Test: Økologisk Cognac

Mange liker å ta seg en Cognac i jula, og det er noe med den varmende, runde drikken, som varmer så godt når julefreden setter inn… VinArena har testet Økologisk Cognac!

Peyrat
Henri Peyrat (1885–1969) ble født av en familie av fatprodusenter og grunneiere av skog i Corrèze-regionen, og utviklet snart en stor interesse for vin.
Han opprettet sitt eget selskap rett etter første verdenskrig, utviklet en virksomhet innen vin og brennevin på begynnelsen av 1920-tallet og ble snart en respektert, kjent négociant i hele regionen. Hans viner og brennevin kom fra hele Frankrike, spesielt de sørlige vingårdene (hovedsakelig Bordeaux) og også Algerie. Fra selskapets kjellere og kontorer i hjertet av Cognac, dyrket Henri Peyrat omhyggelig solide relasjoner med produsentene og hans viktigste leverandører for å sikre en konstant forsyning, både i kvalitet og kvantitet.
I tretti år blomstret denne virksomheten under ledelse av skaperen, og i 1948 tok Henris sønn, Jean Peyrat, tømmene til det som hadde vokst til å bli et kjent og høyt verdsatt selskap. Oppmerksom på utviklingen av trender i verden på denne tiden, bestemte han seg for å orientere distribusjonen av sin Cognac til nye markeder som ble stadig mer betatt av denne elegante, intense franske ånden.
Jeans eldste sønn, Henri, begynte i selskapet i 1968 for å føre tilsyn med eksporten av konjakken til utenlandske markeder. Broren hans, Philippe, ble med ham etter å ha fått erfaring i flere europeiske land, og leder i dag selskapet. Philippes barn har på sin side blitt en del av dette store familieeventyret: Clémence er nå ansvarlig for markedsføring og kommunikasjon, og Édouard er ansvarlig for kommersiell utvikling i Frankrike og i utlandet.

«Vår omfattende kunnskap om brennevin, deres tradisjonelle produksjonsmetoder, og en dyp respekt for generasjonsprosessene som har bidratt til deres store renommé gjør oss i stand til å lage eksepsjonelle destillasjoner med en rik aromatisk palett og veldefinert intensitet. Kom inn i kjellerne våre og oppdag denne unike verdenen som er en evig inspirasjonskilde.»

Peyrat VSOP: Fint fatpreg på nesen, vanilje, karamell, tørket frukt, moden sitrus og brunt sukker. Den er fruktig, følger nesen med et rundt fatpreg med toner av karamellisert sukker og vanilje, lang ettersmak med et lett, varmende krydderpreg. Klassisk og fin Cognac, godt balansert. 89p

Planat
Abel Planat etablerte Maison Planat & Cie i 1828, kun 27 år gammel. Som emblem for selskapet valgte han den mystiske griffen, et symbol på dynamikk og storhet, noe som også kjennetegnet den gryende Cognac-bransjen på den tiden. Inspirert av sin fars gründer-innstilling, ble familiselskapet ført videre av Oscar Planat fra 1858. Oscar videreutvikler selskapets aktiviteter til å bli verdensomspennende og ett av Cognac-regionenes mest suksessfulle. Ved begynnelsen av 1900-tallet var Planat Cognac USAs tredje mest solgte Cognac-merke. Selskapet ble senere eiet og drevet av familiene Pionneau, etterfulgt av Camus.  I 2018 ble Cognac Planat overtatt av et joint-venture mellom familiene Sørlie og Nau (henholdsvis fra Norge og Frankrike), med mål for øye å gjenskape Planats opprinnelige identitet som et uavhengig familieselskap. Planat fortsetter med dette grunnleggernes ambisjon om å gjøre en forskjell i tiden vi lever i ved å lage unike Cognac-er tilpasset en ny verden.

Planat Oscar Pour Le Bar er en økologisk Cognac som er spesialblandet for bruk i cocktails. Oppskrift og flaskedesign er utviklet i samarbeid med flere kjente Paris bartendere, og er en hyllest til Oscar Planat, som var sønn av grunnleggeren, kjellermester, borgermester i Cognac og parlamentsmedlem.

Planat VSOP: Klassisk aroma med karamell, fat, treverk, vanilje, urter, tørket frukt. Den følger nesen, en del urter og krydder på smak, lett modent preg. Rund allover Cognac. 86p

Planat Oscar Pour Le Bar: Lett kompleks aroma med tørket frukt, lett parfymert, florale toner, fat, karamell, vanilje, Den er konsentrert og smakfull, fruktig, deilig fatpreg, krydret og god ettersmak. En smakfull og rik Cognac, vellykket prosjekt! 90p
90
Bache-Gabrielsen
I dag er Bache-Gabrielsen et av de få klassiske, familiedrevne cognachusene som fortsatt eksisterer, og holder til i gamle, nærmest antikvariske lokaler i sentrum av Cognac. Går man innenfor dørene, går man nærmest inn i en Charles Dickensfilm fra 1890. Bak fasaden er firmaet topp moderne, så moderne som man kan bli i cognacsammenheng, vel å merke. Cognachuset ledes i dag av Hervé Bache-Gabrielsen, Thomas Bache-Gabrielsens oldebarn. Hervé overtok driften fra sin far Christian som ledet firmaet i 40 år.

Bache-Gabrielsen 5 VSOP Organic har 8 gram sukker per liter. På flasken står 5: «5, som den femte generasjonen av familien Bache-Gabrielsen som kommer om noen år.
5, som 5 års lagring av denne økologiske blandingen fra distriktene Fins Bois og Petite Champagne.
5, som de 5 R-ene i ECO-DESIGN, som har inspirert oss til å skape dette produktet: Replace, Reduce, Reuse, Recycle, Renew.»Innbydende fatpreg, karamell, vanilje, lett krydder, sitrus, eple og drue. Den er fruktig og fyldig, følger nesen, rund, deilig preg av tørket frukt og rosiner, lang utgang med et fint bitt. En smakfull og klassisk Cognac, rik og mye smak for pengene! 90p
90

Produsenten tipser om denne cocktailen.

Soerlie
Soerlie Cognac er et av de nyere norskeide Cognac-hus, og ble etablert av nordmannen Per-Christian Sørlie. Merkets profil er å ha en «moderne tilnærming med respekt for langvarige tradisjoner», noe som kjennetegnes spesielt ved mange av produktenes originale design.  Første Cognac fra Soerlie ble lansert i Norge i 2006 og er i dag ett av de bestselgende cognacmerker på det nordiske markedet. Som de fleste andre Cognac-hus, kjøper selskapet eau-de-vie eller modnet  Cognac fra forskjellige råvare-leverandører, og dette blandes deretter etter resept. Selskapet er ikke tilknyttet en bestemt leverandør, men har langsiktige avtaler med flere anerkjente leverandører i regionen.

Soerlie VSOP Reserve: Urter, fat, krydder, moden gul steinfrukt, lett kompleks, tørket frukt, frukt. Den er rund, fruktig, fyldig, lett sødmefull, lang og deilig ettersmak. En fin Cognac på den fruktig siden, dessertstil. 87p

Legg igjen en kommentar