offisielle navnet «cachaça» i USA fra og med april 2013.

Sosiologi

7. Selv om det i dag produseres mange eksklusive partier, regnes cachaça fortsatt som en arbeiderdrikk i Brasil.

8. Cachaçeira betyr «drukkenbolt» på portugisisk, og caipirihna kommer fra det portugisiske ordet caipira, som betyr «bonde».

Lingvistikk

9. Da portugiserne, som var ivrige etter å selge sin egen destillerte sprit, forsøkte å undertrykke cachaça-markedet, svarte brasilianerne med å gi den et nytt navn for å lure myndighetene.

10. Brasilianerne har mer enn 2000 kallenavn på cachaça. «Hvit kaffe», «vann som fugler ikke vil drikke», «øyevask» og «lattermild» er bare noen av dem.

Legg igjen en kommentar