Fakta på fredag: Champagne

Annonselenke

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Champagne!


Champagne-dyrkingsområdet er ganske lite!
Champagne-regionen består av rundt 34 300 hektar, noe som er omtrent dobbelt så stort som San Francisco.

120 000 sesongarbeidere drar til Champagne i innhøstingsperioden.
Innhøstingsperioden i Champagne er en svært regulert industri. Druene kan høstes i en periode på tre uker. Hvert år sysselsettes 120 000 arbeidere i en periode på i underkant av to uker. Plukkerne jobber i team på fire personer per hektar, som på fransk kalles «hordons».

De første champagnene var kjent som «djevelens vin».
Champagneindustriens begynnelse var mildt sagt tilfeldig! I begynnelsen var trykket fra den musserende vinen så sterkt at mange flasker eksploderte og korkene sprang.
Vinen ble kalt «le vin du diable» (djevelens vin) fordi man ennå ikke forsto at man trengte en sterkere glassflaske for å holde trykket tilbake. I dag er champagneflasker laget for å tåle et trykk på 10 atm, selv om vinen i seg selv bare skaper et trykk på 5-6 atm. Champagne har et trykk som er ca. 3 ganger høyere enn et bildekk.

Champagne er den kaldeste vindyrkningsregionen i Frankrike.
Champagne ligger rundt 150 km øst for Paris og er den kaldeste vindyrkningsregionen i Frankrike, noe som skyldes at det også er den nordligste vindyrkningsregionen!
Den årlige gjennomsnittstemperaturen i Champagne er bare 11 grader Celsius. Det er faktisk dette kjøligere været som gir druene akkurat den rette syren som gjør dem perfekte for champagneproduksjon.

Champagne inneholder færre kalorier enn rød- og hvitvin!
Champagne inneholder vanligvis færre kalorier enn rødvin og hvitvin. Det er forskjell fra flaske til flaske, men en flaske Champagne på 750 ml inneholder rundt 600 kalorier. Champagne serveres også tradisjonelt i mindre mengder enn andre typer vin.

En standardflaske champagne (75 cl) inneholder ca. 49 millioner bobler.
Ifølge forskere er det ca. 9 800 000 bobler i et glass Champagne, og 49 millioner bobler i en 75 cl champagneflaske.
I et gjennomsnittlig glass kan de komme ut med en hastighet på ca. 30 bobler i sekundet. Det er mye brus, og det gir Champagne den karakteristiske «boblende» konsistensen som vi alle kjenner og elsker.

James Bond drikker Champagne hele 65 ganger i sine romaner.
Verdens mest berømte spion er en stor fan av Champagne, og i filmene ser man ham ofte nyte et glass bobler. Det handler tross alt ikke bare om martinier, shaken, not stirred! Bollinger Champagne er dessuten James Bonds offisielle champagne, med et over 40 år langt samarbeid. Bollinger Special Cuvee Champagne-flasken ble lansert i forbindelse med Bond-filmen No Time to Die, den perfekte gaven til 007-fans.

Legg igjen en kommentar