Intervju med Leder for Varefag og faghandel hos Vinmonopolet om jul!

Trond Erling Pettersen, Leder for Varefag og faghandel i Vinmonopolet, var hyggelig nok til å ta seg tid til å svare på VinArenas spørsmål om julesesongen på Vinmonopolet!

  1. Hva er det folk lurer på når de går på Vinmonopolet i Desember?

Det er (som alltid på Vinmonopolet) alt mellom himmel og jord, og vi prøver å hjelpe kundene så godt vi kan uansett hva de spør om. Men det er klart at før jul handler det mye om drikke til juleretter som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Vi må også kunne svare på hva som passer til rakfisk og nøttestek – jeg har til og med blitt bedt om å anbefale en rødvin til risengrynsgrøt!

Gaver, dessertvin, juleøl og musserende til nyttår er andre populære temaer. Og naturligvis alkoholfritt – det er viktig både for dem som skal holde selskap og vil tilby alkoholfrie alternativer som er like gode på smak, og for dem som ønsker at jula skal være en høytid der man kan møtes og trives uten at det nødvendigvis er alkohol i glasset til alle døgnets tider. Hvit jul kan være en god idé på flere vis!

  1. Virker det som folk er interessert i å lære om mat- og drikkekombinasjoner?

Helt klart, vi har blant annet sett at kundene har blitt langt mer åpne for hvitvin og musserende til julematen. Friskhet og fruktighet kan være vel så godt til feit og salt julemat som de fyldigere rødvinene. Også oransjevin og håndverkssider er det mange som er nysgjerrige på, både til julemat og til andre tradisjonsretter som fårikål og vilt.

Vi vet at kundene stoler på oss når det gjelder drikke til mat, og at de setter pris på at vi på Polet kan hjelpe dem med det aller meste. Derfor satser vi på å trene og øve på nettopp dette, blant annet gjennom «Smakesmia». Fire ganger i året trener alle våre butikkansatte på å sette drikke til ulike matretter, slik at vi er oppdatert og klare til den kommende sesongen.

  1. Hva er de mest solgte produktene innenfor hvit-, rød- og musserende vin i Desember?

Bestselgerne er gjerne de samme produktene som ellers i året, men vi merker jo at mange velger Riesling til julematen. Pinot Noir, Valpolicella og andre lette og lyse rødvinstyper tar i større grad over for Ripasso og Amarone, men det er fremdeles populært med disse fyldige rødvinene med smak av tørket frukt i jula. Innenfor musserende er crémant, champagne, engelsk musserende og andre viner laget med tradisjonell metode på stigende kurs til fordel for prosecco. Kanskje rimeligere cava får et løft nå som renta er høy og folk merker at utgiftene øker?

Vi kan også nevne at salget av portvin, madeira og andre søte og sterke viner er klart høyere før jul enn ellers i året.

  1. Har dere sett en endring i hva som selges i førjulstiden de siste årene?

Her har det jo skjedd en god del, ikke minst på ølfronten. For noen år siden var bortimot alt juleølet mørk lager, mens nå finnes det alt fra jule-IPA til jule-surøl og barley wine tilsatt tre nøtter til Askepott.

Ellers følger også julesalget de større trendlinjene, hvor vi selger mer hvitvin, musserende, rosé, oransjevin, perlende, sider og så videre – og mindre brunt brennevin og sterkvin. Rødvinenes markedsandel peker nedover, og innenfor rødvinskategorien velger kundene lysere og lettere rødviner, med lavere alkohol, mindre sukker og gjerne klassisk, «europeisk» stil.

  1. Hva er det mest populære brennevinet i desember, og har det forandret seg?

Akevitt vil nok i overskuelig fremtid være det brennevinet som er tettest knyttet til jula. Det ser ikke ut til å forandre seg nevneverdig, selv om blank akevitt har blitt mer populært også til jul og om vinteren. Det er ikke lenger slik at blanke akevitter bare hører sommeren til.

Ellers er både norsk gin og maltwhisky fra ulike deler av verden populære gaver. Salgstallene viser at likører og ferdigblandede drinker er i vekst, mens druebrennevin som Cognac og Armagnac peker i motsatt retning.

  1. Hva er ditt beste tips til Vinmonopolets kunder nå som desember nærmer seg?

Jo tidligere du planlegger og gjør unna julehandelen på Polet, desto bedre tid har våre ansatte til å hjelpe deg – og desto tryggere kan du være på at det produktet du er ute etter står i hylla. Så mitt beste tips er nok å være ute i god tid. De siste dagene før jul er det gjerne mer kaotisk i butikkene våre. Men vi er godt forberedt, og har bygget opp lagrene slik at det skal være velfylte hyller og smilende betjening også når det koker som verst.

Og så kan jeg tipse om nettsidene våre og podcasten vår, der du finner både trygge og litt mer utfordrende tips til hva slags drikke du kan velge til de ulike julerettene.

  1. Til slutt, hva er favorittkomboen når det kommer til julemat og drikke hos Leder for Varefag og faghandel hos Vinmonpolet?

Vi testet faktisk drikke til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk nå i oktober, for å forberede oss til årets jule-innspurt. Rødt, hvitt, oransje, sider, champagne, akevitt, calvados, surøl, mørkt øl, whisky med røykpreg – alt mulig ble prøvd for å finne de gode kombinasjonene. Og det var mye som var godt!

Men jeg ble overrasket over at det produktet som passet aller best til både ribbe og pinnekjøtt for min del, var en alkoholfri eplesider fra Vestlandet. Den hadde alt man trenger av friskhet og fruktighet, og den hadde en letthet ved seg som lot maten skinne. Samtidig var den robust nok til å takle saltet og fettet. Den ble en vinner hos meg, og den skal nok få bli med på bordet til julemiddagen, både til store og små.

Så kan jeg heller sette meg ned med en god, mørk juleøl etterpå. Jeg har noen liggende i vinskapet fra i fjor, som jeg gleder meg til å åpne og smake når julefreden senker seg denne gangen.

Legg igjen en kommentar