Søndagsnyheter

 

  • Vinprodusentene i California feirer 2023-årgangen som eksepsjonell, etter en sen start på innhøstingen. Rikelig med vinterregn revitaliserte jordsmonnet og oppmuntret til sunne tak, mens kjøligere temperaturer over hele California om våren og sommeren gjorde at druene kunne utvikle seg gradvis og få ekstra modningstid. Mange vinprodusenter spår at 2023-årgangen vil bli en av de beste på mange år, med viner med vakre smaker, levende syre og bemerkelsesverdig balanse.
    Innhøstingen begynte sent i hele California, alt fra to uker til en hel måned senere enn normalt. Mange druesorter ble modne samtidig, noe som førte til en komprimert innhøsting. Noen vinprodusenter forventet å fortsette å plukke druer til langt ut i november.

 

  • Mandag og tirsdag neste uke avholder Norsk Sommelierutdannelse (NSU AS) eksamensseremoni for hele 49 nye vinkelnere, fordelt på skolens avdelinger i Oslo og Bergen. Utdanningen gjør dem ettertraktet på arbeidsmarkedet.    Utelivs- og serveringsnæringen skriker etter kompetent arbeidskraft – spesielt etter at mange som arbeidet i disse bransjene søkte seg ut av dem i løpet av koronapandemien. NHO Reiseliv opplyser at Rundt halvparten av deres medlemsbedrifter melder at tilgang på kvalifisert arbeidskraft er et hinder for ekspansjon. Det betyr at de som utdanner seg til vinkelnere i dag, fort blir varm i skoene. Daglig leder ved NSU, Ken Engebretsen, som har drevet NSU i mer enn 20 år, ser frem til eksamensseremonien: «Dette er en absolutt høytidsdag i året! Noe av det aller kjekkeste jeg gjør, er å dele ut diplom til disse flinke, nye vinkelnerne.»NSU er den eneste av vinkelnerutdannelsene med utdanning utenfor Oslo. Fordelt på 36 mandager blir studentene i løpet av et år traktert gjennom alle sentrale vinområder i verden. De lærer også praktisk arbeid som å lage vinlister, vinservice i restaurant og dekantering.  
    «De siste årene har vi hatt kurs hvert år i Oslo og annethvert år i Bergen og Trondheim. Vi ser imidlertid at begge byene har en positiv utvikling på mat- og vinfronten,» sier Engebretsen.  Akkurat nå er det opptak til NSUs sommelierstudie både i Oslo, Bergen og Trondheim.  Ken Engebretsen har oppfordringen klar:  «Mange av de flinke folkene forsvant fra bransjen under pandemien. Og det vil jeg si til de som driver serveringssteder: når dere satser på medarbeiderne deres så blir de. I et marked hvor det er vanskelig å finne flinke folk så er det en god investering å sende de man har på videreutdanning. Det er bra både for din restaurant og for bransjen,» avslutter han.  

 

  • Den ledende Wachau-vinmakeren Franz-Josef Gritsch forlater Vinea Wachau, noe som betyr at hans prisbelønte viner fra og med 2023-årgangen utelukkende vil bli klassifisert etter DAC-opprinnelsespyramiden i stedet for betegnelser som Federspiel og Smaragd. Den anerkjente vinmakeren mener at Østerrikes tredelte DAC-system er bedre for fremtiden i et klima i endring og gir mer klarhet for internasjonale forbrukere.

Legg igjen en kommentar