Planeta, avd. Etna

I dag kan dere lese litt om det Sicilianske vinhuset Planeta, nærmere bestemt deres vinhus på Etna, som er ett av flere på den Italienske øya. I tillegg har Redaktøren tatt en liten prat med vinmakeren Patricia som var så gjestfri å ta i mot undertegnede på Etna i mai i fjor.

Patricia, vinmakeren til Planetas vinhus ved Etna, tar vel i mot meg og en kanadisk kollega i mai 2023. Hun tar oss blant annet med på en fin gåtur for å se på Etna og vinmarkene deres som ligger under vulkanen.
Det er et dramatisk landskap under Etna, med den grønne dalbunnen, gule ginestraplanter og den mektige vulkanen ruvende med sin hvite topp og røyksøyle i bakgrunnen.
Vi besøker også den spennende vinmarken «Vignitta», en blandet liten vinmark som de produserer veldig eksklusiv vin fra. Den ligger litt gjemt nede i et lite amfi og nås ved en «hemmelig» sti, når man kommer ned  til vinplanetene føler man litt på at det er et hellig sted hvor man demper stemmen litt. Nesten som i en kirke.

Vinhuset er økologisk sertifisert fra 2021-årgangen

Vi besøker så hovedvinhuset deres på Etna i Castiglione, Feudo di Mezzo, som mange sikkert kan kjenne igjen fra den enormt populære tv-serien White Lotus. Vinhuset ligger 510 meter over havet og ligger mellom vinmarkene Sciaranuova og Montelaguardia, litt sør for Passopisciaro sentrum. De to andre vinmarkene til Planeta ved Etna er Pietramarina og Rampante.

«I 2008, etter å ha lett lenge etter den beste jorda for vinrankene våre, stoppet vi på nordsiden av Etna, blant lavastrømmene og skogen som omgir Passopisciaro. Her plantet vi Nerello- og Carricante-vinstokkene våre, og i 2012 ble også vingården etablert. Eiendommen strekker seg både sør og nord for landsbyen. I nord, midt i den vakre vingården Sciaranuova, mer enn 800 meter over havet, har vi investert i en nennsom restaurering av gamle bygninger som i dag er sentrum for gjestfriheten vår. I sør, i nærheten av vingården Feudo di Mezzo, bygde vi vingården Feudo di Mezzo midt i en lavastrøm fra 1400-tallet. I nærheten plantet vi vinrankene Torreguarino, Pietramarina og Montelaguardia, som er ideelle for våre hvite viner. I Sciaranuova har vi omgjort en del av de gamle terrassene til et teater i vingården, der Sciaranuova-festivalen arrangeres hver sommer, en av de kulturelle aktivitetene vi har inspirert og produsert.» -Produsenten

Bordet «alle» vil sitte ved

Pat forteller at det var et kaos da 150 folk fra serieproduksjonen kom for å filme White Lotus i to dager. Den første dagen satte de falske vinblader på vinrankene (kjøpt i Kina), da de ikke var fornøyd med hvordan vinplantene så ut i mai… Så filmet de en dag. Nå vil alle sitte ved det berømte bordet fra serien. Vinmakeren ler og forteller at hun nok er den siste personen i hele verden som ikke har sett den populære serien på Netflix. Men man skal ikke kimse med slik oppmerksomhet, Sicilia rapporterte en enorm økning i turisme etter serien, og da er det ikke dumt å være «det» vinhuset!

Alessio er en engasjert vinmaker

Sjefen og eieren av Planeta, Alessio Planeta, som er så hyggelig å bli med på smaking og lunsj denne dagen, forteller at da de kom til Etna i 2007/2008 var det mest populært med rødvin, men han var så glad i hvitvin at de plantet 50/50 rød/hvit. Han visste ikke at det var utenfor DOC Etna… Da han fant det ut ble han ikke skuffet likevel, for han visste at han uansett kunne lage god vin. Lokasjonen var tidligere en olivenplantasje men de fjernet alt for å plante vinplanter. Alessio ler godt av dette og forteller at olivenoljen uansett er bedre i Menfi hvor han kommer fra.

De to utgjør et godt team

Nylig ble Alessi Planeta kåret som Winemaker of the Year av Wine Enthusiast, noe bare fire andre italienere har oppnådd. Er godt eksempel på hvor langt Planeta har kommet siden sin spede start. Det må nevnes at også Patricia ble nominert til årets vinmaker i 2020.
Det er litt av et puslespill Alessio og Patricia har, med over 30 druesorter å sjonglere, samt alle de ulike jordsmonnene og klimaene. Likevel virker de til å håndtere dette med den største ro, og kvalitetsviner i alle ledd.

Patricia var den som fant på å bruke navnet Eruzione som en slags appellasjon, altså utbrudd… For eksempel Eruzione 1614, hvor plantene gror på jordsmonn (selve lavastrømmen) etter Etnautbruddet i 1614. Etnas historie er preget av utbruddene som har formet den:  utbruddet i 1614 er legendarisk; det varte i 10 år, det lengste som noensinne er registrert. Man trenger rundt 350 år fra et utbrudd til lavaen er såpass nedbrutt at man kan dyrke druer der, sier Patricia når vi spør.

Vi smaker disse:

Methodo Classico Carricante Brut NV: Kompleks nese, brødbakst, gule epler, sitrus, nøtter, lett krydderpreg, jordsmonn. Konsentrert og rik på smak, syrefrisk, strukturert og lang utgang. Lett mineralsk og god vin, krydret og smakfull.

Eruzione 1614 Carricante 2019: Vegetale noter, litt reduktiv, gule frukter, epler, mineraler. Den er fruktig også på smak, noe reduktiv, fin syre, lang og tørr utgang. Strukturert vin, mineralsk, utviklet.

Eruzione 1614 Carricante 2018: Lett utviklet nese, mineralsk, epler, røyk, jordsmonn. Den er fruktig på smak, god syre, smakfull, god struktur og lang ettersmak. En veldig mineralsk og god vin.

Carricante 2011: Kompleks og innbydende nese, lett utviklet, epler, sitrus, honning, florale hint, mineraler og røyk. Fruktig med en fin syrestruktur, følger nesen med et deilig eplepreg, tørr og lang utgang som sitter godt. Kan minne litt om en utviklet Riesling, strukturert og god med meget levende syre.

Eruzione 1614 Nerello Mascalese 2019: Mineraler, urter, mørke bær, busker, tomatstilk, steiner. Den er fruktig og rik på smak, tørr, god syre, lang ettersmak. En meget strukturert og god vin, frisk!

Vignitta 2018: Kompleks nese med mørke bær, krydder, urter, tomatstilk, olivenbusk, mynte. Den er strukturert og rik på smak, tørr og god syre, lang ettersmak. En smakfull, vulkansk og god vin, meget lagringsdyktig.

Disse vinene får du kjøpt på Vinmonopolet:

Planeta Etna Bianco 2021
«Denne vinen er produsert av Carricante på vår vingård Feudo di Mezzo i hjertet av Etnas vindyrking. Vi har utviklet et moderne uttrykk for denne druen, dyrket i henhold til kriteriene for bærekraft og økologi, i Etnas fantastiske og unike terroir.»
Contrada Taccione, Single Vineyard.
Fruktig og floral nese, aromatisk, lett krydder, eple, pære, moden sitrus, mineraler, steiner, lett røykpreg. Den er konsentrert på smak, fin frukt, god syre, mineralsk, strukturert, sitter godt og tørt. En vin som sitter meget godt, fin frukt og god struktur. 89p

Planeta Etna Bianca Contrada Taccione 2023: Eple, sitrus, mineraler, steiner. Den er fruktig, rund, syrefrisk, sitter godt med fin struktur. Veldig god vin, flott struktur og konsentrasjon. 90p
90

Planeta Etna Rosso 2021
«Denne vinen produseres av vingården Feudo di Mezzo, som ligger i hjertet av Etnas vinområde. Den er laget av Nerello Mascalese-druer og er et uttrykk for denne edle druen som dyrkes i Etnas fantastiske og unike terroir.»
Røde bær og frukter, aromatisk, florale toner, krydder, mineraler, steiner, jordsmonn. Den har en fin frukt, meget god syrestruktur, lang ettersmak med gode tanniner. En god og vulkansk rødvin som sitter godt og tørt. 88p

Planeta Etna Rosso Contrada Feudo di Mezza 2023: Mørke bær og frukter, urter, mineraler, kirsebær, florale toner, hint av krydder. Den er fruktig, god syre, tørr, sitter godt og lenge med gode tanniner. Elegant og god, strukturert. 89p

Mat og vintips fra Patricia: «Blant de røde vinene er Etna Rosso litt lettere, og jeg velger den gjerne til charcuteri. Den røde Eruzione 1614 er kraftigere og harmonerer mer med litt kraftigere kjøttretter. Den hvite Etna Bianco drikker jeg gjerne som aperitiff og til fisk og vegetarretter. Eruzione 1614 Carricante er for meg mer som en meditasjonsvin. Men den passer selvfølgelig også godt til mat som sushi.»

 

Mat og vin er en viktig del av livet på Sicilia og i Italia

Patricia Tòth er ønolog og en av vinmakerne på vinhuset Planet på Sicilia, hun er født i Ungarn og tok i 2004 eksamen i matvitenskap med spesialisering i vin, øl og brennevin ved Corvinus-universitetet i Budapest.
Tóth har arbeidet hos Le Vigne di Zamò Friuli, Bava i Piemonte og Vylyan i Ungarn.
Hun begynte sin 17 år lange Planeta-periode i 2005 i Noto, deretter i Vittoria, og senere, rundt 2012, ledet hun oppbyggingen av vingården Feudo di Mezzo ved Etna og La Baronia ved Capo Milazzo.
Hun har tatt med seg en liten bit av Ungarn til den italienske øya i form av Furmint, og sier selv at hun antageligvis er den siste personen i verden som ikke har sett tv-serien White Lotus, som spilte inn en scene på vinhuset deres.
Nå deler hun tiden sin mellom vulkanens nordside, 900 meter over havet, og Menfi, som ligger nærmest det pulserende kontrollsenteret til vinhuset.
I tillegg leder hun prosjektet deres innen SOStain-miljøsertifisering, der de har oppnådd det høyeste nivået, samt stiller opp på mye av PR prosjektene til Planeta.
Les mer om vinhuset her. 

-Hvordan havnet du på Sicilia?
Det var en produsentvenn fra Friuli (Pierluigi Zamò) som i 2005 sendte meg til Sicilia for å jobbe. Han mente at det var en opplevelse man bare måtte prøve. Jeg kommer aldri til å være ham nok takknemlig for hans måte å flytte sjakkfigurer på.

– Hvordan er det å være kvinnelig vinmaker på Sicilia og i Italia?
På den ene siden er jeg veldig naiv når det gjelder dette, siden jeg kommer fra en familie der ingen noen gang har fått meg til å tenke på om jeg kan eller ikke kan gjøre noe, bare fordi jeg er kvinne.
Så som noen av kollegene mine har lagt merke til, har jeg i flere tiår av min yrkeskarriere rett og slett hoppet bukk over disse spørsmålene og kun fokusert på vin, druer og landbruk – og i dette perspektivet er Sicilia et paradis. Fra den andre siden tror jeg over hele verden, for å gjøre oss hørt, må vi være veldig tålmodige (mer!) Og repeterende (kjedelig, men nødvendig).

Hvordan er miljøet på Etna når det gjelder vinprodusenter, vingårder osv.? Er det mange unge vinprodusenter? Er det noen trender? Kjemper de gamle mot de unge?
Definitivt ingen kamp, men mye god energi: med en blandet, fargerik sosial struktur er et nytt liv tilbake i Etnas landsbyer. Utlendinger og nyskapende lokalbefolkning, unge og erfarne som på en måte har trukket seg tilbake til fjellet, med ulike ideer om vinproduksjon, men alle sammen i det faktum at de er fortryllet av Idda.*

– Føler du at vulkansk terroir skiller seg fra annet terroir?
Hva er vulkansk terroir? I dag anser vi mange vinområder for å være et slikt, men vi snakker om så forskjellige steder, noen av dem med hundretusenvis av år med jordsmonn skapt over lava, noen helt blandet på overflaten, og noen, som Etna, har ekstremt ungt jordsmonn, i noen tilfeller har det bare gått noen hundre århundrer siden den siste lavastrømmen, så det er en stor, variert og spennende type jordsmonn.
Når det gjelder terroir, åpner vi et nytt kapittel: vulkaner ved havet, høye fjell, fra nord til sør: en rik, spennende og levende verden.

-Hva er den viktigste kvaliteten ved vulkansk terroir?
Min erfaring er hovedsakelig knyttet til Etna, her er den vulkanske jorda veldig ung, og plantene vil definitivt ikke lide av mineralmangel, om ikke i noen tørre år, men Etna er også et 3000+ meter høyt fjell sør på kontinentet, så vi har et utrolig, bevegelig sted med godt drenerende jordsmonn, stor høyde over havet, store termiske utvekslinger mellom natt og dag, med mange vakre svarte steiner rundt omkring.

-Hva kan folk forvente av vin fra vulkansk terroir?
Man kan definitivt forvente stramme, skarpe, friske og fint aromatiske hvite viner, jo høyere opp i terrenget vi befinner oss, jo mer kompakte er de, med bemerkelsesverdig lagringskapasitet på flaske, og ikke overveldende, rene, nesten salte, seriøst elegante rødviner med en uforglemmelig livlighet.

Jeg hørte et rykte om at du har plantet Furmint? Hvordan går det med de?
Ja, de vokser lykkelig i et lite hjørne i nærheten av sine venner Carricante og Riesling, vi får en nysgjerrig liten blanding av dem, veldig interessant å se fjelltrioen sammen. Vi har alltid tenkt at det går en tynn, rød linje mellom de tre druesortene, til tross for forskjellene i fysisk utseende, er det den aromatiske sammensetningen, lineariteten og den utrolige lagringskapasiteten som binder dem sammen.

Har dere noen planer for vingården Etna? Noen nye beplantninger, viner etc.? Noen nyheter?
Når det gjelder vingården, fokuserer vi på å utvikle oss i de høyere høydene, og det er ekstremt fascinerende å se hvor tette strukturene er oppover i skråningene. De siste nyhetene handler imidlertid om noe gammelt: De siste årene har vi i kjelleren også fokusert på å finne langsomheten til å vinifisere og lagre frukten fra de gamle vinmarkene vi er så heldige å eie: Førstefødte baby er en DOC Etna Rosso som heter: Vignitta, fra Contrada Feudo di Mezzo.

Funfact: Eruzione 1614 Carricante er vinmakerens favorittvin fra Etna.

*«Idda», det sicilianske dialektuttrykket for «hun», er lokalbefolkningens kjærlige betegnelse på Etna. Hun – idda – blir sett på som en moderlig vokter med en omsorgsfull, men ubønnhørlig karakter. Hennes allestedsnærvær er en beskyttende trøst, lavautbruddene hennes vekker beundring, og landet hennes er et fruktbart sted for jordbruksproduksjon. Kort sagt, idda er en grunnleggende del av siciliansk kultur. Red.anm.

En kommentar om “Planeta, avd. Etna

Legg igjen en kommentar