Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Cachaça!

Historie
1. På midten av 1500-tallet introduserte portugisiske kolonister en sørasiatisk avling i Brasil: sukkerrør.
2. Bøndene fant raskt ut at hvis de gjæret sukkerrørsaften på fat, fikk de et søtt brennevin.
3. Mer enn to dusin brasilianske tresorter brukes til å modne fatene – hver av dem gir brennevinet en litt annen kvalitet.
Økonomi
4. Inntil nylig nektet Brasil å akseptere at bourbon var utpreget amerikansk. Som gjengjeld ville ikke USA anerkjenne at cachaça er unik for Brasil.
5. Resultatet var at all importert cachaça ble merket «brasiliansk rom» – en feilaktig betegnelse, siden rom vanligvis er laget med melasse.
6. Alt ble til slutt tilgitt, og brennevinet kunne bruke det offisielle navnet «cachaça» i USA fra og med april 2013.
Sosiologi
7. Selv om det i dag produseres mange eksklusive partier, regnes cachaça fortsatt som en arbeiderdrikk i Brasil.
8. Cachaçeira betyr «drukkenbolt» på portugisisk, og caipirihna kommer fra det portugisiske ordet caipira, som betyr «bonde».
Lingvistikk
9. Da portugiserne, som var ivrige etter å selge sin egen destillerte sprit, forsøkte å undertrykke cachaça-markedet, svarte brasilianerne med å gi den et nytt navn for å lure myndighetene.
10. Brasilianerne har mer enn 2000 kallenavn på cachaça. «Hvit kaffe», «vann som fugler ikke vil drikke», «øyevask» og «lattermild» er bare noen av dem.