Søndagsnyheter

-Forskere kan ha kommet nærmere løsningen på et «tusen år gammelt mysterium», etter at ny forskning tyder på at en komponent som finnes naturlig i druer, kan utløse en mekanisme som fører til hodepine hos enkelte rødvinsdrikkere. Ingen spesifikk kjemisk årsak eller mekanisme har tidligere blitt identifisert, selv om flere vinkomponenter har blitt knyttet til vinhodepine, ifølge studien. Forfatterne av studien, bemerket også at fenoler og matvarer med høyt fenolinnhold ikke har vært knyttet til hodepine.
Likevel fant de ut at en flavanol ved navn quercetin, som finnes i varierende mengder i rødvin, kan påvirke kroppens evne til å forbrenne alkohol.
Quercetin regnes som en sunn antioksidant som finnes i en rekke frukter og grønnsaker, deriblant druer, og har blitt knyttet til en rekke potensielle fordeler. Forskerne mener imidlertid at det er kombinasjonen med alkohol som kan være problematisk.
«Når det kommer inn i blodet, omdanner kroppen det til en annen form som kalles quercetin glukuronid», sier vinkjemiker og medforfatter av studien Andrew Waterhouse, professor emeritus ved UC Davis Department of Viticulture and Enology.
«I denne formen blokkerer det metabolismen av alkohol», sier han i en artikkel publisert av UC Davis om forskningen.
Dette kan føre til en opphopning av et giftstoff kjent som acetaldehyd, som kan forårsake hodepine og kvalme, sier hovedforfatteren av studien, Apramita Devi, postdoktor ved UC Davis’ avdeling for vindyrking.

-En flaske The Macallan 1926 single malt whisky slo verdensrekorden for en flaske vin eller brennevin da den ble solgt for nesten 2,2 millioner pund (2,7 millioner dollar) hos Sotheby’s i London lørdag.

-EU-forordning 2021/2117 innebærer en betydelig endring for EUs marked for vin og aromatiske viner. Fra og med 8. desember 2023 må viner som skal ut på EU-markedet, ha en omfattende liste over alle tilsatte ingredienser på etikettene.

Mange vinprodusenter planla på forhånd og trykte opp etiketter for å overholde den nye forskriften ved hjelp av en QR-kode og symbolet «i» (for ingredienser). Men bare noen få dager før det nye regelverket skulle tre i kraft, kom EU-kommisjonen med retningslinjer om at QR-koden måtte skrives ut med «ingredienser», og at symbolet «i» ikke var tilstrekkelig. Dermed fikk vinprodusentene bare to uker på seg til å rette seg etter de nye retningslinjene.

-Felicity Carter, vinjournalist og en av grunnleggerne av Business of Drinks, holdt et engasjert innlegg på konferansen 2023 Wine Industry IMPACT i Adelaide i slutten av november, der hun oppfordret vinprodusentene til å kjempe mot påstandene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i fjor om at det ikke finnes noen «sikker grense» for alkoholkonsum.
«Folk tror meg ikke, men dette er det verste jeg har sett i løpet av de 25 årene jeg har skrevet om vin», sier Carter. «Verdens helseorganisasjon kom ut i 2022 og erklærte at det ikke finnes noen trygg grense for alkoholkonsum. De legger press på EU for å få dem til å endre retningslinjene sine om kreft, og de har gått ut og sagt at alkohol forårsaker kreft.» «Hver gang jeg sier dette, sier folk at ‘forbudet ikke fungerte første gang’, og jeg sier at det er en forskjell: Forbudet ble innført av myndighetene, mens dette er folk som velger å ikke drikke når de hører helsedataene.»

-Mendocino Wine Company er stolte av å kunngjøre at de er blitt verdens første vindruedyrker som har mottatt Tier 3 Regenified-sertifisering for vingårdene La Ribera og Home Ranch.

Mendocino Wine Company er en anerkjent leder innen bærekraft i vinindustrien og har en lang historie med fremragende miljøarbeid, blant annet som den første amerikanske vingården som oppnådde karbonnøytral status, og som tre ganger har mottatt Californias prestisjetunge Governor’s Environmental and Economic Leadership Award (GEELA) for sitt urokkelige engasjement for miljøansvarlig praksis.

Legg igjen en kommentar