Vinreise: Collio 2023

VinArena ble invitert til Collio for å bli kjent med regionen og smake de nyeste årgangene i juli. Les om de to smakingene her. Under kan du lese om noen vinhus som ble besøkt på turen! 
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsentene.

Collio (Colli) betyr bakke i Italia

Collio
Collio-distriktet ligger i det nordøstlige hjørnet av regionen Friuli Venezia Giulia, og omfatter åsene nord for provinsen Gorizia, opp til grensen mot Slovenia.
Klimaet er mildt og temperert, fordi den kalde vinden fra nord dempes av de julianske alper og flettes sammen med havbrisen fra det nærliggende Adriaterhavet: Resultatet er et helt unikt mikroklima som gjør området spesielt egnet for vindyrking.
Collio DOC-distriktet, med rundt 1500 hektar vinmarker, har blitt synonymt med fremragende viner verden over.

Lett hagl-skadde hvitvinsdruer i Collio

Terroir
Det som gjør Collio-distriktet til noe helt spesielt, er den unike sammensetningen av undergrunnen (kjent som «ponca» og også et jordsmonn du finner over grensen i Slovenia), som kjennetegnes av tilstedeværelsen av et sedimentært kompleks som er spesielt rikt på mineraler – «Flysch» – som består av dype sedimentære lag av sandstein og mergel av eldgammel opprinnelse, datert tilbake til eocen, dannet av den stigende havbunnen.
Med en svært høy, alkalisk pH er «ponca»-jorden rik på kalsiumkarbonat, som fungerer som et lim for sedimentene, som hovedsakelig består av kisel.

Porøst ponca-jordsmonn

Når kalsiumkarbonatet er oppløst i jordsmonnet, absorberes det lett av vinrankenes røtter og påvirker mineralinnholdet og de organiske egenskapene i frukten, noe som gir druen dens aromatiske egenskaper og vinen dens smak.
I Collio DOC-området er vinstokkene plantet på svakt bølgende åser i høyder mellom 100 og 350 meter over havet: den utmerkede eksponeringen og temperatursvingningene mellom dag og natt skaper ideelle forhold for perfekt modning av druer med intense aromaer

Castello di Spessa
Dette er det første vinhuset som besøkes i Collio i juli 2023. Det etter å ha tatt en tur innom SPA`etCastello di Spessa Golf Wine Resort & Spa, (et helt unikt spa med vin som tema i alle ledd), en dukkert i utendørsbassenget og et glass boblevin i boblebadet med den nydeligste utsikt over åsene i Collio.

Bading og SPA i vakre omgivelser

Matteo, eksportsjef, hos Castello di Spessa, begynner vinsmakingen med å fortelle at Collio er ca 1300 hektar stort område formet som en halvmåne og at alle vinmarkene til DOC Collio må ligge i en bakke (Collio – bakke). Castello di Spessa ligger nederst i bakken, og det betyr at det er varmere der enn i andre deler av Collio.
Det var entreprenøren Loretto Pali som på slutten av 1970-tallet kjøpte dette vinhuset i Boatina i Cormòns. I 1987 utvidet han med Castello di Spessa hvor han ikke bare utviklet vinhuset og vinmarkene, men også den tidligere nevnte resorten, med golfbaner, 3 restauranter og hotell.
Vinhuset produserer i dag 30% Collio DOC og 70% vin fra resten av regionen, fordelt på 70ha i DOC Friuli Isonzo og 28ha i Collio.
Filosofien er å gå på markedet 15 måneder etter innhøsting og de produserer 80.000 flasker i totalt.

Er du i området anbefales dette vinhuset absolutt som både et sted å smake vin, men også et sted å overnatte og besøke det nydelige vin-SPA`et. Her kan man virkelig nyte noen dager med god mat og drikke, i kombinasjon med et vakker landskap og avslapping. Hvis man kun er innom på dagsbesøk kan man booke guidet tur på slottet kombinert med vinsmaking!

Det er en glede for redaktøren å smake vin i herlige omgivelser

Vinhuset operer med flere ulike linjer vin, vi smaker noen utvalgte viner fra Linea DOC Collio:

Yellowhill Ribolla Gialla 2021: Ganske krydret aroma, gule frukter, sitrus, florale toner, urter, honningmelon. Den er konsentrert og fruktig på smak, god syre, fin fylde, rund, lang ettersmak med en fin struktur. Godt balansert og god Ribolla. 89p

Santarosa Pinot Bianco 2021: Kompleks og innbydende nese med modne gule frukter, sitrus, lett krydder, hint av fat og smør. Fruktig, syrefrisk, strukturert lang og lang ettersmak. En smakfull og god vin med et fint fatpreg. Litt ung, men lovende. 90p

Casanova Pinot Nero 2020: Mørke bær, kirsebær, bringebær, urter, krydder, busker, hint av fat. Den er smakfull, tørr og syrefrisk, lang utgang med mye krydder og en del tanniner. En helt grei PN, litt aggressiv. 86p

Torriani Merlot 2018: Lett kompleks aroma, røde frukter, jordbær, mørke bær, vegetale hint, rød paprika, busker, urter. Den er rund og smakfull, fint balansert, god syre, fine tanniner i en lang ettersmak. En ganske fin og konsentrert Merlot. 89p

Å bo i Collio
Borgo Gradis`ciutta, er en nydelig ombygde borggården med 9 rom og 3 leiligheter og ligger midt i vinmarkene til hotellets egne vinhus.
Frokosten, som er tilberedt av lokale produkter, serveres hver morgen i et stort rom eller, i varmt vær, ute i hagen i skyggen av et flere hundre år gammelt lindetre, for ikke å glemme deilig kaffe.

Bo i en gammel borggård

Andre fasiliteter og tjenester:

  • Parkering
  • Rom for funksjonshemmede
  • Smakerom og salgssted med Gradis’ciutta-viner
  • Romslig hage til bruk for gjestene
  • Plass til private middager og profesjonelt kjøkken for catering
  • Mat- og vinsmakingsopplevelser

  «Lær å blende din egen vin» er en av opplevelsene til Gradis`ciutta.

Villa Russiz


Dette skulle vise seg å være et utrolig spesielt vinhus, og ikke bare på grunn av det sentrale slottet i gotisk stil på eiendommen i Friuli.
I tillegg til å være et tradisjonelt vinproduserende anlegg er de også en institusjon fra 1800 tallet som fortsatt er i funksjon, de samarbeider med det nasjonale barnevernet og tar til seg 16 barn på det meste. Her blir vi møtt av en gjeng engasjerte kvinner, først tar vi runden gjennom slottet, hvor de har barna, her finner man alt fra lekerom, undervisningsrom til pc-rom.
De forteller at i Fondazione Villa Russiz har de en ansatt per barn til å passe på, og her er de så lenge de trenger. Noen reiser hjem hvis situasjonen tilsier det, mens andre blir adoptert bort eller reiser på utdanning.

De forteller også historien bak denne organisasjonen: 1868 er året Elvine Ritter de Zàhony, protestant, giftet seg med Theodor de la Tour, medlem av en gammel fransk katolsk adelsfamilie. Faren Julius Hektor Ritter de Zahony ga det nygifte paret sin store eiendom i Russiz, midt i de slake bakkene i Collio-distriktet nær Gorizia.
Theodor var en ivrig vinentusiast og brakte blant annet inn franske druevarianter han plantet på eiendommen, det tok ikke lang tid før de fikk suksess og begynte å eksportere vinen sin.
Elvine på sin side var opptatt av barn, og opprettet et barnehjem, og det ble forgjengeren til dagens institusjon.
Landbrukstekniker Edino Menotti overtok ledelsen av vingården i 1959. Han startet det tålmodige arbeidet med å omorganisere vinmarkene og vineriet med støtte fra hele Capriva del Friuli-samfunnet. Målet hans var å lage vin av topp kvalitet. Den 28. november 1964 ble Villa Russiz medlem av den nystartede produsentsammenslutningen Consorzio Collio, som fikk DOC-status i 1968. Resten er som de sier: historie.
Og historien sitter fortsatt i veggene, vi får også en liten omvisning i vindelen av eiendommen, inkludert de originale kjellerne man får tilgang til gjennom en gammel tredør med inskripsjonen 1889.
De har hatt stor internasjonal suksess med vinene sine, og kan i dag skilte med 45ha vinmark i DOC Collio.

Vi smaker disse vinene:

Pinot Grigio 2010: Fint utviklet nese, gule frukter, aprikos, fersken, honning, moden sitrus, florale hint, urter, krydder, kalk. Den er rik på smak, rund, god syre, meget konsentrert, lang ettersmak. En rund og fortsatt levende vin. 90p

Chardonnay 2019: Eple, gule frukter, florale toner, sitrus, mineraler, hint av røyk. Den er fruktig, rund, god syre, tørr og lang ettersmak. God og fint balansert Chardonnay. 89p

Friulano 2019: Grønne epler, sitrus, gule frukter, urter, busker, florale toner, Den er frisk og fruktig på smak, rund, fin syre, sitter godt og tørt, lett strukturert og varm ettersmak. Deilig Friulano med noen år på baken. 89p

Sauvignon 2008: Utviklet aroma, tørket gul frukt, epler, aprikos, hint av petro, Den er utviklet også på smak, konsentrert, smakfull, tørr og lang ettersmak. 88p

Pinot Nero 2008: Røde og mørke bær, paprika, krydder, kirsebær, jordbær, krydder, pepper, jordsmonn. Meget fint utviklet, fruktig, saftig, tørr og lang ettersmak. En meget fin PN, har holdt seg meget godt. 89p

Cabernet Sauvignon 2013: Solbær, mørke bær, skogsbær, urter, krydder, jordsmonn, fat. Den er rik på smak, fruktig, god syre, fyldig, lang og silkemyk utgang. En nydelig og flott utviklet Cab 91p

Maisha 2016: Gule frukter, eple, honningmelon, sitrus, krydder, urter, busker, lett utviklet, Den er fruktig og rund på smak, god syre, lang og smakfull ettersmak med god balanse. Strukturert og fin, godt utviklet og god vin. Nydelig blend, dessverre lager de ikke denne blenden mer. 92p

Grønne druer i juli

Villanova
Dette er er et vinhus som ligger rett ved byen Gorizia, de «gamle mansiene», som de har hatt i århundrer, ble anskaffet av domkapitlet i Aquileia og er imponerende å se. Det arkitektoniske komplekset er et eksempel på landlig arkitektur av stor historisk verdi og består av en rekke rom dedikert til å huse mennesker og ting, alt rettet mot jordbruk, vin- og destillasjonsproduksjon.
Her blir vi møtt av en ung og engasjert fyr fra vinhuset, han forteller at de har historie tilbake til 1499, det gjør Tenuta Villanova til det eldste vinhuset i Friuli Venezia Giulia. Vi begynner med et glass musserende vin i bunkersen deres fra første verdenskrig, som ligger over vinmarkene de kultiverer.
Det drives i dag av Bennatifamilien som kjøpte det i 1932, og det er Francesca Grossi som i dag styrer skuta, som tok over etter tanten Giuseppina Grossi Bennati.
De har vinmarker fra Alte Rive av Isonzo-elven til Collio-høydene under appellasjonene DOC Collio og DOC Isonzo, totalt 180ha, halvparten vinmark og 20ha DOC Collio.

Collio ligger så nærme havet at de har masse god sjømat, her tunfisk.

Cucco wine 2020: Appelsinskall, sitrus, florale toner, blomster, tropiske hint, urter, gjær, mineraler. Den er konsentrert og smakfull, god syre, lett rustikk, sitter godt og tørt. Artig oransjevin med 5 dagers skallkontakt. 89p

Ribolla 2022: Gule frukter, melne epler, sitrus, gjær, honningmelon, florale toner, urter. Den er fruktig og ganske konsentrert på smak, god syre, tørr og lang utgang. En ren og fin allrounder. 87p

Friulano 2022: Florale toner, lett kompleks, gule frukter, aromatisk, tropiske frukter, sitrus, honning. Den er fruktig på smak, følger nesen, god syre, tørr med en lang og strukturert ettersmak. Fin Friulano. 88p

Merlot 2022: Røde og mørke bær, paprika, jordbær, kirsebær, tomatstilk, urter, krydder, hint av fat. Den er fruktig på smak, tørr, god syre, fine tanniner i en lang ettersmak. Konsentrert og strukturert Merlot. 89p

Tenuta Borgo Conventi

Collio i mange farger

Det er en hyggelig mann som møter oss på Tenuta Borgo Conventi, en vingård som på utsiden ser ut som et gammelt gårdssted, men som på innsiden kan vise et toppmoderne vinhus med det nyeste utstyret. Mannen er Paolo Corso, manager og ønolog for Borgo Conventi.

«En rik godseier av adelig opprinnelse, en munk og et stykke land som skulle brukes til å bygge det første klosteret i området Farra d’Isonzo …»

Slik oppstod den gamle legenden som ga vingården sitt navn. En nyere historie begynner dog i 1975 i følge Paolo, med etableringen av vinhuset Borgo Conventi og løftet om å produsere fine og elegante viner.
Dette løftet ble gjentatt i 2001 da Folonari-familien overtok eiendommen, noe som førte til en økning i produksjonen, men med samme respekt for tradisjonen og opprinnelsen.
I dag produserer de ca. 300.000 flasker fra sine 30ha i Isonzo og Collio.
Corso tar oss først med ned i kjelleren hvor de har rekke på rekke med franske og slovenske eikefat, før vi passerer skinnende blanke ståltanker, går opp en trapp og får smake vin i et nydelig rom med utsikt over hele regionen, ås etter ås med grønne rekker vinplanter. De har tre linjer med viner: Collio, Cru og Isonzo.

Vi smaker litt diverse fra Cru og Collio:

Luna di Ponca 2020: Innbydende aroma, melne epler, sitrus, honningmelon, florale toner, bunnfall, hint av fat og mineraler. Fruktig på smak, konsentrert, god syre, sitter godt og varmt med fin struktur. 90p

Luna di Ponca 2021: Innbydende aroma, lett fatpreg, eple, sitrus, gule frukter, litt mer urter, Fruktig, rund på smak, fin fedme og fylde god syre, tørr utgang. 89p

Sauvignon Blanc 2022: Sitrus, gress, grønne frukter, sitron, grønn te, Den er frisk og strukturert, god syre, lang og fris ettersmak. 87p

Sauvignon 2017: Utviklet aroma, gule frukter, eple, sitrus, gress, hvit steinfrukt, Den er fint utviklet og smakfull, god syre, lang og strukturert ettersmak. Litt uren. 85p

Sauvignon 2013: Utviklet aroma, gress, melon, tropiske hint, papaya, tørket frukt, aprikos, urter, sitron. Den er rund, fint utviklet, god syre, lang utgang sitter godt. En artig Sauvignon. 88p

Chardonnay 2019: Lett kompleks aroma, gule frukter, epler, sitrus, bunnfall. Fruktig, god syre, konsentrert, rik smak med en lang og deilig ettersmak. Krydret og fint utviklet. 89p

Merlot 2013: Godt utviklet nese, jordsmonn, skogbunn, røde frukter, kirsebær, krydder, mokka, sjokolade, hint av fat. Den er fruktig og saftig på smak, god syre, rik på smak, tørr og lang utgang, fint utviklet. Meget god Merlot. 89

En flott første tur til Collio, en region i Italia som absolutt kan anbefales. Du flyr enten til Trieste eller Venezia, så er det bare å sette nesa nordover mot god mat og drikke.

Legg igjen en kommentar