Den nye studien rundt rødvinshodepine kan hjelpe utviklingen til å finne ut hvilke viner som gir hodepine og ikke.

Hemming av ALDH2 ved hjelp av quercetin glukuronid antyder en ny hypotese for å forklare rødvinens hodepine
Inntak av rødvin fremkaller hodepine hos enkelte personer som kan drikke andre alkoholholdige drikker uten å få vondt i hodet. Årsaken til denne effekten har blitt tilskrevet en rekke komponenter, ofte det høye innholdet av fenoler i rødvin, men man har ikke klart å finne en mekanisme. Noen alkoholkonsumenter får rødme og hodepine, og dette tilskrives en dysfunksjonell ALDH2-variant, enzymet som metaboliserer acetaldehyd, slik at det akkumuleres.
Rødvin inneholder mye høyere nivåer av quercetin og dets glykosider enn hvitvin og andre alkoholholdige drikker.
Forskerne skriver: «Vi viser at quercetin-3-glukuronid, en typisk sirkulerende quercetin-metabolitt, hemmer ALDH2 med en IC50 på 9,6 µM. Inntak av rødvin er rapportert å resultere i sammenlignbare nivåer i sirkulasjonen. Vi foreslår derfor at quercetin-3-glukoronid, som stammer fra ulike former for quercetin i rødvin, hemmer ALDH2, noe som fører til forhøyede acetaldehydnivåer og påfølgende hodepine hos følsomme personer. Denne hypotesen må testes på mennesker.»
To typer hodepine
Alkoholholdige drikker (øl, vin, brennevin) er de vanligste «kosttilskuddene» som er forbundet med hodepine, og utløser hodepine i det minste av og til hos 37 % av pasientene i studier. Alkoholholdige drikker er forbundet med to typer alkoholindusert hodepine, ifølge International Headache Society (IHS). Den første typen, umiddelbar eller primær hodepine, starter innen 3 timer etter alkoholinntak og går over innen 72 timer etter at alkoholinntaket er avsluttet. Forsinket alkoholindusert hodepine eller bakrushodepine kommer innen 5-12 timer etter alkoholinntak og går over innen 72 timer.

Konklusjon
Det er stor variasjon i quercetin-nivåene blant vinene på markedet. En mer detaljert analyse av quercetin-nivåene i store vinprøver kan derfor være nyttig for å veilede vindrikkere som lider av disse hodepinene. Men dagens måleteknikker er komplekse, så en enkel og rask deteksjonsmetode for flavanoler eller quercetin, for eksempel en sekundær spektralmetode, kan gi en rask vurdering av hodepinepotensialet.
Konklusjonen er at denne studien gir en indikasjon på at hodepine forårsaket av rødvin skyldes tilstedeværelsen av quercetin og dets glykosider, som ved metabolisering til quercetinglukuronid hemmer ALDH2-enzymaktiviteten. Ved samtidig inntak av alkohol vil quercetin-glukuronidets in vitro-hemming av ALDH2-enzymet føre til akkumulering av giftig acetaldehyd, noe som kan føre til hodepine. Ytterligere studier på mennesker er nødvendig for å verifisere denne hypotesen.
-Hvis det er noen lesere som sliter med denne hodepinen, ta kontakt på mona@vinarena.no, jeg vil gjerne ta en liten prat!